Tek sada vidjeh ovo, promasio ranije.General War wrote:Eh kad bi vidio kanadski, svedski, australski...pa i americki (zavisno od drzave do drzave)ekvivalent naseg (ZOR-a) iznenadio bi se...pravila igre se (standardi) moraju postovati...ne mozes postaviti npr. sina na odgovorno mjesto TVOJE firme a da ne ispunjava uslove za taj posao, zatvorit ce te inspekcija dok si rekao keks i jos masno naplatiti.Opetja033 wrote:
Govorim o tome da se u modernom, progresivnom i normalnom dijelu svijeta nigdje ne moze naci tako imbecilan ZOR koji je predlozen kao mesijansko rijesenje maloprije na ovoj temi. Pogotovo ako govorimo o dijelu kojeg sam komentarisao.
Ako zakon predvidja da za odredjenu poziciju u odredjenoj bransi moras imati odredjeno iskustvo ili obrazovanje - naravno da ces odgovarati. Sve i ako je firma tvoja. I nemam nista protiv toga da se isti zakon primjenjuje i ovdje.
Ali to nije ono o cemu smo mi pricali.
Nesto sasvim drugo je da recimo imam sina koji ispunjava sve uslove a da ga ne mogu zaposliti u SVOJOJ firmi jer nisam raspisao konkurs. Takav zakon ne postoji. Naravno da privatnicima nema prepreke da zaposle koga god zele, bez da raspisuju konkurs, ukoliko ta osoba ispunjava zakonske uslove.
O tome pricamo.
Ovo sto ti spominjes (a sa tim se i ja mogu sloziti) i ovaj presmijesni prijedlog koji je postavljen ovdje su dvije potpuno razlicite stvari.