žalosno ali istinito
Moderator: anex
-
mesihtrko
#1 žalosno ali istinito
Čovjek za četiri godine rada u zagrebačkoj firmi čije je sjedište prije bilo u Sarajevu dobio penziju od 200KM ,dok radnici firmi iz BiH za 35 godina radnog staža dobije oko 300KM
- holowey
#2 Re: žalosno ali istinito
prvo, malo mi cudno samo sa 4 godine radnog staza otici u penziju... jeli to invalidska penzija?mesihtrko wrote:Čovjek za četiri godine rada u zagrebačkoj firmi čije je sjedište prije bilo u Sarajevu dobio penziju od 200KM ,dok radnici firmi iz BiH za 35 godina radnog staža dobije oko 300KM
drugo, uzmi u obzir da penziju isplacuje pio/mio a ne zagrebacka firma, iako postoji mogucnost da mu penziju isplacuje hrvatski zmo preko naseg pio/mio
osim toga, penzija ti zavisi od vise faktora, ne samo staza... kolika je bila njegova plata tokom te cetiri godine rada u toj firmi? koliki je bio prosjek plate u zadnjoj godini?
-
mesihtrko
#3 Re: žalosno ali istinito
Čovjek je već penzioner kod nas ovo mu je (+) kao strana penzija.
Ne znam koliko ima naše ali je dobio rješnje za ove 4 godine na 202KM
- holowey
#4 Re: žalosno ali istinito
dosta nasih gastarbajtera je penzije zaradilo po njemackoj, svici, itd. tamo su masno zaradjivali, masno uplacivali za penziono, i imaju doooosta dobre strane penzije.... ne vidim sta je tu zalosno... penzije se isplacuju na osnovu toga koliko ima u kasi, ako nema dovoljno isplata kasni... kod nas se i rukama i nogama kopa da se penzionise sto prije pa da se onda moze malo privatno i na crno zaradjivati a penzija kakva god da dodje, dobra je jer dodje pride na zaradu... i onda imas situaciju kada se broj zaposlenih i broj penzionera skoro pa priblizio omjeru 1:1, dok je za ispravno funkcionisanje sistema penzione zastite gdje bi penzije bile pristojne i redovne, potrebno da tri puta vise ljudi radi i uplacuje doprinose nego sto ih prima penzije... i moj otac prima mizeriju od penzije, ali jbg, sta je tu jemesihtrko wrote:Čovjek je već penzioner kod nas ovo mu je (+) kao strana penzija.