Zakonski naslijednici

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Trindolex

#1 Zakonski naslijednici

Post by Trindolex »

Zdravo,

Imam pitanje sta se desi sa mojom imovinom u slucaju moje smrti. Ja nisam ozenjen, nemam djece, brace, sestara i samo jedan roditelj mi je ziv. Je li bi on automatski dobio moju imovinu ili bi trebao napraviti testament?
muminovic

#2 Re: Zakonski naslijednici

Post by muminovic »

Trindolex wrote:Zdravo,

Imam pitanje sta se desi sa mojom imovinom u slucaju moje smrti. Ja nisam ozenjen, nemam djece, brace, sestara i samo jedan roditelj mi je ziv. Je li bi on automatski dobio moju imovinu ili bi trebao napraviti testament?
Ako zelis da rasporedis imovinu po vlastitoj zelji mozes napraviti svojerucni testament, uzmi papir i olovku napisi testament od pocetka do kraja svojom rukom, potpisi ga, i mozes napisati i datum na njemu, i to je sve.
Trindolex

#3 Re: Zakonski naslijednici

Post by Trindolex »

Ok hvala :)
holowey

#4 Re: Zakonski naslijednici

Post by holowey »

muminovic wrote:
Trindolex wrote:Zdravo,

Ako zelis da rasporedis imovinu po vlastitoj zelji mozes napraviti svojerucni testament, uzmi papir i olovku napisi testament od pocetka do kraja svojom rukom, potpisi ga, i mozes napisati i datum na njemu, i to je sve.
da li je potrebno vrsiti neku ovjeru vlastorucno napisanog testamenta? kod koga se pohranjuje takav testament?
muminovic

#5 Re: Zakonski naslijednici

Post by muminovic »

Ne treba ovjera, samo moras sve od pocetka do kraja napisati svojom rukom (dakle ne na racunaru).
razonoda

#6 Re: Zakonski naslijednici

Post by razonoda »

muminovic wrote:Ne treba ovjera, samo moras sve od pocetka do kraja napisati svojom rukom (dakle ne na racunaru).
Ovo mi nije jasno . Moze se napisati ---bez svjedoka, ovjeravanja--- i KAD TAJ UMRE-- ja kazem nije to njegov rukopis, bio prisiljen da napise itd???
maira

#7 Re: Zakonski naslijednici

Post by maira »

mozes,sto ne mozes ako ti je dupe zinulo i lud si za parama i samo su ti pare svete kao 90% ljudi danas :)
mozes reci isto da je tebi sve ostavio i nabavit svjedoke,mozes tuci sve redom od svih trazit pare i da ti ih svi daju....mozes sta hoces :) i sve to sa smjeskom i zadovoljstvom kao 90% ljudi danas...ne trebaju ti cak ni advokati
Post Reply