Unaprijed zahvaljujem svima
Zakupnine po tržnim centrima U Sarajevu
Moderator: anex
- Rigolleto
#1 Zakupnine po tržnim centrima U Sarajevu
Prijatelj iz Njemačke planira uzeti franšizu za BiH neke od poznatih robnih marki kojih kod nas nema, i otvoriti koju radnju po tržnim centrima u Sarajevu. Mene zamolio za pomoć da dođem do kakve informacije koja bi mu mogla biti korisna, da unaprijed iskalkuliše troškove, onako okvirno... Pa ako neko ima kakve informacije u vezi sa cijenama zakupnina po tržnim centrima u SA, cijenama održavanja i sl, molio bih ga da me pogura s cim
Osim toga, dobrodosle su i ideje, u koji bi se centar bilo najbolje smjestiti, pa i koja robna marka bi ovdje prolazila, odnosnu koju vi preferirate... Ja mu predlazem H&M, pa ćemo vidjeti šta će biti...

-
Wind
#2 Re: Zakupnine po tržnim centrima U Sarajevu
ja folova...cccc....ozbiljne informacije se ne skupljaju po forumima....
-
talić
#3 Re: Zakupnine po tržnim centrima U Sarajevu
da je to tako lako, mislim da H&M ne daje franšizu a ni mnoge druge uspješne trgovine. Ja bih bez ikakvog straha uzeo Muller-a koji je 10 puta bolji od DM-a ali ne daje ni on franšize, ako mu budemo zanimljivi doći će, sad je stigao do Slavonskog Broda. Cijene zakupa ne znam ali cca 5000 maraka za 100 m2 plus 4 radnice, doprinosi, knjigovođa, takse, telefon,itd. Za 100m2 i 4 uposlena minimalno 10 do 12.000 KM mjesečno. Da bi to zaradio na tekstilu i obući gdje je marža u prosjeku 100% moraš praviti 1000 maraka prometa dnevno. Naravno sve je ovo gruba računica.
- nidokralj
#4 Re: Zakupnine po tržnim centrima U Sarajevu
ti da bi doveo neku jaku firmu trebas jako jako veliki pocetni kapital(bez toga ne zele ni pricat),a osim toga dosta ozbiljnijih firmi je probalo dovesti H&M ali oni ne daju fransizu.tesko da ce ista uspjeti ako ganja informacije ovako po forumu.

- Rigolleto
#5 Re: Zakupnine po tržnim centrima U Sarajevu
Malo je pogrešno stvar shvaćena... Ne radi se o zvanićnom istraživanju nego preliminarnom priupljanju podataka iz neformalnih izvorima. Jednostavno, kao priliku za najbrže ispipavanje pulsa potencijalnih potrošača procjenih ovaj forum. U momentu kad se donese odluka o otvaranju, izvršit će se naravno cjelokupno marketing istraživanje.
Što se tiće novca, on nije problem. Njegova supruga je Njemica koja je u upravnom odboru H&M, a osim toga i on ima u svom vlasništvu vrlo uspješnu kompaniju (doduše građevinsku
) ali je poenta da ima love, a vjerovatno i shemu za otvaranje trgovine. Sad mene interesuje koliko se kod nas kreću cijene zakupnina, kako bih čovjeku mogao javiiti okvirne trošove...
Što se tiće novca, on nije problem. Njegova supruga je Njemica koja je u upravnom odboru H&M, a osim toga i on ima u svom vlasništvu vrlo uspješnu kompaniju (doduše građevinsku
-
manki
#6 Re: Zakupnine po tržnim centrima U Sarajevu
Ako budete ispipavali puls na sarajevo-x forumu, pobjeći će investitor glavom bez obzira i u Albaniju.Rigolleto wrote:Malo je pogrešno stvar shvaćena... Ne radi se o zvanićnom istraživanju nego preliminarnom priupljanju podataka iz neformalnih izvorima. Jednostavno, kao priliku za najbrže ispipavanje pulsa potencijalnih potrošača procjenih ovaj forum. U momentu kad se donese odluka o otvaranju, izvršit će se naravno cjelokupno marketing istraživanje.
Što se tiće novca, on nije problem. Njegova supruga je Njemica koja je u upravnom odboru H&M, a osim toga i on ima u svom vlasništvu vrlo uspješnu kompaniju (doduše građevinsku) ali je poenta da ima love, a vjerovatno i shemu za otvaranje trgovine. Sad mene interesuje koliko se kod nas kreću cijene zakupnina, kako bih čovjeku mogao javiiti okvirne trošove...
Šala, DOVEDITE NAM H&M, PLIZ! (ili barem Zaru)