Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- NekoIzMase
#1 Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
"Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH kažnjivo prskanje pješaka tokom vožnje. Član 112 ovog Zakona predviđa da se može kazniti svaki vozač koji automobilom uprska pješaka pored kojeg prolazi. Članom 239. pomenutog Zakona za ovaj prekršaj predviđena je kazna od 30 maraka."
Ne zelim biti pogresno shvacen jer nemam nista protiv pjesaka, ali ne kontam da li nasi celni ljudi (koji donose besmislene zakone) stvarno misle da su vozaci krivi sto se ulice nakon kise ili otopljenog snijega pretvaraju u bare, potoke i slicno pa su primorani voziti istim? Ova tacka zakona mi se cini glupom (ne mogu da nadjem adekvatan izraz ili on jednostavno ne postoji) jer uslovi na cestama nisu kakvi bi trebali biti a pritom placaju kazne ljudi koji izdvajaju novac za izgradnju cesta i autoputeva (registracija, taksa na gorivo). Ocigledno je da vozaci najmanje doprinose navedenim situacijama i izbjegavanje 'ulicnih mocvara' je dosta rizicno kada je cesta klizava i ucestvuje se u saobacaju sa 2 ili 3 trake jer neprestalno prestrojavanje iz trake u traku moze dovesti i do nesrece. Zanima me vase objektivno misljenje iz perspektive vozaca jer smo svi kao pjesaci bili okupani u vise navrata.
I, zamalo da zaboravim, kakvu korist od ove kazne imaju pjesaci koji su okupani od strane kaznjenog vozaca? Da li postoji neki sistem zalbe ukoliko dodje do ovog slucaja gdje se moze utvrditi da su uvjeti na cesti doveli do navedenog prekrsaja?
Ne zelim biti pogresno shvacen jer nemam nista protiv pjesaka, ali ne kontam da li nasi celni ljudi (koji donose besmislene zakone) stvarno misle da su vozaci krivi sto se ulice nakon kise ili otopljenog snijega pretvaraju u bare, potoke i slicno pa su primorani voziti istim? Ova tacka zakona mi se cini glupom (ne mogu da nadjem adekvatan izraz ili on jednostavno ne postoji) jer uslovi na cestama nisu kakvi bi trebali biti a pritom placaju kazne ljudi koji izdvajaju novac za izgradnju cesta i autoputeva (registracija, taksa na gorivo). Ocigledno je da vozaci najmanje doprinose navedenim situacijama i izbjegavanje 'ulicnih mocvara' je dosta rizicno kada je cesta klizava i ucestvuje se u saobacaju sa 2 ili 3 trake jer neprestalno prestrojavanje iz trake u traku moze dovesti i do nesrece. Zanima me vase objektivno misljenje iz perspektive vozaca jer smo svi kao pjesaci bili okupani u vise navrata.
I, zamalo da zaboravim, kakvu korist od ove kazne imaju pjesaci koji su okupani od strane kaznjenog vozaca? Da li postoji neki sistem zalbe ukoliko dodje do ovog slucaja gdje se moze utvrditi da su uvjeti na cesti doveli do navedenog prekrsaja?
- sinus
#2 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Moje mišljenje iz perspektive vozača je neka zakona i neka kažnjavaju balvane za volanima. Hiljadu puta sam vidio kako neki debil ispred mene ne želi da prikoči ako nailazi na mjesto gdje ima puno vode i uprska pješaka. Lično sam i sam jednom bio zaliven vodom od glupana, i stao sam na sred ceste jebao mu i majku i oca i sve što ima po spisku, da sam nosio nešto teže i čvršće od pelena bacio bih mu na auto sigurno. Pa nek onda mangup izađe iz auta da se obračunamo
Svaki put kada vidim da pješak prolazi pored dijela ceste gdje postoji mogućnost da ga zalijem vodom malo se pomjerim lijevo da desnim točkovima ne gazim po vodi, ili ako baš moram da idem vodom onda usporim toliko da ne uprskam pješaka. Ja samo znam da onaj ko pazi i ko želi pa pripazi neće zaliti nikada pješaka vodom da ga okupa...
Svaki put kada vidim da pješak prolazi pored dijela ceste gdje postoji mogućnost da ga zalijem vodom malo se pomjerim lijevo da desnim točkovima ne gazim po vodi, ili ako baš moram da idem vodom onda usporim toliko da ne uprskam pješaka. Ja samo znam da onaj ko pazi i ko želi pa pripazi neće zaliti nikada pješaka vodom da ga okupa...
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#3 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Dijelim misljenje...sinus wrote:Moje mišljenje iz perspektive vozača je neka zakona i neka kažnjavaju balvane za volanima. Hiljadu puta sam vidio kako neki debil ispred mene ne želi da prikoči ako nailazi na mjesto gdje ima puno vode i uprska pješaka. Lično sam i sam jednom bio zaliven vodom od glupana, i stao sam na sred ceste jebao mu i majku i oca i sve što ima po spisku, da sam nosio nešto teže i čvršće od pelena bacio bih mu na auto sigurno. Pa nek onda mangup izađe iz auta da se obračunamo![]()
-
s@mson
#4 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
NekoIzMase wrote:"Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH kažnjivo prskanje pješaka tokom vožnje. Član 112 ovog Zakona predviđa da se može kazniti svaki vozač koji automobilom uprska pješaka pored kojeg prolazi. Članom 239. pomenutog Zakona za ovaj prekršaj predviđena je kazna od 30 maraka."
Ti izgleda imas iskrivljene poglede na svijet...
Ne mogu shvatiti da moras voziti tako da ne mozes izbjeci ili u najmanju ruku smanjiti mogucnost da nekoga uprskas..
Takvi vozaci mi se gade jer to nisu vozaci...
Oni sjednu u auto i zaborave da postoji svijet oko njih, drugi automobili, ljudi koji setaju, idu na posao, idu po djecu iz vrtica, zure da kupe hljeb, idu ljekaru...
Malo se probudi i vidjeces da je to stvaran svijet a ne tvoja komandna tabla, tvoj mjenjac, volan i ostala sranja koja se nalaze u tvom automobilu...
Vecu glupost od ove koju si ti napisao nisam cuo vec dugo vremena, ustvari, mozda se moze porediti sa ovim pokusajima zabrane LZN zbog emisije o krmetu...
Hvala...
- Ridjobrki
#5 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Čuj zakonom kažnjivo prskanje pješaka... Ko meni može zabraniti da prsnem dok pješačim!? A, na kraju krajeva, i nek me kazne - kad prsnem meni je svejedno...
- Discball
#6 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Komentar ti je jako glup, osim onog dijela gdje bi zaista ceste mogle bii puno bolje zbog silnog novca koji se izdvaja.
Međutim, krkan, kreten i majmun ipak ne treba biti u životu pogotovo prema nekome komu vjerovatno ni lice nikada nisi vidio u životu te ga poprskati onako iz čista mira...
Što se tiče zakona, nisam nikada čuo kod nas da ga je iko primjenio a što se mene tiče kazna za ovakvo ponašanje bi trebala da bude barem u rasponu 100-300 kema..
...ista kazna je prisutna u EU državama i mislim da je u Sloveniji par stotina EUR koliko me sjećanje služi prema informaciji od mog prijatelja Slovenca i kod njih se rigorozno primjenjuje i to po sistemu murija se skloni negdje na čeku kao kad mjere brzinu i love nekulturne vozače.
Međutim, krkan, kreten i majmun ipak ne treba biti u životu pogotovo prema nekome komu vjerovatno ni lice nikada nisi vidio u životu te ga poprskati onako iz čista mira...
Što se tiče zakona, nisam nikada čuo kod nas da ga je iko primjenio a što se mene tiče kazna za ovakvo ponašanje bi trebala da bude barem u rasponu 100-300 kema..
...ista kazna je prisutna u EU državama i mislim da je u Sloveniji par stotina EUR koliko me sjećanje služi prema informaciji od mog prijatelja Slovenca i kod njih se rigorozno primjenjuje i to po sistemu murija se skloni negdje na čeku kao kad mjere brzinu i love nekulturne vozače.
- NekoIzMase
#7 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
O mojim pogledima na svijet se ne diskutuje u ovoj temi a mozemo otvoriti posebnu temu na kojoj mozes lijeciti svoje frustracije.s@mson wrote: Ti izgleda imas iskrivljene poglede na svijet...
Ne mogu shvatiti da moras voziti tako da ne mozes izbjeci ili u najmanju ruku smanjiti mogucnost da nekoga uprskas..
Oni sjednu u auto i zaborave da postoji svijet oko njih, drugi automobili, ljudi koji setaju, idu na posao, idu po djecu iz vrtica, zure da kupe hljeb, idu ljekaru...
Malo se probudi i vidjeces da je to stvaran svijet a ne tvoja komandna tabla, tvoj mjenjac, volan i ostala sranja koja se nalaze u tvom automobilu...
Vecu glupost od ove koju si ti napisao nisam cuo vec dugo vremena, ustvari, mozda se moze porediti sa ovim pokusajima zabrane LZN zbog emisije o krmetu...
Hvala...
Nadalje, kakvu korist pjesaci imaju od ove kazne? Zadovoljstvo sto je neko platio 30 KM jer ih je okupao dok se oni mokri vracaju kuci na 1 stepen Celzijusa? Da li sam negdje naveo da se ponasam kako si ti to naveo? Koliko znam, usporena voznja je omatanje saobracaja po zakonu i prema istom se moze dobiti kazna.
Uvijek pazim na pjesake jer se moze desiti i da je neko od mojih prijatelja, kolega ili porodice u toj masi koja mora pjesaciti ili su neki tu zato sto vole setnju bas kao i ja, a moji prijatelji, kolege i porodica nisu nista vrijedniji od ostalih ljudi. Da li se razumijemo?
Mene je zanimao vas stav o tom zakonu s obzirom na uvjete u kojima smo primorani voziti a izdvajamo novac za unapredjenje tih uvjeta. Kakvu odgovornost imaju vozaci za ovakav potez:
"Snijeg koji je prebačen na cestu usljed nešto više temperature počeo se topiti te su se u vrlo kratkom roku formirale ogromne lokve iz kojih automobili cijeli dan "kupaju" prolaznike."
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#8 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Ima ona zlatna... prilagoditi brzinu kretanja vozila uslovima na putu. Pa ako neces voziti 60 km/h po ledu zarad svoje sigurnosti onda ces valjda popustiti i po gasu kad vidis da ces brzim kretanjem vozila potencijalno nekog "okupati" tako da taj nema izbora nego da ide kuci da se presvuce.
Mozemo mi kukati kako nam je kriv ovaj ili onaj jer bi moglo ovako ili onako. I da, istina je da se uvijek moze bolje ali je stvarnost takva kakva jeste i treba joj se prikloniti.
Pa ako je 30 KM cijena da neko ko se inace ne obazire na druge, ali se obazire na svoj novcanik... stavi svoje vrijeme u drugi plan u ovakvim situacijama, onda je po meni to jedino moguce rjesenje.
Mozemo mi kukati kako nam je kriv ovaj ili onaj jer bi moglo ovako ili onako. I da, istina je da se uvijek moze bolje ali je stvarnost takva kakva jeste i treba joj se prikloniti.
Pa ako je 30 KM cijena da neko ko se inace ne obazire na druge, ali se obazire na svoj novcanik... stavi svoje vrijeme u drugi plan u ovakvim situacijama, onda je po meni to jedino moguce rjesenje.
- JThomas
#9 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
ako te išta tješi, svakako se ne primijenjuje.
a trebalo bi.
a trebalo bi.
- Skyfox
#10 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
cisto sumnjam da je iko ikad platio ovu kaznu! Smijurija nas zakon... Ali podrzavam!!!
- chuchumbamayumbe
#11 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Nema potrebe za prestrojavanjem, samo se smanji brzina (konkretno u Titovoj) i nece biti problema. I pjesaci vide lokve pa se odmaknu, ti vidis lokvu pa usporis i to je to.NekoIzMase wrote:"Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH kažnjivo prskanje pješaka tokom vožnje. Član 112 ovog Zakona predviđa da se može kazniti svaki vozač koji automobilom uprska pješaka pored kojeg prolazi. Članom 239. pomenutog Zakona za ovaj prekršaj predviđena je kazna od 30 maraka."
Niko te nece kazniti zato sto si usporio.
Ja uvijek tako radim, uvidjavan sam i kulturan vozac, nije cesta samo moja, niti sam ja kralj ceste.
Od kazne pjesak nece dobiti nikakvu paru, moze dobiti moralnu satisfakciju. Kazne su vise preventivnog ucinka, dakle podrzavam povecanje sa sadasnjih recimo 30 na 300km. Dakle, sto veca kazna, svijet ce vise razmisljati normalnije, a manje se ponasati onako kako se ponasa, bahato i neuvidjavno.
Isto vazi i za kazne za parkiranje.
p.s. ovo sto sam napisao nema nikakve veze sa tobom licno.
- arslanica
#12 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Big Boy wrote:Ima ona zlatna... prilagoditi brzinu kretanja vozila uslovima na putu. Pa ako neces voziti 60 km/h po ledu zarad svoje sigurnosti onda ces valjda popustiti i po gasu kad vidis da ces brzim kretanjem vozila potencijalno nekog "okupati" tako da taj nema izbora nego da ide kuci da se presvuce.
-
s@mson
#13 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Hm, ne znam iz cega si izvukao zakljucak da ja imam frustracije...NekoIzMase wrote:O mojim pogledima na svijet se ne diskutuje u ovoj temi a mozemo otvoriti posebnu temu na kojoj mozes lijeciti svoje frustracije.s@mson wrote: Ti izgleda imas iskrivljene poglede na svijet...
Hvala...
Nadalje, kakvu korist pjesaci imaju od ove kazne? Zadovoljstvo sto je neko platio 30 KM jer ih je okupao dok se oni mokri vracaju kuci na 1 stepen Celzijusa? Da li sam negdje naveo da se ponasam kako si ti to naveo? Koliko znam, usporena voznja je omatanje saobracaja po zakonu i prema istom se moze dobiti kazna.
Uvijek pazim na pjesake jer se moze desiti i da je neko od mojih prijatelja, kolega ili porodice u toj masi koja mora pjesaciti ili su neki tu zato sto vole setnju bas kao i ja, a moji prijatelji, kolege i porodica nisu nista vrijedniji od ostalih ljudi. Da li se razumijemo?
Mene je zanimao vas stav o tom zakonu s obzirom na uvjete u kojima smo primorani voziti a izdvajamo novac za unapredjenje tih uvjeta. Kakvu odgovornost imaju vozaci za ovakav potez:
"Snijeg koji je prebačen na cestu usljed nešto više temperature počeo se topiti te su se u vrlo kratkom roku formirale ogromne lokve iz kojih automobili cijeli dan "kupaju" prolaznike."
Ali nebitno...
Bitno je da brzinu smanjis tako da ne okupas nikoga i za to ti niko nece kaznu napisati, ali kako dokazati ljudima da oni okupani mogu biti njihove majke, sestre i ko zna ko jos...
Josjednom kazem da odavno vecu glupost nisam cuo i stojim iza svojih rijeci..
To se jednostavno kosi sa zdravim razmisljanjem...
A o uvjetima na putu je zaista nezahvalno bilo sta reci jer bi bilo malo...
Da, i sam sam vozac, i svakodnevno odvezem preko 100 km i vidim stanje cesta i puteva i jedino sto ja mogu uciniti je da pokusam prilagoditi voznju uslovima na putu jer kod nas se ljudi ne bune kada dobiju otkaze na poslu, kada nemaju sta da jedu, kada ih j.ebu oni koje su oni birali a ko bi onda slusao neke vozace i mario za njihove probleme..
LP i hvala...
- nineinchnails
#14 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Taj zakon postoji odavno. I treba da postoji.
Nasi lokalni medzedi nemaju kulture u saobracaju, pa je potreban i ovakav zakon.
Nego, kako naplatiti kaznu? Da li treba policajac da je tu da bi se nesavjestan vozac mogao kazniti?
Ili, okupani pjesak prijavi vozilo (zapamti reg.broj)?
Naravno, nisu vozaci krivi sto mnoge ceste kod nas nevaljaju klincu i pune su rupa, ali nisu ni pjesaci krivi.
Nasi lokalni medzedi nemaju kulture u saobracaju, pa je potreban i ovakav zakon.
Nego, kako naplatiti kaznu? Da li treba policajac da je tu da bi se nesavjestan vozac mogao kazniti?
Naravno, nisu vozaci krivi sto mnoge ceste kod nas nevaljaju klincu i pune su rupa, ali nisu ni pjesaci krivi.
- aerosa
#15 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Sve u svemu dobar zakon u lošoj državi pa samim tim i on je loš.
Prije desetak godina sam okupao pješaka od glave do pete ni kriv ni dužen. Skrenem u ulicu kojom inače ne prolazim, noć,pada kiša a cesta nije osvjetljena. Rupa duboka barem 10cm popunjena vodom tako da je nisam ni vidio nikako, kad sam upao prednjim točkom u nju bila je scena za vjerovali ili ne, momak koji je stajao pored ceste ,kompletan okupan od glave do pete.
Po nekim pravilima lijepog ponašanja sam trebao barem stati, ali mi je zdrav razum govorio da nastavim dalje, jer kako nekom ko je upravo okupan baruštinom od glave do pete objašnjavati da u stvari nisi ni vidio da tu lokva postoji.
Jbg, nekad je jednostavno tako, i sam sam dva-tri puta bio kvalitetno okupan pa shvatam pješake ali u toj situaciji on možda ne bi shvatao mene.
Po meni bi logičnije bilo u takvim situacijama zvati policiju da napravi uviđaj (najozbiljnije mislim), pa tužiti direkciju za ceste .
Mada ima i veliki broj idiota koji kroz baru širine metar jurcaju ne bendajući ni 1% hoće li nekoga zaliti...
Prije desetak godina sam okupao pješaka od glave do pete ni kriv ni dužen. Skrenem u ulicu kojom inače ne prolazim, noć,pada kiša a cesta nije osvjetljena. Rupa duboka barem 10cm popunjena vodom tako da je nisam ni vidio nikako, kad sam upao prednjim točkom u nju bila je scena za vjerovali ili ne, momak koji je stajao pored ceste ,kompletan okupan od glave do pete.
Po nekim pravilima lijepog ponašanja sam trebao barem stati, ali mi je zdrav razum govorio da nastavim dalje, jer kako nekom ko je upravo okupan baruštinom od glave do pete objašnjavati da u stvari nisi ni vidio da tu lokva postoji.
Jbg, nekad je jednostavno tako, i sam sam dva-tri puta bio kvalitetno okupan pa shvatam pješake ali u toj situaciji on možda ne bi shvatao mene.
Po meni bi logičnije bilo u takvim situacijama zvati policiju da napravi uviđaj (najozbiljnije mislim), pa tužiti direkciju za ceste .
Mada ima i veliki broj idiota koji kroz baru širine metar jurcaju ne bendajući ni 1% hoće li nekoga zaliti...
-
susc_ovjek
#16 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Koja samo logika razmisljanja!NekoIzMase wrote:Nadalje, kakvu korist pjesaci imaju od ove kazne? "
To znaci, kad ja prodjem kroz crveno, ne treba da platim kaznu, jer, kakva korist od toga?
Kad udarim nekoga autom, kakva korist da ja platim kaznu, kad je on vec slomljen?!?!?! Halo ba?!?!?!
Dalje, ne moras prelazit u drugu traku da izbjegnes lokvu, nego moras usporti.
Nisam znao da ovaj zakon postoji, al' sad definitivno ako me neko uprska, pokusacu zapisat broj tablica i zvat policiju, pa cemo vidjet.
I slazem se sa tim da bi kazna trebala da bude najmanje u rasponu 100-300 KM.
-
susc_ovjek
#17 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Mah, desavaju se takve stvari, da okupas nekog ni kriv ni duzan, al' onda bi redosljed trebao biti takav da ti naplatis od firme koja odrzava ceste, a da okupani pjesak od tebe naplati.aerosa wrote:Sve u svemu dobar zakon u lošoj državi pa samim tim i on je loš.
Kad bi bilo sve kako treba...
- aerosa
#18 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Upravo o tome govorim.susc_ovjek wrote:Mah, desavaju se takve stvari, da okupas nekog ni kriv ni duzan, al' onda bi redosljed trebao biti takav da ti naplatis od firme koja odrzava ceste, a da okupani pjesak od tebe naplati.aerosa wrote:Sve u svemu dobar zakon u lošoj državi pa samim tim i on je loš.
Kad bi bilo sve kako treba...
Ali ima jedan mali problem u svemu tome koji bi trebao bit riješen, da nakon uviđaja ide slijed događaja kao kod udesa, ide zapisnik direktno na direkciju za ceste kao što ide prema osiguranju i to je to a ne da ti tužiš ceste par godina, pješak tuži tebe i tako sve u nedogled.
- NekoIzMase
#19 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Slazem se za Titovu jer je cesta u dobrom stanju. Uvijek pazim kako vozim u podrucju gdje ima pjesaka jer znam kako je pjesaciti.chuchumbamayumbe wrote:Nema potrebe za prestrojavanjem, samo se smanji brzina (konkretno u Titovoj) i nece biti problema. I pjesaci vide lokve pa se odmaknu, ti vidis lokvu pa usporis i to je to.NekoIzMase wrote:"Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH kažnjivo prskanje pješaka tokom vožnje. Član 112 ovog Zakona predviđa da se može kazniti svaki vozač koji automobilom uprska pješaka pored kojeg prolazi. Članom 239. pomenutog Zakona za ovaj prekršaj predviđena je kazna od 30 maraka."
Niko te nece kazniti zato sto si usporio.
Ja uvijek tako radim, uvidjavan sam i kulturan vozac, nije cesta samo moja, niti sam ja kralj ceste.
Od kazne pjesak nece dobiti nikakvu paru, moze dobiti moralnu satisfakciju. Kazne su vise preventivnog ucinka, dakle podrzavam povecanje sa sadasnjih recimo 30 na 300km. Dakle, sto veca kazna, svijet ce vise razmisljati normalnije, a manje se ponasati onako kako se ponasa, bahato i neuvidjavno.
Isto vazi i za kazne za parkiranje.
p.s. ovo sto sam napisao nema nikakve veze sa tobom licno.
No, sta je sa svim dvosmjernim cestama koje su prepune sahtova i rupa koje moras izbjegavati da ne bi poprskao pjesaka jer ni spora voznja ne pomaze kada ti auto propadne u rupu i baci mlaz visine 1,5 m minimalno? Zasto da neko placa kaznu u tom slucaju ako svi kroz registraciju i svako dosipanje goriva placa odrzavanje cesta i autoputeva?
Ja bih se slozio za postojanje ovog zakona ukoliko bi ceste bile na nivou pa da sporom voznjom ne mozes uprskati nikoga ali ovako... Ne vidim koristi ni za koga osim za drzavu koja nas muze do posljednje pare jer savjesne vozace niko ne nagradjuje
-
krusty
#20 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
i kako ce dokazati da ga je bas to auto isprskalo ?nineinchnails wrote: Nego, kako naplatiti kaznu? Da li treba policajac da je tu da bi se nesavjestan vozac mogao kazniti?
zakon je dobrodosao ali nema uporista nikakvog osim ako te policija zaustavi na licu mjesta... a ovo prijavljivanje se vrlo lako obori na sudu nazalost
- Optimist
#21 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Neki dan idem trotoarom, a na cesti izmedju tockova je bilo snijega, one mokre bljuzgavice. I ide Crveni Taxi, golf IV karavan bez ikakvoga razloga gazi tockom onu bljutavicu po sredini. Sreca pa sam to na vrijeme uocio, a da nisam, ne bih se dobro proveo. Bilo je ispred mene par pjesaka koji su zavrsili poprskani od strane seljaka za volanom. Steta sto mu tablicu nisam uspio zapamtiti.
- Clinton
#22 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Definitvno je da taj clan zakona postoji sa razlogom. Znaci ti si nekome ucinio nesto i moras da snosis poslijedicu. Inace pokusavam da izbjegnem da prskam ljude osim kad idem glavnom pored saobracajne policije tada se primakem uz trtoar i dobro im isprskam auta.
- Olympus C170
#23 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Mozda da bude Zakonom kaznjivo osobe koje odrzavaju puteve!?Jer 99% vozaci nisu krivi kad isprskaju pjesaka,vec ovi sto odrzavaju ceste!Znam to po sebi,ne mogu sad ja skrenuti na sredinu puta da ne bi isprskao pjesaka,isto kao sto ne mogu naglo zakociti da ne bih isprskao pjesaka,jer ce me odpozada udariti drugi auto.Prema tome,krivi su ovi sto ne odrzavaju ceste,a za njih odvajamo velike pare prilikom registracije! 
- braca
#24 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Naravno da je kaznjivo prskanje pjesaka, no ovo je Bosna (i Hercegovina), pa mozes raditi sta god hoces, a da ne odgovaras, mozes npr. politi staricu benzinom i zapaliti je, ne ides na robiju. Mozes dijete izbosti nozem u tramvaju, ne ides na robiju, OSIM ako se ne digne vaskolika javnost pa budes te nesrece da bas ti odes u zatvor, dok drugi ubadaci za kojima se nije digla javnost, ne moraju na robiju.
Vec smo pisali o policiji i jasno je da ih boli *urac.
Pa ljudi moji, ne mogu da shvatim da ni na jednom pjesackom prelazu nema sanse da ti stane automobil/vozac automobila, mozes biti majka sa djetetom, ili cak samo dijete, nema sanse da ti idioti stanu. Cast izuzecima, dogadja se, no to je rijetkost, prava pravcata rijetkost.
Pa mi sada pisemo o - prskanju. Pa ljudi, vec u Hrvatskoj na svakom prelazu (prijelazu!) svaki automobil staje, a ovdje se utrkuju ko ce brze preci preko prelaza (prijelaza!), a to se posebno odnosi na vozace GRAS-a, taksite i slicne profesionalce.
Ovdje ja NE kritikujem vozace - oni su/mi smo seljacine neobrazovane i idioti, no kritikujem policiju koju boli ona stvar za regulisanje prometa, prskanja pjesaka, a posebno ih boli ona stvar za nezeustavljanje na pjesackom prelazu (prijelazu!).
Ma, hajte, molim vas......
Vec smo pisali o policiji i jasno je da ih boli *urac.
Pa ljudi moji, ne mogu da shvatim da ni na jednom pjesackom prelazu nema sanse da ti stane automobil/vozac automobila, mozes biti majka sa djetetom, ili cak samo dijete, nema sanse da ti idioti stanu. Cast izuzecima, dogadja se, no to je rijetkost, prava pravcata rijetkost.
Pa mi sada pisemo o - prskanju. Pa ljudi, vec u Hrvatskoj na svakom prelazu (prijelazu!) svaki automobil staje, a ovdje se utrkuju ko ce brze preci preko prelaza (prijelaza!), a to se posebno odnosi na vozace GRAS-a, taksite i slicne profesionalce.
Ovdje ja NE kritikujem vozace - oni su/mi smo seljacine neobrazovane i idioti, no kritikujem policiju koju boli ona stvar za regulisanje prometa, prskanja pjesaka, a posebno ih boli ona stvar za nezeustavljanje na pjesackom prelazu (prijelazu!).
Ma, hajte, molim vas......
- Better Man
#25 Re: Zakonom kažnjivo prskanje pješaka
Onaj koje spreman da s autom okupa pjesaka, spreman je i da ga ubije, tj. zgazi s autom. Uvijek pazim na pjesake i ako je velika lokva usporim da ne bih okupao pjesake.