Naime, jutros udjem u kuhinju po casu vode, kad tamo u ustakljenom balkonu leprsa vidno izprepadana pticica i znate kako oni vec to rade, zalijece se jadnicak u prozore misleci da ih nema
Zalutao kanarinac
Moderator: anex
- Gabriela
#1 Zalutao kanarinac
Pozdrav i svim vjernicima Bajram Sherif Mubarek OLsun
Naime, jutros udjem u kuhinju po casu vode, kad tamo u ustakljenom balkonu leprsa vidno izprepadana pticica i znate kako oni vec to rade, zalijece se jadnicak u prozore misleci da ih nema
posmislih uvukao se vrabcic, no kad je nakon uzasnog udara jednostavno pala, prisla sam i ugledala zeleno-crno-bijelkastu predivnu malu pticicu. Uzela sam je i odnijela u svoju sobu i tu se ono (ne znam je li muzjak ili zenka) lagano privikava na okruzenje, leti, kao da se lagano opravlja, ali jos uvijek dosta izprepadana, pa se sakrije negdje i mirno sjedi dok joj ne dosadi, pa opet po malo leti i tako. Malo sam googlala, pa moze biti da je u pitanju neki tzv. divlji kanarinac, a mozda je jednostavno nekom otisao. E sad, ne znam tacno sta mi je ciniti? Mislim da nije bas pametno pustiti ga na ovu zimocu (sto mi je mamao "predlozila")... Kako mu pomoci? Mozda ga zadrzati... Svaki prijedlog, savjet, anything dobrodoslo. Hvala na izdvojenom vremenu.
- NemoDM
#2 Re: Zalutao kanarinac
Pustis li ga vani, uginuce sigurno.
Kanarinci jako lose podnose hladnocu.
Kanarinac nije mogao daleko odletjeti (imala sam dva takva slucaja kad sam bila mala
), pa mozda da ga smjestis u kavezic i pricuvas, i rasiris vijest po mahali, mozda ce se neko iz komsiluka javiti. Inace su oni jeftini i zahvalni za "odrzavanje", ne treba im puno, samo topla sobica, njihove sjemenkice i malo vode i ima da ti pjevusi dan i noc, a ti mu samo svakih par dana promijenis novinu na dnu kaveza. Ma milina. 
Ne slusaj mamu, molim te.
Kanarinac nije mogao daleko odletjeti (imala sam dva takva slucaja kad sam bila mala
- kockica_kockica
#3 Re: Zalutao kanarinac
Ako mozes zadrzi ga... evo ja ti dam kavezic za njega... imala sam papigu sad imam zamorca i kavez za ptice mi ne treba... 
- zlatiborka
#4 Re: Zalutao kanarinac
NemoDM wrote:Pustis li ga vani, uginuce sigurno.Kanarinci jako lose podnose hladnocu.
Kanarinac nije mogao daleko odletjeti (imala sam dva takva slucaja kad sam bila mala), pa mozda da ga smjestis u kavezic i pricuvas, i rasiris vijest po mahali, mozda ce se neko iz komsiluka javiti. Inace su oni jeftini i zahvalni za "odrzavanje", ne treba im puno, samo topla sobica, njihove sjemenkice i malo vode i ima da ti pjevusi dan i noc, a ti mu samo svakih par dana promijenis novinu na dnu kaveza. Ma milina.
Imala sam davno kanarinca koji je jednog jutra sletio na strik za ves na balkonu. Moja majka i ja smo mu posule mrvice u kuhinju da ga namamimo da udje. Usao je i ostao 5 godina kod nas (onda nismo imali macke, pa nije bilo problema za kanarincevu nezbjednost).
Dali smo mu ime CICI, prelijepi veliki zuti kanarinac koji je pjevao da ga je cijeli komsilik cuo. Bio je jedan strik u kuhinji na kojeg sam ga pustala, tu on sleti i njise se pjevajuci, ja mu pridjem sa sjemenkama u ruci i skoci mi on na ispruzen prst. Pjevao je i na mom prstu koliki je pjevac bio, zobao sjemenke jednu po jednu i nastavljao pjevati. Bio je pitom i dobrocudan, nije nas se bojao i pustala sam ga cesto iz kaveza.
Da sam onda imala kakvu kameru da to snimim, postavila bih ovdje, slika imam ali su to obicne fotografije.
Moj CICI kojega se sjetim cesto, mi je uljepsao studentske dane je nakon 5 godina odletio jer su se slucajno otvorila vrata kaveza dok je bio nabalkonu nase komsinice. Hocu da vjerujem da je CiCI opet uletio u neku prijateljsku kucu gdje su ga pazili i voljeli.