ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post Reply
edo_79

#226 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by edo_79 »

pici wrote:
madner wrote:On se nada da ce biti Fadilj kad poraste. :D

vako su i experta bicakcica i brankovica kovali u zvjezde pa im se svaki put rastoci stranka :lol: :lol: :lol: :lol:
Neznaju kako se raspala ali ''po zakonu'' :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
madner

#227 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madner »

pici wrote:
madner wrote:On se nada da ce biti Fadilj kad poraste. :D

vako su i experta bicakcica i brankovica kovali u zvjezde pa im se svaki put rastoci stranka :lol: :lol: :lol: :lol:
Arbeit macht frei :D
don vito

#228 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by don vito »

Image
Hakiz

#229 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Hakiz »

Problem nije u zakonu samom.

Ako ste čitali postove plain vanilla, ona piše da idu na godišnji odmor 5 dana. Jer nemaju novca da zaposle nove radnike kako bi svi išli na godišnje odmore kako propisuje postojeći zakon. Sama, dobrovoljno, pristaje na kršenje zakona. I nikom ništa.

Ni najbolji zakon ne vrijedi ako se ne poštuje.

Tako da bio novi zakon ili ne, to neće puno promijeniti. U stvari, novi zakon se donosi zbog nove tranše kredita MMF-a i političkih igara. Ne zbog toga što neko zaista želi urediti radnopravne odnose.
edo_79

#230 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by edo_79 »

don vito wrote:Image
Šta reći ... koju posluku porati :roll:
madner

#231 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madner »

Klasicna zamjena teza, nisu oni priviligovani, nego se krse prava ostalih.

No ocito je sta je cilj.
Latte

#232 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Latte »

madner wrote:Klasicna zamjena teza, nisu oni priviligovani, nego se krse prava ostalih.

No ocito je sta je cilj.
Nismo u stanju zastiti sve radnike pa hajmo i ove zasticene nacuturit da ovi nezasticeni budu zadovoljni jer su ovi koji su bili zasticeni sada nacutureni.
Drinski

#233 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

Latte wrote:
madner wrote:Klasicna zamjena teza, nisu oni priviligovani, nego se krse prava ostalih.

No ocito je sta je cilj.
Nismo u stanju zastiti sve radnike pa hajmo i ove zasticene nacuturit da ovi nezasticeni budu zadovoljni jer su ovi koji su bili zasticeni sada nacutureni.
zato ja kazem da zrtva pedofila cesto postaje i sama pedofil.
don vito

#234 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by don vito »

No ocito je sta je cilj.
Image
edo_79

#235 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by edo_79 »

Latte wrote:

No ocito je sta je cilj.
I treba ih načuturit... do jaja im strpat .... jesu to oni više ljudi od nas iz privatnog sektora da imaju po 5 -6 naših plata, a? Jašta nego načuturit
edo_79

#236 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by edo_79 »

Image

gospodine Novaliću čemu takav osmijeh, dali su razgovori uspješno privedeni kraju?

Novalić: Ma nije to sad nešto što narod mora znat al et razgovori su svršeni na obostrano zadovoljstvo :mrgreen:
madner

#237 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madner »

Generalno, sa tvojom skolskom spremom u tvom kantonu, tesko da imaju 30% vise, no dobro.
Drinski

#238 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

Zeljka: nismo htjeli da vas zamaramo prije, nego vam sada to kazemo kad se vise ne moze nista uraditi protiv toga.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#239 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by pici »

ovaj je veci lazov od brankovica... :lol: :lol: :lol: :lol:

Image

uHljebljeni na aparatima... druzba je druzba al sluzba je sluzba... dje je onad ambasador poslodavac sHo guzi sobarice da nam pojasni jesul ovo povlasteni il razvlasteni :mrgreen:
edo_79

#240 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by edo_79 »

madner wrote:Generalno, sa tvojom skolskom spremom u tvom kantonu, tesko da imaju 30% vise, no dobro.
Prekvalifikuju se oni sad pa sad .... zato je jučer smijenjen komplet NO i UO Zavoda za zapošljavanje Ze-Do kantona .... pucali ljudi sebi plate po 2000 - 300 kermi nisu :izet: vladu kantona ni 5% i na kraju ..... cvrc! Negativno poslovanje i hajmo sad od radnika na zavodu za zapošljavanje postaneš evidentiran na zavodu ... karma is a bitch
Drinski

#241 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

pa nisu bolan oni smijenjeni zbog negativnog poslovanja. kada bi se tako smjenjivali, mi bismo bili Svicarska.
madner

#242 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madner »

edo_79 wrote:
madner wrote:Generalno, sa tvojom skolskom spremom u tvom kantonu, tesko da imaju 30% vise, no dobro.
Prekvalifikuju se oni sad pa sad .... zato je jučer smijenjen komplet NO i UO Zavoda za zapošljavanje Ze-Do kantona .... pucali ljudi sebi plate po 2000 - 300 kermi nisu :izet: vladu kantona ni 5% i na kraju ..... cvrc! Negativno poslovanje i hajmo sad od radnika na zavodu za zapošljavanje postaneš evidentiran na zavodu ... karma is a bitch
Pa i direktori i vodeci ljudi kod tebe imaju malo vece plate od tebe.
Poredi SSS sa SSS ili direktore sa direktorima.
Latte

#243 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Latte »

edo_79 wrote:
Latte wrote:

No ocito je sta je cilj.
I treba ih načuturit... do jaja im strpat .... jesu to oni više ljudi od nas iz privatnog sektora da imaju po 5 -6 naših plata, a? Jašta nego načuturit
Hmm 5 do 6 vasih plata.
600x5= 3000
Slabo policajaca,nastavnika i slicnih ima sa platom od 3 milje.
Da je na budzetu svima plata 1000 tebi privatnik opet nece dat vecu platu od 600.
Koja ce tvoja licna korist biti od ovog zakona osim neka iskrivljena satisfakcija?
artime

#244 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by artime »

6april wrote:Eh ovako,

Imao sam priliku da obavljam pripravnicki u Parlamentu FBiH godinu dana. Taj period koji sam proveo tamo je bilo sve samo ne pozitivno iskustvo. Iako sam radio odgovoran posao, znalo se desiti da po citavu sedmicu ne bude posla, da prstom ne maknes. Ja kad sam dosao tu, mislio sam da je to neka institucija, da ljudi koji rade tu su experti u svojim poslovima. Nakon odredjenog perioda shvatio sam da nikada necu traziti posao u drzavnoj instituciji i kojekakvim drzavnim firmama. Neko ce reci da bacam suplju, ali neko ko imalo hoce da se profesionalno razvija i da pokusa da doprinese drustvu opcenito ne bi trebao ni razmisljati o poslu u drzavnoj firmi.

Jedan obicni dan budzetlija u PFBiH izgleda ovako:
- na posao se dolazi u 8:30, jbg niko ih i ne provjerava da li dolaze na vrijeme
-kafa se uzima u restoranu za 0,50KM i pravac kod kolege u kancelariju da se prepricaju desavanja na utakmicama ili ako su kolegice u pitanju onda ide mahalanje klasicno i sta je koja kupila u Zari. To sve traje do 10 sati.
- onda se cita dnevna stampa, psovanje majki sto im plata nece na vrijeme biti ovaj mjesec (al se zna da ce biti), pa onda ide razgledavanje FB-a. To traje do 11:00.
-pauza je naravno u 11 i ide se u restoran jesti graha za 1KM ili za 3KM becka snicla, pa kolac za 1KM da se zasladi malo na kraju. Iako pauza traje od 11:00 do 11:30, normalno da to niko ne postuje.
- nakon pauze ode se do kancelarije da se otkuca nesto na komp, kao eto da se nesto radilo taj dan.
- oko 12:30 ide nova kafica, ali ta se brzinski popije jer se u 12:45 ide malo do grada da se vidi koga ima ili zene odu malo do Zare, Bershke itd.
- povratak na posao je negdje oko 14:30.
-od 14:30 do 15h ide planiranja sta ce se pojesti kuci ili u koju ce se kafanu veceras zalomiti.
- u 15:00 se vec lagano krece kuci, jer jbg ko su budzetlije da se guraju po tramvajima. Bolje malo ranije.

Dalje, da ne govorim kakav sljam od ljudi tamo radi. Seljacine i primitivci da te glava zaboli svaki dan. A ti isti primitivci kada je sjednica PFBiH idu za svojim drugovima zastupnicima i lizu im dupe, jer su naravno svi stranacki podanici. Bio sam svjedok zaposljavanja preko noci par puta. Znaci, danas kancelarija pored tebe prazna, sutra neko radi. To su vam oni slucajevi kad je namjesten konkurs, ili kad neko radi na poziciji za koju ste konkurisali. Kada bi ste proveli jedan dan tamo, mislim da bi ste se upitali: "Da li se ova institucija nalazi u Sarajevu?". Naravno ljudi koji tamo rade su iz Gorazda, Gacka (Campare i ta ekipa), Tomislavgrada, Livno, Mostar, Cazin, i jos nekakvih bruku gradica. 99% njih je doslo tu stranackim zaposljavanjem i to ljudi ne kriju tamo. Pa sekretar Doma Naroda Izmir (zaboravih mu prezime), taj je doveo i kuntu i pantu u Parlament.

Ali uglavnom, najveci ne radnici u drzavi su bas ovi koji su na budzetskoj sisi koju im ne pada na pamet da puste.

I jos jednom ponavljam, svakome kome je cilj drzavna sluzba u ovakvim okolnostima neka se dobro zapita zeli li citav zivot provesti ispijajuci kafe, ne radeci nista te pljujuci po narodu koji ti daje platu.

Da ne grijesim dusu, tamo ima ljudi koji stvarno rade i poznaju materiju kojom se bave, ali se mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Pisem preko mob pa ne zamjerite na nekim greskama.
Nevjerovatno kako je svugdje isto. Ne bih se trebala smijati fkt je tuzno, jer budzetlije nemaju vise osjecaj da rade nesto korisno. Nego kada se uhljebe lagano teku dani kao sto si opisao gore. Nema entuzijazma, sloge, korisnog rada, itd. Pitanje je hoce li ista od toga biti...
Takodjer zavi tog dolaska iz drugih manjih gradova, ja ne znam kakva su ocekivanja tih ljudi ali ne mogu da vjerujem da zele da im zivot tako prodje. Kao da sanjaju tu drzavnu penziju, od svojih circa trideset godina. Sta je institucija drzave? Da li je to neki prostor gdje su skupina ljudi koji tako ubijaju vrijeme mahalanjem, kafama, kupovinom itd. Oni automatski ubijaju nama mladim zelju za bilo kakvu pozitivnu identifikaciju. Ne postooji gotovo nijedan drzavni pojam koji konotira nesto pozitivno.
edo_79

#245 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by edo_79 »

Drinski wrote:pa nisu bolan oni smijenjeni zbog negativnog poslovanja. kada bi se tako smjenjivali, mi bismo bili Svicarska.
Ma jooook .... smijenjeni da se budžetlije načuture jelde, duše slatke neiskvarene :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hakiz

#246 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Hakiz »

No ocito je sta je cilj.

Meni samo nije jasno kako će novi zakon o radu donijeti nove investicije. Kažu skup rad. Pa, ako imaš radika koji radi za 300 eura, i da na to platiš doprinosa još 300, to je opet jeftinije od plate, bez doprinosa, jednog Španca, Grka, Portugalca, da ne govorimo NIjemca ili nekog SKandinavca. Dakle, nije rad skup. Neproduktivan jeste, ali investicija nema više zbog pravne nesigurnosti, nego zbog cijene rada.

A to zakon o radu neće promijeniti.

I kako potstaknuti novo zapošljavanje? Ni ja kao poslodavanc ne bih zaposlio novog radnika ako ne moram. Dakle, nije stvar u tome da se poslodavcu omogući jeftinije zapošljavanje, nego da ga natjeraš. A natjeraš ga tako što napraviš uslove da zapošljavanje novog radnika košta manje nego tjerati postojećeg da radi duže. Ako treba, skratiš radnu sedmicu na 35 sati, zabraniš ili poskupiš prekovremeni rad, a kršenje toga, ili onemogućavanje korištenja punog odmora, dnevnog, sedmičnog ili godišnjeg, ne da ide kao prekršaj, nego kao krivično djelo zbog kojeg se leži 5 do 10 godina robije. Tada će se zapošljavati novi radnici. Ovako, neće.

A to novi zakon neće uraditi.

Tresla se gora rodio se miš.
Drinski

#247 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

edo_79 wrote:
Drinski wrote:pa nisu bolan oni smijenjeni zbog negativnog poslovanja. kada bi se tako smjenjivali, mi bismo bili Svicarska.
Ma jooook .... smijenjeni da se budžetlije načuture jelde, duše slatke neiskvarene :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pa dobro, jel ti znas kako se imenuje nadzorni odbor?

moj druze, kada bi se u ovoj drzavi smjenjivalo zbog negativnog poslovanja, gdje bi nam bio kraj.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#248 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by hrasno38 »

edo_79 wrote:
Latte wrote:

No ocito je sta je cilj.
Nemaju druze sa SSS koju ti imas 5-6 puta vecu platu nego maksimalno duplo (ali sa toplim obrokom i kartom) i to sam neki dan ovdje pisao jer imam puno priajtelja sa SSS koji rade u drzavim upravama na razlicitim nivoima vlasti. I rekao sam jos jednu stvar a to je da i taj posao neko mora raditi i neko ce uvijek biti na tom usranom budzetu kao sto je uvijek i bio i kao sto je u cijelom svijetu. Ja u potpunosti razumijem rezigniranost i gadjenje prema nekim ljudima na koje smo naletjeli u zivotu i koji rade na budzetima ali ih ima isto tako koji odgovorno i vrijeno obavljaju svoje poslove. Medjutim ovdje vec odavno od nekih forumasa nije uopste upitan bijes ili frustracija uzrokovana necim opipljivim nego cista zavist. Ma sta mi mislili svi koji rade na budzetu uplacuju sve dadzbine drzavi redovno za razliku od mase privatnika koji plivaju u parama i to uredno izbjegavaju kao sto su izbjegavali Selimovici u svim svojim firmama!!! Da je SDA, posto je ona jedina na vlasti od kada postoji BiH, kurcom mrdnula da se uredi ekonomija za pocetak u F BiH, da se pokrene prozivodnja, da se pokrenu neke firme, da se uredno ispunjavaju sve obaveze poreskih obveznika prica bi bila drukcija. A ovako svaki drugi post prsti od zavisti i ne moras ni citati izmedju redova da bi svaki forumas guzice dao da moze sjesti na drzavne jasle i da ga boli kurac za sve. Budimo posteni i iskreni prije svega jer taj sektor jednostavno bar za sada u ovom obimu mora psotojati!!!!!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#249 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

Vidiš kako je ljubomoran, on bi da ljude otjera sa (ne)radnih mjesta i sebe uvali. To ti je... :D ;-)
sumirprimus

#250 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by sumirprimus »

Zakon ko zakon ni prvi ni zadnji provodice ga koliko budu htjeli...
Puca fadil od pocetka na dvije stvari...
Ostalo zabava za siroke narodne mase...
Post Reply