sto te vrijedja cinjenica da je tito bio diktator?agent_zero wrote:Ne lupetaj gluposti.KB9 wrote:ma kakav crni zakon
sta sad kod mene djed i nena bi dobili nazad zemlju koju je diktator tito cisto onako uzeo da napravi zgradu u gradu
Zakon o Restituciji, tj.povratku imovine od prije1945
- KB9
#26 Re: Zakon o Restituciji, tj.povratku imovine od prije1945
-
KENJAC
#27 Re: Zakon o Restituciji, tj.povratku imovine od prije1945
Da si ziv i zdrav eksproprijacija je zazivila mnogo prije 70-tih. Neko gore pomenu Jablanicko jezero.. Svima je nadoknadjeno , samo sto bi i jare i pare. Kad izuzmemo " narodne neprijatelje" godina 40-tih jako malo je bilo izuzimanja bez nadoknade. U stvari jeste ali pod okriljem tzv. zadruga.toska wrote:Kenjac, ne miješaj kruške i jabuke.KENJAC wrote:Kao i obicno sami sebi odredjujemo parametre odakle i dokle se nesto moze raspravljati. Sta je bilo prije , ne interesuje me , sta je bilo poslije , ne interesuje me !
Drzava ti zamijeni tvoje zemljiste za drugo i stan ti da, a za uzvrat ti da struju. Ti bi sad nazad zemljiste , zadrzo stan sto ti je dala a o blagodetima struje cemo na nekoj drugoj temi.
Ne lupajte i ne stavljajte Titovu drzavu u neke glupe kontekste.
Granicni prelaz Ivanica izmedju Trebinja i Dubrovnika. Godina 2017 ! Umro Tito odavno. Lokalni hadzija nece da proda svoje zemljiste za prosirenje granicnog prelaza koji predstavlja ruglo drzave. Baja trazi milijarde za zemljiste sto do juce nije ni znao da postoji. E , sad, sta raditi ? Il ostavit prelaz da se narod smije granicarima sto rade u kontejneru na +38 ili platit zemlju po nekoj cijeni pa nek se delegat zajebava po Strazburima?
Zemlja je placena, granicni prelaz ce se pravit a baja nek se zali upravi vodovoda ! Ponavljam godina je 2017 !
Jel , sta mislite kako su se pravili auto putevi kroz Italiju ? Svak odredjivo svoju cijenu?
Eksproprijacija je legitimni akt izuzimanja i plaćanja istog, a kada za to postoje opravdani razlozi.
Čak je i SFRJ, još za vrijeme Tite krajem 70-tih, to počela činiti na donekle fer osnovi.
Nacionalizacija o kojoj govorimo je nešto drugo. Prislna i bez nadoknade.
Najvise su nacionalizaciji osjetile vjerske zajednice. I neka su. Da su bogdo i vise!
-
toska
#28 Re: Zakon o Restituciji, tj.povratku imovine od prije1945
Onda je problem riješen, neka se vrati imovina u ovim slučajevima koje spominješ "jako malo je bilo izuzimanja bez nadoknade" , a ne da se privatizuje sa novim vlasnicima.KENJAC wrote: ...Kad izuzmemo " narodne neprijatelje" godina 40-tih jako malo je bilo izuzimanja bez nadoknade. U stvari jeste ali pod okriljem tzv. zadruga.
Najvise su nacionalizaciji osjetile vjerske zajednice. I neka su. Da su bogdo i vise!
Samo nisi u pravu, gotovo sve je oduzeto bez naknade.
-
KIseljak12
#29 Re: Zakon o Restituciji, tj.povratku imovine od prije1945
Mojoj familiji oduzeli duluma i duluma zemlje, bez naknade, veliki zemljoposjednici bili jebiga. Nije mi ni malo zao, nece je niko sa sobom u grob ponijeti, a ovako smo silom ili milom dali doprinos razvoju zemlje.toska wrote:Onda je problem riješen, neka se vrati imovina u ovim slučajevima koje spominješ "jako malo je bilo izuzimanja bez nadoknade" , a ne da se privatizuje sa novim vlasnicima.KENJAC wrote: ...Kad izuzmemo " narodne neprijatelje" godina 40-tih jako malo je bilo izuzimanja bez nadoknade. U stvari jeste ali pod okriljem tzv. zadruga.
-
toska
#30 Re: Zakon o Restituciji, tj.povratku imovine od prije1945
Fino od tebe, ali zašto ne bi tu svoju zemlju dao za neko opšte dobro po svom nahođenju umjesto da je krčme razni mešetari ?KIseljak12 wrote:Mojoj familiji oduzeli duluma i duluma zemlje, bez naknade, veliki zemljoposjednici bili jebiga. Nije mi ni malo zao, nece je niko sa sobom u grob ponijeti, a ovako smo silom ili milom dali doprinos razvoju zemlje.toska wrote:Onda je problem riješen, neka se vrati imovina u ovim slučajevima koje spominješ "jako malo je bilo izuzimanja bez nadoknade" , a ne da se privatizuje sa novim vlasnicima.KENJAC wrote: ...Kad izuzmemo " narodne neprijatelje" godina 40-tih jako malo je bilo izuzimanja bez nadoknade. U stvari jeste ali pod okriljem tzv. zadruga.
- Krokodajl
#31 Re: Zakon o Restituciji, tj.povratku imovine od prije1945
Jest jest uz odgovarajuću naknadu, i sad se sjećam kako je amidža od naplaćenih sredstava od oduzete zemlje sebi kupio vilu na Brijunima.
-
KIseljak12
#32 Re: Zakon o Restituciji, tj.povratku imovine od prije1945
S tim se slazem. Nema svako ista ideoloska ubjedjenja i generalno ne podrzavam takve postupke drzave.toska wrote:Fino od tebe, ali zašto ne bi tu svoju zemlju dao za neko opšte dobro po svom nahođenju umjesto da je krčme razni mešetari ?KIseljak12 wrote: Mojoj familiji oduzeli duluma i duluma zemlje, bez naknade, veliki zemljoposjednici bili jebiga. Nije mi ni malo zao, nece je niko sa sobom u grob ponijeti, a ovako smo silom ili milom dali doprinos razvoju zemlje.
-
KENJAC
#33 Re: Zakon o Restituciji, tj.povratku imovine od prije1945
Auuuu....
Ispade da smo svi davali a niko nije pedlja uzeo !
Ova me vasa prica posjeti na davne dijasporske price. Koga god sam upozno a da nisam mogao licno provjerit je ostavio u Bosni barem jednu automehanicarsku radnju i najmanje jedan frizerski salon. Ispede da je prije rata u bosni svaka familija vozila po tri auta , a kosa nicala ko iz govana.
Ispade da smo svi davali a niko nije pedlja uzeo !
Ova me vasa prica posjeti na davne dijasporske price. Koga god sam upozno a da nisam mogao licno provjerit je ostavio u Bosni barem jednu automehanicarsku radnju i najmanje jedan frizerski salon. Ispede da je prije rata u bosni svaka familija vozila po tri auta , a kosa nicala ko iz govana.