https://www.klix.ba/biznis/gradjani-ks- ... /180208050
Kako se već duže vremena bavim ovim poslom i gotovo drugu godinu imam kategorizovan apartman preko Fed. min. turizma, za koji plaćam uredno porez na dobit, paušal za krevete Turističkoj zajednici KS, poznata mi je ova zamršena zakonska zavrzlama kao i sve u ovom nakaradnom sistemu i državi.
Za ne upućene ako želite izvršiti kategorizaciju apartmana za 4 ili 5 zvjezdica morate to uraditi preko Fed. min. turizma.
http://www.fmoit.gov.ba/ba/page/25/kategorizacija - link zahtjev za ketogrizaciju domaćinstvo
Tu možete naći sve što trebate za kategorizaciju.
Ja sam čekao par mjeseci na kategorizaciu i na kraju me koštalo oko 600KM, 400KM izlazak komisije za kategorizaciju i oko 200KM izrada table za kategorizovani apartman. Moram reći da su ljudi u Fed. min. turizma korektni i profesionalni za razliku od službenika općine (Novo Sarajevo) koji prije dvije godine nisu imali pojma šta tražim, gledali me k'o vanzemaljca, da bi na kraju rekli da zaključujem ugovore sa gostima koji ostaju dan ili dva u Sarajevu.
Isto tako znam da sada ljudima govore da moraju izvršiti kategorizaciju samo preko općine, bukvalno ljude natjeraju da registruju ugostiteljski objekat
Još jedna obaveza svakog ko izdaje stanove turistima je da imaju ovjerenu knjigu stranaca/gostinu koja se ovjerava u Služba za poslove sa strancima, adresa Braće Mulića 38, Sarajevo. Godišnja ovjera je 50KM. Imaju obavezu prijaviti goste koji ostaju duže od 3 dana u roku od 48 sati od njihovog ulaska. Služba za strance ima sistem prijave e-mailom, što olakšava poslovanje ali to moratetražiti da vam otvore takav način, tako da naknadno možete otići da vam ovjere odlazak gosta odnosno onda kada on ode iz vašeg apartmana ali na kraju opet povremeno sa knjigom stranca morate otići u kancelariju da se ovjeri odlazak.
Generalno sistem je komplikovan, nije prilagođen lakšem i jednostavnom poslovanju već zadovoljava neke stare forme i zakone a ima dosta apsurda. Recimo da vam dođe gost koji je prije 10 dana ušao u BiH na X graničnom prelazu i kod vas u Sarajevu ostaje 5 dana. Po zakonu imate obavezu da ga prijavite ali to ne možete jer je ušao prije 10 dana odnosno prošao je onaj rok od 48 sati od dana njegovog ulaska.
Po meni ovdje se vodi borba općina i federalnog nivoa jer općine žele ubrati sve moguće takse i poreze od gostiju ali i iznajmljivača pritom bezobzirno nameću birokratske metode i zastarjele sisteme poslovanja gdje moraš izvaditi i krvnu sliku da bi ti baba u općini dala pečat koji moraš imati. Karikiram malo naravno ali nije daleko od toga. Novi zakon koji je u pripremi odnosno već završen nacrt ispravlja te neke stvari, dosta olakšava poslovanje i centralizira te neke stvari i nadam se da će nekad proći.
Eto bilo bi dobro ako neko ima još svježijih saznanja da ovdje posta pa da malo raspravimo šta bi se moglo poboljšati, možda pokrenuti neku inicijativu, osnovati udruženje građana.