Zalba na kaznu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
P307

#1 Zalba na kaznu

Post by P307 »

Pretrazio sam forum (nabrzinu) i nisam uspio naci konkretno u vezi ovoga nista, pa ako je vec bila tema ja se ispricavam.

Prodjem kroz zuto, zaustavi me policija i ja kazem da je bilo zeleno (na sta je meni policajac odgovorio da sam slijep), ali zapisu mi podatke naravno.
Policijsko auto je stajalo na lijevoj strani raskrsnice, cekali su da se ukljuce na glavnu, i nisu mogli vidjeti semafor kroz koji sam ja prosao (niti im je to javljeno jer im auto nije stajalo, vec su bili standardna patrola)
Eh sada me interesuje, kada dobijem kaznu koji je postupak da se zalim na istu, da li zadrzavam vozacku dok se ne zavrsi postupak i da li mi se uopste isplati raditi ovo (napominjem da su u autu bile jos 4 osobe koje bi potvrdile pricu).
Ako se odlucim na zalbu i izgubim, onda snosim trosak orginalne kazne + 50km sudskih troskova ili ce mi propisati maksimalnu kaznu za taj prekrsaj plus tih 50km?
Takodjer da li ulogu igra to sto mi ovo ne bi bio prvi put da mi se ovo desi (prosla 2 puta sam platio i odradio po mjesec dana bez vozacke iako sam bio vjerovatno i manje kriv nego sada...)

Ko je imao iskustva sa ovim bio bih mu zahvalan kada bi mi opisao citav tok postupka da znam na cemu sam...
Hvala ;)
daxon

#2 Re: Zalba na kaznu

Post by daxon »

Ako si ti bio sam, a u policijskom autu dvojica policajaca, nemaš ama baš nikakve šanse.
Pogotovo nemaš šanse jer kažeš da si prošao kroz žuto, a da si prošao i kroz zeleno ako si sam, a dva policajca ti žele napakovati opet nemaš šanse, sve što budeš pokretao biće na tvoju štetu.
dottore

#3 Re: Zalba na kaznu

Post by dottore »

vadi se na to da nemaju fizickih dokaza....nego je jedini dokaz "ja te vidio ocam"...bolje se tuzakat nego bez vozacke 1 mj.
sadmire

#4 Re: Zalba na kaznu

Post by sadmire »

kad dobijes prekrsajni nalog, onda ga fino predas na sud, to te kosta 10 KM sudske takse. Sud ce zakazati raspravu nakon, po mojoj procjeni, najmanje 6 mjeseci i tada mozes iznijeti svoju odbranu.
Ukoliko imas svjedoke, utoliko bolje, mada se uvijek policiji vise vjeruje, posebno ako ih je bilo dvojica.
Ti mozes isticati da se nisi mogao zaustaviti jer se zuto upalilo u momentu kada si vec bio na semaforu a kocenje bi moglo prouzrokovati vecu stetu i to onda ustavri ne bi uopce trebalo da bude kaznjivo.
Takodjer se mozes evtl prije rasprave nagoditi da platis kaznu a da ti vozacku oduzmu uvjetno, sa rokom provjere od, recimo, godinu dana.
Ako se ne mozes dogovoriti, onda im maksimalno zakompliciraj situaciju.
Kao prvo, mozes podnijeti prijavu na te policajce zbog sikaniranja i zloupotrebe ovlastenja, ako smatras da si u pravu, i u toj prijavi navesti i svjedoke.
To mozes onda isticati i na sudu.
Ukoliko bi te sud proglasio krivim, obicno ne izrice kaznu vecu od minimalne, a troskovi postupka se krecu od 20 do 100 KM.
Na to rjesenje mozes uloziti zalbu i onda ce jos potajati prije nego kantonalni sud odluci po zalbi, tako da si, po mojoj procjeni, miran jos najmanje godinu.
Veoma je bitno da od dana kad su te uhvatili ne pocinis vise nikakav prekrsaj, sto ce predstavljati olaksavajucu okolnost jer ce i sudu biti tesko da nekom oduzme vozacku zbog staroga prekrsaja.
mayab

#5 Re: Zalba na kaznu

Post by mayab »

P307 wrote: Takodjer da li ulogu igra to sto mi ovo ne bi bio prvi put da mi se ovo desi (prosla 2 puta sam platio i odradio po mjesec dana bez vozacke iako sam bio vjerovatno i manje kriv nego sada...)
:skoljka:
Jarane, a da ti malo razmislis o svome stilu voznje, puno bi imao manje briga , a vise para!
Last edited by mayab on 01/01/2011 08:30, edited 1 time in total.
JThomas

#6 Re: Zalba na kaznu

Post by JThomas »

kad dobiješ prekršajni nalog, u roku 8 dana ga moraš odnijeti na sud i time tražiš sudsko odlučivanje. pa kad ti zakažu ročište, jer sud je pretrpan...a na sudu, jebiga, šta bude, ovisi o milion faktora. inače, prekršajni nalog se može napisati samo na najmanji propisani iznos kazne. al' ako ideš na sudsko odlučivanje, sudija ti može odrezati i više, plus troškove postupka. a hoće li - ovisi o svim okolnostima i cijeni se u svakom slučaju posebno. isto tako, mogu ti izreći i uslovnu kaznu ako nađu da si ipak kriv ali imaš olakšavajuće okolnosti...
Dust

#7 Re: Zalba na kaznu

Post by Dust »

Samo mi objasni kako su oni sa zadnjeg sjedista vidjeli da je zuto.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Mozda svi vozite?
samo_ovaj_put

#8 Re: Zalba na kaznu

Post by samo_ovaj_put »

Dust wrote:Samo mi objasni kako su oni sa zadnjeg sjedista vidjeli da je zuto.
Mozda svi vozite?
a kako su policajci vidjeli da je prosao kroz zuto?
daxon

#9 Re: Zalba na kaznu

Post by daxon »

Tvoja ili bilo čija riječ protiv policajčeve na sudu ako nemaš svjedoka ne prolazi, a u slučaju kad si ti sam, a dvojica policajaca tvrde drugačije od tebe nemaš apsolutno nikakvih šansi i tu je kraj svake priče i mudrovanja, odlaskom na sud samo ćeš još i platiti sudske troškove.
P307

#10 Re: Zalba na kaznu

Post by P307 »

Dust wrote:Samo mi objasni kako su oni sa zadnjeg sjedista vidjeli da je zuto.
Mozda svi vozite?
Imam panorama krov :lol: :lol: , salim se-nemam, mogli su vidjeti jer je to bio semafor na glavnoj ;)
@mayab: vozim normalno, ne jurcam, uvijek vozim unutar ogranicenja i maksimalno oprezno.... mislim da je moj stil voznje sasvim zadovoljavajuci...a sto se tice prethodnih prolazaka kroz "crveno" (mada su to vise bili prolasci kroz zeleno i zuto, nije vazno) jednostavno spoj okolnosti koji se svakom mogao desiti i svako bi vjerovatno uradio isto kao i ja u tim momentima (jedino sto bi se neko drugi malo bolje snasao u razgovoru sa policajcima i vjerovatno prosao nekaznjeno)
@daxon: kao sto sam rekao, puno auto, a da bila su dvojica policajaca

Hvala svima na odgovoru, ;) idem na sud pa sta bude... javim sta je bilo kada sve prodje
600

#11 Re: Zalba na kaznu

Post by 600 »

Male su ti sanse da ode u tvoju korist al eto probaj.Al kako si mogao izdrzati mjesec dana bez vozacke u drugim slucajevima,meni su jednom htjeli oduzeti ma ja planem odma zovem ove moje u policiji da srede to.Novcana kazna moze al oduzeti vozacku ne ide nikako :wink:
SundanceKid

#12 Re: Zalba na kaznu

Post by SundanceKid »

golfista wrote:za to se ne ide na Sud...To ti je samo dodatno izlaganje nepotrebnim troškovima. Policajac je službeno lice i kao takav je obavljajući službenu radnju opazio da si učinio prekršaj i to je fino zabilježio. Tu žalba ne pomaže, a posebno ne, jer na Sudu takve jedva čekaju, da pored svojih obaveza i hiljadu predmeta dođe još jedan pametnjakvić koji tvrdi da nije učinio ono što je očigledno navedeno u službenom izvješću službenog lica pri obavljanju službene radnje. Nadam se da ti ovo službeno nesto govori. Šta ti misliš da se na Sudu provode sve radnje postupka ono nesto kao na američkim filmovima? Hehe, shebat ćeš se kako to funkcioniše, pozz..hehe
Potpisujem! Ovo je najmudrije sto mozes uraditi, pomiri se sa time, i ne izlazi se bez potrebe dodatnim troskovima. Inat radi kod nas sviju, to je prirodno, specijalno ako mislis da si zakinut ili nesto slicno, ali sa ekonomske strane, prijatelju, najbolje ti je odustani od bilo kakvih tuzakanja, jer ces samo imat dodatne troskove. Ne mozes se bost sa rogatim (policajcem iz Rogatice :D), samo ces gore proci. On je sluzbeno lice, i tu je kraj raspravi, nemas dokaza, a njegova rijec je teza od tvoje.

Usput, zar ne trepcu semafori ovih dana, prije nego sto se ugasi zeleno?? Ako si na takvom semaforu isao i kroz zuto, trebas bit realan, i priznat sebi da ipak nisi upravu.
Qler

#13 Re: Zalba na kaznu

Post by Qler »

Imao sam istu situaciju, doduse samo jednom :) nije mi se ponavljalo. On kaze crveno ja kazem nije, jebi ga, njegova se pika, ja im nedam "na kafu" iz principa, i ode vozackna mjesec dana, i 100KM. To mi se desilo na semaforu kod Ali pasine dzamije, ja na glavnoj oni iz pravca kina Radnik, stajali na onom semaforu.
drndalo

#14 Re: Zalba na kaznu

Post by drndalo »

Ako bas mislis da nisi kriv, prvo otidji na mjesto odakle su te oni "vidjeli", ponesi sa sobom foto-aparat, i snimi bar 10 slika i 1 video te raskrsnice s te strane. Ako se ispostavi da nisu mogli vidjeti semafor, i jednoznacno zakljuciti da li je bilo zeleno(trepcuce) ili zuto, plus ti i tvoji svjedoci, ne bi trebalo da bude problema na sudu... Ako se npr. njima iz bocne upalilo vec bilo zeleno ( to oni mogu izjaviti na sudu), onda si ti ascare prosao kroz debelo crveno...

Dakle, imas se pravo braniti na sudu onako kako to tebi najvise odgovara, i kako je konzistentno s pricom koju su spremni potvrditi tvoji svjedoci... Ako postoji ikakva sumnja u tu prijavu (iz slika), plus vas 4 protiv njih 2, nemaju sta traziti... Da je vas 2 i njih 2 onda su oni "stariji"... Ne zaboravi navesti (a i svjedoci bi trebali potvrditi) da ti je rekao da si slijep kada si mu rekao da nisi prosao mimo zelenog... Ili ako se odlucis na pricu o bezbjednom zaustavljanju na zuto, onda i prica ide malo na tu stranu...

Mom drugu su na suocenje na sud poslali patrolu koja ga je zaustavila, osim sto je dosao jedan koji je zaista bio tamo, i drugi kojeg nikada nije vidio... To je naglasio sudiji, oni nisu imali konzistentnu pricu, jer taj jedan vjerovatno nije bas bio ni pripremljen, ili nije htio lagati da je bio u patroli kad nije... Uglavnom, sudija je policajce ispratio uz ribanje usiju zbog pokusaja prevare Suda... Uz izvinjenje njemu... Rakrsnica je bila na Higijenskom, zuto je trajalo 2 sekunde, zelenog trepcuceg nije bilo... Dakle moglo bi se reci i da je bio kriv, ali nikada ne ganjaju nikoga u BMW X5-6 ili Durango-ima za slicne prekrsaje, pa su nasli njega u Fabia-i...
Post Reply