Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
groar

#76 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by groar »

Compos_Sui wrote:
beautyfool wrote:Eh ovako da i ja napisem par rijeci vezano za ovu temu :) .Puno toga ste pisali ali koliko sam primjetila da to zaista nema veze ni sa jednom vjerom.Kao prvo ,ako neko pripada nekoj vjeri i ako se smatra vjernikom onda covjek mora sagledati sustinu jedne vjere,sta ta vjera trazi od nas!? Vjeru mozemo porediti i sa saobracajnim znakovima....te nailazimo na pjesacki prelaz, te nailazimo na raskrsnicu , te na toj raskrsnici imamo veci izbor ulica...sve je ok dok ne izaberemo da udjemo u jednosmjernu ulicu u koju je s nase strane zabranjenjen ulaz onda cemo se suociti sa velikim rizikom,kao prvo, em sto ce auta nailaziti prema nama iz suprotnog pravca i povecavamo sansu sudara em sto nas saobracajna vlast moze kazniti zbog prekrsaja...eh isto tako je i sa vjerom, Bog je dao puteve kojim trebamo krenuti a odredjene puteve je zabranio,zbog naseg dobra, zbog tih sukoba i stvari koji nama mogu samo otezati zivot i nanijeti dosta zla.
Jedna porodica koja drzi do svoje vjere i svojih vjerskih obicaja i kojoj je stalo da porodica bude sagradjena u vjerskom duhu onda zaista tesko da ce se naci u situaciji da ce se njihov potomak zagledati u doticnu druge vjeroispovjesti, jer ta osoba ce znati sustinu svog zivota, znat ce sta trazi u zivotu a ako ga zanima vjera i slijedjene vjere na ovom svijetu onda zaista ne vidim puno zajednickih tema s osobom druge vjere kao ni zajednicke poglede u buducnosti (osim ako osobu druge vjere ne zanima ta vjere u kojoj pripada njen dragi pa zeli s vremenom da i ona ima isto vidjenje o buducnosti ) anyways, ljubav nije samo strast, strast dodje i ode pa opet dodje itd, ljubav je nesto puno vise, ljubav je razumijevanje,ljubav je slicno razmisljanje, ljubav je kad zelis osobi isto ili cak i vise nego samoj sebi, ljubav je kad zelis reci cijelom svijetu da tu osobu volis ;), ljubav je kad zelis da se drugi ponasaju prema njemu s postovanjem...itd,itd, a to sto vi komentarisete o zabrani ljubavi izmjedju 2 vjere i kako se roditelji ne slazu s tim, to su u vecini slucajeva roditelji koji od vjere uzimaju ono samo ono sto im odgovara i ne trude se svoju djecu poducavati ljepotama vjere vec kad im nesto ne odgovara tj kad djete izabere po njihovom vidjenju "pogresan put" onda stanu u odbranu pokrivajuci se vjerom i nekim navodnim vjerskim nacelima...ima tu puno dubljeg da se kaze od samo plitkog razmisljanja o Ahmedu,Mirku, Slavku,Goranu, Damiru, Muhamedu...itd...ima puno dubljih stvari koji su vezani za sam odgoj osobe od takve generalizacije koje ste vi naveli,jer smo svi mi individue i svi mi smo odgojeni na slican ili drugaciji nacin i svi mi imamo neko svoje vidjenje na zivot, tako da bi sebi olaksali zivot kao i ostalima treba se prvo obrazovati,steci znanje, upoznati samog sebe i svoje prohtjeve a naravno kroz sve to ima uticaja nas odgoj ili neodgoj.
Jos jedna stvar sto bih navela ostalim clanovima,koliko god mi mislili da nasi roditelji misle lose nama,ili koliko god se mi ne slagali sa njihovim razmisljanjem moramo znati da su ipak roditelji oni koju su bili tu kad su nam bili najpotrebniji, da je majka (bilo koja) trpila nas i podnosila sve tegobe 9 mjeseci i da nas je na svijet donijela u mukama, da ih Bog nagradi za sve to,zaista koliko god smo u mogucnosti treba se potruditi da roditeljima saopstimo nase zelje i nase vidike na najbolji moguci nacin i izbjegavati sukobe koliko je god moguce na kraju krajeva oni su ti koji zele nama samo dobro, a ne lose, i oni zele da nam olaksaju zivot a ne otezaju...

Lijep pozdrav!
malo me zalosti ovaj post
daleko od toga da se ne slazem sa nekim iznesenim dijelovima i da je zaista lijepo napisan ali...
ono sto sam ja "izvukla" iz njega je :
- drzimo se svojih "torova"
- ljubav je samo onda kad ti je sve potaman...

JESTE lakse odabrati nekoga svoje vjere i uvjerenja..ali nije TOLIKO tesko biti s nekim ko je potpuno drugaciji
ljudi prave kompromise
ono sto zelim reci je..da mi se cini da se jako puno brakova sklapa zbog podobnosti a puno manje zbog ljubavi
meni recimo nikada nije bilo dovoljno "slazemo se,postujemo se,razmisljamo na isti nacin..haman isti smo...nasa ljubav je toliko duboka da prevazilazi strast.." i statijaznam
ono na sto me ovo navedeno podsjeca su ugovoreni brakovi..gdje je sve potaman..gdje su svi kriteriji zadovoljeni..gdje je ispunjeno sve ono za sto je neko nekad rekao da bi trebalo biti ispunjeno za "uspjesan" brak ili ljubav
a ponajmanje je istinske iskrene ljubavi u svemu tome
ljudi se mogu naviknuti na zivot s nekim , pogotovo slicnim sebi...i zivotariti ali ne i zivjeti punim plucima
kao sto rekoh ne treba ljubav ispunjavati kriterije da bi zazivila
mislim da je nemoguce i definisati je
ona se desi i u vecini slucajeva nije potaman
ponavljam kukavice idu linijom manjeg otpora..i meni licno je zao tih ljudi..zaista ih zalim jer nikada nece spoznati STA JE TO LJUBAV
Ono sto sam ja izvukao iz njega je da je to odvratni zapekli nacionalizam i ako hocete vjerski fanatizam, izmanipuliranost uma itd itd :x
groar

#77 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by groar »

IZVANZEMALJAC wrote:Sami znate da postoji više razloga zašto se danas ne "toleriše" "mješani" brak ili veza.
Čini mi se da je rat puno pripomogo ka tome. Mada je toga bilo i prije.
Velik je vjerski aspekat i ja mogu govoriti samo sa stajališta Islama. Prva stvar je to da je zabranjeno več sam izlazak brez neke kontrole ne gledajuči na vjeru. Muslimanima je dozvoljeno da se žene samo sa JEVREJKAMA i KRŠČANKAMA (mada se i to danas spori) te naravno MUSLIMANKAMA,druge vjere ne dolaze u obzir. Muslimanke se mogu udati samo za Muslimana. Ja sam samo napisao kakvo je stajalište Islama. Stvari su takve kakve jesu a narod je uvjek radio onako kako mu odovara.
A imas li ti svoju glavu da promislis da li je to stajaliste ispravno ili ne?
Eme

#78 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Eme »

ozenio sam 24.5.2008 moju Mariju, skojom zivim vec 3 godine, a koju volim vec 6 godina, ...
meni je 32 godine i roden sam muslimanskom vjerom, i siguran sam, da sam nasao ljubav svog zivota, i ako su njeni roditelji iz srbije !!!
mi smo se upoznali u svicarskoj, i vjerujte mi, na pocetku sam mislio, ovo nece dugo trajati, jer ce nas moja familija ili njena razdvojiti.
pocelo je da je moja mama meni rekla, sine, meni je ne trebas dovoditi, ... ja sam ostao sa njom, i rekao sam mami, ako ona nemoze kod tebe, i ja necu vise dolaziti, ... i tako je bilo sa njene strane, svi su govorili, da me ne treba dovoditi, tako da smo se odlucili, da mi zajedno zivimo i vjerovali ili ne, nakon kratkog vremena i kad su svi vidjeli, kako nas dvoje zivimo u nasem multikulti drustvu, svi su se pomirili, i bili su svi na nasoj svadbi, ... i na kraju, svi su plesali uz pjesmu, tako ti je mala kad ljubi bosanac, ... ;o)))))))) :-D

moj recept za dobar zivot je, respect !!! gledam moju mariju ko zenu, a ne ko srbkinju, a ona mene gleda kao covjeka, a ne kao Bosanca, muslimanske vjere !!! necu da djelim ljude na naciju, religiju, na izgled, ...
a kako sam citao u nekim porukama, za djecu ce biti problem, ... pa hoce, dok mi svi budemo ucili nasu djecu da narastu mrznjom, ... djeca ce na kraju izgubiti, u pravu ste, ... ja imam srecu, da zivim u drugoj zemlji, gdje ne igra uloga, da li sam ja emir, senad, milorad, milan, marco, renato, i za mene je jasno, da ce moja djeca nauciti od svake vjere po malo, ali da oni sami za sebe jednog dana mogu odluciti kojom vjerom da idu kroz zivot, ... a ako se odluce, da i u njenim zivotima nece igrati vjera glavnu ulogu, onda je to za mene isto apsolutno ok !!!

i jos nesta, ... moja zena najvise voli doci u SA, jer kaze da se u tom gradu jako dobro osjeca, ... i voli da vidi mog dajdu, dajinicu, amidzu, nenu i sve ostale, ... :D

mislim, da je vrijeme, da nastavimo ziviti, ...
stulic

#79 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by stulic »

Eme wrote:ozenio sam 24.5.2008 moju Mariju, skojom zivim vec 3 godine, a koju volim vec 6 godina, ...
meni je 32 godine i roden sam muslimanskom vjerom, i siguran sam, da sam nasao ljubav svog zivota, i ako su njeni roditelji iz srbije !!!
mi smo se upoznali u svicarskoj, i vjerujte mi, na pocetku sam mislio, ovo nece dugo trajati, jer ce nas moja familija ili njena razdvojiti.
pocelo je da je moja mama meni rekla, sine, meni je ne trebas dovoditi, ... ja sam ostao sa njom, i rekao sam mami, ako ona nemoze kod tebe, i ja necu vise dolaziti, ... i tako je bilo sa njene strane, svi su govorili, da me ne treba dovoditi, tako da smo se odlucili, da mi zajedno zivimo i vjerovali ili ne, nakon kratkog vremena i kad su svi vidjeli, kako nas dvoje zivimo u nasem multikulti drustvu, svi su se pomirili, i bili su svi na nasoj svadbi, ... i na kraju, svi su plesali uz pjesmu, tako ti je mala kad ljubi bosanac, ... ;o)))))))) :-D

moj recept za dobar zivot je, respect !!! gledam moju mariju ko zenu, a ne ko srbkinju, a ona mene gleda kao covjeka, a ne kao Bosanca, muslimanske vjere !!! necu da djelim ljude na naciju, religiju, na izgled, ...
a kako sam citao u nekim porukama, za djecu ce biti problem, ... pa hoce, dok mi svi budemo ucili nasu djecu da narastu mrznjom, ... djeca ce na kraju izgubiti, u pravu ste, ... ja imam srecu, da zivim u drugoj zemlji, gdje ne igra uloga, da li sam ja emir, senad, milorad, milan, marco, renato, i za mene je jasno, da ce moja djeca nauciti od svake vjere po malo, ali da oni sami za sebe jednog dana mogu odluciti kojom vjerom da idu kroz zivot, ... a ako se odluce, da i u njenim zivotima nece igrati vjera glavnu ulogu, onda je to za mene isto apsolutno ok !!!

i jos nesta, ... moja zena najvise voli doci u SA, jer kaze da se u tom gradu jako dobro osjeca, ... i voli da vidi mog dajdu, dajinicu, amidzu, nenu i sve ostale, ... :D

:thumbup:
Altsa

#80 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Altsa »

Eme wrote:ozenio sam 24.5.2008 moju Mariju, skojom zivim vec 3 godine, a koju volim vec 6 godina, ...

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
mrs. zurbrigen

#81 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by mrs. zurbrigen »

that's the way it is supposed to be!

tebi i mariji sve najbolje! :thumbup:
pustopoljina

#82 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by pustopoljina »

uljepsali ste mi dan.
Eme

#83 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Eme »

turquoise wrote:Hajde da pogledamo to malo s oceve strane (predpostavka da je otac muslimanske vjeroispovijesti), kako otac razmislja...
Otprilike to ide ovako...

"Moja kcerka je moj genetski materijal, moje potomstvo, nesto u sto sam ja ulozio 15-20-25 godina...
Odgajao sam je kao sto su i mene moj otac i mati odgajali, da bih prenio svoja uvjerenja i svoju vjeru i svoju tradiciju na nju jer ja vjerujem da je to najispravnije...
Za nase zene, mi muslimani smatramo da je nevinost i cast najvrednija stvar koja moze imati...
Kod drugih, to ili se ne postuje, iako i kod njih se to oficijelno vrednuje ili nije bitno...
Ako ona izgubi nevinost prije braka, izgubice cast, i velike su sanse da i otac i mati tog covjeka njemu ne dozvole da se ozeni za moju kcer...
Ako se rodi djete kojim slucajme prije nego sto se desi bracna zajednica, to dijete ce zvati kopile, a kao sto svaka "LJUBAV" nakon nekog vremena splasne i prodje, moju kcerku ce napustiti svi i vjerovatno se nikad nece udati, i uvjek ce je smtrati rospijom i necasnom i nikad se nece udati za zeta koji ce biti jakog porijekla i jake familije a iste vjere...
Pa hajde i ako se ozeni, kako cu ja s njima komunicrati kad su oni druge vjere...
Oni ce htjeti vjencanje u ckrvi, ja u dzamiji...
Oni ce jesti krmetinu i pice alkohol a mi to ne smijemo...
Unuk ce me zvati deda, a ne dedo, a zvace mi zenu baba ili baka umjesto nena ili nana...
Unuk nece ici u dzamiju i tako cu ja svoje potomstvo upropastiti...
Ako bismo ikada rucali oni ce se moliti Isusu i Mariji i smatrace ih bogovima, a nas je bog je jedan jedini Allah i mi se samo njemu smijemo moliti, i to ce biti najvece bogohuljenje...
Kad na bajram-namaz budem isao u dzamiju, moji unuci nece ici sa mnom...Moj zet nece ici sa mnom...
Ljudi ce me ismijavati, kcerku ce ismijavati, zagorcati ce mi zivot a i njoj takodjer...
Patnja i haus je ono sto me ceka...
Ako hocu dobro svojoj kcerki i svojoj porodici i ako hocu da izgradim jake familijarne odnose i jaku porodicu za sebe i kcerku moram ovo zaustaviti...
Nikada se nece moja kcerka udati za nekoga durge vjere pa da uproapsti i sebe i mene..."

itd...
itd...
neznam sta da odgovorim na ovo, ali predlazem, da otvoris malo oci kad ides kroz svjet, ta vremena su vec davno prosla !!!

nevinost prije braka, ... neznam da li danas ima jos 15% cura koje ulaze nevini u brak !!!
komuniciranje zbog druge vjere ? neznam, ali mislim, da ce ti ljudi odgovoriti na bosanksi, srpski ili hrvatski, pa ako nesto nebi razumijo, pitas sta su rekli.
a zbog vjencanja, valjda ce djeca odluciti sami kakvo vjencanje hoce, dosta je toga da se roditelji u sve mjesaju !

dragi moj, da ti samo jedno kazem, nemoj zivjeti za druge, ako te je strah da ce te ljudi ismijavati, onda nisi do danas uspio izgraditi jake familijarne odnose i jaku porodicu !!! a mislim, kad pokazes kakav si covjek i kako si prihvatio, da je tvoja kcerka se udala za tog covjeka kojeg cjelim srcem voli, nije bitno koju religiju, naciju ili boju koze ima, onda budi ponosan na familijarne odnose, a ne ako si joj zabranio, da se uda za tog voljenog covjeka !!!
Eme

#84 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Eme »

turquoise wrote:Hajde da pogledamo to malo s oceve strane (predpostavka da je otac muslimanske vjeroispovijesti), kako otac razmislja...
Otprilike to ide ovako...

"Moja kcerka je moj genetski materijal, moje potomstvo, nesto u sto sam ja ulozio 15-20-25 godina...
Odgajao sam je kao sto su i mene moj otac i mati odgajali, da bih prenio svoja uvjerenja i svoju vjeru i svoju tradiciju na nju jer ja vjerujem da je to najispravnije...
Za nase zene, mi muslimani smatramo da je nevinost i cast najvrednija stvar koja moze imati...
Kod drugih, to ili se ne postuje, iako i kod njih se to oficijelno vrednuje ili nije bitno...
Ako ona izgubi nevinost prije braka, izgubice cast, i velike su sanse da i otac i mati tog covjeka njemu ne dozvole da se ozeni za moju kcer...
Ako se rodi djete kojim slucajme prije nego sto se desi bracna zajednica, to dijete ce zvati kopile, a kao sto svaka "LJUBAV" nakon nekog vremena splasne i prodje, moju kcerku ce napustiti svi i vjerovatno se nikad nece udati, i uvjek ce je smtrati rospijom i necasnom i nikad se nece udati za zeta koji ce biti jakog porijekla i jake familije a iste vjere...
Pa hajde i ako se ozeni, kako cu ja s njima komunicrati kad su oni druge vjere...
Oni ce htjeti vjencanje u ckrvi, ja u dzamiji...
Oni ce jesti krmetinu i pice alkohol a mi to ne smijemo...
Unuk ce me zvati deda, a ne dedo, a zvace mi zenu baba ili baka umjesto nena ili nana...
Unuk nece ici u dzamiju i tako cu ja svoje potomstvo upropastiti...
Ako bismo ikada rucali oni ce se moliti Isusu i Mariji i smatrace ih bogovima, a nas je bog je jedan jedini Allah i mi se samo njemu smijemo moliti, i to ce biti najvece bogohuljenje...
Kad na bajram-namaz budem isao u dzamiju, moji unuci nece ici sa mnom...Moj zet nece ici sa mnom...
Ljudi ce me ismijavati, kcerku ce ismijavati, zagorcati ce mi zivot a i njoj takodjer...
Patnja i haus je ono sto me ceka...
Ako hocu dobro svojoj kcerki i svojoj porodici i ako hocu da izgradim jake familijarne odnose i jaku porodicu za sebe i kcerku moram ovo zaustaviti...
Nikada se nece moja kcerka udati za nekoga durge vjere pa da uproapsti i sebe i mene..."

itd...
itd...
:sad:
Last edited by Eme on 03/06/2008 11:47, edited 1 time in total.
Eme

#85 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Eme »

mrs. zurbrigen wrote:

that's the way it is supposed to be!

tebi i mariji sve najbolje! :thumbup:
hvala puno, ... i vama svima sve najbolje !
kad dobijem slike sa vjencanja, postavit cu neku ovde, da vidite veselje jednog mjesanog braka, ... :-D
fantom slobode

#86 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by fantom slobode »

samo naprijed!
adix

#87 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by adix »

Evo ovako haveri moji dragi. Ja sam devet godina hodao sa djevojkom druge nacionalnosti. Devet godina sam pokusavao svojoj majci objasniti da je ona super djevojka i da joj nije mana sto je druge nacionalnosti. Devet godina sam potrosio pokusavajuci pridobiti majku i nadao se da ce razumijeti da je to LJUBAV. Medutim to nije pilo vode. Majka nije htjela ni da cuje za nasu vezu a kamoli za moguci brak. Zadnji 5 godina moja "vlahinja" i ja smo zivjeli zajedno u nasem iznajmljenom stancicu, radili neumorno i borili se da kupimo nas sopstveni. Ja sam za tih devet godina financijski (nije bitno koliko, ali vjerujte jako puno za nase uslove) pomagao svoju majku penzionerku koja se i dalje protivila nasem braku samo iz jednog razloga "zato sto je vlahinja"(usput ona nije "vlahinja" :)) i vrijedala i ponizavala moju sadasnju zenu gdje god je mogla. Sa druge strane, njeni roditelji su mene primili jako toplo (mada pretpostavljam da i njima nije bilo svejedno) iako su znali da je moja majka protiv nase veze (ja sam im to na pocetku rekao, da se ne bi iznenadili)Da ne duzim, sada sam u sretnom braku sa svojom "vlahinjom" i imam prekrasnog sina. Moja majka i dalje ne zeli da vidi "vlahinju" ali obozava unuka. Moja "vlahinja" je i dalje puna pozitivne energije i cak me "tjera" da idem svojoj majci sa svojim sinom sto je moguce cesce, iako zna sta moja majka misli o njoj.

Ja se necu odreci niti majke niti "vlahinje" iz prostog razloga sto me je majka rodila (bioloska stvar ,to nisam mogao birati) a "vlahinju" volim (moju LJUBAV sam sam svjesno izabrao). Nekad mi je jako tesko ali mislim da sam uradio pravu stvar.
ludi van blentoven

#88 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by ludi van blentoven »

E svašta sam pročitao ovdje, i bezveznog ali i dobrog. Ne znam kako bi to sve rekao ali tamo gdje ima ljubavi nema te sile koja ce to rastaviti, mislim prave ljubavi.
Moj slučaj: oženjen sam sa ženom druge vjere i već 18 godina smo u braku. Ako je i bilo nekakvih prigovora od mojih ili njezinih ja sam u startu odjebao, jer ja sam sebi gradim sreću i život, i sa tom ženom neće živjeti ni moji roditelji ni braća ni rodbina, nego ja. Znači ako valja meni mora valjati i mojima, a kome nije pravo zaboli me neka stvar. Ista stvar i sa njezinom rodbinom. Na početku smo riješili sve (sjećam se kad me je majka pitala 'pa šta je ona', rekoh žensko. Kasnije mi je rekla ti ćeš živjeti sa njom ako odgovara tebi odgovara i meni), a što je još zanimljivo moja majka živi sa mnom. Prema tome sve te gluposti koje mnogi napisaše ....
Imamo dvoje djece (17 i 14 godina) a brak nam je isti kao i prvih godinu dana, usudit ću se reći možda i bolji, jer smo zreliji a pametniji ??? neznam.
U ratu sam vidio mnogo štošta, i oni brakovi iste vjere su se raspadali a moja nije htjela od mene, pa čak je sa djetetom i bila ranjena u Sarajevu '92 (iako više ne živimo u Sarajevu).
Danas sutra ako moje dijete bude u vezi sa nekim ko se meni ne sviđa, mislim neke druge vjere od moje, i da nije situacija kakva jeste, isto bi mu/joj rekao kao što je meni moja majka rekla. Roditelji mogu savjetovati svoje dijete ali nemaju pravu uništavati život svojega djeteta. Jer život je prekratak i svako će se prije ili kasnije stidjeti svojih riječi.
Vodenjak

#89 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Vodenjak »

Ne brini za djecu..
Dokle god ti, kroz zivot ides otvorenih ociju, i tvoja ce djeca dok su mala vidjeti sve!
Kad poodrastu, zivot koji zivite ti i njihova majka ce im biti vise nego dovoljan svetionik koji ce im osvjetljavati put dok budu pravili svoje prve samostalne korake kroz zivot!
Ono sto mi uglavnom nismo radili (hvala mojim roditeljima koji to JESU cinili!) je da u nasoj djeci od njihovog rodjenja vidimo licnosti a ne samo objekte koje pokusavamo obraditi prema nekim nasim nedosanjanim zeljama!
Ovo se zadnje ne odnosi samo na djecu iz mjesovitih brakova nego uopste.
Mi naprosto MORAMO poceti da uvazavamo nasu djecu kao ravnopravnu nama!
Tek tada ce ta djeca moci sa razumijevanjem i snagom kako uma tako i duha da se uhvate u kostac sa onim sto ih ceka!

Sretno momcino! :thumbup:
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#90 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

Vodenjak wrote: Ono sto mi uglavnom nismo radili (hvala mojim roditeljima koji to JESU cinili!) je da u nasoj djeci od njihovog rodjenja vidimo licnosti a ne samo objekte koje pokusavamo obraditi prema nekim nasim nedosanjanim zeljama!
Ovo se zadnje ne odnosi samo na djecu iz mjesovitih brakova nego uopste.
Mi naprosto MORAMO poceti da uvazavamo nasu djecu kao ravnopravnu nama!
Tek tada ce ta djeca moci sa razumijevanjem i snagom kako uma tako i duha da se uhvate u kostac sa onim sto ih ceka!
Potpisujem Legendo. :thumbup:
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#91 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

sjećam se kad me je majka pitala 'pa šta je ona', rekoh žensko
I tu ona odahne... :lol: :lol: :lol:

Svaka cast.
Ja se necu odreci niti majke niti "vlahinje" iz prostog razloga sto me je majka rodila (bioloska stvar ,to nisam mogao birati) a "vlahinju" volim (moju LJUBAV sam sam svjesno izabrao). Nekad mi je jako tesko ali mislim da sam uradio pravu stvar.
Znaci Ljubav Postoji ? :? :lol:

Salim se, poljubi sincinu, poselami mamu, pozdravi gospodju. ;-)
rmesa

#92 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by rmesa »

Allah dz.s je u Kuranu objavljuje jasne dokaze i kaze:

-Ne zenite se sa mnogoboskinjama dok ne postanu vjernice;uistinu je robkinja-vjernica bolja od mnogoboskinje,pa makar vam se i svidzala.Ne udavajte vjernice za mnogobosce dok ne postanu vjernici....(El-Bekara 221)

-"Udavajte ne udate i ženite ne oženjene i čestite mladiće i djevojke svoje (makar bili robovi i ropkinje), ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna." (En-Nur, 32).

-Bludnik ne treba da se zeni osim bludnicom ili mnogoboskinjom a bludnica ne treba da bude pozeljna osim bludniku ili mnogoboscu ,to je zabranjeno vjernicima (En-Nur 3)

-Nevaljale zene su za nevaljale muskarce ,a nevaljali muskarci za nevaljale zene ; cestite zene su za cestite muskarce ,a cestiti muskarci za cestite zene. (En-Nur 26)

-Alllahu je prava vjera jedino Islam (Ali-Imran 19)

Poslanik s.a.v.s je rekao :

-"Cetiri elementa dolaze u obzir i utjecu na covjeka prilikom odabiranja odredjene osobe za zenu: ljepota, porijeklo, bogatstvo i moralni kvaliteti (vjera). A ja ti preporucujem da pazis na moralne i dusevne kvalitete i da trazis takvu zenu."
(Buhari)

Iz zivota ranijih generacija muslimana mnogo je slucajeva da su se odricali udaje tj zenidbe sa nevjernicima (mnogoboscima) dok ta osoba ne prihvati Islam i ne postane vjernik u Allaha dz.s. Poput Lejle i Halid ibn Velida.
Naime Lejla je prihvatila Islam i bila zaljubljena u Halida ,ali nije pristala da se uda za njega dok nije postao vjernik.Nakon njegova prelaska na Islam ,Lejla pristaje da se uda, shodno naredbi Allaha dz.s gore navedenim.

Doista ,moze doci do ljubavi izmedzu muskarca i zene druge vjere ali kada je u pitanju odabir za zenidbu ili udaju ,onda iskreni Allahov dz.s rob mora da gleda vjeru i da se zeni samo vjernicom u Allaha dz.s.
abdulazizsarajevo

#93 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by abdulazizsarajevo »

rmesa wrote:Allah dz.s je u Kuranu objavljuje jasne dokaze i kaze:

-Ne zenite se sa mnogoboskinjama dok ne postanu vjernice;uistinu je robkinja-vjernica bolja od mnogoboskinje,pa makar vam se i svidzala.Ne udavajte vjernice za mnogobosce dok ne postanu vjernici....(El-Bekara 221)

-"Udavajte ne udate i ženite ne oženjene i čestite mladiće i djevojke svoje (makar bili robovi i ropkinje), ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna." (En-Nur, 32).

-Bludnik ne treba da se zeni osim bludnicom ili mnogoboskinjom a bludnica ne treba da bude pozeljna osim bludniku ili mnogoboscu ,to je zabranjeno vjernicima (En-Nur 3)

-Nevaljale zene su za nevaljale muskarce ,a nevaljali muskarci za nevaljale zene ; cestite zene su za cestite muskarce ,a cestiti muskarci za cestite zene. (En-Nur 26)

-"Cetiri elementa dolaze u obzir i utjecu na covjeka prilikom odabiranja odredjene osobe za zenu: ljepota, porijeklo, bogatstvo i moralni kvaliteti (vjera). A ja ti preporucujem da pazis na moralne i dusevne kvalitete i da trazis takvu zenu."
(Buhari)

Iz zivota ranijih generacija muslimana mnogo je slucajeva da su se odricali udaje tj zenidbe sa nevjernicima (mnogoboscima) dok ta osoba ne prihvati Islam i ne postane vjernik u Allaha dz.s. Poput Lejle i Halid ibn Velida.
Naime Lejla je prihvatila Islam i bila zaljubljena u Halida ,ali nije pristala da se uda za njega dok nije postao vjernik.Nakon njegova prelaska na Islam ,Lejla pristaje da se uda, shodno naredbi Allaha dz.s gore navedenim.

Doista ,moze doci do ljubavi izmedzu muskarca i zene druge vjere ali kada je u pitanju odabir za zenidbu ili udaju ,onda iskreni Allahov dz.s rob mora da gleda vjeru i da se zeni samo vjernicom u Allaha dz.s.

potpisujem..
Ako je neko iskrni musliman..onda nema on sta da razmislja...to je isto kao..ma ne pijem ja samo ponekad..ili ne kockam ja samo kladionica..ako je to zabranjeno onda je to zabranjeno..kod muslimana..

Ali reci ja sam musliman..a to raditi svjesno..i cesto..mislim da takav covjek laze sam sebe..i smatram da ni on ne zna koje je vjere..ono slavimo bajrame ali kitimo i jelke..a znamo i jaja farbati..nemoj ziv bio..

Postujem farbaj jaja..idi u crkvu..svaka cast iskreni vjernik..ali nesto i ovo cu i ono cu..na kraju ne znam ni sta cu ni kad je sta ..

Za moj pojam nelogicno..Dakle naravno moze djevojka druge vjere ali djeca moraju biti muslimani..ako sam i ja musliman i postujem dragog Allaha dz.š. To je moj stav.

hvala
Prozor

#94 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Prozor »

adix wrote:Evo ovako haveri moji dragi. Ja sam devet godina hodao sa djevojkom druge nacionalnosti. Devet godina sam pokusavao svojoj majci objasniti da je ona super djevojka i da joj nije mana sto je druge nacionalnosti. Devet godina sam potrosio pokusavajuci pridobiti majku i nadao se da ce razumijeti da je to LJUBAV. Medutim to nije pilo vode. Majka nije htjela ni da cuje za nasu vezu a kamoli za moguci brak. Zadnji 5 godina moja "vlahinja" i ja smo zivjeli zajedno u nasem iznajmljenom stancicu, radili neumorno i borili se da kupimo nas sopstveni. Ja sam za tih devet godina financijski (nije bitno koliko, ali vjerujte jako puno za nase uslove) pomagao svoju majku penzionerku koja se i dalje protivila nasem braku samo iz jednog razloga "zato sto je vlahinja"(usput ona nije "vlahinja" :)) i vrijedala i ponizavala moju sadasnju zenu gdje god je mogla. Sa druge strane, njeni roditelji su mene primili jako toplo (mada pretpostavljam da i njima nije bilo svejedno) iako su znali da je moja majka protiv nase veze (ja sam im to na pocetku rekao, da se ne bi iznenadili)Da ne duzim, sada sam u sretnom braku sa svojom "vlahinjom" i imam prekrasnog sina. Moja majka i dalje ne zeli da vidi "vlahinju" ali obozava unuka. Moja "vlahinja" je i dalje puna pozitivne energije i cak me "tjera" da idem svojoj majci sa svojim sinom sto je moguce cesce, iako zna sta moja majka misli o njoj.

Da nisi mozda jedinac?

A tvoj slucaj je inace islamski opravdan, Allah dz.s. u Kur´anu dozvoljava vjernicima da zene jevrejke i krscanke, sa pretpostavkom da djeca budu muslimani.

A na temu, komplikovano je i siroko, moje licno misljenje, bolje je da ti supruga bude iste vjere, i da neko ne pomisli da sam sovinista ili fanatik, to govorim sa islamskog aspekta, i ne radi muskarca ili zene, nego radi potomaka... Ali kao veliki postivalac ljudskih prava, protiv sam svake sile pa i roditeljske, i nije mi na kraj pameti da se mjesam u tudja posla a kamoli da nekoga ogovaram zbog njegovog ili njenog izbora... a da sam ja otac, pa, njegov/njen izbor, ali bih savjetovao da djeca po svaku cijenu budu muslimani...
Valbon_1

#95 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Valbon_1 »

abdulazizsarajevo wrote:
rmesa wrote:Allah dz.s je u Kuranu objavljuje jasne dokaze i kaze:

(Buhari)

potpisujem..
Ako je neko iskrni musliman..onda nema on sta da razmislja...to je isto kao..ma ne pijem ja samo ponekad..ili ne kockam ja samo kladionica..ako je to zabranjeno onda je to zabranjeno..kod muslimana..

Ali reci ja sam musliman..a to raditi svjesno..i cesto..mislim da takav covjek laze sam sebe..i smatram da ni on ne zna koje je vjere..ono slavimo bajrame ali kitimo i jelke..a znamo i jaja farbati..nemoj ziv bio..

Postujem farbaj jaja..idi u crkvu..svaka cast iskreni vjernik..ali nesto i ovo cu i ono cu..na kraju ne znam ni sta cu ni kad je sta ..

Za moj pojam nelogicno..Dakle naravno moze djevojka druge vjere ali djeca moraju biti muslimani..ako sam i ja musliman i postujem dragog Allaha dz.š. To je moj stav.

hvala

Potpisujem od A do ZH
adix

#96 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by adix »

Djeca moraju biti DJECA, a kad odrastu dobri LJUDI.

Ako ce biti samo muslimani ili krscani a ne dobri LJUDI onda to nista ne znaci ni Allahu niti Isusu.
ljubav_aha

#97 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by ljubav_aha »

abdulazizsarajevo wrote:potpisujem..

hvala
ovo je samo moguce realizirati ako je suprug/a druge vjere ateist/kinja,ili joj je zaista svjedno ako su djeca uz pomoc drugog roditelja usmjerna ka samo jednoj religiji,ali kad djeca pocnu intenzivno odrastati van uzeg okruzenja prodice, odlucit ce o religijskom usmjerenju ,ipak svaka osoba treba donjeti vlastitu odluku i biti iskrena prema Bogu i sebi
Prozor

#98 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Prozor »

adix wrote:Djeca moraju biti DJECA, a kad odrastu dobri LJUDI.

Ako ce biti samo muslimani ili krscani a ne dobri LJUDI onda to nista ne znaci ni Allahu niti Isusu.
Musliman je, a vjerujem i krscanin, dobar covjek.
sl@ven

#99 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by sl@ven »

ljudi ljubite se, volite se, vodite ljubav sa svima, svih boja koze i svih nacionalnosti....

nemojte povrijediti druge ljude ni na koji nacin...

to je, po mom misljenju, odgovor na sve :)

a sto se tice vjere?.... nekad se vjerovalo i u Bogove sa Olimpa...

pozz
bascelik

#100 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by bascelik »

Ovdje se ocigledno, prije svega, trebaju izdefinirati pojmovi: vjera, vjeroispovjest, vjernik ... itd. Moramo rascistiti da ime definitivno ne odredjuje da li je neko vjernik ili nije, kao ni cinjenica da su neciji pretci bili veliki "dzamijasi ili crkvenjaci" , pa je i njihov potomak po default-u na toj liniji.
Kada su ovakve teme na tapetu primjetno je da se u startu uvijek uvuku u iste klišeje koji otprilike izgledaju ovako tradicionalni vjernici ne odobravaju vezu ili brak mladim i zaljubljenim poletarcima koji su iz razlicitih tradicija.
Posto je ocigledno da se pod vjeroispovjesti cesto podrazumjeva tradicija i svjetonazor ja bih postavio nesto drugaciji koncept (da ne otvaram bespotrebno novu temu) kao npr:
- kakav je odnos roditelja ateista sa mogucnoscu da im djeca imaju vezu ili brak sa nekim ko je npr.vjernik u pravom smislu te rijeci
-kakav je odnos tradicinalne vjerske familije sa mogucnoscu da im djeca imaju vezu sa nekim radikalnijih vjerskih stavova (unutar iste religijske pripadnosti)
-kakav je odnos jedne kulturne familije koja gaji pozitivan odnos prema npr.umjetnoscu sa mogucnoscu da im djeca stupe u vezu sa nekim ko potrebu za "kulturom" zadovoljava u npr. sarajevskoj Aqua-i :-D
.....itd.
Kakva su vam razmisljanja i iskustva po ovim i slicnim pitanjima.
Post Reply