Da odpocnemo.
Kako primjetiH u sluzbenom listu uveden je famozni zakon o " sezonskom " registrovanju motocikala, trocikala, cetverocikala ili ti ga vozila koja se ne mogu voziti cijelu godinu. Naime zakon je sljedeci, registrovati motore mozemo na period ne manji od 6 mjeseci, znaci 6 mjeseci 7-8 koliko nam je volja. Posto me kopkalo odem do Sarajevo Osiguranja i rekoh de zacas provjeri koliko me izadje registracija za motor po tom i tom clanu. Gleda on kao zbunjen u mene, ovaj sluzbenik na salteru. Rekoh taj i taj zakon ( mislim da je 208 clan 4 ako se ne varam ). Neznam ja kaze za taj zakon, to nije uvedeno. E reko tu sam te i ceko, i lagano mu izvalim hartije na stol i pokazem sve crno na bijelo. Uveden je reko 1.1. ove godine u primjeni, ti si obavezan da mi omogucis da ja registrujem motor po tim pravilima. Ahaaaa kaze, pravi se on lud, cek da pogledam, otvori nekakve svoje dokumente i veli za 6 mjeseci placas 80% osiguranja od ukupne cife ( odjednom zna za zakon i to ima isprintano koliko izadje registracija ). Znaci placamo 80% od one cijene koja je za cijelu godinu. Po meni pljacka i totalna glupost, ako je vec 6 mjeseci a ne 12 sto nije 50 % jer registujes pola godine, za pola godine bi trebo i platiti.
Jel se ko josh raspitivo oko toga i imali josh kakvih informacija, neke druge osiguravajuce kuce mozda nude manje. Saznadoh za osiguravajucu kucu Brcko Gas. Rekose mi da je kod njih registracija manja za 100 km nego kod ostalih. To je za auta ali nisam dobavio informaciju za motocikle. Cim nadjem broj nazovem pa vam prosljedim.
Drugi apsurd je porez na luksuz koji je na primjeni kako ja znam samo u nasem TZ kantonu. Naime ako vozis motor mladji od 7 godina duzan si na registraciju dati jos 100 km kao za taj neki porez na luksuz. Prijatelja mi registracija izadje 550 km, ja za auto platim 450 i vozim ga cijelu godinu, on se izuje za 550 km vozi 3 mjeseca i stavi u garazu. Jel normalno ? Nije. Sama drzava te simulira da ti kupis sto stariji motor da bi izbjego taj porez, a samim time stavio sebe u opasnost te ostale u saobracaju. Umjesto da meni daje taj porez sto ja vozim stariji motor od 7 godina, koji se nemoze porediti s ovim koji je 2010 ili 2011 godiste ima abs, milion nekakvih elektronskih vragova, a ovaj moj mrtva sirovina, gas kocnica i zdravo, sam tvorac svoje srece.
Ima i caka za Brcko. Prevedes na nekoga tamo motor, koga znas, prijatelja familiju sta ja znam, izvadis punomoc i registrujes ga tamo. Ti imas punomoc i vozis ga na punomoci. Prijatelj je za R1 platio registraciju 270 km
Budalastinja.