Zakrivljenost prostor-vremena na provjeri

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
belfy

#26 Re: Zakrivljenost prostor-vremena na provjeri

Post by belfy »

SprecoM wrote:Nije mi nikakav problem u tome da li me NIN voli/nevoli , već mi je problem što sam ja zamrzio NIN-a! Toliko mi je krivo zbog toga da, evo, opet, odoh skočiti sa sedamnaestog sprata!
Neću da napuštam moju ljubav (STR) sve dok nas smrt ne rastavi!
Samo u ovoj knjižici (A. Ajnštajn - "Moja teorija") slijedi još 56 stranica o OTR, a toliko vremena mi se ne gubi na Ajnštajnove istine i Ajnštajnove "istine" i u OTR!
Image,
Image.
Ovu temu nisam otvorio zbog OTR, već sam samo pokušao još jednom istestirati NIN-a. Da se nisi uključio u temu ista bi do sada već bila zakatančena!
otvorio temu da bi testirao moderatora? cudan pokusaj doprinosa ovom podforumu, a i tesko mi protumaciti da je to ta tema iz imena i uvodnog komentara... cudan vakat neki.
atko

#27 Re: Zakrivljenost prostor-vremena na provjeri

Post by atko »

kao sto rekoh, poucen ranijim iskustvima, samo pratim :lol: :D

Image
SprecoM

#28 Re: Zakrivljenost prostor-vremena na provjeri

Post by SprecoM »

nellington wrote:
Samo da znate, ako okačite ijednu od vaših geometrijskih sredina, crteža iz relativističke algebre ili Einsteinovih citata vezanih za STR, biće "NIN ga nije volio".
Dobio sam svoju web stranicu, poklon naklikaj.com, pa sam zauzet „novom igračkom“ (otkrivam kako se šta postavlja).
Već sam smislio način kako me na najposjećenijem forumu u BiH neće blokirati ovi korisnici sa povećanom dozom humora. Otvorit ću čisto „naučno-edukativne“ teme, kao na primjer:
Konstanta gibanja (ovo „gibanja“ baš namjerno, jer ću citirati tekstove iz Supekovog udžbenika), Prelamanje i odbijanje svjetlosti, Prelamanje i odbijanje od „tankih listića“, Širina talasnog fronta, Optičke dužine puta, Snelijusov (Snelov) zakon loma, Njutnovi prstenovi „jednake debljine“, itd.
Tako ću biti u mogućnosti da iskazujem dužine „optičkih puteva“ svjetlosti pomoću zapisa ct i vt, i
n = c/v , a da mi NIN nije u stanju kazati da to nije „naučno-edukativan“ sadržaj, a ove šaldžije će se, valjda, uozbiljiti!
Usput će se ponešto i ponoviti i naučiti.
harač

#29 Re: Zakrivljenost prostor-vremena na provjeri

Post by harač »

nellington wrote:Zamislimo kambrijskog zeca koji se kreće brzinom 2c i pri tome emituje snop svjetla (koji se bezbeli kreće brzinom 3c). Jednim udarcem bar dvije teorije oborene :oops:
:lol: :thumbup:
Lakeisha

#31 Re: Zakrivljenost prostor-vremena na provjeri

Post by Lakeisha »

Samo pratim :-D
SprecoM

#32 Re: Zakrivljenost prostor-vremena na provjeri

Post by SprecoM »

nellington wrote: Samo što mediji više vole obaranja i revolucije, to je vijest, još jedna potvrda nije zanimljiva čitaocima (valjda su potvrde prestale biti zanimljive još od Eddingtonovog hodanja po Africi).
Vezano za ovo podvučeno, molim te, pročitaj ovaj članak.
Citiram dio (za one koji neće ni otvoriti link):
Dr. F. Schmeidler of the Munich University Observatory has published a paper [49] titled "The Einstein Shift An Unsettled Problem," and a plot of shifts for 92 stars for the 1922 eclipse shows shifts going in all directions, many of them going the wrong way by as large a deflection as those shifted in the predicted direction! Further examination of the 1919 and 1922 data originally interpreted as confirming relativity, tended to favor a larger shift, the results depended very strongly on the manner for reducing the measurements and the effect of omitting individual stars. So now we find that the legend of Albert Einstein as the world's greatest scientist was based on the Mathematical Magic of Trimming and Cooking of the eclipse data to present the illusion that Einstein's general relativity theory was correct in order to prevent Cambridge University from being disgraced because one of its distinguished members was close to being declared a "conscientious objector"!
nellington

#33 Re: Zakrivljenost prostor-vremena na provjeri

Post by nellington »

Znajući kakva je tehnika bila u pitanju u Eddingtonovo vrijeme, znajući da mu ni vremenski uslovi nisu išli na ruku tokom ekspedicije, bio bih spreman da prihvatim mogućnost grešaka u snimanju i tumačenju. Međutim, prije svega 5 godina Daniel Kennefick je radio ponovnu analizu Eddingtonovih podataka i opet došao do ispravnih zaključaka.

Čak i da on to nije učinio i da je ostalo na ovom Schmeidlerovom tvrđenju - nema veze! Koliko puta je dosad praćeno pomračenje sa sve boljom i boljom opremom da bismo konačno 1973 zahvaljujući DeWittu i ekipi sa UoT dobili kvalitetna i uvjerljiva mjerenja.
Bušman

#34 Re: Zakrivljenost prostor-vremena na provjeri

Post by Bušman »

nellington wrote:Znajući kakva je tehnika bila u pitanju u Eddingtonovo vrijeme, znajući da mu ni vremenski uslovi nisu išli na ruku tokom ekspedicije, bio bih spreman da prihvatim mogućnost grešaka u snimanju i tumačenju. Međutim, prije svega 5 godina Daniel Kennefick je radio ponovnu analizu Eddingtonovih podataka i opet došao do ispravnih zaključaka.

Čak i da on to nije učinio i da je ostalo na ovom Schmeidlerovom tvrđenju - nema veze! Koliko puta je dosad praćeno pomračenje sa sve boljom i boljom opremom da bismo konačno 1973 zahvaljujući DeWittu i ekipi sa UoT dobili kvalitetna i uvjerljiva mjerenja.
I opet takav pristup nikad ne uvjeri neke likove. Recimo http://theflatearthsociety.org/cms/ :roll:
I sto je najgore, kada im kazes da grijese u zakljucivanju jos se uvrijede i svasta ti se nagovore. Naravno, bez ikakve argumentacije...
SprecoM

#35 Re: Zakrivljenost prostor-vremena na provjeri

Post by SprecoM »

Einsteinova teorija relativnosti potvrđena eksperimentom u NASA-inoj sondi Gravity Probe B

Eksperiment na orbitirajućoj sondi testirao je dvije Einsteinove teorije – 'geodetski efekt' i povlačenje prostora
Image

Foto: NASA
Grafički koncept sonde Gravity Probe B dok kruži oko Zemlje, mjereći izobličenje prostorno-vremenskog kontinuuma
Američka agencija za istraživanje svemira, NASA, objavila je podatke sa svoje sonde Gravity Probe B, iz 2004., čija je primarna misija bila testirati u Zemljinoj orbiti teoriju relativiteta Alberta Einsteina, iz 1916. Eksperiment je bio u pripremi više desetljeća, a rezultati su konačno potvrdili Einsteinovu prijelomnu teoriju o gravitaciji i fizikalnim zakonima svemira.
Jedan znanstvenik sa Sveučilišta Stanford predložio je 1959. godine eksperiment za testiranje Einsteinove teorije pomoću rotirajućih žiroskopa u svemiru. Francis Everitt se priključio projektu na Stanfordu 1962.
Francis Everitt
ImageDesetljećima kasnije, konačno je imao priliku provesti taj eksperiment kad je bio imenovan vodećim znanstvenikom NASA-ine misije Gravity Probe B, 2004: "Na koncu smo obavili taj prijelomni eksperiment, testirali smo Einsteinov svemir. I, Einstein je preživio."
Pateći od odgađanja lansiranja, proračunskih nevolja, pogrešnih podataka i nekoliko saveznih istraga, misija Gravity Probe B je konačno dobila odobrenje i letjelica je provela u Zemljinoj orbiti 17 mjeseci.
Eksperiment koji se odvijao na letjelici testirao je dvije Einsteinove teorije. Prva je – objašnjava Everitt – 'geodetski efekt': "U Einsteinovom svemiru, prostor i vrijeme su izobličeni gravitacijom. Zemlja vrlo blago izobličuje prostor oko sebe svojom gravitacijom. Izmjereno, to iznosi 2,75 centimetara na 40 tisuća kilometara. Dakle, to je vrlo blago izobličenje."
Druga Einsteinova teorija koja se našla na testu je povlačenje prostora – tendencija tijela koje se obrće da za sobom povlači tkanje prostora i vremena. Everitt kaže da bi se to jasno vidjelo kad bi Zemlja, recimo, bila uronjena u med: "Možete zamisliti da bi se med vukao za Zemljom dok bi se ona rotirala. Ako bi stavili neki plutajući pokazatelj u med, taj bi se pokazatelj micao kako bi ga rotacija Zemlje povukla skupa s medom. To se u eksperimentu događa sa žiroskopom. Dakle, Zemlja zaista povlači sa sobom prostor i vrijeme oko sebe."
U vrijeme lansiranja, 2004., sonda Gravity Probe B bila je opremljena najmodenijom tehnologijom kakva nije postojala kad su stanfordski znanstvenici prvotno zamislili svoj eksperiment. To je uključivalo i četiri super-precizna žiroskopa, milijun puta osjetljivija od onih koji su bili dostupni ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća.
"Radi se o kugli veličine ping-pong loptice, smještenoj u kućištu od kvarca. Električki ju se drži lebdećom u sredini, potom ju se, pomoću plina, zarotira da se obrće 5 tisuća puta u minuti. Zatim se ispumpa plin do ekstremno visokog vakuuma i evo nam super-preciznog žiroskopa," objašnjava Everitt.
Kad su se našli u orbiti, ti su žiroskopi bili dizajnirani da održe letjelicu Gravity Probe B u savršenoj ravnini prema određenoj dalekoj referentnoj zvijezdi. Potvrda Einsteinove teorije iskazala se sićušnim – ali mjerljivim! – promjenama u smjeru spina žiroskopa, kako su oni bili vučeni Zemljinom gravitacijom.
Tijekom godina, saznanja dobijena sondom Gravity Probe B i sama su izazvala val novih tehnologija, uključujući i Globalni sustav pozicioniranja, GPS, mrežu satelita koji kruže oko Zemlje i koji su postali esencijalni za preciznu navigaciju na kopnu i moru.
Albert Einstein, koji je umro 1955., nikad nije sanjao da bi njegova teorija relativnosti bila – ili uopće mogla biti! – dokazana. U svojoj knjizi Značenje relativnosti, slavni je fizičar napisao: „… o potvrdi putem laboratorijskih eksperimenata ne treba ni razmišljati.“
"Ali, zahvaljujući NASA-i, mi smo učinili mnogo više nego samo razmišljali o stavkama teorije relativnosti. Mi smo ih stvarno izmjerili!" kaže vodeći znanstvenik misije Gravity Probe B, Francis Everitt.
Nalazi misije bit će objavljeni u dolazećem broju časopisa Physical Review Letters.
..........
Izmjerili ?!
"U Einsteinovom svemiru, prostor i vrijeme su izobličeni gravitacijom. Zemlja vrlo blago izobličuje prostor oko sebe svojom gravitacijom. Izmjereno, to iznosi 2,75 centimetara na 40 tisuća kilometara. Dakle, to je vrlo blago izobličenje."
belfy

#36 Re: Zakrivljenost prostor-vremena na provjeri

Post by belfy »

ovaj post iznad zasluzuje jedan i samo jedan odgovor, a to je:
- o kako njeeeeeežno u svmoe snu, cak neizbjeeeeežno mislim na njuuuu!
Post Reply