Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Valbon_1

#151 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Valbon_1 »

dr.gog wrote:@Valbone,tvoje pitanje je za podforum Politika,veoma rado bih ti odgovorio ukoliko bi tamo razgovarali :wink:

Moje pitanje je veoma jasno...a tebi bi ti savetovao da citas neki stariji osmanski "defter" pa da vidis tu kako su se tada narodi dijelili, i mozda onda i razumes zasto su albanci i bogumili primili islam skoro odjednom a drugi narodi ne, i zasto kod nas (albanaca) "nova" vjera (citaj islam), je bila jedini mekanizam odbrane protiv slavizacije i pravoslavnog kristianizma...
E sad u gore navedenom kontekstu...pokusaj da projektujes brak izmedju albanaca i srbkinje ili obrnuto (mada ovo poslednje ne pamti se dali se ikada desilo unutar albanskih teritorija, iako srbi dosta dugo su imali cijeli drzavni "extremno demokratski" aparat).
Za neke stvari nema kompromisa...jel poslije riskiras da za jedno kratko vrijeme uopste i ne postojis. Zbog tog, nazalost kod nas (balkan) neke stvari jos imaju previjeliku cijenu. Ovo su probali u svojim kozama navise albanci i bosnjaci.

P.S. Interesnatno je da i izmedju albanaca razlicitih vijereispovijedi, brakovi su mnogo, mnogo rijetki, a njihovi protagonisti su isklucivo osobe iz nereligiozne ili ateisticke familije.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#152 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

Znaci ti poznajes nekoliko porodica i to ti daje pravo generalizacije zakljucaka ? Poput onih koji kazu "Srbi su...". Ni trenutka me nisi uvjerio da nemas velike predrasude prema - ljudima ( koji to mogu biti manje ili vise, koji mogu explicitno pripadati nekoj religiji ili ne, koji su crni, bijeli, zuti, ovakvi ili onakvi, ali obicno ne bas tako losi kako nam se cini ). :)
a okrutnost i uskogrudnost ne volim
Definisi mi okrutnost i uskogrudost molim te. :)
Latina

#153 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

P.S. Interesatno je da i izmedju albanaca razlicitih vijereispovijedi, brakovi su mnogo, mnogo rijetki, a njihovi protagonisti su isklucivo osobe iz nereligiozne ili ateisticke familije.
Ti takodje poznajes sve Albance kao sto dr.gog poznaje sve muslimane ? I svi brakovi Albanac i Albanka su po defaultu sretni ? Ili je u sustini najbolje 'ne talasati' ? Ljubav je i tako precijenjena kategorija ?
sojka

#154 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by sojka »

______________________________________________________________________________________

Hm...Skoro sam slusala jedno predavanje..sociolozi, psiholozi, istoricari socijoloski etc..

Tema je bila sadasnje drustvo...Vrijeme globalizacije...

Ukratko: smatra se da upravo neoslobodjanje nazovimo to i seksualne energije i zabrane dovode do zastoja energije, koji se ne kanalise,blokade dovode do negativnog zadrzavanja (sto se odrazava na misli, akcije), jer ne tece, nema protok.
Sjetimo se i Hitlerovih teorija o cistoj rasi do cega dovodi... Danas se to ne moze ponoviti na Zapadu, zbog cega?
Jer je mijesanje gena upravo pozeljno...
U tom pravcu ide globalizacija, EU, ne trend, nego zivot, nasa buducnost...

________________________________________________________________________________________
sojka

#155 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by sojka »

Latinica wrote:
P.S. Interesatno je da i izmedju albanaca razlicitih vijereispovijedi, brakovi su mnogo, mnogo rijetki, a njihovi protagonisti su isklucivo osobe iz nereligiozne ili ateisticke familije.
Ti takodje poznajes sve Albance kao sto dr.gog poznaje sve muslimane ? I svi brakovi Albanac i Albanka su po defaultu sretni ? Ili je u sustini najbolje 'ne talasati' ? Ljubav je i tako precijenjena kategorija ?
Latinice... :-)

to je jako rijetko, medjuostalom i sama ti nisi za to. Zasto to onda tako zastupas?
Poznajem Arapkinje, Turkinje, ali najmanje nasih. Ispade ovako: necu bas ja, ali vi mozete za to jesam.

Nismo djeca.
stochar

#156 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by stochar »

"Dajite djeci lijepa imena"

tako pise u Knjizi. nigdje ne pise da su Arapska imena ujedno i muslimanska, jer je to nonsens, to su imena odredjenog podneblja. naravno, svako ima pravo dati ime koje zeli, ali nema pravo drugima odredjivati sta je ispravno, a prema Knjizi je ispravno dati LIJEPO ime. ime koje odgovara podneblju, ime koje nije nakaradno. na primjer, Tarik Aziz, Saddamov ministar, bio je katolik, ali se jednostavno zvao imenom podneblja. glupo bi bilo da se zvao George ili Bruce.
Valbon_1

#157 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Valbon_1 »

Za tvoju informaciju...dosta sam informisan o (skoro) svemu sto se desava unutar moje zemlje (priroda moje struke) jer ona i onako je mala, i sta bi bilo snjom ako je ne cuvamo od "onih cija ljubav nema cijenu".

Nema veze jel su albanac i albanka muslimani bili sretni...jer u uslovima pod kojima su se oni rodili, odrasli, radili...vazno je bilo POSTOJATI. I znas sta @Latinice....brak bi bio uspjesan samo s'najmanje osmoro dece. To je bio jedan normalan prosijek. :D Ovu tradicjiu jos drzimo

A danas...pa ne moze se sve odjednom zaboraviti i mimoilaziti vise vekovnu patnju...jer poslije si osudjen da ti se ponavljaju neke stvari...zar nas ne uci tako istorija...Zaborav se skupo placa.

Cijeni svoje...pa poslije komsijino... ;-)

By the way...Kako si danas
Valbon_1

#158 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Valbon_1 »

to je jako rijetko, medjuostalom i sama ti nisi za to. Zasto to onda tako zastupas?
Poznajem Arapkinje, Turkinje, ali najmanje nasih. Ispade ovako: necu bas ja, ali vi mozete za to jesam.

Nismo djeca.

Potpisujem @sojka...bas si pogodila o cemu se radi... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
sojka

#159 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by sojka »

Ova rasprava je jako teska... :-)

Image

Niko ne negira postojanje "iskljucivosti", ali sklopiti sliku uz minimalan vid, ...i na to izvesti zakljucak... :-)

Ima li Kosmopolita? :-)

Da nije djetinjasto, sada bih pronasla zenu... :)
emra_a

#160 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by emra_a »

tako pise u Knjizi. nigdje ne pise da su Arapska imena ujedno i muslimanska, jer je to nonsens, to su imena odredjenog podneblja. naravno, svako ima pravo dati ime koje zeli, ali nema pravo drugima odredjivati sta je ispravno, a prema Knjizi je ispravno dati LIJEPO ime. ime koje odgovara podneblju, ime koje nije nakaradno. na primjer, Tarik Aziz, Saddamov ministar, bio je katolik, ali se jednostavno zvao imenom podneblja. glupo bi bilo da se zvao George ili Bruce.

to i da se ime razlikuje od nevjernickih.Ako je u Bosni ime Fatima prepoznatljivo kao muslimansko onda je muslimansko,ali ako je prepoznatljivo kao krscansko(kao sto je u recimo Portugalu) onda je krscansko bez obzira sto postoji u islamu.

Recimo u Libanonu tipicno krscansko ime je Samir...tako da muslimani odatle NIKADA nece dati djetetu to ime,,dok recimo u Iraku je to tipicno muslimansko ime.Tako i u Bosni postoje lokalna "pravila".
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#161 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by dr.gog »

Latinica wrote:. Ni trenutka me nisi uvjerio da nemas velike predrasude prema - ljudima ( koji to mogu biti manje ili vise, koji mogu explicitno pripadati nekoj religiji ili ne, koji su crni, bijeli, zuti, ovakvi ili onakvi, ali obicno ne bas tako losi kako nam se cini ). :)
a okrutnost i uskogrudnost ne volim
Definisi mi okrutnost i uskogrudost molim te. :)
Ne namjeravam te uvjeravati ni u šta.Završih raspravu s tobom po ovom pitanju.Ponešto se ne može raspraviti forumskim postovima,posebno pogrešno shvatanje i izvlačenje iz konteksta nečijeg stava.
Dakle,odgovor nije potreban jer neću da polemišem niti ću polemiku te vrste dopustiti.Ok?Ok :)

Zachatavanje obrisano :) pa možemo nastaviti dalje :)
Valbon_1

#162 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Valbon_1 »

sojka wrote:Ova rasprava je jako teska... :-)

Image

Niko ne negira postojanje "iskljucivosti", ali sklopiti sliku uz minimalan vid, ...i na to izvesti zakljucak... :-)

Ima li Kosmopolita? :-)

Da nije djetinjasto, sada bih pronasla zenu... :)

Prvi muezin u istoriji islama je bio Bilal Abesinac. On je bio tamnoput, a zena njegova bela arapka. Legitimno i pred Boga a i pred covjeka (drzavi). I znate sta...to je bilo prije 1400 godina. Evo koiliko je "nazadan" islam.
Do prije 30 godina, ovako nesto se nije moglo ni zamisliti u zapadnom (krscanskom) svjetu, a kamoli da se dogodi i legitimise...

Prema islamu, od sjevernog pola pa do juznog, i od Amerike pa do Australije i Aboridjane, zena muslimanka moze voljeti i birati za zivotnog saputnika koga hoce...pod jednim uslovom...da ta druga strana vjeruje i izjavi da NEMA DRUGOG BOGA OSIM ALLAHA, I DA MUHAMED JE NJEGOV VJERVJESNIK. E sad zasto je tako i zasto taj uslov... zato sto je tako naredio Bog, i oni koji veruju njemu prema islamskom nacinu, nemaju ni sta da misle o tome a kamoli da polemisu... i velika tacka.
O pravu muskarcu muslimanu...vec objasnjeno.

Inace mnogi su pobrkali i pomesali kruske i jabuge...bilo namerno - pokusavajuci ubaciti element nacionalnosti, rase itd., koji u islamu ne predstavlja nikakvu bracnu (ljubavnu) prepreku (pod uslovom u gore navedenim), ili nenamreno - jednostavno ne poznajuci prirodu debata ili elemenate ove debate...

Ja za ovu temu...nemam vise sta reci
pustopoljina

#163 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by pustopoljina »

a sta cemo sa bosancima,muslimanima koji niti znaju klanjati niti klanjaju,cak se izjasnjavaju ateistima? a roditeljima je ipak bitno da im dijete nadje "muslimana",a on ni m od muslimana nije? nema veze sto emir ne posti,ne klanja,pije ponekad,nema veze sto nikad dzamiju nije iznutra vidio-ali nek' je on osunecen i nek'je emir...
sve je to fino-ko je musliman,gledace da i izborom partnera Allahu ugodi...ali zabraniti nekome zorana,i nametnuti emira-koji je isti kjafir k'o zoran je bezobrazno.
pustopoljina

#164 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by pustopoljina »

priroda ove debate je vezana za bosnu. gdje ce ti mahala udaju za nijemca oznaciti kao "dobro se udala",pametna...udaju za nedzada ce svi smatrati za nista posebno,a udaju za dragana ce prepricavati deset godina.
svaki muz moze biti dobar ili los
ako se udas za hansa-nemas pravo da se zalis,sad si ti "svjetska zena",ako ga naucis nekoliko nasih rijeci,ili dijete bude pricalo i nas jezik-ti si super,i hans je papucar. jos ce te pitati-a imas li nekog naseg za "onako"
ako se udas za nedzada-a to ti je brak-kao brak...imate pravo na los brak,na krize,na uspjehe
ako se udas za dragana- i ne daj boze imate neke probleme-automatski su svi vasi bracni problemi samo iz jednog razloga-sto je on dragan.sve sto krene u tom braku nizbrdo-to je zato sto si se udala za vlaha/madzara kako god...
i ok-ti si valbon,albanac i musliman si...pitaj nekog starijeg bosanca muslimana,sta bi rekao da mu prosis kcerku?
nemojte biti djeca...
ciji ce babo rado dati kcerku za albanca? sandzakliju?
pa nekima je to van pameti kao i za cigu?
a ne daj boze da se pojavi kakav turcin?
ili da te kakav marokanac hoce,i da ti se oko kuce mota?! sve ljudi muslimani.
pa u njemackoj ce kcerka ponosnog bosanca dobiti batine jer je pocela sa turcinom izlaziti.
nemoj valbon uzimati islam kao razlog,jer je u bosni islam najmanji problem.
njeka

#165 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by njeka »

Ja sam dijete iz miješanog braka a lično mi je najbliži Budizam. Pa mogu vam reći da nije loše,slavimo sve vjerske praznike,i svako posijećuje svoje bogomolje.U mojoj široj porodici su sve religije zastupljene: pokušavamo što više naučiti o običajima drugih pa da se pravimo važni kako smo upućeni.Meni je malo Judeizam bio "težak" ali se trudim!!!
emra_a

#166 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by emra_a »

pustopoljina wrote:priroda ove debate je vezana za bosnu. gdje ce ti mahala udaju za nijemca oznaciti kao "dobro se udala",pametna...udaju za nedzada ce svi smatrati za nista posebno,a udaju za dragana ce prepricavati deset godina.
ako se udas za hansa-nemas pravo da se zalis,sad si ti "svjetska zena",ako ga naucis nekoliko nasih rijeci,ili dijete bude pricalo i nas jezik-ti si super,i hans je papucar. jos ce te pitati-a imas li nekog naseg za "onako"
ako se udas za nedzada-a to ti je brak-kao brak...imate pravo na los brak,na krize,na uspjehe
ako se udas za dragana- i ne daj boze imate neke probleme-automatski su svi vasi bracni problemi samo iz jednog razloga-sto je on dragan.sve sto krene u tom braku nizbrdo-to je zato sto si se udala za vlaha/madzara kako god...
i ok-ti si valbon,albanac i musliman si...pitaj nekog starijeg bosanca muslimana,sta bi rekao da mu prosis kcerku?
nemojte biti djeca...
pa u njemackoj ce kcerka ponosnog bosanca dobiti batine jer je pocela sa turcinom izlaziti.

ne znam s kim se ti druzis,,pa dijaspora se ubi da im djeca ne odu za razne Hansove,jesike itd.Namjerno odlaze u gradove gdje ima nasih itd.Kaze u mene majka bratu,u redu za zafrkanciju ali cim osjecas da zelis nesto ozbiljno odbaci je i trazi nasu,a kad ja spomenem a mogu li ja da se zafrkavam (iz sale naravno) ona me gleda k'o da sam luda .Meni je rekla samo Bosanac i niko vise,sandzakliju mogu prihvatit tek toliko da te se nebi odrekla a sve ostalo NE dolazi u obzir,ili mi ili on :D ..nije za ponosa ali tako je,dala mi je do znanja to iz pocetka.Ali elhamdullilah ja imam Bosnju :D
Last edited by emra_a on 07/06/2008 18:58, edited 2 times in total.
redondo72

#167 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by redondo72 »

Evo da se i ja oglasim na ovu temu. Ipak sam Beograđanin, a nisam Srbin već Bošnjak, pa sam imao dosta iskustva sa " problematikom ". Nekoliko puta sam pisao, pa brisao, sve hoću - neću, ali evo ipak sam odlučio da i ja nešto napišem.
Ceo život sam proveo sa Srbima, tako da su mi Srbi i dan-danas najbolji prijatelji. Verovatno će tako ostati do kraja života. Ipak prijateljstva koja se steknu u mladosti ostaju do kraja života. Bar je kod mene takav slučaj. Imam mnogo dobrih prijatelja, celo društvo, za koje iskreno nisam ni znao koliko vredi dok se nisam preselio u Sarajevo. Tek tada čovek spozna pravu vrednost prijateljstva.
Međutim što se tiče toga da oženim Srpkinju, nikada ali baš NIKADA to ne bih uradio. Jednostavno je tako. Prvo radi sebe, ne želim to, ne mogu, a potom i radi nje. Ne mogu da zamislim da se moje dete zove Zoran ili Goran... NE, to ne dolazi u obzir.
Bez obzira na sve, bez obzira na cenu, na cenu da do kraja života ostanem sam, ne želim to nikako i molim Boga da se to ne desi, a ne verujem da će mi se to desiti jer sam gotovo ceo život proveo u Beogradu, znam koliko su to lepe i umiljate devojke, ali jednostavno nije to TO. Drugo, ne želim ni njoj da pravim probleme, ne želim svom detetu da pravim probleme ( jako dobro znam, iskusio sam na svojoj koži šta znači biti drugačiji, biti musliman, ne bih o tome, a mogao bih danima, mnogi to nikada ne bi ni shvatili jer su ceo život proveli među svojima ).Trudio sam se da se zaljubim u muslimanku, Bošnjakinju, silno sam to želeo, ali koliko god da sam se trudio, jednostavno nije išlo. Uvek kada bih ( pre dok još ovde nisam živeo ) dolazio u Bosnu, uvek bi mi se neka nabacivala, a Bogami slično je bilo i u Bg-u. Malo je glupo što ovo pišem jer ispade da sam neku super frajer, ali zaista je bilo tako. Doduše u poslednje vreme sve ređe, godine čine svoje.
A verujte, bar deset sam ih odbio, što ovako, što preko onih glupih provodadžijskih fora... ej, sviđa još se, šta fali, dobra je... more marš bre...
Da, imao sam veze sa Srpkinjama, da imao sam prolaz kod mnogih, mogao sam, ali nisam hteo. Imao sam vezu sa devojkom, koju kada bi videli kada izgleda vidim da su mnogi Srbi ( ne svi, naravno )škripali zubima kada bi shvatili da je sa mnom, naravno nikada to ne bi rekli ( bar ne oni )... ona je htela, njeni su se protivili, moji su se protivili... ali sam shvatio da ja jednostavno ne želim to. Ne želim brak, ne želim ni da mi se dete zove Tarik u sred Beograda, ne želim da ga podjebavaju, da mu govore da je poture, smrdljiva Bosančina, da je prodao veru za večeru, da je balija, Turčin, ne želim da prolazi kroz ono što sam ja prolazio i da to mora da krije, čak i da se stidi da to kaže, a kao što sam rekao, Marko, Janko... tako se moje dete nikada neće zvati.
Danas kada gledam na sve to mislim da nisam pogrešio. Ne kajem se jer nikada nisam hteo da je oženim. Ona je otišla svojim putem, ja svojim. Bolje i za mene i za nju. Samo nemojte da mi kenjate kako ljubav sve pobeđuje... možda, DA, voleli smo se, ali ako je cena toga da povredim sve oko sebe, čitav svet, da povredim svoje, da povredim njene, da mi dete prolazi kroz sve to... Cenim svoje, svoju veru, svoj narod, cenim ono kroz šta je moj narod prošao, bole me uvo šta vi o meni mislite. Uostalom, napustio sam sve, ostavio ceo život iza sebe, posao, novac, status....

Zaljubljujem se jako teško, ali kada me uhvati, drži me dugo. Deset godina, bez problema. Od te sam sorte, šta da radim.
I da za kraj, ceo život sam se trudio da se zaljubim u Bošnjakinju, muslimanku, nije išlo, sve do pre par meseci, kada sam ugledao Nju, jednu Sarajku ( Bošnjakinju ) i kada sam osetio to što nikada nisam osetio u životu, nikada tako snažno, nikada.
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#168 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Šeherzada »

Kad tad izadju problemi u braku supruznika druge vjeroispovjesti.....Nemam ja nista protiv nijedne vjere,ni druzenje ni zabavljanje mi nije problem,ali brak.....Ne vjerujem da toliko jaka ljubav moze biti da uradim tako nesto
emra_a

#169 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by emra_a »

pustopoljina wrote:a sta cemo sa bosancima,muslimanima koji niti znaju klanjati niti klanjaju,cak se izjasnjavaju ateistima? a roditeljima je ipak bitno da im dijete nadje "muslimana",a on ni m od muslimana nije? nema veze sto emir ne posti,ne klanja,pije ponekad,nema veze sto nikad dzamiju nije iznutra vidio-ali nek' je on osunecen i nek'je emir...
sve je to fino-ko je musliman,gledace da i izborom partnera Allahu ugodi...ali zabraniti nekome zorana,i nametnuti emira-koji je isti kjafir k'o zoran je bezobrazno.
slazem se
Valbon_1

#170 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Valbon_1 »

pustopoljina wrote:priroda ove debate je vezana za bosnu. gdje ce ti mahala udaju za nijemca oznaciti kao "dobro se udala",pametna...udaju za nedzada ce svi smatrati za nista posebno,a udaju za dragana ce prepricavati deset godina.
nemojte biti djeca...

Tjeras me opet da odgovaram.

Islam i jeste razlog..i nema drugog razloga za muslimane, ponavljam jos jednom nema drugog razloga za muslimane..i zbog toga sto je islam u bosni najmanji problem ovoj temi nigdje kraj...

Nisu ni albanci toliki "dobri" muslimani, ali barem kod nas je ostao nesto od islamske tradicije a i nasa je nacionalnost malo UNIQUE ili Sui Generis sto bi rekli pravnici, i to je bila, priznajem, jos jedno "oruzije" u ocuvanju nacinalnog a i vjreskog identiteta. Kod vas je problem malo kompeksniji. Ali na ovom pitanju se ne moze dati odgovor negirajuci proslost. Jednostavno ne moze.

A sto se tice toga da li su albanci pokusali prositi bosnjakinje...hehehehe ..(ti si izgleda totalno out u ovom aspektu)... ne samo sto su ih prosili i uzimali ih za zene nego plus su ih doveli u Kosovu, i to mnogo puta nastavak zivota je bio u cik pogodi gdje... lijepom Selu...Ovakvih je slucajeva dosta, ako te intersuje mogu ti i reci iz kojih krajeva su bili ti arnauti macho. U okolini Prizrena postoji jedna krahina zvana Has iz koje poticu pekari, koji su se dosta puta vratili iz gurbeta "s'prikolicom" (sto ja podrzavam maksimalno). Ovo ti kazem sa najvecom dozom sigurnoscu jer dosta moje rodbine zivi i radi u Bosni...

A ja bi ti bio zahvalan tebi, ako bi mi naveo ijedan primjer kada je boshnjak ozeniu albanku (sto ja opet podrzavam maksimalno)

Toliko sto se tice albanskih "cige" sa belom kosom, plavim ocima, i vise hiljade godina njohove historije, koji su u ovim prostorima od kada se zna za svijet.

P.S. Procitaj koju knjigu o albancima...trebace ti...jer i bosnu ce povratimo u nas vilajet, kao sto je bio i pre... :-D
:) :bih: :sax:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#171 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by dr.gog »

:) zdravo raja...ako opet ode u chat,doći će jedan ozbiljni čiko sa raketom,i nagrabusili ste.Opomena.
Latina

#172 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

sojka wrote:

Nismo djeca.

Sojka,

Zato sto iskreno vjerujem u ljubav.
Last edited by Latina on 08/06/2008 19:40, edited 2 times in total.
Prozor

#173 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Prozor »

emra_a wrote:
nemojte biti djeca...

ne znam s kim se ti druzis,,pa dijaspora se ubi da im djeca ne odu za razne Hansove,jesike itd.Namjerno odlaze u gradove gdje ima nasih itd.Kaze u mene majka bratu,u redu za zafrkanciju ali cim osjecas da zelis nesto ozbiljno odbaci je i trazi nasu,a kad ja spomenem a mogu li ja da se zafrkavam (iz sale naravno) ona me gleda k'o da sam luda .Meni je rekla samo Bosanac i niko vise,sandzakliju mogu prihvatit tek toliko da te se nebi odrekla a sve ostalo NE dolazi u obzir,ili mi ili on :D ..nije za ponosa ali tako je,dala mi je do znanja to iz pocetka.Ali elhamdullilah ja imam Bosnju :D
Nazalost danas je tako da ces rijetko naci privrzenog vjernika i medju Bosnjacima-muslimanima, narucito mladim, i posebno u dijaspori, kako meni to izgleda... Ocuvati naciju i vjeru ne mozes samo kroz udaju/zenidbu, iako je i to naravno vazno sa vjerskog aspekta, nego i kroz slanje djece u mekteb i pruzanja dostojnog islamskog odgoja, cisto "ne smijes" i "odrecu te se" nece puno uticati niti pomoci ako osoba nema vlastitog imana a iman se ne gradi kroz strah i prijetnje... Ovo pisem kao musliman, i necu kriti, mislim da je ocuvanje vjere i vjerskih obicaja i prenosenje istih na djecu vaznije od ljubavi, sto se tice nacije tu vidim daleko manju bitnost, bar ne toliku da nekome brani ljubav, iako, priznajem, mislim da ce bosanska kcerka bolje proci u nasoj kulturi nego u nekoj gdje se na zene gleda na dosta drugaciji nacin, sto naravno nema prave veze sa Islamom...

Zakljucak ovog osvrta je da ako zelimo da djeci vjera bude na prvom mjestu to mora ici kroz odgoj u duhu Kur´ana i Sunneta, pa i nase bosanske tradicije ako zelimo da to bude bitno, a ne kroz prebijanja, prijetnje i slicno... Kako ce dijete razviti iman ako roditelj pije, ne klanja, psuje i ne zna ni osnove Islama a onda kaze vjera na prvom mjestu...? To je vise nacionalizam nego vjera, nacionalizam je nesto vrlo lose i otrovno, a vjera nesto izuzetno lijepo...

A na kraju krajeva, ogovaranje je vrlo lose u Islamu, i samo licemjer moze nekoga ogovarati zbog izbora zivotnog saputnika, i narucito ako je to osoba sa strane, kao komsija... A na kraju ce ipak Allah suditi svima za njihova djela.
Latina

#174 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

jer i bosnu ce povratimo u nas vilajet, kao sto je bio i pre...
Zanimljivo. Cisto sumnjam da cete nesto te vrste i realizovati ( bojim se da ste propustili neke istorijske momente ).

Ali sanjati nikada nije bilo zabranjeno.
sojka

#175 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by sojka »

Pa, ne bas.

(Zbog ravnoteze medju zvijezdicama sam se javila...)
Last edited by sojka on 08/06/2008 16:39, edited 1 time in total.
Post Reply