Zakon o studentskom radu

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
BadSanta

#1 Zakon o studentskom radu

Post by BadSanta »

Molim vas, postoji li neki ovakav Zakon koji bi obrađivao da li raditi mogu redovni ili i vanredni stud.
Koliko smiju imati radnih sati, mogu li imati prekovremene, mogu li izaći na ispit za vrijeme
radnog vremena itd.

Ja ga zaista ne nalazim, hvala unaprijed
BadSanta

#2 Re: Zakon o studentskom radu

Post by BadSanta »

Saznala, nema. Samo Zakon o radu, nikakav posebni zakon ili pravilnik.
Nastasia

#3 Re: Zakon o studentskom radu

Post by Nastasia »

Nema posebno definisanog zakona o radu studenata.
Osim što ako te kao redovnog studenta inspekcija zatekne na poslu, pisaće ti kaznu bez obzira što si prijavljen preko studentske zadruge, bla bla bla. To zakon uopšte ne priznaje. Jedini vid rada koji možeš "po zakonu" obavljati je onaj u kome si prijavljen i u kojem poslodavac plaća doprinose za tebe kao radnika a ne može te prijaviti ako si redovan student. (osim ako te na prevaru prijave, recimo moju prijateljicu su prijavili iako je redovan student jer teta na šalteru nije ni obraćala pažnju na njene podatke)

E sad, imaš neke djelatnosti koje možeš obavljati sa ugovorom o radu kojeg će ti sastaviti studentska zadruga kao što su slaganje robe u magacinima, istovaranje robe iz kamiona, djeljenje promotivnih letaka itd. Sve što se smatra "primarnim" zanimanjem ne možeš raditi, poput konobarisanja, trgovca, itd ...

E sad ako si na lupam žurnalistici i dobiješ posao u nekim novinama, televiziji itd mislim da i tad možeš biti prijavljen kao pripravnik ili tome slično.

Ovo sve kažem na osnovu iskustva, jer kao što rekoh, nema zakona koji definiše studentski rad :D
BadSanta

#4 Re: Zakon o studentskom radu

Post by BadSanta »

Nastasia wrote:Nema posebno definisanog zakona o radu studenata.
Osim što ako te kao redovnog studenta inspekcija zatekne na poslu, pisaće ti kaznu bez obzira što si prijavljen preko studentske zadruge, bla bla bla. To zakon uopšte ne priznaje.
Prvo hvala ti na odgovoru.

Drugo, možeš li mi pls malo razjasniti ovo što sam qutala da to zakon ne priznaje? Znači inspekcija hvata redovne studente čak iako imaju onu potvrdu sa studentskog servisa?
Haris.ba

#5 Re: Zakon o studentskom radu

Post by Haris.ba »

Ukucaj u google "afera zadruga" ili predmet zadruga". :D

Sve će ti se samo kazati.
Nastasia

#6 Re: Zakon o studentskom radu

Post by Nastasia »

BadSanta wrote:
Nastasia wrote:Nema posebno definisanog zakona o radu studenata.
Osim što ako te kao redovnog studenta inspekcija zatekne na poslu, pisaće ti kaznu bez obzira što si prijavljen preko studentske zadruge, bla bla bla. To zakon uopšte ne priznaje.
Prvo hvala ti na odgovoru.

Drugo, možeš li mi pls malo razjasniti ovo što sam qutala da to zakon ne priznaje? Znači inspekcija hvata redovne studente čak iako imaju onu potvrdu sa studentskog servisa?
Da, zato što zakon nije definisao pravila studentskog rada, samim tim ta potvrda studentskog servisa je čisto fiktivni dokument koji nema baš nikakvu važnost :D Ja sam platila 50KM (inače je 100KM ali ako platiš u roku od 8 dana manje je) a poslodavac mislim da je platio puno više od mene, nisam sigurna,
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#7 Re: Zakon o studentskom radu

Post by un1ted »

Jesi li sigurna u to što govoriš? To se desi samo ako neko radi ono što nije prijavljen. Npr slaganje robe u magacinu, a on ustvari radi kao trgovac.

Kroz bivšu kompaniju je prošlo redovnih studenata koji su radili privremene poslove. Sve uredno prijavljeno, od studenske potvrda da je redovan u svrhu regulisanja privremenog zaposlenja, isplata putem studentske.

Ne vjerujem da mozes dobiti kaznu ako radis ono sto si prijavljen. Druga stvar je sto prijava bude za neke druge pozicije, dok ustvari radis one primarne, koje ne mozes kao student.
Nastasia

#8 Re: Zakon o studentskom radu

Post by Nastasia »

un1ted wrote:Jesi li sigurna u to što govoriš? To se desi samo ako neko radi ono što nije prijavljen. Npr slaganje robe u magacinu, a on ustvari radi kao trgovac.

Kroz bivšu kompaniju je prošlo redovnih studenata koji su radili privremene poslove. Sve uredno prijavljeno, od studenske potvrda da je redovan u svrhu regulisanja privremenog zaposlenja, isplata putem studentske.

Ne vjerujem da mozes dobiti kaznu ako radis ono sto si prijavljen. Druga stvar je sto prijava bude za neke druge pozicije, dok ustvari radis one primarne, koje ne mozes kao student.
PRIVREMENE - u tome i jeste poenta.
Možeš raditi PRIVREMENO recimo u butiku na slaganju robe, uređenju izloga, slaganju magacina i slično, ali ne možeš biti stalno zaposlen osam sati dnevno, pet dana u sedmici.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#9 Re: Zakon o studentskom radu

Post by un1ted »

Naravno, slažem se.
Post Reply