zamijena ulja u automatu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

lin116

#1 zamijena ulja u automatu

Post by lin116 »

dali neko u bih radi sapiranje ulja u automati ili zamijenu ulja
ako je neko vec radio bio bih mu zahvalan za info o mehanicaru koji to radi kao i cijeni

pozdrav
AmADin_gospo

#2 Re: zamijena ulja u automatu

Post by AmADin_gospo »

Delikomat servis mjenja ulje u ovim aparatima svako 10.000 kafa

Image
lin116

#3 Re: zamijena ulja u automatu

Post by lin116 »

ha ha ha grohotom se smijem :-) :-) :-) :-)
zelio sam saznati gdje i kako se moze mijenjati ulje u automatskom mijenjacu za automobile :x :x :x
treba mi sto prije :thumbup:

pozdrav
herbert mekfjuger

#4 Re: zamijena ulja u automatu

Post by herbert mekfjuger »

možeš i sam, nema tu neke pameti
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#5 Re: zamijena ulja u automatu

Post by corolla02 »

lin116 wrote:ha ha ha grohotom se smijem :-) :-) :-) :-)
zelio sam saznati gdje i kako se moze mijenjati ulje u automatskom mijenjacu za automobile :x :x :x
treba mi sto prije :thumbup:

pozdrav
nadji saraf ispod, odvrni, pusti neka iscuri; dobro je da stavis casu sa mjerom ispod, pa koliko ti iscuri u istom volumenu naspi natrag nove tekucine

no to nije potpuno mijenjanje ulja, jer ne iscuri sve, ali bolje djelom nego nikako
Bordolini

#6 Re: zamijena ulja u automatu

Post by Bordolini »

Metoda "iscuri pa naspi" nije dovoljna jer otprilike izadje svega trecina ulja. Ti onda naspes novo koje se pomjesa sa one druge dvije trecine starog i nisi bas puno napravio. Jest bolje nego prije ali moras to ponoviti nekoliko puta. Da ustedis sebi vrijeme i uradis posao kako treba moras imati otprilike 15 litara ulja i masinu za ispiranje. Ili ako si vican mozes i sam, ali trebas kupiti par stvarcica pa "pjeske" umjesto uz pomoc masine.
O kojem se autu radi?
kreso_atac

#7 Re: zamijena ulja u automatu

Post by kreso_atac »

Postoje dvije vrste zamjene ATF-a: standardna (ispustanje ulja iz kartera i sipanje novog), i kompletna izmjena. Naravno uvijek se sto se kolicina tice pridrzava instrukcija proizvodjaca i to je to. Konkretno na Jeepovim automaticima (a vjerovatno i na svim ostalim je slicno), u "standardnu" zamjenu ide 5 litara ulja, staro se ispusti na nacin da mu skines karter ispod i to pustis da iscuri, onda vratis karter na mjesto, i kroz cijev za mjerac sipas novo. I obavezno ide i zamjena filtera uvijek. Sto se tice kompletne izmjene, opet za jeepa, ide 9.5 litara ulja, a prije ispustanja mora se auto ugrijati na radnu temperaturu, i onda se isputi na nacin da mu skines karter i pustis da se sve to iscuri, vozilo treba biti dignuto na dizalicu, onda upalis auto, rucicu mjenjaca mu "provozas" kroz sve pozicije, ugasis vozilo, sacekas par minuta i opet pocne curenje (jer se mora ispustiti i ulje iz konvertera), i tako 2-3 puta postupak se ponovi. Kada imas 9.5 do 10 litara ispustenog ulja i kad vise nema curenja, ispusteno je sve, i moze se karter vratiti. Kod sipanja novog ulja naravno opet postepeno, ide unutra prvo 3-4 litra, pa onda opet mjenjac kroz sve pozicije i dalje. I vrlo je bitno da bude tacno propisan nivo ulja (ako je previse, mjenjac poludi, pogotovo 42RH (hidraulicni), a i 42RE - elektronski kontrolisan mjenjac, a ako je malo takodje nece biti dobro).
lin116

#8 Re: zamijena ulja u automatu

Post by lin116 »

volvo v70 2.4 benzin
iskreno da kazem poceo je da trza malkice ponekad kada mijenja iz 3 u 4 brzinu pa sam mislio da promijenim ulje
Bordolini

#9 Re: zamijena ulja u automatu

Post by Bordolini »

lin116 wrote:volvo v70 2.4 benzin
iskreno da kazem poceo je da trza malkice ponekad kada mijenja iz 3 u 4 brzinu pa sam mislio da promijenim ulje

godina pretpostavljam 2001 ili 2002?
kreso_atac

#10 Re: zamijena ulja u automatu

Post by kreso_atac »

kad si mu zadnji put zamijenio ulje?
lin116

#11 Re: zamijena ulja u automatu

Post by lin116 »

2002 nisam mijenjao nikada zato sto volvo kaze da netreba
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#12 Re: zamijena ulja u automatu

Post by corolla02 »

lin116 wrote:2002 nisam mijenjao nikada zato sto volvo kaze da netreba
izvadi sipku i na papir s njom; koja je boja tekucine? zdrava tekucina ce biti crvenkaste boje; a ako je braun, vrijeme je za mijenjati, sa istom onom koju ti proizvodjac nalaze, a to ces naci u njegovoj knjizi
kreso_atac

#13 Re: zamijena ulja u automatu

Post by kreso_atac »

i samo bih dodao na ovo corollino da provjeris i miris ulja, ako je spaljeno, moguce da neke od lamela prave problem. A mozda je samo nedostatak ulja. Evropski proizvodjaci eto mozda ne zahtjevaju redovnu zamjenu ulja u automatskom mjenjacu, mada mi to nekako "nije prirodno". Ali eto, ako tako stoji u servisnom uputstvu, sve ok.
Bordolini

#14 Re: zamijena ulja u automatu

Post by Bordolini »

Znao sam da je jedna od te dvije godine. One su nazalost problematicne sto se tice mjenjaca. Isti taj mjenjac je i u S60 i v70xc.
Da, volvo kaze da je "lifetime fluid" ali nece da otkupe auta kojim su mjenjaci prosvirali a ima ih bruka 2001 i 2002 godine. Ima cijela parnica koja se po sudu vuce godinama.
Ulje se mora mjenjati i to preventivno (bas kao recimo zamjena zupcastog remena) a jednom kad pocnu problemi onda tesko da i ispiranje pomaze.
Za taj mjenjac postoji software upgrade (tcm upgrade) koji se treba uraditi, to ti je najjeftinija varijanta, mozda pomogne. Za to moras otici u volvo servis.
Ako to ne pije vode mozes jos pokusati zamjeniti i tzv b4 cover (kosta svega $20 ovdje), to je jedan poklopac na mjenjacu, ne zahtjeva puno posla i nije skup (ovdje kosta $20). Cim ga skines znaces jel to problem, nije tesko.
Tek ako i to ne pomaze onda probaj sa zamjenom ulja. Za "flush" ti treba posebno ulje -> jws3309. Volvo ga prodaje po $17 litar a toyota koristi identicno ulje (posto je u tvom autu "Aisin" mjenjac svakako) samo se kod toyote to ulje prodaje pod nazivom T1V i kosta svega $5.
Ne znam gdje si i moze li ti ista od ovih informacija pomoci, pitaj ako ima jos nesto.

EDIT:
Ustvari mozda je bolje da ja tebe pitam :-), mozemo procesom eliminacije izbaciti par problema:

Imas li problema sa saltanjem brzina iz vece u manju (downshifting)?
B4 cover problemi se obicno manifestuju kod saltanja izmedju 2 i 3 brzine. Obrtaji se zadrze visoko sekundu/dvije i onda presalta. Jesi siguran da je kod tebe izmedju 3 i 4?
Gori li ti check engine lampica? I mjenjac ima svoje codove koji izbace check engine lampicu. Ako gori skeniraj ga pa javi koji su kodovi.
Koliko je taj auto presao?
kreso_atac

#15 Re: zamijena ulja u automatu

Post by kreso_atac »

Inače, kod problema prilikom šaltanja 2-3 radi se o potrebi podešavanja prednjeg banda. Ukoliko prilikom šaltanja kratko (sekundi-dvije) ode visoko u obrtaje, radi se o proklizavanju lamela. Ukoliko ima kodova vezanih za mjenjač na dijagnostici, radi se o elektronskom problemu (TCM, senzori itd). Pa nije loše sve to provjeriti.
herbert mekfjuger

#16 Re: zamijena ulja u automatu

kreso_atac wrote:...i onda se isputi na nacin da mu skines karter i pustis da se sve to iscuri, vozilo treba biti dignuto na dizalicu, onda upalis auto, rucicu mjenjaca mu "provozas" kroz sve pozicije, ugasis vozilo, sacekas par minuta i opet pocne curenje (jer se mora ispustiti i ulje iz konvertera), i tako 2-3 puta postupak se ponovi...
jbt zar se smije šaltat mjenjač sa skinutim karterom? :D
corolla02

#17 Re: zamijena ulja u automatu

Post by corolla02 »

herbert mekfjuger wrote:
kreso_atac wrote:...i onda se isputi na nacin da mu skines karter i pustis da se sve to iscuri, vozilo treba biti dignuto na dizalicu, onda upalis auto, rucicu mjenjaca mu "provozas" kroz sve pozicije, ugasis vozilo, sacekas par minuta i opet pocne curenje (jer se mora ispustiti i ulje iz konvertera), i tako 2-3 puta postupak se ponovi...
jbt zar se smije šaltat mjenjač sa skinutim karterom? :D
smije ali ne zadugo, jer se tako ispusta ulje iz konvertera, samo se ne smije polazity
lin116

#18 Re: zamijena ulja u automatu

Post by lin116 »

[quote="Bordolini"]Znao sam da je jedna od te dvije godine. One su nazalost problematicne sto se tice mjenjaca. Isti taj mjenjac je i u S60 i v70xc.
Da, volvo kaze da je "lifetime fluid" ali nece da otkupe auta kojim su mjenjaci prosvirali a ima ih bruka 2001 i 2002 godine. Ima cijela parnica koja se po sudu vuce godinama.
Ulje se mora mjenjati i to preventivno (bas kao recimo zamjena zupcastog remena) a jednom kad pocnu problemi onda tesko da i ispiranje pomaze.
Za taj mjenjac postoji software upgrade (tcm upgrade) koji se treba uraditi, to ti je najjeftinija varijanta, mozda pomogne. Za to moras otici u volvo servis.
Ako to ne pije vode mozes jos pokusati zamjeniti i tzv b4 cover (kosta svega $20 ovdje), to je jedan poklopac na mjenjacu, ne zahtjeva puno posla i nije skup (ovdje kosta $20). Cim ga skines znaces jel to problem, nije tesko.
Tek ako i to ne pomaze onda probaj sa zamjenom ulja. Za "flush" ti treba posebno ulje -> jws3309. Volvo ga prodaje po $17 litar a toyota koristi identicno ulje (posto je u tvom autu "Aisin" mjenjac svakako) samo se kod toyote to ulje prodaje pod nazivom T1V i kosta svega $5.
Ne znam gdje si i moze li ti ista od ovih informacija pomoci, pitaj ako ima jos nesto.

EDIT:
Ustvari mozda je bolje da ja tebe pitam :-), mozemo procesom eliminacije izbaciti par problema:

Imas li problema sa saltanjem brzina iz vece u manju (downshifting)?
B4 cover problemi se obicno manifestuju kod saltanja izmedju 2 i 3 brzine. Obrtaji se zadrze visoko sekundu/dvije i onda presalta. Jesi siguran da je kod tebe izmedju 3 i 4?
Gori li ti check engine lampica? I mjenjac ima svoje codove koji izbace check engine lampicu. Ako gori skeniraj ga pa javi koji su kodovi.
Koliko je taj auto presao?[/quote]

v70 2.4 170 ps 11.2002 proizveden 220000 km presao
trza ponekad nisam siguran ali mislim da je iz 2 u 3
ulje u automatu nije nikad mijenjano inace je auto ok
mislio sam da promijenim ulje za pocetak a za b4 cover neznam gdje se nalazi iskreno da ti kazem nisam puno ni gledao automat niti koliko ima ulja u njemu
zivim u swiss a mislio sam da kada odem slijedeci put u bih uradim tih par stvari kao sto su promijena ulja
auto sam po sebi je fenomenalan u ugodan i imam namijeru da ga vozim narednih 100.000 pod uslovom da me ne izda automat
dali bi mi mogao reci dali je rijesenje u naj gorem slucaju uraditi reviziju automata ili uzeti neki polovni ukoliko se problem sa automatom pogorsa
pozdrav
Bordolini

#19 Re: zamijena ulja u automatu

Post by Bordolini »

Pa sa tom kilometrazom i originalnim fluidom nista nije iskljuceno. Tesko da je taj fluid jos uvijek skroz dobar i da ga imas dovoljno. Pregledaj nivo za pocetak ali pretpostavljam da ga nema dovoljno i da je izgorio.
Ne znam koliko je Volvo servis u Sarajevu pouzdan, to ti moze neko drugi od forumasa odgovoriti pa procjeni jel bolje popravljati u Sa ili tu kod tebe.
Cisto komparacije radi, to ispiranje ili tzv flush bi te ovdje u USA kostao oko $400. Obrati paznju koji fluid stavljas, MORA biti jws3309 ili toyota t1v. Ako ti neko ponudi to uraditi skroz jeftino vjerovatno nije u pitanju pravi fluid.
B4 cover je oko $20, za njegovu zamjenu ti treba oko pola sata, znaci nije neka pljacka.
Ako bas dodje do toga da ti je mjenjac prosviro onda bih ja ili rebildao taj (oko $2000) ili ugradio skroz novi (blizu $5000). Nije nimalo jeftino ali ako ti se auto vec toliko svidja i planiras ga zadrzati jos neko vrijeme -razmisli o opcijama. Ne bih uzimao polovan jer je postotak losih mjenjaca za te 2 godine (2001 i 2002) toliko veliki da bi morao biti pravi sretnik da naletis na dobar. Prijatelj u Sarajevu vozi 2002 v70, vec sam mu 2 mjenjaca poslao odavde iz USA. Prvi nije valjao, drugi jos uvijek slusa ali...

Jos nesto; posto je tvoj auto proizveden 11/2002, to bi se ovdje u USA registrovalo kao model iz 2003, sto znaci da bi imao ugradjen "dobar" mjenjac koji je vec prebolovao te djecje bolesti. Eh sad, nisam siguran sta i kako ugradjuju za evropsko a sta za americko trziste i gdje je ta granica. Ako hoces posalji mi broj sasije (vin#) na pm, probacu iskopati neke informacije od ovih mojih volvo dealera.
Crvena Tifoza

#20 Re: zamijena ulja u automatu

Post by Crvena Tifoza »

lin116 wrote:volvo v70 2.4 benzin
Ja ipak mislim da se radi o svjecicama i kablovima. 8-)
Qler

#21 Re: zamijena ulja u automatu

Post by Qler »

Zna li neko dobrog majstora za automatske mjenjace, konkretno za mercedesa W210, 300D. Desava se kad mu se da malo jaci gas kad salta iz 2. u 3. kao da da medjugas. Ulje je nedavno zamjenjeno, i poslije mjenjanja poceo je ljepse da salta, ali i dalje je ostao taj problem medjugasa.
corolla02

#22 Re: zamijena ulja u automatu

Post by corolla02 »

:D vidi evropljana i transmisija; jos jedan dokaz Japan rulez :-D
herbert mekfjuger

#23 Re: zamijena ulja u automatu

corolla02 wrote::D vidi evropljana i transmisija; jos jedan dokaz Japan rulez :-D
to stoji za japance :D Japanski Aisin Warner 4 koji koriste i neki Amerikanci je nepoderiv mjenjač, može i bez ulja :D
kreso_atac

#24 Re: zamijena ulja u automatu

Post by kreso_atac »

necemo generalizovati, nagledao sam se i japanaca koji ostave mjenjac "u blatu". Ali ovo za mercedese, izmedju 2 i 3 sto proklize, to su lamele 2-3 brzine 100% dotrajale. Jos neko vrijeme ce voziti, i vremenom sve vise proklizavati. Nadji dobrog mehanicara automatskih mjenjaca da to mijeanja dok jos nesto nije otislo. Ne znam kako je na mercedesu da li postoji opcija da ga onako monitranog podesavas, sto se prednjeg banda tice. Na aisin warner i amc mjenjacima ima opcija za prednji band mozes podesit s vanjske strane, samo moras imati precizan moment kljuc, a za zadnji band moras skinuti karter, ispustiti ulje i odsarafiti filter.
corolla02

#25 Re: zamijena ulja u automatu

Post by corolla02 »

ni sve japanske nisu istog kvaliteta, al kad nose pecat Toyota, najmanje problema imaju, i to je cinjenica :D
Post Reply