Zaleđena vrata/brava

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

zipoo

#1 Zaleđena vrata/brava

Post by zipoo »

Trazio sam temu, nisam nasao.
Prvi ovogodisnji ozbiljan minus i vec belaj sa autom. Jebena trica, odmah ledi. Da nije centralna do proljeca ga ne bi otkljucao.
Otvoriti vrata mi nije bio problem, ali mi je problem zatvoriti vrata tj. ne mogu ih zatvoriti. Ni zakljucati.
Kako najbrze da odledim vrata ?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#2 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by Romeo 80 »

Ja dobro očistim bravu od leda. Pošpricam sa wd-40 i unutar same brave, kao one šarke na vratima i nemam problema! ;)
forel

#3 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by forel »

Auto u garazu i fen/grijalicu da se odledi, kad se odledi, u bravu i šarke WD40 ili za prvu pomoc moze i ulje (ne mjesa se sa vodom i ne ledi) jestivo, ili jos moguce antifriz :)
sparky

#4 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by sparky »

osim wedea, imas u vecini radnji koje drze autokozmetiku, sredstvo namjenski za odledjivanje brava. manje je pakovanje pa ga je lakse nosati, nego wd
Nabucco

#5 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by Nabucco »

Može li WD40 oštetiti farbu ?
Muderris

#6 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by Muderris »

forel wrote:Auto u garazu i fen/grijalicu da se odledi, kad se odledi, u bravu i šarke WD40 ili za prvu pomoc moze i ulje (ne mjesa se sa vodom i ne ledi) jestivo, ili jos moguce antifriz :)

Kakvo ba jestivo?!

ha ha
Muderris

#7 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by Muderris »

Nabucco wrote:Može li WD40 oštetiti farbu ?

Ne bi trebalo. Ljudi uvoze automobile obljepljene naljepnicama pa ih (dosta uspješno) skidaju WD-om.

Al' opet...probaj negdje gdje se ne vidi.
muha_sa

#8 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by muha_sa »

Nabucco wrote:Može li WD40 oštetiti farbu ?
ne moze.
SSemir

#9 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by SSemir »

kod mene je dovoljno da zeljko majstorovic najavi minus, brava zablokira. nitroglicerin, WD, odledjivaci bravica...nista to. ali prednja vrata samo, zadnja se mogu i otvarat, i onda ko nindza vratolomije izvodi da se prebacis naprijed. zimi ne parkiram gdje je spica :D nove cure ne vozim sa svojim autom zimi radi izbjegavanja blama :D
jutros -4 svega, nema otvaranja vrata...
romeomoraprezivjeti

#10 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by romeomoraprezivjeti »

Sta uraditi da ne zalede metlice brisaca???? Danas sam jedva odvojio metlice od sofersajbe. Malo mi je komplikovano podici skroz metlice,francuski inzinjeri su to malo zakóplikovali. Takodjer,nisu pozicionirali fino brisace na dio sofersajbe koji se grije. Postavljeni su tako nisko,da taj dio stakla se ne moze ugrijati.
citroen xm

#11 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by citroen xm »

Koliko ja znam, ništa. Ako ih namažš nečim, imaćeš posle loše efekte prilikom brisanja stakla.

Ja ih čistačem za led kucnem odozgo uz staklo(od vrha šajbe prema dnu), lako se odvoje.
sema911s

#12 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by sema911s »

romeomoraprezivjeti wrote:Sta uraditi da ne zalede metlice brisaca???? Danas sam jedva odvojio metlice od sofersajbe. Malo mi je komplikovano podici skroz metlice,francuski inzinjeri su to malo zakóplikovali. Takodjer,nisu pozicionirali fino brisace na dio sofersajbe koji se grije. Postavljeni su tako nisko,da taj dio stakla se ne moze ugrijati.
podignes malko brisace i stavis kartona, papira nesto lahko lomljivo pa kada zaledi da prije popustii ili kupis normalno auto
romeomoraprezivjeti

#13 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by romeomoraprezivjeti »

sema911s wrote:
romeomoraprezivjeti wrote:Sta uraditi da ne zalede metlice brisaca???? Danas sam jedva odvojio metlice od sofersajbe. Malo mi je komplikovano podici skroz metlice,francuski inzinjeri su to malo zakóplikovali. Takodjer,nisu pozicionirali fino brisace na dio sofersajbe koji se grije. Postavljeni su tako nisko,da taj dio stakla se ne moze ugrijati.
podignes malko brisace i stavis kartona, papira nesto lahko lomljivo pa kada zaledi da prije popustii ili kupis normalno auto

Oba prijedloga su dobra,sto jest jest!!!!:-)
sema911s

#14 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by sema911s »

3. prijedlog imas po pumpama neki klinac u spreju naprskas staklo i odledi ga
posto je to 5km ja koristim srestvo za prozore po metlicama pospem malo i odlijepe se, jest da ostane plava mrlja u snijegu
a kedere moze tii labelom za usne namazat,

postavaljac teme ,. provjeri ako ti je centralna brava na vakum da li ima u sistemu vode,.,
sparky

#15 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by sparky »

Da ih ne bi unistio odvajanjem, preporuka je da lijepo ocistis sajbu i ne palis ih dok se sve ne ugrije lijepo. Ako bas moras onda malo tecnosti za pranje sajbe zalijes i to je to. Mada nije lose ni ovo sto Sema kaze. Malo kartona podbaci i bice ok. Problem je samo sto ce i kartonu trebati vremena da se odledi. Ja sam u bocicu od stelexa nasuo sredstvo za sajbe i to mi je spas ujutro.
zipoo

#16 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by zipoo »

Hvala na odgovorima. Odledio sam fenom i nasprico wedom. Opet su zaledila ali ovog puta sam mogao zatvoriti vrata.
@Sema jeste na vakum je. Kako da provjerim ? Moram li skidati bravu ? Ili ima neki lakši način ?
shandrprcSA

#17 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by shandrprcSA »

romeomoraprezivjeti wrote:
sema911s wrote:

Oba prijedloga su dobra,sto jest jest!!!!:-)
jos nam samo recite sta je to normalno auto? :D
sema911s

#18 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by sema911s »

Sandoprc znas odakle dolaze prava auta

Zipo. Muslim da Ti je u gepeku kod desne stope vakum motor skines crijevo I probas zakljucat ako ima vode izaci cee
forel

#19 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by forel »

Muderris wrote:
forel wrote:Auto u garazu i fen/grijalicu da se odledi, kad se odledi, u bravu i šarke WD40 ili za prvu pomoc moze i ulje (ne mjesa se sa vodom i ne ledi) jestivo, ili jos moguce antifriz :)

Kakvo ba jestivo?!

ha ha

Ha ha, ulje je gusce od vode i ne ledi, kad se naspe u bravu ne dopusta mjesanje sa vodom i nece ledit.Ha ha...malo osnova gustoce i tvari koje se lede/ne lede procitaj, ako te bas zanima, za prvu ruku svi koriste ulje i ne samo na bravama za auto nego i za sve brave.I da jestivo ulje!
dgL_

#20 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by dgL_ »

forel wrote:
Muderris wrote:

Kakvo ba jestivo?!

ha ha

Ha ha, ulje je gusce od vode i ne ledi, kad se naspe u bravu ne dopusta mjesanje sa vodom i nece ledit.Ha ha...malo osnova gustoce i tvari koje se lede/ne lede procitaj, ako te bas zanima, za prvu ruku svi koriste ulje i ne samo na bravama za auto nego i za sve brave.I da jestivo ulje!

dajte ljudi, 100%snog antiufriza na spuzvicu i kompletan keder predjes fino naneses sloj, na gepek vrata isto mozes ako i kod njih imas problem i to je to... miran si neko vrijeme, kad primjetis da ponovo pocne ponovis proces, najbolje.... za zaledjenu bravicu ako nemate ni WD ni nista drugo slicno, a pri tom pusite 2 ili 3 kutije cigara sigurno imate i upaljac... zagrijati upaljacem kljuc (ne previse) i staviti ga u bravu te ostaviti unutra kojih 15ak sekundi, proces ponoviti 3-4 puta i garantujem da ce popustit... :) malo praktike povezano sa hemijom i fizikom :P
kokuz_sa

#21 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by kokuz_sa »

forel wrote:
Muderris wrote:

Kakvo ba jestivo?!

ha ha

jestivo ulje privlaci prasinu, i sve ljepi na sebe pa vise havarije mozes izazvati nego ista..

uzmi samo npr biciklo.namazi mu pogon jes6tivim uljem i ostavi..nemoj ga ni vozati nit ista..pa ces vidjeti kad skori i kad bude talog prasine i prljavstine..pa kad udje izmedju zubaca pa se veselis..

ja za bravu koristim trenutno onaj ZIMKO..do sada nije nista zaledilo..jednom prsnuo i to je to..
za kedere uzeo za 1KM neki glicerin 100ml za keder na pumpi..i namazao i normalno se otvara za sada sve ..
pipi-duga-carapa

#22 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by pipi-duga-carapa »

ja volim staru školu, kakva kozmetika, kakvi bakrači :izet:
alkohol (može i loza, šljiva i sl.) + so za brisače, prvo alkohol direktno špricom ubrizgati u rupicu brisača ( 2x) a baterija (može 1.5v duracell), napraviti zajednički kontakt (ili krajnja nužda upaljač) ugrijati ključ (ne bravu!) rješeva većinu problema, ko ne vjeruje, njegov problem.
Probo, radi, funkcioniše , eto pa, ko ne zna...
Last edited by pipi-duga-carapa on 31/12/2014 16:38, edited 1 time in total.
pipi-duga-carapa

#23 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by pipi-duga-carapa »

ima još toga, (vrata, za dihtung-vazelin itd) pa...
2001

#24 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by 2001 »

kokuz_sa wrote:...jestivo ulje privlaci prasinu, i sve ljepi na sebe pa vise havarije mozes izazvati nego ista...
:thumbup:
Ovo je dokazano još p.n.e.! :D

Savjetovati podmazivanje mehaničkih dijelova jestivim uljem??? :-)
Sredstvo za odleđivanje, mašinsko ulje, motorno ulje, WD40...bilo šta, samo NE jestivo ulje!
Za gumene dijelove je dobar i glicerin...

edit:
medicinski (apotekarski) glicerin - glicerol
Del_Boy_Trotter

#25 Re: Zaleđena vrata/brava

Post by Del_Boy_Trotter »

Ja sam prošli mjesec na teži način saznao da ne treba pokušati spustiti staklo na minusu. Golf 4 , znači polomilo nosače plastične potpuno. Čuo se motorić ali bez efekta, kada se to odledilo nakon dan ja sjedam u auto kad staklo samo spade nekih 20 cm . Eto možda nekom pomogne savjet :-)
Post Reply