Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
cyprus

#51 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by cyprus »

Ja koliko znam osnovna uloga vjere bi trebala bit ta da spaja ljude, a ne da ih razdvaja...ali, biće da postoje ljudi koji se u ovo razumiju bolje od mene :roll:
buba

#52 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by buba »

Ljubav je precijenjena stvar i rijetko dozivotna, izuzev ljubavi majke i djeteta.

Kao drugo, zgrazate se na primitivizam i uskogrudost mentalnih sklopova roditelja koji brane veze razlicitih vjeroispovjesti, eto unistavaju ljubav izmedju dvoje mladih ljudi..trla baba lan, bla,blaa..
Kad razmisljam o mijesanom braku, ne razmisljam o to dvoje ljudi koji su u njega usli, nego o djeci tog braka koja nisu ni kriva ni duzna zato sto su oni usli u taj brak, niti sto imaju familije i rodbinu kakvu imaju. Razmisljam o bremenu i stvarima s kojima se ta djeca potencijalno moraju suociti i sve nacine na koje ce ih neko emotivno povrijediti. Narocito i pogotovo, ukoliko brak njihovih roditelja nije dozivio potporu s obe strane familije i okruzenja.
Ta djeca moraju biti dvostruko jaca i s takvim integritetom da prevazidju svaki zlobni komentar, poglede, eventualna potcjenjivanja i slicno..jer nisu to birala, u tom su rodjena i na kraju krajeva, to nikad ne bi ni mjenjala. Ko bi zelio da mu majka nije majka ili otac otac.
Iako znam za neke izuzetno uspjesne mijesane brakove, koji su bili puni tolerancije, razumijevanja i postivanja, statisticki gledano, malo ih opstaje.
I kada razmisljam o tom ''branjenju'' braka i veze, onda ja licno o tome ne razmisljam kao o branjenju nekakve ljubavi izmedju dvoje mladih ljudi, nego o prevenciji emotivne povrijedjenosti s kojom ce se ta djeca mozda suociti, a najcesce se suoce, cak i u dobrim i solidnim brakovima, jer okolinu ne mozes promijeniti...

Neko je gore pisao o razlicitosti vjerskoj odgoja u porodicama...i kako se ne desava da u religioznoj porodici koja praktikuje vjeru u svakom pogledu, da se kcerka/sin zagledaju u nekoga druge vjere. Zao mi je, ali nije tacno. Samo u svojoj porodici imam par primjera braka izmedju muslimanke i srbina, a porodica je izuzetno religiozna, ne samo za Bajram i Ramazan. Tako, nema tu zakonitosti koje se mozemo drzati.. :-?
mojgrad

#53 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by mojgrad »

turquoise wrote:Hajde da pogledamo to malo s oceve strane (predpostavka da je otac muslimanske vjeroispovijesti), kako otac razmislja...
Otprilike to ide ovako...

"Moja kcerka je moj genetski materijal, moje potomstvo, nesto u sto sam ja ulozio 15-20-25 godina...
Odgajao sam je kao sto su i mene moj otac i mati odgajali, da bih prenio svoja uvjerenja i svoju vjeru i svoju tradiciju na nju jer ja vjerujem da je to najispravnije...
Za nase zene, mi muslimani smatramo da je nevinost i cast najvrednija stvar koja moze imati...
Kod drugih, to ili se ne postuje, iako i kod njih se to oficijelno vrednuje ili nije bitno...
Ako ona izgubi nevinost prije braka, izgubice cast, i velike su sanse da i otac i mati tog covjeka njemu ne dozvole da se ozeni za moju kcer...
Ako se rodi djete kojim slucajme prije nego sto se desi bracna zajednica, to dijete ce zvati kopile, a kao sto svaka "LJUBAV" nakon nekog vremena splasne i prodje, moju kcerku ce napustiti svi i vjerovatno se nikad nece udati, i uvjek ce je smtrati rospijom i necasnom i nikad se nece udati za zeta koji ce biti jakog porijekla i jake familije a iste vjere...
Pa hajde i ako se ozeni, kako cu ja s njima komunicrati kad su oni druge vjere...
Oni ce htjeti vjencanje u ckrvi, ja u dzamiji...
Oni ce jesti krmetinu i pice alkohol a mi to ne smijemo...
Unuk ce me zvati deda, a ne dedo, a zvace mi zenu baba ili baka umjesto nena ili nana...
Unuk nece ici u dzamiju i tako cu ja svoje potomstvo upropastiti...
Ako bismo ikada rucali oni ce se moliti Isusu i Mariji i smatrace ih bogovima, a nas je bog je jedan jedini Allah i mi se samo njemu smijemo moliti, i to ce biti najvece bogohuljenje...
Kad na bajram-namaz budem isao u dzamiju, moji unuci nece ici sa mnom...Moj zet nece ici sa mnom...
Ljudi ce me ismijavati, kcerku ce ismijavati, zagorcati ce mi zivot a i njoj takodjer...
Patnja i haus je ono sto me ceka...
Ako hocu dobro svojoj kcerki i svojoj porodici i ako hocu da izgradim jake familijarne odnose i jaku porodicu za sebe i kcerku moram ovo zaustaviti...
Nikada se nece moja kcerka udati za nekoga durge vjere pa da uproapsti i sebe i mene..."

itd...
itd...
I onda je taj bolesni um od covjeka skontao da treba taj svoj 'dragulj' izmlatiti sakama i unakaziti je kako fizicki tako psihicki jer je on odgajao 20-25 godina :shock: Ma daaaaaaaaaaj koja je to glupost i egoizam. Roditelji prvo trebaju da budu sretni za svoju djecu jer su im ta ista djeca sposobna donositi licne odluke u zivotu. Ma kakve one bile to je njihova odluka a ne odluka roditelja. Ako njemu smeta to sto mu je kcerka udata ili ima vezu sa nekim ko je iz druge nacije to je licno njegov problem a ne problem djece.
Roditelji cesto zaboravljaju da su odgovorni za postupke svoje djece do njihove punoljetnosti a sta ce oni od sebe kasnije raditi i s kim ce biti to je stvar svake punoljetne osobe. Djeca nisu niti trebaju biti vlasnistvo roditelja.
pustopoljina

#54 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by pustopoljina »

buba wrote:Ljubav je precijenjena stvar i rijetko dozivotna, izuzev ljubavi majke i djeteta.

Kao drugo, zgrazate se na primitivizam i uskogrudost mentalnih sklopova roditelja koji brane veze razlicitih vjeroispovjesti, eto unistavaju ljubav izmedju dvoje mladih ljudi..trla baba lan, bla,blaa..
Kad razmisljam o mijesanom braku, ne razmisljam o to dvoje ljudi koji su u njega usli, nego o djeci tog braka koja nisu ni kriva ni duzna zato sto su oni usli u taj brak, niti sto imaju familije i rodbinu kakvu imaju. Razmisljam o bremenu i stvarima s kojima se ta djeca potencijalno moraju suociti i sve nacine na koje ce ih neko emotivno povrijediti. Narocito i pogotovo, ukoliko brak njihovih roditelja nije dozivio potporu s obe strane familije i okruzenja.
Ta djeca moraju biti dvostruko jaca i s takvim integritetom da prevazidju svaki zlobni komentar, poglede, eventualna potcjenjivanja i slicno..jer nisu to birala, u tom su rodjena i na kraju krajeva, to nikad ne bi ni mjenjala. Ko bi zelio da mu majka nije majka ili otac otac.
Iako znam za neke izuzetno uspjesne mijesane brakove, koji su bili puni tolerancije, razumijevanja i postivanja, statisticki gledano, malo ih opstaje.
I kada razmisljam o tom ''branjenju'' braka i veze, onda ja licno o tome ne razmisljam kao o branjenju nekakve ljubavi izmedju dvoje mladih ljudi, nego o prevenciji emotivne povrijedjenosti s kojom ce se ta djeca mozda suociti, a najcesce se suoce, cak i u dobrim i solidnim brakovima, jer okolinu ne mozes promijeniti...

Neko je gore pisao o razlicitosti vjerskoj odgoja u porodicama...i kako se ne desava da u religioznoj porodici koja praktikuje vjeru u svakom pogledu, da se kcerka/sin zagledaju u nekoga druge vjere. Zao mi je, ali nije tacno. Samo u svojoj porodici imam par primjera braka izmedju muslimanke i srbina, a porodica je izuzetno religiozna, ne samo za Bajram i Ramazan. Tako, nema tu zakonitosti koje se mozemo drzati.. :-?
znam i ja za begovsku kcerku udanu za srbinom,banjalucani-sad u sarajevu (stariji ljudi) -bogme opstao im brak. znaci oni se ne trebaju uzeti i praviti djecu jer ce djeca patiti u takvoj okolini. a da malo uticemo na okolinu? umjesto da se brani ljudima da osnivaju porodicu?
nema garanta za uspjesnost braka ni izmedju dvoje ljudi iste vjere.
nina majka svoga pehlivana-pola vlaha,pola muslimana. na pehlivanskoj strani je i zivot i evolucija-pa vi kako hocete.
mozete vi imati muza iste vjere,a da vam dijete hoce biti ateista, jehovin svjedok, a da vam, ne daj boze, sin dovede momka?! a da vam,ne daj boze, sin bude kriminalac? narkoman? ili su to samo ovi iz mijestovitih brakova?
ko hoce svoju vjeru-neka nadje svoju vjeru. ali zauzdati one koji bi da budu zaprska svakoj corbi. to pocinje od vas samih i kako svoju djecu odgajate-i vi ste neciji komsiluk. kako se vi ponasate prema komsijskoj djeci koja nisu "rasna" tako ce se i vase dijete ponasati prema drugu. sve se to iz kuce nosi.
cijeli se zivot druzim sa "polutanima" ili sa "onim drugim" i u ratu i prije i poslije. da nekad cujem da im neko nesto ruzno zbog imena kaze-osjecala bih se i sama direktno napadnutom,a ne bih njima govorila-jadna ti,bas su tvoji roditelji bili sebicni kad su se zavoljeli,trebali su misliti na to kako ce tebi biti...trebali su predvidjeti rat i nacionaliste?trebali su odmah po vjencanju sprciti za ameriku? trebali su kao i sav "normalan svijet" prebrojavati krvna zrnca?
photo

#55 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by photo »

ozenjen sam suprugom druge nacionalnosti i vjere. iako ni jedno ni drugo nismo vjernici. bilo je na pocetku sa strane obje nase porodice problema, kao sta ces s njim/njom. vjencali smo se bez obzira na sve. vremenom, kada su moji shvatili da ona nije nikakva vjestica i kada su njeni shvatili kakav sam ja, prihvatili su nas ovakve kakvi smo. ne kazem da su nas zavoljeli, ali su nas prihvatili. takodje, imao sam jarane koje znam skoro pa citav zivot. ono, isli jedni kod drugih, svaki dan visili zajedno, ganjali zenske i slicno. i ja onda upoznam svoju sadasnju suprugu i sve se promjeni. odjedanput, sve je rjedje da se sretnemo ili posjetimo. nije niko nista rekao ali se uvijek osjeti to neprihvatanje ili cak osjecaj izdaje, kako sam mogao izdati svoju vjeru i naciju. iskreno, zao mi je tih ljudi koji razmisljaju na takav nacin.

moj brak je nedavno krunisan prekrasnim sinom. ja svaki dan ponosno hodam gradom drzeci svoju suprugu za ruku i gurajuci kolica sa nasim sinom. svaki put pogledam svakog od tih iz moje bivse raje u oci i vidim im zavist. zavist da sam nasao ljubav svog zivota koja mi je podarila smisao zivota. i opet osjetim zaljenje za njih: ako nisu sposobni da vole nekoga ko im znaci srcu vise nego bilo sta drugo, neka me gledaju sa zaviscu.

ja cu i dalje ponosno setati sa suprugom i sinom. i zalicu okolinu zbog ogranicenog nacina razmisljanja.
sapati srca

#56 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by sapati srca »

Licno preferiram Ljubav...i stavljam je iznad nacije, vjere, iznad svih normi koje je postavio covjek, iznad svih nasih bezuspjesnih pokusaja da je ukalupimo...ogradimo...Mi to ne mozemo...jer i ako silom zabranimo kao u bolnom primjeru koji navodis, mi nismo vlasnici srca, njemu ne mozemo zabraniti da voli...Sta time postizemo? unistavajuci najljepsi dar u covjeku...I zar mozemo i smijemo toliko biti oholi da mi pravimo izbore srcu, da mi sebi uzimamo slobodu da svojim potstupcima trajno osakatimo necije srce i dusu...Poznata su mi iskustva i lijepa i ruzna takvih ljubavi...Moje ime i prezime i moji svjetonazori ne cine mene dobrim ili losim covjekom, niti su ikakva garancija da cu biti dobar ili los muz, dobar ili los otac...Ne odreduje moja vjeroispovjest da li ce ona koja je samnom biti sretna ili nesretna...Moja losa ili dobra iskustva ne moraju se na djeci reflektovati...ne moraju njima biti etalon odabiru srca...Moje strahovene moraju i ne trebaju oni strahovati...Moje ratove ne trebaju i ne zelim da moja djeca vode...Moje odsanjane i neodsanjane snove ne trebaju moja djeca da odzivljavaju...
Jezivo je neznanje onih koji ne razumiju kakve posljedice kao u tvojoj prici trpi, srce, dusa i psiha...I nije svojim postupkom srce svoga djeteta priblizio, usmjerio ili trasirao ka dobrom, nego mu otvorio vrata mrznji, gorcini, jedu, hladnoci...

...Stavio si u naslovu teme izraz "zaljubljenost", pa odgovaram pod pretpostavkom da si mislio na Ljubav...
buba

#57 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by buba »

pustopoljina wrote:
buba wrote:Ljubav je precijenjena stvar i rijetko dozivotna, izuzev ljubavi majke i djeteta.

znam i ja za begovsku kcerku udanu za srbinom,banjalucani-sad u sarajevu (stariji ljudi) -bogme opstao im brak. znaci oni se ne trebaju uzeti i praviti djecu jer ce djeca patiti u takvoj okolini. a da malo uticemo na okolinu? umjesto da se brani ljudima da osnivaju porodicu?
nina majka svoga pehlivana-pola vlaha,pola muslimana. na pehlivanskoj strani je i zivot i evolucija-pa vi kako hocete.
mozete vi imati muza iste vjere,a da vam dijete hoce biti ateista, jehovin svjedok, a da vam, ne daj boze, sin dovede momka?! a da vam,ne daj boze, sin bude kriminalac? narkoman? ili su to samo ovi iz mijestovitih brakova?
ko hoce svoju vjeru-neka nadje svoju vjeru. ali zauzdati one koji bi da budu zaprska svakoj corbi. to pocinje od vas samih i kako svoju djecu odgajate-i vi ste neciji komsiluk. kako se vi ponasate prema komsijskoj djeci koja nisu "rasna" tako ce se i vase dijete ponasati prema drugu. sve se to iz kuce nosi.
cijeli se zivot druzim sa "polutanima" ili sa "onim drugim" i u ratu i prije i poslije. da nekad cujem da im neko nesto ruzno zbog imena kaze-osjecala bih se i sama direktno napadnutom,a ne bih njima govorila-jadna ti,bas su tvoji roditelji bili sebicni kad su se zavoljeli,trebali su misliti na to kako ce tebi biti...trebali su predvidjeti rat i nacionaliste?trebali su odmah po vjencanju sprciti za ameriku? trebali su kao i sav "normalan svijet" prebrojavati krvna zrnca?
Mijesas kruske i jabuke..homoseksualnost sa vjeroispovjescu, jehove, drogu itd..
bogme opstao im brak. znaci oni se ne trebaju uzeti i praviti djecu jer ce djeca patiti u takvoj okolini
Koliko ih znas da im nije opstao brak?! Ako si procitao/la sta napisah gore, zamijetices jednu recenicu gdje pise:
Iako znam za neke izuzetno uspjesne mijesane brakove, koji su bili puni tolerancije, razumijevanja i postivanja
Zato nemoj mi matereti podastirati teze takvog tipa..banaliziras neargumentovano..a na to mi je mrsko i odgovarat. :zzzz:
cijeli se zivot druzim sa "polutanima" ili sa "onim drugim" i u ratu i prije i poslije. da nekad cujem da im neko nesto ruzno zbog imena kaze-osjecala bih se i sama direktno napadnutom,a ne bih njima govorila-jadna ti,

Djeca mjesanih brakova su za tebe polutani?? Bez obzira na te navodnike, pa sve i da prenosis tudja misljenja s kojima se ne slazes, to se ne pise tako!
Polovan samo mozes biti karakterom, a ne rodjenjem niti porijeklom!!!
d2

#58 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by d2 »

ja sam potpuno mijesan i nikada se nisam osjecao inferiornim, cak sta vise imam sve 3 "krvi" u sebi pa nisam ni "polutan" nego trecinaš ili kako vec...

uvijek sam to smatrao prednoscu a ne manom, slavim sve vjerske praznike radi familije iako sam ateista, ne gledam ruzno ni jedne ni druge ni trece jer ljude dijelim samo na dvije grupe - dobri i loši.

mislim da je nepotrebno napominjati da ce i moje dijete ili djeca samim tim sto sam ja mijesan biti takodje mijesani i uceni da su im drugovi i bajro i ivan i petar i da dijele ljude na dobre i lose a ne po imenu. mozda ce im u sadasnjem okruzenju biti zajebano ali svi smo mi morali utabati stazu kojom smo prosli, ja cu olaksati koliko mogu ali je ne mogu proci za njega ili za nju.

toliko od mene
Last edited by d2 on 02/06/2008 13:59, edited 2 times in total.
luciferino

#59 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by luciferino »

Druga vjeroispovjed je samo jedan iz široke palete razloga zbog kojih roditelji mogu biti protiv veze/eventualnog braka. Problem nije u vjeroispovjedi koliko u odnosu roditelja prema djetetu kao imovini i nosiocu nekakve svete balkanske časti (šta će svijet reći???). Ovo na našim prostorima podobro izlazi iz okvira puke kontrole tinejdžera. Roditelji počesto određuju šta i kako svome potomstvu čak i ako isto ima preko 30 godina. Dobro, ne možete baš nalemati odraslu osobu, ali je možete emocionalno ucjenjivati ako njen partner nije podoban iz ovih ili onih razloga. Natjerani ste da birate...ili-ili. Ovo sam već pisala na drugoj temi, ali ponoviću: partner može biti iste vjeroispovjedi, ali opet ne mora biti iz podobne porodice. Recimo da njegova porodica nije imovinski dobrostojeća. Partner možda nije završio odgovarajuću školu/fakultet, partner je možda već bio oženjen i ima djecu, partner ne zarađuje dovoljno...slobodno dodajte...
pustopoljina

#60 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by pustopoljina »

ne cjepkaj mi rijeci,pokusaj shvatiti smisao. da "polutani"-su izraz koji se koristi (kao nekad pehlivan). pouci me ti kako se pise,ja i zelim da svi koji citaju,a sazaljevaju tu djecu,te ljude, shvate koliko je to pogresno i koliko je ruzno. ono sto su nekome "polutani" meni su najbolji prijatelji, meni su rodjaci i . pismeno-ja se ne mogu krace ograditi nego staviti pod navodnike.ali mnogo je benignije moje pisanje pod navodnicima nego tvoja zestoka "briga" za dobro djece iz mjesovitih brakova. k'o svijet je okrutan, bolje ne praviti takvu djecu...abortiraj? istuci kcerku? premlati momka? uci da ce ti se sve strasno desiti ako zavolis onog "drugog". mozda ja mogu i da donekle razumijem, ali sloziti se sa tim ne mogu.
pustopoljina

#61 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by pustopoljina »

luciferino-apsolutno se slazem. imala sam takav slucaj. u mom slucaju je momak bio "previse" vjernik :lol: i bilo ih je STRAH: "a sta ako me pokrije?!" jos je bio s drugog kraja bosne ( ludilo 2: oni su tamo haman k'o vlasi (tj.mi smo bas TAMAN muslimani).
veza je pukla zbog neceg sasvim treceg, a oni odahnuli: "ma, ne moze se sa tim EXTREMIMA".
buba

#62 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by buba »

photo wrote:ozenjen sam suprugom druge nacionalnosti i vjere. iako ni jedno ni drugo nismo vjernici. bilo je na pocetku sa strane obje nase porodice problema, kao sta ces s njim/njom. vjencali smo se bez obzira na sve. vremenom, kada su moji shvatili da ona nije nikakva vjestica i kada su njeni shvatili kakav sam ja, prihvatili su nas ovakve kakvi smo. ne kazem da su nas zavoljeli, ali su nas prihvatili. takodje, imao sam jarane koje znam skoro pa citav zivot. ono, isli jedni kod drugih, svaki dan visili zajedno, ganjali zenske i slicno. i ja onda upoznam svoju sadasnju suprugu i sve se promjeni. odjedanput, sve je rjedje da se sretnemo ili posjetimo. nije niko nista rekao ali se uvijek osjeti to neprihvatanje ili cak osjecaj izdaje, kako sam mogao izdati svoju vjeru i naciju. iskreno, zao mi je tih ljudi koji razmisljaju na takav nacin.

moj brak je nedavno krunisan prekrasnim sinom. ja svaki dan ponosno hodam gradom drzeci svoju suprugu za ruku i gurajuci kolica sa nasim sinom. svaki put pogledam svakog od tih iz moje bivse raje u oci i vidim im zavist. zavist da sam nasao ljubav svog zivota koja mi je podarila smisao zivota. i opet osjetim zaljenje za njih: ako nisu sposobni da vole nekoga ko im znaci srcu vise nego bilo sta drugo, neka me gledaju sa zaviscu.

ja cu i dalje ponosno setati sa suprugom i sinom. i zalicu okolinu zbog ogranicenog nacina razmisljanja.
Bravo! O tome se radi..
Vas dvoje ste sabrali i oduzeli i nastavili dalje ''bez obzira'' na sve. To kako ste i zasto nastavili dalje, valja prenijeti na to dijete, koje ce se suociti sa slicnim situacijama kao vas dvoje. Jer ono ce snagu crpiti iz vaseg braka i odnosa prema okolini i od vas ce nauciti kako da poslozi kockice.
Mislim ne znam..koji q'...c uopste mi koji ne dolazimo iz mijesanog braka ili nismo sami djeca mijesanog braka komentiramo na ovu temu?! Sve se zavrsava na komentarima o primitivizmu i nacionalizmu koji granici sa fasizmom..
ma zivo mi se je*e za tim, ja govorim o djeci..uostalom, vjere nisu propisale ta ogranicenja mijesanih brakova zbog ljudi koji ulaze u taj brak, nego upravo zbog djece koja se radjaju u tim brakovima, ali opet na zato sto se takva djeca sa vjerske osnove mrze ili su manje vrijedna, jadna ili slicne gluposti koje se mogu procitati..
Imam sina..i ok..evo bez licemjerstva ikakvog..sutradan da se moj sin zaljubi u djevojku druge vjeroispovjesti..sta cu uciniti?? Definitivno mu necu razbijati glavu i odbaciti ga od sebe, uostalom..valjda cu prvo gledati tu djevojku kao ljudsko i duhovno bice ..i ako posjeduje kvalitete normalne i dobre osobe, ko sam ja ili moj muz da mu krojimo sudbinu. Jedino sto mogu i hocu uciniti je da mu savjetujem da sagleda sve pozitivne i negativne stvari na koje moze naici u zivotu sa zenom druge vjeroispovjesti, kao i teskoce s kojima ce se suociti. Nijedan brak savrsenih predispozicija nije garant uspjeha..bio on mjesani ili iste vjeroispovjesti. Brak cine 2 osobe sa svim sto unose u njega..ako se to ne slozi, dzaba sve te predispozicije..
Tako da ako vidim da je moje dijete spremno i ona spremna..ja kao majka cu sigurno biti podrska.

pustopoljina..ne da mi se komentirati mame mi, ne stavljaj mi u usta ono sto ne pisem, jer me pravo piss off s tim..ne kontas me..i to nije zlo samo po sebi, ali pogresna interpretacija tudje rijeci jeste.
buba

#63 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by buba »

Moram napraviti malu digresiju, jer sam pravo iznervirana nerazumijevanjem ljudi oko ove emotivne problematike o kojoj govorim, a ona je daleko od vjere i vjeroispovjesti.
Jedna licna stvar..u braku sam, iste vjeroispovjesti..pa sam prozivjela i dozivjela pakao neodobravanja, trauma i sl., jer moj muz nije bio na ''nivou'' i ocekivanju. Pod prijetnjom, ucjenama odricanja roditelja, usla sam u brak u kojem sam. Ni dan danas nije ni sjajno ni bajno, kao sto rece photo..prihvaceno jeste, ali zavoljeno?! Tesko..i s tim i dalje zivim i ja i moj muz. Ruzan je to, ruzan i tezak osjecaj. Mog sina, ni mene, dedo jos nije vidio. :(
Ko se ne moze nositi s tim, neka ne ulazi u taj brak, kome ce to otrovati zajednicki zivot, podstaci prebacivanja i optuzbe, neka ne ulazi u takav brak, jer u braku se rode i ta djeca, koja opet ponavljam, nisu ni kriva ni duzna, a ispastace sigurno. Zato mora postojati i velika spremnost i snaga, pored te zaljubljenosti, jer opet kazem ljubav je precijenjena stvar i nije dozivotna, ona je osnov na kojoj se izgradi zajednicki zivot, ali nije apsolutni garant istog.

Na kraju, ko ovo ne moze skontati, nek odje*e u skokovima od mog komentara. :D
Valbon_1

#64 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Valbon_1 »

IZVANZEMALJAC wrote:Sami znate da postoji više razloga zašto se danas ne "toleriše" "mješani" brak ili veza.
Čini mi se da je rat puno pripomogo ka tome. Mada je toga bilo i prije.
Velik je vjerski aspekat i ja mogu govoriti samo sa stajališta Islama. Prva stvar je to da je zabranjeno več sam izlazak brez neke kontrole ne gledajuči na vjeru. Muslimanima je dozvoljeno da se žene samo sa JEVREJKAMA i KRŠČANKAMA (mada se i to danas spori) te naravno MUSLIMANKAMA,druge vjere ne dolaze u obzir. Muslimanke se mogu udati samo za Muslimana. Ja sam samo napisao kakvo je stajalište Islama. Stvari su takve kakve jesu a narod je uvjek radio onako kako mu odovara.

Slazem se...Ali interesantno je kako ljudi gledaju na ovaj izazov. Citajuci gore napisane odgovore moze se primjetiti jedna doza suzdrzanosti jednog odredjenog spektra forumasa. Barem do ovog momenta. Mislim na one koji sebe nazivaju vjerenicima ili vjerenicama. A zasto? Inace dole napisano je u duhu religisjkog gledista i mog licnog kao nekog koji je druge nacionale pripadnosti od onih koje postoje u BiH. But... respekt for all. :)
U stvari imajuci u obzir familjijarni multietnicki i multireligijski backgraund koji nosi prosecna bosnjacka familija, i ne cude me dosadasnji dati odgovari. Tokom historije na ovim prostorima (BiH) desilo se da se menjaju faktori koji bi uticali na vaznost odredjene "socioloske" kategorije, u ovom slucaju nacije i religije. Mnogo prije je bila religija ta koja je bila najvazniji faktor i temelj familije, a onda dolaskom komunizma religija je otisla u drugom planu da bi nacija billa glavni faktor. Poslije rata, doslo je opet do promene kod koje opet je (donekdje) religija dobila vaznost, ali ne i primat da bi ovog poslednjeg preuzeo nesto drugo...a to je secanje na rat, za nekoga trauma, a za nekoga post trauma...zovite je kako hocete.
Mislim da na ovoj temi, uglavnom se ne mogu dobiti objektivni odgovori...barem ne sa prostora BiH. Jer savko voli i svog oca i svju majku bez obzira na nijovu etnicku i religijsku pripadnost. Ali... islam nije bosnjacki, ni turski a ni arapski. I to treba imati uvid. Dok, sta je to bosnjacki nacionalni identitet...ja ovdje ne bi smeo dati odgovor.
Kao sto je receno, prema islamu, muskarac musliman moze ozeniti muslimanku, jevreku i katolikinjku, a zena muslimanaka moze se udati samo za muslimana. Ove su imperativna pravila i sa njima nema cic mic. A sto se tice nacionalne pripadnosti, rasne, jezicke... tu nema nikakvih zabrana...ama bas nikakvih. I ovo treba dobro zapamtiti i ne pomjesati kruske sa jabukama. U stvari ja se cudim kako do sada ovo niko nije spomenuo.
Za muslimane, narocito u familjarnim odnosima, islam ima (trebao bi imati) primat vaznosti u uporedjenju sa drugim faktorima. I to nije slucajnost. Ali govoriti o nacionalnoj neravnpopravnosti u okviru islamskog sistema ...to je besmisleno. Druga je stvar sto, kako rekose neko, nasi narodi rade onako kako mu se cefne. Problem koja ova tema nosi sa sobom je daleko od nasih emocija prouzrokovanih raznim faktorima. Problem stvara i definicija ljubavi. Sta znaci ljubav prema covjeku a sta znaci ljubav prema Bogu? Koja je veca ljubav, ona prema Bogu ili ona prema covjeku? Koja traje vise ? I konacno dali bi mi zrtvovali ljubav prema Bogu u odnosu na ljubav prema covjeku druge vjereispovijesti...I dal vrijedi izgubiti nesto sot je dozivotno sa necim sto je privremeno...
The Cult

#65 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by The Cult »

polutani nemaju identitet,mozete pricati sta hocete,
osobama koji su vjernici i drze do tradicije je tako nesto nezamislivo,nedopustivo!!
pogotovo posle rata i toliko zvjerstava koji su ucininjeni Muslimanima da muslimanke idu za srbe ili hrvate ili nasi momci zene njihove....tststs
znam za jednu djevojku kojoj su srbi pobili pola familije da je se udala tokom rata ili odmah iza za srbina,familija (to sto je ostalo) se odrekla...SA PRAVOM!!!

P.S stvarno se pitam odakle potice kod nekih ovdje toliki liberalni radikalizam :?
neocekivana_sila

#66 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by neocekivana_sila »

a sjetimo se svih primjera u književnosti, u filmskoj umjetnosti..

nevjerovatno je zapravo kako se većina suštinskih pojava ne mijenja vjekovima.
Irelevantan

#67 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Irelevantan »

Ma dajte ljudi mlatite praznu slamu, ako se ljudi zaista vole vjeroispovjest nije problem,

Vjerosipovjest u BiH može biti prepreka ne nužno i nepremostiva,

Dok je svijeta i vijekova ljudi su nalazili način da se djele na nas i njih, na žute crne i bijele, lijepe ružne, bogate siromašne, uglavnom djelili bi se i da nije vjeroispovjesti po nekim drugim osnovama,

Priča oko vjere otac neda, mlati, ma dajte....niste u osnovnoj školi....tamo te fore pale...grow up........ 8)
Ahmmed

#68 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Ahmmed »

Ne možemo svi razmišljati na isti način....Nisu nam svima isti prioriteti....Nismo svi isto odgojeni....

I ne vidim nikakvoga smisla nazivati primitivcima i zaostalim one koji smatraju da je za njih jedini pravi izbor veza odnosno udaja/ženidba,sa osobom iste vjere.I ne treba biti odveć strog prema roditeljima, ako ne odobravaju naš izbor. Nisam , naravno, za radikalne metode pokazivanja tog neslaganja, ali pokušajmo razumjeti da postoje i roditelji, a kon kretno govorim o islamu, koji će kao svoj lični poraz i kao dokaz neuspjeha u odgoju djeteta, doživjeti njen/ njegov brak sa nekim ko nije musliman.
Također, ako se neko lično nađe u dilemi, ne mislim da je pristojno karakterizirati ga ovakvim ili onakvim, ako ipak odluči da ne stupi u brak sa nekim ko nije njegove vjere. To je njegov izbor,njegovo pravo, koje se drugih, na kraju krajeva, ne tiče.Ne vidim razloga ni optuživati one koji kažu da ne bi mogli stupiti u brak sa inovjercem. Ponavljam, prioriteti su nam različiti.
S druge strane, veoma mi smeta i već tradicionalno licemjerje i spremnost da se onoga ko je odlučio da njegov izbog bude osoba druge vjere, naziva ovakvim ili onakvim imenima, danima raspravlja o njegovom izboru, koji se također, kao i u prethodnom slučaju,nikoga ne tiče.A da se pri tome ne vidi balvan u svome oku, dok se bez prestanka raspravlja o trunu u tuđem.

Zapravo, poštivanje izbora drugog, koliko god ova fraza zvučala otrcano, jedini je ispravan postupak.

Ponavljam, sa roditeljima stvari stoje nešto drugačije.Roditelji nas, htjeli oni to priznati ili ne, doživljavaju kao njihov projekat. I u izgradnji tog projekta,liste prioriteta su im različite. A mnogi su već pisali s čime se sve roditelji ne slažu, kad je u pitanju partner kojeg je izabralo njigovo dijete.

Lično, volio bih da moja buduća supruga bude iste vjere kao i ja. I da se moja sestra uda za muslimana. To su moje želje iako ne govorim u imperativu jer.... " Nikad ne reci nikad"...
No, i da razmišljam drugačije, sasvim sigurno bih shvatio majčino neslaganje s mojom odlukom. Koja bi na kraju, ipak bila samo moja odluka.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#69 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

Prije svega, ne mogu da vjerujem da se opet ukljucujem na ovu temu, jer je smatram tendencioznom, a razlog za to vidim u tome sto je :

- postavljena na potforumu 'Religija' a govori o necijem licnom iskustvu

- u isto vrijeme je aktivna tema na 'Ljubavi' koja govori o identicnom problemu, ali nije tamo postavljena

- sto je ovo pitanje individualne prirode i samim tim ne podlijeze uopstenim normama

Ali na ovaj post moram odgovoriti :
pustopoljina wrote:
a da malo uticemo na okolinu? umjesto da se brani ljudima da osnivaju porodicu?

ko hoce svoju vjeru-neka nadje svoju vjeru. ali zauzdati one koji bi da budu zaprska svakoj corbi.

to pocinje od vas samih i kako svoju djecu odgajate-i vi ste neciji komsiluk. kako se vi ponasate prema komsijskoj djeci koja nisu "rasna" tako ce se i vase dijete ponasati prema drugu. sve se to iz kuce nosi.
Ovo potpisujem, radi se u stvari o opstoj kulturi, ili nedostatku iste. Nedostatak opste kulture se manifestuje na razlicite nacine, a religija/nacija/boja koze su naravno uvijek pogodno tle za kojekakve fame i mitove.

Citava ova prica se u sustini svodi na predrasude koje svi imamo i kojima smo svi manje ili vise izlozeni, sto su vec i potvrdili neki forumasi. Mislim da se protiv istih najbolje boriti znanjem i usavrsavanjem samih sebe, svijetu jos niko nije ugodio, niti ce.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#70 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by dr.gog »

Latinica wrote:

..... radi se u stvari o opstoj kulturi, ili nedostatku iste. Nedostatak opste kulture se manifestuje na razlicite nacine, a religija/nacija/boja koze su naravno uvijek pogodno tle za kojekakve fame i mitove.

Citava ova prica se u sustini svodi na predrasude koje svi imamo i kojima smo svi manje ili vise izlozeni, sto su vec i potvrdili neki forumasi. Mislim da se protiv istih najbolje boriti znanjem i usavrsavanjem samih sebe, svijetu jos niko nije ugodio, niti ce.
...slažem se sa ovim,izdvojenim djelom posta.
hare1964

#71 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by hare1964 »

The Cult wrote:polutani nemaju identitet,mozete pricati sta hocete,
osobama koji su vjernici i drze do tradicije je tako nesto nezamislivo,nedopustivo!!
pogotovo posle rata i toliko zvjerstava koji su ucininjeni Muslimanima da muslimanke idu za srbe ili hrvate ili nasi momci zene njihove....tststs
znam za jednu djevojku kojoj su srbi pobili pola familije da je se udala tokom rata ili odmah iza za srbina,familija (to sto je ostalo) se odrekla...SA PRAVOM!!!

P.S stvarno se pitam odakle potice kod nekih ovdje toliki liberalni radikalizam :?
Polutani imaju identitet koja se zove djete ljubavi ali iskrene ljubavi koju niti jedna vjera niti icije sputavanje te ljubavi nije zaustavilo.Uostalom nismo svi ni vjernici u boga ili allaha nego vjerujemo u sebe i svoju dobrotu prema drugima,postujemo sviju i volimo sviju.Ljubav prema svojoj zemlji je mozda i veca nego nekog poslijeratnog vehabije ili novokomponovanog pravoslavca,muslimana,katolika.Mi smo odgajani po kuranu i bibliji i nismo skocili na svoje komsije sa kamama i puskama
A ljubav prema svojoj djeci pravog vjernika je u ovom primjeru
Zena je izgubila muza i sina od 16 godina u Srebrenici
98 na svjetskom prvenstvu u fudbalu igraju tzv juga i iran
Ferida molim te reko ti si starija zena de mi reci za koga navijas
kaze ferida
za jugu nemogu allahami znas da nema muslimana
a za iran nemogu jer nisu pravi muslimani
kako bona nisu
Ma sine moj nije im alija predsjednik pa nisu pravi muslimani
a njen sin Armin danas koji je izgubio oca i brata ozenjen je polutankom a majka sva sretna nepita za vjeru nego postuje i klanja svoju.Ljulja i seta svoje troje unucadi i nemoze biti sretnija jer kako kaze oci sve govore a oci mojih unucadi su sretne pa sam i ja sretna
A poslije rata mnogi moji prijatelji su se i mene odrekli zbog nadimka kojeg ja nemogu promjeniti u njihovim glavama
Ja sam vlah i osto vlah
ma neka sam vlah i ponosan sam na to
stulic

#72 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by stulic »

The Cult wrote:P.S stvarno se pitam odakle potice kod nekih ovdje toliki liberalni radikalizam :?
Liberalni radikalizam ne postoji ili je u najmanju ruku oksimoron, mozda si mislio reci radikalni liberalizam ali i tu grijesis. Ljubav nekad nema granica i to nema nikakve veze sa tim sto ti pricas.
luciferino

#73 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by luciferino »

The Cult wrote:polutani nemaju identitet,mozete pricati sta hocete,

Uz izvinjenje moderatoru i svima ostalima, ali na ovo moram odgovoriti ovako i možete me najkomotnije banovati doživotno.

Jebi identitet koji sebi daje superiorno pravo bilo koga naziva osobom bez identiteta. Nisu svi Hrvati i Srbi zločinci niti je svim muslimanima maslo za Ramazana. Ovakav oblik generalizacije ravan je fašizmu i nacizmu. Problem je u tome ako taj isti Srbin i Hrvat i prihvati Islam, on opet neće biti musliman po volji roditelja iako bi svi muslimani trebali biti braća. U tome je licemjerstvo naših prostora. Da se neko ne bi našao uvrijeđenim, to isto rade i katolici i pravoslavci...potpuno isti princip.

Nego...tebi se omaklo "posle"...
Da nisi polutan? :skoljka:
Altsa

#74 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Altsa »

turquoise wrote:Hajde da pogledamo to malo s oceve strane (predpostavka da je otac muslimanske vjeroispovijesti), kako otac razmislja...
Otprilike to ide ovako...

"Moja kcerka je moj genetski materijal, moje potomstvo, nesto u sto sam ja ulozio 15-20-25 godina...
Odgajao sam je kao sto su i mene moj otac i mati odgajali, da bih prenio svoja uvjerenja i svoju vjeru i svoju tradiciju na nju jer ja vjerujem da je to najispravnije...
Za nase zene, mi muslimani smatramo da je nevinost i cast najvrednija stvar koja moze imati...
Kod drugih, to ili se ne postuje, iako i kod njih se to oficijelno vrednuje ili nije bitno...
Ako ona izgubi nevinost prije braka, izgubice cast, i velike su sanse da i otac i mati tog covjeka njemu ne dozvole da se ozeni za moju kcer...
Ako se rodi djete kojim slucajme prije nego sto se desi bracna zajednica, to dijete ce zvati kopile, a kao sto svaka "LJUBAV" nakon nekog vremena splasne i prodje, moju kcerku ce napustiti svi i vjerovatno se nikad nece udati, i uvjek ce je smtrati rospijom i necasnom i nikad se nece udati za zeta koji ce biti jakog porijekla i jake familije a iste vjere...
Pa hajde i ako se ozeni, kako cu ja s njima komunicrati kad su oni druge vjere...
Oni ce htjeti vjencanje u ckrvi, ja u dzamiji...
Oni ce jesti krmetinu i pice alkohol a mi to ne smijemo...
Unuk ce me zvati deda, a ne dedo, a zvace mi zenu baba ili baka umjesto nena ili nana...
Unuk nece ici u dzamiju i tako cu ja svoje potomstvo upropastiti...
Ako bismo ikada rucali oni ce se moliti Isusu i Mariji i smatrace ih bogovima, a nas je bog je jedan jedini Allah i mi se samo njemu smijemo moliti, i to ce biti najvece bogohuljenje...
Kad na bajram-namaz budem isao u dzamiju, moji unuci nece ici sa mnom...Moj zet nece ici sa mnom...
Ljudi ce me ismijavati, kcerku ce ismijavati, zagorcati ce mi zivot a i njoj takodjer...
Patnja i haus je ono sto me ceka...
Ako hocu dobro svojoj kcerki i svojoj porodici i ako hocu da izgradim jake familijarne odnose i jaku porodicu za sebe i kcerku moram ovo zaustaviti...
Nikada se nece moja kcerka udati za nekoga durge vjere pa da uproapsti i sebe i mene..."

itd...
itd...
od covjeka koji je sve ovo naveo ne mozes ocekivati da mu se kcerka uda za bilo koga osim za vehabiju. :-)
stulic

#75 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by stulic »

Ih bas ce nju biti briga kako joj otac razmislja. Sreca pa su i ta vremena prosla...
Post Reply