Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1 Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by dr.gog »

Poštovani forumaši,dotičem se jedne teme koja je često groteskni odraz strahova i duhovne bijede u ovoj zemlji(a i u tzv.liberalnim društvima sekularnijeh metropola).
Trivijalnost same riječi zaljubljenost,nama koji smo često prošli sve i svašta u životu,možda djeluje sapunasto i djetinjasto,za Pink u kasno popodne..

Ipak,tužna je istina da zaljubljivanje i veza između dvoje mladih ljudi koji potiču iz različitih konfesija,često prerasta u bizarni triler i lov na vještice unutar tzv.urbanih i tolerantnih sredina.
Svakodnevnica je to ne samo Sarajeva i Bosne ,već i metropola Njemačke recimo(govorim samo o onim pričama koje sam imao priliku upratiti na meni bliskim izvorima).Za razliku od Njemačke,gdje se brutalna ubistva djevojaka ,zbog kršenja arhaičnih kodeksa turskih i arapskih porodica iz kojih potiču,dešavaju često,u BiH je situacija drugačija...ali samo u smislu da nema tih bizarnih i sumanutih likvidacija.

Imao sam priliku lično preživjeti takvo unižavanje proste tinejdžerske,čiste zaljubljenosti,nekad davne 1994-e,kad je osobu u koju sam bio zaljubljen(danas majku dvoje prekrasne dječice,udatu opet,za čovjeka druge vjere)vlastiti otac izmlatio šakama,i to nemilosrdno po čitavom tijelu,jer se moje ime nije poklapalo sa njegovom ratnostranačkom ideologijom(i pored moje uniforme s nedvosmislenim znakovljem Lojalnosti Suverenoj).

I to je čak danas rijetko,ali je perfidnost veća i nema udaranja,već je i vjeronaukom oficijelnim,i ponajprije onim familijarnim korijenima zatucanosti u starijima(uz Dnevnik i Rotirajuće novine),mladima utjeran strah u kosti od veze sa momkom ili djevojkom drugačijeg "imena".
Čak i kad se ,posebno u mahalskim sredinama,ta veza i nekako provuče,uz rondanje dajdžinica i podozrive poglede ujke veterana,pakao počne sa eventualnom najavom udaje odnosno ženidbe.

Ajde ,i to da prokomentiramo usput,ali šta mislite o onim malim tinejdžerskim srušenim svjetovima kad otac podigne ruku i tresne o šakom o sto,kad se mobitel smrska u komade,ili kad se Emir mora predstavit ljutitoj i podozrivoj,njenoj mami,kao Zoran,ili se pak neki pravi Zoran,zovući Edinu mora radoznaloj tetki predstaviti kao Emir( :-) )...Bio sam svjedokom ,igrom sudbine opet,takvih poziva i grča na licu zaljubljenih lažljivaca..
Okretanje na ulici,upozoravanje drugaricama da se ne izlanu pred roditeljima..nigdje i nikad u tom surovom svijetu tumačenja ne nazreh ni tračak one blagosti i ljubavi Knjige,bilo koje..sjećao sam se Solomonove Pjesme nad Pjesmama(tom dijelu Knjige se ne može prikačit nikakav epitet dogmatizma fakat)i zaljubljenosti momka u djevojku koju ta pjesma opisuje.

I nikad,evo u tridesetim godinama života već,i pored svega što prođoh i vidjeh,ne razumjeh zašto je moja najveća ljubav u životu morala biti premlaćena poput zvijeri,od vlastitog oca,jer je ljubav usmjerila ka nekom čije joj je ime bilo najmanje bitno.Razmišljali smo gdje i kao nabaviti kandilo i ulje,malo kruha i soka i akumulator da slušamo muziku zaštićeni od granata...

Danas opet, često se još može čuti ta podmukla priča koju ljudi kriju a opet je u muci ispričaju najbližim drugovima ili prijateljicama,kao živu ranu...
I pristrasno velim,što god ko kao opravdanje naveo,da je to "taština i muka duhu" i ljudska bezumnost--rastaviti dvoje zbog vjere djedova..
Šta mislite o ovome?

Dr.Gog
Sociolog

#2 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Sociolog »

moj slucaj...

Nazalost razocaran sam dozom nacionalizma koja je prisutna u Sarajevu, medju mladom poluacijom od 17-23-5 otprilike u dodir djevojaka i mladica s kojima dolazim u dodir.. Kod vecine je prisutan hinjski nacionalizam.. kao'' ma nisam ja nacionalista, bla bla ba'' a u biti 5% bi samo moglo biti u vezi s osobom druge vjeroispovjesti.. Cure recimo koje zive u Buca, Brijescu, Boljakov potoku 99% da NE MOGU NITI ZELI , imati nekog ako se zove Srdjan, Stefan, Mario, Renato.. Naravno ima normalne raje, kojima to ne smeta.. medjutim da se ne lazemo njih je skroz malo

Ovo pisem u afketu, jer sam prije par dana bio na jednom derneku u jednom stanu-.. i kad cujete u kupatilu, ( u hodniku 2cure kako pricaju,, On je presladak, zgodan, i sve,, ali jbg. zove se Renato.. )sta mozete zakljuciti? i multietnicost i sve u Sarajevu?
dr.gog

#3 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by dr.gog »

Sociolog wrote:moj slucaj...

Nazalost razocaran sam dozom nacionalizma koja je prisutna u Sarajevu, medju mladom poluacijom od 17-23-5 otprilike u dodir djevojaka i mladica s kojima dolazim u dodir.. Kod vecine je prisutan hinjski nacionalizam.. kao'' ma nisam ja nacionalista, bla bla ba'' a u biti 5% bi samo moglo biti u vezi s osobom druge vjeroispovjesti.. Cure recimo koje zive u Buca, Brijescu, Boljakov potoku 99% da NE MOGU NITI ZELI , imati nekog ako se zove Srdjan, Stefan, Mario, Renato.. Naravno ima normalne raje, kojima to ne smeta.. medjutim da se ne lazemo njih je skroz malo

Ovo pisem u afketu, jer sam prije par dana bio na jednom derneku u jednom stanu-.. i kad cujete u kupatilu, ( u hodniku 2cure kako pricaju,, On je presladak, zgodan, i sve,, ali jbg. zove se Renato.. )sta mozete zakljuciti? i multietnicost i sve u Sarajevu?
Ma pusti afekt...meni je to tužno s ljudske strane..nisam mislio na te nacionalne-multikultipriče,to je za druge teme i podforum Politika..zamoliću te da ponovo pročitaš post..mnogo je to jednostavnije..toliko..
suncica24

#4 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by suncica24 »

Meni je tuzno sto u Sarajevu imas 5% sanse da upoznas Marka, Jelenu, Natasu....
I, kako ces, ne vidjevsi da to nisu troglave azdahe, sagledati nekoga kao ljudsko bice, dobrog covjeka, simpaticnu djevojku?
Kad ne mozes ni da ga dotaknes?

Ja sam imala prijateljicu koja je pogresne nacionalnosti. Ona i momak su 10god bili u vezi i njegova majka nije htjela nikad da je vidi. A kamoli da je on dovede kuci!
Da li iz te veze moze izaci ista pozitivno? sumnjam. Sve lazi, sakrivanja, strahovi tesko se odraze na ljubav i, na kraju je i uguse :roll:
Jer, podrske nema... Nazalost.

A istina je tako jednostavna: Ili si covjek, ili djubre! Bez obzira na...
turquoise

#5 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by turquoise »

Hajde da pogledamo to malo s oceve strane (predpostavka da je otac muslimanske vjeroispovijesti), kako otac razmislja...
Otprilike to ide ovako...

"Moja kcerka je moj genetski materijal, moje potomstvo, nesto u sto sam ja ulozio 15-20-25 godina...
Odgajao sam je kao sto su i mene moj otac i mati odgajali, da bih prenio svoja uvjerenja i svoju vjeru i svoju tradiciju na nju jer ja vjerujem da je to najispravnije...
Za nase zene, mi muslimani smatramo da je nevinost i cast najvrednija stvar koja moze imati...
Kod drugih, to ili se ne postuje, iako i kod njih se to oficijelno vrednuje ili nije bitno...
Ako ona izgubi nevinost prije braka, izgubice cast, i velike su sanse da i otac i mati tog covjeka njemu ne dozvole da se ozeni za moju kcer...
Ako se rodi djete kojim slucajme prije nego sto se desi bracna zajednica, to dijete ce zvati kopile, a kao sto svaka "LJUBAV" nakon nekog vremena splasne i prodje, moju kcerku ce napustiti svi i vjerovatno se nikad nece udati, i uvjek ce je smtrati rospijom i necasnom i nikad se nece udati za zeta koji ce biti jakog porijekla i jake familije a iste vjere...
Pa hajde i ako se ozeni, kako cu ja s njima komunicrati kad su oni druge vjere...
Oni ce htjeti vjencanje u ckrvi, ja u dzamiji...
Oni ce jesti krmetinu i pice alkohol a mi to ne smijemo...
Unuk ce me zvati deda, a ne dedo, a zvace mi zenu baba ili baka umjesto nena ili nana...
Unuk nece ici u dzamiju i tako cu ja svoje potomstvo upropastiti...
Ako bismo ikada rucali oni ce se moliti Isusu i Mariji i smatrace ih bogovima, a nas je bog je jedan jedini Allah i mi se samo njemu smijemo moliti, i to ce biti najvece bogohuljenje...
Kad na bajram-namaz budem isao u dzamiju, moji unuci nece ici sa mnom...Moj zet nece ici sa mnom...
Ljudi ce me ismijavati, kcerku ce ismijavati, zagorcati ce mi zivot a i njoj takodjer...
Patnja i haus je ono sto me ceka...
Ako hocu dobro svojoj kcerki i svojoj porodici i ako hocu da izgradim jake familijarne odnose i jaku porodicu za sebe i kcerku moram ovo zaustaviti...
Nikada se nece moja kcerka udati za nekoga durge vjere pa da uproapsti i sebe i mene..."

itd...
itd...
Sociolog

#6 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Sociolog »

dr.gog

Izvini zaista.. ali u afektu se nisam mogao suzdrzati.. Ne zamjeri
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#7 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

Šta mislite o ovome?
Mislim da je ljubav uzvisena i rijetka.

Mislim da malo ljudi dozivi istu.

Mislim da oni koji je dozive, znaju koliko vrijedi i znaju se izboriti za svoju ljubav. Primjera je bezbroj, a Planeta siroka Bogu hvala, ima mjesta za svakoga.

Takodje mislim da je u najmanju ruku neozbiljno vrsiti generalizaciju na osnovu naseg licnog iskustva. Ljudski jeste, ali nije fer, jer uvijek mozemo nekoga povrijediti samim tim sto generalizujemo stvari i situacije.

Isto tako mislim da svi ljudi imaju sposbnost razmisljanja, shvatanja i pravo na vlastiti izbor.
Nikada se nece moja kcerka udati za nekoga durge vjere pa da uproapsti i sebe i mene...
Vasa kci nije vase vlasnistvo. Sve sto ste ulozili u nju ulozili ste s nekom nadom da ce ona eventualno biti onakva kakvu ste zeljeli da bude. I to je to.

pozdrav
Last edited by Latina on 31/05/2008 11:47, edited 1 time in total.
turquoise

#8 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by turquoise »

Cisto da ne dodje do zabune...
Nisam ozenjen niti imam kcerku...
Latina

#9 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

I meni je zao sto u Banja Luci imas 1% sanse da upoznas Ahmed, Sadzidu, Muneveru...
Da, ovo je istina.

I...blablabla...malo sam se i ja iznervirala...pardonne moi.
dr.gog

#10 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by dr.gog »

Polako...opet velim da je priča malo šira od ove naše sumorne ,uske sredine,i nije taj rat poenta...poenta su osjećaji i ljubav koja trpi.Ta tjeskoba mladih parova je meni jedna tužna činjenica.A samo se,kako god to vi vidjeli,vole i hoće bit skupa.. :-?
Latina

#11 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

Ko hoce biti skupa, biti ce skupa ( elaborirala iznad ).

A ako ljubav nije dovoljno jaka, za neuspjeh iste se mozemo tjesiti na milion razlicitih nacina.

Nedavni rat na nacionalnoj osnovi naravno nije za prenebregnuti, u smislu opreznosti prema ljudima drugih religija/nacija. Mislim da je PTSD mnogo izrazeniji nego sto bismo o tome htjeli razmisljati. Uzgred, problemi koje vi imate po toj osnovi, su ustostruceni za one koji su izvan BiH.

Ipak mislim da prava ljubav uvijek nadje nacin bez obzira na sve prepreke ( a prepreke uvijek postoje, cak i kad ste odrasli u istom haustoru, mame vam vec 20 gd skupa piju kafu i imena su vam Ivan i Ivana/Alen i Azra/Dragan i Dragana ).

tema je 0 points ( nikad ti neces do Evrovizije dobacit' :D )
simi5

#12 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by simi5 »

Ljudi se dele na dve vrste, one koji dele ljude na dve vrste i one koji to ne čine.
Brunello

#13 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Brunello »

sta se prozivjelo, desilo u proslom ratu onda nije ni cudo da tako ljudi razmisljaju........za mene je to sasvim normalna pojava/desavanje.....
suncica24

#14 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by suncica24 »

Latinica wrote:
I meni je zao sto u Banja Luci imas 1% sanse da upoznas Ahmed, Sadzidu, Muneveru...
Da, ovo je istina.

I...blablabla...malo sam se i ja iznervirala...pardonne moi.
Da, i to je istina.
Ja gledam s perspektive Sarajeva u kojem sam, ali, to ne znaci da je u Banja Luci, Capljini, Foci, Visegradu, Grudama, Zenici, Bihacu... prica drugacija.
Na zalost :roll:
sojka

#15 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by sojka »

Svakodnevnica je to ne samo Sarajeva i Bosne ,već i metropola Njemačke recimo(govorim samo o onim pričama koje sam imao priliku upratiti na meni bliskim izvorima).Za razliku od Njemačke,gdje se brutalna ubistva djevojaka ,zbog kršenja arhaičnih kodeksa turskih i arapskih porodica iz kojih potiču,dešavaju često,u BiH je situacija drugačija...ali samo u smislu da nema tih bizarnih i sumanutih likvidacija.
Najbizarniji i najbanalniji slucaj bila je djevojka koja je lezala u bolnici zbog leukemije, preko 11 mjeseci.
Njeno zdravsteno stanje bilo je neizvjesno, sa nadom, ali i riskatno, promijenjivo. Bilo mi je tuzno posmatrati da joj
otac nije svih tih mjeseci dosao, nego je cekao ispred bolnice-mrgudno posmatrajuci sve koji su iole imali
kontakta sa njom. Njen otac jos 2 mjeseca prije nego sto je otisla u bolnicu nije razgovarao sa njom.
Razlog: srela je skolskog druga Nijemca kome je pruzila ruku. :( :-?

Zasto ih jos tuku? Vjerovatno iz ljubavi i silne zabrinutosti, a nikako zbog sopstvene glave.

(... prica ima na pretek sa raznim ishodima..)

Zatim Arapkinju koja se izborila za svoju ljubav, uprkos osude, izolacije iz porodice- obostrane, njene i
njegove...i happy end.

Ovo mozes naci medju Njemcima, svim nacijama. Veze medju bivsim ex-jugoslovenskim
sa obzirom na stanje stvari 90tih jos regularne.
slavkoimamodilera

#16 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by slavkoimamodilera »

Jedna osobna prica... vratit cu se u 1944. godinu... moj "grandfather" (da ne stvaram konfuziju mojim privatnim nazivima :lol: ) kao vojnik "of Her Royal Majesty" upoznaje moju "grandmother" iz zaista velike i poznate muslimanske porodice u tom gradu... mozete li zamisliti sta je to TADA znacilo? Njih, kao sto to i treba da bude, nista ne sprjecava da zbrisu u Sarajevo (on prije toga prelazi partizanima) i poslije rata se vjencaju... njeni su prekinuli bilo kakvu komunikaciju i vezu sa njom, prakticki je se odrekli... kako su godine prolazile, ljudi su shvatili da on, iako nije musliman, nije nikakva "troglava zvijer" kako rece neko, vec obican, normalan covjek zaljubljen u njihovu kcer, braticnu, sestricnu... vrlo je bilo tesko neshvatiti da je on njoj pruzio sve u zivotu sto joj je neko mogao pruziti, odgojili su svoju djecu u normalne i zdrave ljude, imali u zivotu sve sto im je trebalo, Bogu hvala i malko preko toga... djeca se pozenila i poudala i dobila vlastitu djecu...
Nit je ko koga prisiljavao da jede "krmetinu", nit je ko koga osudjivao sto pije rakiju... nit je ko svoju porodicu sramotio, niti im se roditeljima ko ismijavao... o zagorcavanju zivota ni traga ni glasa...

Pa nije li upravo zbog ovakvih ljudi nasa jedina BiH upravo i postala onakva "sarena" na kakvu smo tako ponosni?

Sta pokusavam reci? Hocu da kazem da imam osjecaj da su ljudi danas vece pizde /da oprostite na rjecniku/... boje se zagristi u problem i rijesiti ga u startu i odlucno... boje se izboriti za same sebe i osobe koje vole... ja sam toga bio itekako svjestan, ali se nisam bojao odlucno reci sta mislim o tome i kako to najozbiljnije mislim rijesiti u korijenu... moja je djevojka "dijete mahale", a moje ime i nije bas po arsinima te iste mahale, ali mi znamo vrlo dobro na cemu radimo i ma sta tetke i komsije mislile o tome koliko je moje ime pogresno i ma sta neki s moje strane mislili o toj pokrivenoj zeni koju ona naziva svojom majkom...

Patnje, bol i problemi takvih mladih parova nisu niciji problem nego njihov vlastiti... ako ga oni ne znaju ili u dubini duse ne zele rijesiti, onda to nesto sto nazivamo ljubavlju nisu ni zasluzili... pa onda i nek se udaju i zene po mjerilima svojih oceva, kao sto vjerovatno i skole upisuju zbog svojih roditelja, a ne zbog sebe...
pustopoljina

#17 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by pustopoljina »

bila sam napisala veliki tekst...ko se voli-taj ce sve izdrzati. siromastvo i bolest su muke-ostalo,nije. svi se roditelji smeksaju najkasnije kad unucad vide.
tinejdzerima nije lako...ne znam rjesenje.ovi od 25 pa navise-do njih je.
pustopoljina

#18 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by pustopoljina »

pustopoljina wrote:bila sam napisala veliki tekst...ko se voli-taj ce sve izdrzati. siromastvo i bolest su muke-ostalo,nije. svi se roditelji smeksaju najkasnije kad unucad vide.
tinejdzerima nije lako...ne znam rjesenje.ovi od 25 pa navise-do njih je.
edit: zaboravila sam se sloziti sa izjavom da su danas ljudi vece pizde.
hare1964

#19 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by hare1964 »

Ja sam djete mjesanog braka i to iz sezdesetih kad je to bilo zabranjeno u mojoj mahali.Moju majku su svi prezrivo gledali ali i nazivali pogrdnim imenima.Vlahindura sta ce u nasoj ulici kako ga nije stid da je ozeni,kurvesina i ko zna kojekakvih imena je dobivala.Godine prolaze a ona suti i odgaja svoje dvoje djece i naravno radi u vrlo bitnoj ustanovi u nasem zivotu gdje su mnogi ustvari svi morali da joj dodju na noge i zamole za uslugu.Naravno nikad nikog nije odbila i ljudi su poceli da mjenjaju misljenje o njoj.Bila je glavna medicinska sestra porodilista i babica a mnogoj djeci a vjerujem nekima i ovdje na forumu je svezala pupak ali svi koji su je upoznali ili znali poceli su da salju svoje prijatelje sa svih strana da im ona pomogne.Niko nikad nije bio odbijen a ja i dan danas kad vidim bombonjeru pocnem da povracam a kuca svaki dan puna cvjeca a o novim majkama koje su dolazile i trazile pomoc od nje nije bilo kraja ali niti odbijanja
Tako ta vlahindura opsta u mahali jer je pokazala da ljubav cuda cini.A djeca sretna da nemogu biti sretniji
Umrla je 88 i toj vlahinduri brojem i slovom dolazi preko 30 hiljada ljudi na sahranu
od obicnih ljudi do gradonacelnika od cistacice do direktora klinike
A nana kaze meni sine evo ti pare i molim te da platis popa od mene da se ukopa po svojim obicajima
A danas kad njena unuka koja isto ime nosi jer je rodjena poslije njene smrti nesmije da hoda istom tom ulicom jer je zovu cetnikusa a u skoli je tjeraju na islamsku vjeronauku koju naravno ne odbija ali samo zbog imena direktorica koja je dosla iz p..ke materine prjeti obaranjem ako samo zakasni a o vehabijama koi joj prjete nesmijem ni da pricam
Latina

#20 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

hare1964 wrote:Ja sam djete mjesanog braka i to iz sezdesetih kad je to bilo zabranjeno u mojoj mahali.Moju majku su svi prezrivo gledali ali i nazivali pogrdnim imenima.Vlahindura sta ce u nasoj ulici kako ga nije stid da je ozeni,kurvesina i ko zna kojekakvih imena je dobivala.Godine prolaze a ona suti i odgaja svoje dvoje djece i naravno radi u vrlo bitnoj ustanovi u nasem zivotu gdje su mnogi ustvari svi morali da joj dodju na noge i zamole za uslugu.Naravno nikad nikog nije odbila i ljudi su poceli da mjenjaju misljenje o njoj.Bila je glavna medicinska sestra porodilista i babica a mnogoj djeci a vjerujem nekima i ovdje na forumu je svezala pupak ali svi koji su je upoznali ili znali poceli su da salju svoje prijatelje sa svih strana da im ona pomogne.Niko nikad nije bio odbijen a ja i dan danas kad vidim bombonjeru pocnem da povracam a kuca svaki dan puna cvjeca a o novim majkama koje su dolazile i trazile pomoc od nje nije bilo kraja ali niti odbijanja
Tako ta vlahindura opsta u mahali jer je pokazala da ljubav cuda cini.A djeca sretna da nemogu biti sretniji
Umrla je 88 i toj vlahinduri brojem i slovom dolazi preko 30 hiljada ljudi na sahranu
A nana kaze meni sine evo ti pare i molim te da platis popa od mene da se ukopa po svojim obicajima
A danas kad njena unuka koja isto ime nosi jer je rodjena poslije njene smrti nesmije da hoda istom tom ulicom jer je zovu cetnikusa a u skoli je tjeraju na islamsku vjeronauku koju naravno ne odbija ali samo zbog imena direktorica koja je dosla iz p..ke materine prjeti obaranjem ako samo zakasni a o vehabijama koji joj prijete ne smijem ni da pricam
Miseva koji se izivljavaju na zenama, u ovom slucaju na djetetu - ima svugdje. Po psiholoskom profilu su veoma slicni, bez obzira na religijski ili politicki predznak iza kog se skrivaju. Tesko da ce oni koji tako ne razmisljaju to jednostavno promijeniti, ali barem moramo uciniti sve sto je u nasoj moci da nas ovakvi ljudi ne doticu. Poljubi je za mene i ispricaj joj ovu divnu pricu o njenoj baki koju si podijelio s nama. Neka digne glavu i ponasa sa kao da ih nema.

Kao sto neko rece iznad, ljudi se dijele na dvije vrste - one koji ljude vide kao ljude ili neljude, i one koji za sve probleme krive 'neke druge' ( neko drugi moze biti komsija, muz ili zena, druga nacija/vjera, za ateiste su vjernici uvijek krivi, itd... ) Interesantno je da su ti koji za sve krive nekog drugog - po defaultu 'Savrseni'.

Nema nista teze na svijetu nego ostati covjek, ali vrijedi uciniti sve da se ostane takvim. Sve ce ovo jednom proci.
Valbon_1

#21 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Valbon_1 »

Latinica wrote:
hare1964 wrote:Ja sam djete mjesanog braka i to iz sezdesetih kad je to bilo zabranjeno u mojoj mahali.Moju majku su svi prezrivo gledali ali i nazivali pogrdnim imenima.Vlahindura sta ce u nasoj ulici kako ga nije stid da je ozeni,kurvesina i ko zna kojekakvih imena je dobivala.Godine prolaze a ona suti i odgaja svoje dvoje djece i naravno radi u vrlo bitnoj ustanovi u nasem zivotu gdje su mnogi ustvari svi morali da joj dodju na noge i zamole za uslugu.Naravno nikad nikog nije odbila i ljudi su poceli da mjenjaju misljenje o njoj.Bila je glavna medicinska sestra porodilista i babica a mnogoj djeci a vjerujem nekima i ovdje na forumu je svezala pupak ali svi koji su je upoznali ili znali poceli su da salju svoje prijatelje sa svih strana da im ona pomogne.Niko nikad nije bio odbijen a ja i dan danas kad vidim bombonjeru pocnem da povracam a kuca svaki dan puna cvjeca a o novim majkama koje su dolazile i trazile pomoc od nje nije bilo kraja ali niti odbijanja
A danas kad njena unuka koja isto ime nosi jer je rodjena poslije njene smrti nesmije da hoda istom tom ulicom jer je zovu cetnikusa a u skoli je tjeraju na islamsku vjeronauku koju naravno ne odbija ali samo zbog imena direktorica koja je dosla iz p..ke materine prjeti obaranjem ako samo zakasni a o vehabijama koji joj prijete ne smijem ni da pricam
Miseva koji se izivljavaju na zenama, u ovom slucaju na djetetu - ima svugdje. Po psiholoskom profilu su veoma slicni, bez obzira na religijski ili politicki predznak iza kog se skrivaju. Tesko da ce oni koji tako ne razmisljaju to jednostavno promijeniti, ali barem moramo uciniti sve sto je u nasoj moci da nas ovakvi ljudi ne doticu. Poljubi je za mene i ispricaj joj ovu divnu pricu o njenoj baki koju si podijelio s nama. Neka digne glavu i ponasa sa kao da ih nema.

Kao sto neko rece iznad, ljudi se dijele na dvije vrste - one koji ljude vide kao ljude ili neljude, i one koji za sve probleme krive 'neke druge' ( neko drugi moze biti komsija, muz ili zena, druga nacija/vjera, za ateiste su vjernici uvijek krivi, itd... ) Interesantno je da su ti koji za sve krive nekog drugog - po defaultu 'Savrseni'.

Nema nista teze na svijetu nego ostati covjek, ali vrijedi uciniti sve da se ostane takvim. Sve ce ovo jednom proci.

Jesi li sigurna...
sojka

#22 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by sojka »

Valbon_1 wrote:
Latinica wrote:

Jesi li sigurna...
Pitanje se moze postaviti i obrnuto. Jesi ti siguran da nece?
pustopoljina

#23 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by pustopoljina »

bijelci i crnci se vjencavaju i vole,ljudi kontinente mijenjaju-a onaj se pita-moze li opstati interkonfesionalni brak izmedju ljudi sa istog podrucja,sa istom kulturom i jezikom...tuzno.
Valbon_1

#24 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Valbon_1 »

Pitanje se moze postaviti i obrnuto. Jesi ti siguran da nece?

Jesam
pustopoljina

#25 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by pustopoljina »

izmedju vas je puklo zbog razlicite vjere? ne zbog neceg drugog? samo zbog vjere?
Post Reply