Zakoni Osmanlijskog carstva?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mr__bosnjak

#1 Zakoni Osmanlijskog carstva?

Post by mr__bosnjak »

Znal neko kakvi su bili zakoni u tom carstvu? Mislim koji su bili sudovi, jesul bili samo vjerski ili? Koje su kazne bile i kakve su bile procedure. Ko je bio nadlezni u svim regijama, beg? Jednostavno sistem drzave me zanima i narucito u Bosni...
rulja_20

Post by rulja_20 »

pravo je bilo šerijatsko. sudije su se zvale kadije i bili su veoma učeni ljudi. inače kada je u pitanju lokalna uprava bio je jedini organ opće nadležnosti. postajali su kadiluci, tj. oblasti koje su pokrivale kadijsku (sudsku) nadležnost. sudski organ pored kadije je bio i muftija u širem smislu te riječi kao najstariji islamski svećenik i učenjak u jednom okrugu ili jednoj pokrajini. ako te još nešto interesuje samo pitaj... inače studiram pravo i pred sobom imam knjigu m. imamovića pa eto...viči ako me trebaš :D
rulja_20

Post by rulja_20 »

eh da. za nemuslimane je važio princip milleta tj. rješavali su sporove između sebe po svome vjerskom pravu.
toliko o "muslimanskoj netoleranciji" i "turskom ugnjetavanju"...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Svi zakoni i svi akti su se temeljli na serijatu, medjutim nje bilo nuzno da bude serijat temelj nekom aktu ili donesenom zakonu1
Drzava je bila uredjena na principu milleta ili dzemata, tj. vjerskih zajednica, unutar zajednice ili na lokalnom nivou vazio je zakon zajednice ili lokalni zakon, medjutim serijat je opet vazio za sve, tako ako neki krscanin ukrade nesto od drzavnog ili sto nije unutar njegove zajednice sudi mu se po serijatu!
Inace sama Osmanska drzava kolko je god bila teokrtsaka odnosno uredjena na principima vjere tolko je bila i svjetovna i sekularna, jer osnova svemu bio je porez ili harac, znaci kolko para tolko i muzike!
Naprimjer Istanbulski Grci bili su da kazem prave pase , jer bili su medju najbogatijima i davali su najvise love u drzavnu kasu, tako da su zivjeli ko sami sultani...
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

Ako se ne varam ima jedna izreka koja dolazi iz tog vremena: "Kadija te tuzi, kadija ti sudi"!!!
rulja_20

Post by rulja_20 »

ima i ona: "da je do kadije ko od kadije lahko bi bilo" :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

rulja_20 wrote:pravo je bilo šerijatsko. sudije su se zvale kadije i bili su veoma učeni ljudi. inače kada je u pitanju lokalna uprava bio je jedini organ opće nadležnosti. postajali su kadiluci, tj. oblasti koje su pokrivale kadijsku (sudsku) nadležnost. sudski organ pored kadije je bio i muftija u širem smislu te riječi kao najstariji islamski svećenik i učenjak u jednom okrugu ili jednoj pokrajini. ako te još nešto interesuje samo pitaj... inače studiram pravo i pred sobom imam knjigu m. imamovića pa eto...viči ako me trebaš :D
Hvala za odgovor. Mozes malo sire objasnit ako ti nije mrsko. Mislim, na celu svega je bio sultan. Zatim on je imao svoje "ministarsvtvo" u formi divana. U divanu su ministri bili veziri a premijer te vlade je bio Veliki Vezir. ALi dalje, jeli ejalet znacilo isto kao samouprava? Koje su bile nadleznosti sandzak-bega i Sandzaka kao regija(ne danasnjeg Sandzaka nego tadasnjeg "kantona" Sandzaka.) Koja su tacno pravila serijata. Mislim tolko sam cuo puta za taj sistem a priznajem da neznam ista o njemu osim da je islamski. A dalje, znaci postojali su ne-muslimanski sudovi? I jel plemic(beg) mogao stati pred kadiju ili je bio pod divanom i ejaletskim namjesnikom. Kolko vidite puno pitanja pa zato ako neko zna neka odgovara. Rulja_20 opet hvala i samo da dodam da sto se tice vjerskih prava, uporedilimo to carstvo i na primjer Franckusku il Spaniju nemoguce je...
danas

Post by danas »

legalni sistem je imao tri sudska nivoa, tj. tri posebna suda: jedan za muslimane, drugi za jevreje i hriscane (u koji se islamski sud nije previse petljao), i treci sud, nesto kao poslovni sud (za rjesavanje poslovnih pitanja). nekad bi se ovi sudovi ispreplitali -- recimo, za neisplacenu prodaju, trgovac se mogao zaliti ovom trecem sudu, ili prvom sudu (ako su i kupac i trgovac muslimani) ili ovom drugom sudu (ako nisu muslimani).

serijat je bio vjerski sud, i dominirao je u svim dijelovima drzave. pitanja koja se nisu ticala drzavnog i vjeskog uredjenja, ovaj sistem nije previse doticao. recimo, vjencanje ili nasljedstvo hriscanina nije bilo regulisano serijatom, ali vjencanje ili podjela nasljedstva muslimana jeste. i pored toga, u dosta slucajeva gradjanin je mogao birati gdje da ide na sudsku raspravu. recimo, dosta zena (svih vjera) bi cesto isle na serijatski sud, pogotovo oko pitanja razvoda (kojeg tora i biblija nisu priznavale) a islam jeste.

pored serijata, tu je bio i svjetovni sistem -- "kanun" -- obicno pravo, koje nije bazirano na kur'anu.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Inace sve se vrtilo oko poreza, pa je drzava bila vise sekulrana nego vjerska!
A uz sultana je sjedio i carigradski patrijarh tako da je sultan cvrsto drzo konce u rukama!
danas

Post by danas »

ubiranje poreza, tj. poreski sistem je bio vrlo kompleksan. u tom pogledu su osmanlije bile vrlo slicne recimo starom rimskom carstvu (cezar i ti momci :D ) -- ne interesuje nas sta radite u svojoj kuci, dok god redovito placate porez i idete u rat za sultana kad zatreba :D :D :D
pentijum

Post by pentijum »

Ako ovako nastavite javiće se neki 'turkonostalgičari' pa će početi žaliti za prošlim vremenima kao što se javljaju ovi 'jugonostalgičari'. :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

danas wrote:legalni sistem je imao tri sudska nivoa, tj. tri posebna suda: jedan za muslimane, drugi za jevreje i hriscane (u koji se islamski sud nije previse petljao), i treci sud, nesto kao poslovni sud (za rjesavanje poslovnih pitanja). nekad bi se ovi sudovi ispreplitali -- recimo, za neisplacenu prodaju, trgovac se mogao zaliti ovom trecem sudu, ili prvom sudu (ako su i kupac i trgovac muslimani) ili ovom drugom sudu (ako nisu muslimani).

serijat je bio vjerski sud, i dominirao je u svim dijelovima drzave. pitanja koja se nisu ticala drzavnog i vjeskog uredjenja, ovaj sistem nije previse doticao. recimo, vjencanje ili nasljedstvo hriscanina nije bilo regulisano serijatom, ali vjencanje ili podjela nasljedstva muslimana jeste. i pored toga, u dosta slucajeva gradjanin je mogao birati gdje da ide na sudsku raspravu. recimo, dosta zena (svih vjera) bi cesto isle na serijatski sud, pogotovo oko pitanja razvoda (kojeg tora i biblija nisu priznavale) a islam jeste.

pored serijata, tu je bio i svjetovni sistem -- "kanun" -- obicno pravo, koje nije bazirano na kur'anu.
Barem u Bosni i Hercegovini, obicno negdje i obicajno pravo su nadvladavali serijatsko pravo
rulja_20

Post by rulja_20 »

ja sam lud majke mi, u jedan ujutro ja lupam to tastaturi...heh ali evo kad se tako lijepo zahvaljuješ :-D
prije nego počnem jedna jako važna napomena. ne miješajte nazive "turski" i "osmanski", jer miješate jednu etničku skupinu (ne nacionalnu jer tada nacije nisu postojale), sa državom. dakle nije "tursko carstvo" jer u njoj nisu samo i isključivo turci. ono se zove "osmanlijsko" po vladajućoj dinastiji i tom carstvu pripadaju različiti etnički korpusi (turci, grci, srbi, bosanci...) nadam se da je tu sve jasno. a sad o lokalnoj upravi...
osnovne jedinice lokalne uprave bili su sandžaci. to su bile vojno-upravne jedinice. sandžak ti, u stvari (na turskom garant :D )znači barjak ili zastava. to je bila oblast u kojoj se pod jednu zastavu mogao mobilizirati određeni broj spahija (vojnika-konjanika) kojima je zapovijedao sandžak-beg.
postojale su niže teritorijalno-upravne jedinice. sandžaci su se dijelili na kadiluke kao sudske okruge (nešto o tome sam ti prije pisao). opet, kadiluci se dijele na nahije koje su se uglavnom poklapale sa teritorijem srednjovjekovnih slavenskih župa. nahijama upravljaju subaše ili vojvode, a od XVIII stoljeća muteselimi, ili muselimi. dalje...
više upravno-vojne-teritorijalne jedinice od sandžaka bili su beglerbegluci, ili ejaleti ili pašaluci. na čelu ejaleta stajao je, pretpostavljaš, beglerbeg glavom i bradom. (od XVI se stoljeća za njeg uobičajila titula vezir ili valija). dakle, ovo ti govorim po svojoj slobodnoj procjeni, ejalet nije bio nikakva samouprava nego jednostavno upravna jedinica. ako bi beglerbeg radio na svoju ruku i drugačije nego to kaže Porta (vrlo čest naziv za Osmanlijsku vladu) bio bi "uklonjen" ono kulturno npr. goli otok ili drugi slični sportsko rekreativni centar :D
šerijatsko pravo je nastojalo u cijelosti obuhvatiti cjelokupni život muslimana. ipak, vremenom se u Osmanskom carstvu javljao sve veći rascjep između teorijskog sistema šerijata i normativnih potreba države. taj jaz je premoštavan zakonodavnom aktivnošću sultana koji su izdavali svoje zakone i zakonike zvane KANUNI ili KANUNAME. tako će se desiti da pred Prvi svjetski rat Osmanska država dobije i svoj prvi pisani Ustav. eh da umalo da zaboravim: postojale su i posebne odluke i posebne naredbe koje su objavljivali sultani i zovu se FERMANI a kasnije kao svečane povelje HATIŠERIFI. (sjeti se da franjevački samostan posjeduje ferman kojim im se garantuje sloboda vjerospovijesti i djelovanja. kaže moj profesor: "kada ti neki peder (doslovno ovako) iz Evrope pođe soliti pamet o toleranciji pokaži mu ovaj dokument (ferman) pljuni ga u lice i reci da mi hiljadama godina ŽIVIMO ZAJEDNO, A NE TOLERIŠEMO SE JER JE TOLERANCIJA TRPLJENJE. a oni su zato vrijeme palili Galilea i ostale velike umove jer ga nisu mogli ni TOLERISATI.")
a sad šerijat... :D
osnov pravnog poretka bio je šerijat. to je u najširem smislu riječi skup ili sistem vjerskih i općenito pravnih propisa koji su sadržani u osnovnim izvorima islama ili su iz njih izvedeni. značenje šerijata je "jasni" ili "pravni" put.
obavezni izvori šerijata su KUR' AN i SUNA ili HADIS. nadam se da ti ovo ne trebam razlagati. oni NISU u strogom smislu riječi i normativni akti, pa je njihova primjena zahtijevala različite metode tumačenja.
pravo tumačenja šerijata (ne može svako tumačiti šerijat) naziva se IDŽTIHAD. idžma ul ummet su ta usaglašena rješenja islamskih učenjaka o pojedinim nejasnim pravnim pitanjima. oni su mogli stvarati i nove propise za uređenje pitanja koja nisu regulisana u časnom Kur'anu ili Sunnetu.
KIJAS (analogija) predstavlja rješenja koja su na osnovu analogije izveli islamski pravnici. to bi ti bilo otprilike kad bi se slični slučajevi podvodili pod propise koji već postoje. (to me, lično, malo podsjeća na anglo-saksonsko pravo).
eh, ovo što sam ti nabrojao su bili glavni izvori šerijata. sporedni su urf adet (to su narodni pravni običaji) te er rei (rješenje određenog slučaja po slobodno nahođenju, ako nema rješenja iz postojećih izvora, naravno rješenje je moralo biti u duhu već postojećih propisa).
nadam se da te nisam udavio ovim opširnim postom ali ako želiš još detaljnije o bračnom, krivičnom i nasljednom pravu bujrum brate samo kaži šta te konkretno interesuje. ipak mi je to struka :D
...akoBogda :D
Pooll

Post by Pooll »

rulja_20 wrote: ne miješajte nazive "turski" i "osmanski", jer miješate jednu etničku skupinu (ne nacionalnu jer tada nacije nisu postojale), sa državom. dakle nije "tursko carstvo" jer u njoj nisu samo i isključivo turci. ono se zove "osmanlijsko" po vladajućoj dinastiji i tom carstvu pripadaju različiti etnički korpusi (turci, grci, srbi, bosanci...) nadam se da je tu sve jasno. a sad o lokalnoj upravi...
Nek si im vala objasnio...

Al dobro ti se da kucat.... :D :-)
Post Reply