ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1301 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by pici »

sabahairla moje belo roblje... idemo u nove radne pobede... gazda zove moram ići po cemenat za vikendicemu... ćitamo se :mrgreen:

Image
don vito

#1302 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by don vito »

Opetja033 wrote:Uhljebi i neradnici jos uvijek kmece o ovom zakonu. :oops:
Sta mislite o novom Zakonu?
Zakon ovaj... ukidaju nam kolektivne ugovore
Image
ultima_palabra

#1303 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by ultima_palabra »

Tunjo, ekspert za radno-pravnu problematiku.
madridist

#1304 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madridist »

Idemo dalje bez buducnosti :lol: pa ko ima 60 kuka yebes zakon ionako mu je buducnost mracna :D
belfy

#1305 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by belfy »

Drinski wrote:
belfy wrote:ajde? a ja tebi da ne moraju svi biti u realnom sektoru, ali da oni koji su na budzetu ovise o istom. i da, muzika kosta, ali ne kosta isto nastavnika u srednjoj i harmonikasa na svadbi. prvog svi placamo, a drzava mu odredjuje platu, a drugi ce svirati (a bogami i zaraditi) koliko bude dobar.

posto se iz tvojih postova vidi da si zeleniji ja cu pokusati da pojednostavim svoje stavove da bi ih bolje razumio. pri tome ne mislim da te ponizim, nego da budem krajnje jasan. ja ne mislim da ljudi na budzetu trebaju primati minimalac da bi se drugi tome smijali. ja sam misljenja da se treba pokriti sa onoliko para koliko imas. da opet bukvalizujem do dna pokusat cu sa sljedecim primjerom;

ako drzava ima 100 radnika koji uplacuju zdravstveno osiguranje sa po 100 KM odbitaka, tada je fond za zdravstveno osiguranje 10k KM. ako ta ista drzava ima 10 doktora koji treba da opsluzuju te radnike onda niti jedan ne moze imati vise od 1k KM. ako im trebaju medicinske sestre ili sekretarice, onda ce dobijati manje da bi i one zaradile neku platu. razlike u platama medju doktorima cemo ostaviti AKO uspijemo rijesiti da li smo se ovdje razumjeli.

na drugoj strani: obrazovanje radi isto tako, policija isto tako, politicari isto tako...da skratim - cijeli budzet isto tako. dakle prethodni primjer ce pokriti sasvim dobro sve usluge koje pruza drzava.

sada bih rado presao na cijene kostanja da se ne bi zajebavali sa procentima, jer ces ti tu pokusati gurati mak na konac, a ja bih onda morao pisati puno duze postove od tebe samo da bih pojasnio gdje grijesis. elem...

ako drzava ima 1.000.000 KM budzeta kojeg sakupi od svih nameta koje pravi realni sektor, a (trenutacno) odrzavanje budzeta kosta 2.000.000 KM kako ti mislis da se to moze rijesiti?

ja mislim da imaju samo dva puta. ili kresanje plata svima na budzetu (pa kome vise, kome manje), ili dodatna opterecenja na privredu i gradjane. ako imas neko trece bio bih zahvalan da ga cujem (osim zaduzivanja, jer to vec radimo i vodi nas samo u dalju dubiozu).ja se slazem da ne mogu svi biti u realnom sektoru, ali ako je neko vrhunski inzenjer, onda ga necemo mjeriti sa vrhunskim istoricarom, jer cemo morati reci koji vrijedi vise, jel tako? zato ono moje prvo pitanje u prethodnom postu na koje nisi dao odgovor, iako ga svi dobro znamo.

kad mi ponudis bilo kakav odgovor ja cu pokusati da ti objasnim svoje vidjenje. ovako kada odgovaras drugima a pominjes mene nema nekog smisla.
jesi li kad pomislio na striktniju naplatu javnih prihoda ili povecanje prihodovne osnovice? To me podsjeca na pricu domaćina da bi trebalo smanjiti plate u WV, jer treba smanjiti cijenu passata, jer ovaj nema para da ga kupi po postojećim cijenama. Pa neka vise zarađuje pa ce imati para.
a jesi li ti kada pomislio da tu naplatu i sada rade oni sto platu primaju sa budzeta? nisi valjda htio reci da oni ne rade dovoljno dobro svoj posao? a ovaj pokusaj analogije ti je potpuni promasaj. lijepo sam ja rekao da cu zbog tvog nerazumijevanja morati pisati kilometarske postove da objasnim. da bude gore, opet nisi razumio... zdrav ti meni i ziv bio.
Drinski

#1306 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

belfy wrote: a jesi li ti kada pomislio da tu naplatu i sada rade oni sto platu primaju sa budzeta? nisi valjda htio reci da oni ne rade dovoljno dobro svoj posao? a ovaj pokusaj analogije ti je potpuni promasaj. lijepo sam ja rekao da cu zbog tvog nerazumijevanja morati pisati kilometarske postove da objasnim. da bude gore, opet nisi razumio... zdrav ti meni i ziv bio.
Nema potrebe da se piše puno, jer ako se ne moze objasniti ukratko neka pojava, onda se ne poznaje dobro materija. Analogija sa kupovinom auta dobro oslikava danasnji tvoj i vladin pristup a to je da se do sudnjeg dana vrtimo u istim budzetskim okvirima.
A to sto se naplata javnih prihoda vrsi od strane javnog sektora nije nikakav argument, jer tu dolazi od izrazaja koruptivna sprega vlade i poslodavaca tj. upravo onih koji sada guraju novi ZOR. Ja upravo i govorim da se boljom poreskom disciplinom (a i stvaranjem nove vrijednosti) moze doci do vise para, a tu uopće i ne mislim na ceste poreske kontrole nego na mnogo sofisticiranije mjere.
Čuvaj se.
Last edited by Drinski on 17/08/2015 13:27, edited 2 times in total.
pici

#1307 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by pici »

kaže gazda da sam znao kako mješašH beton nebi ti meni nikad kompu prišHo... :mrgreen:

Image

zaradiH ja danaske plaĆu, jebi ti to ... fala fadilje :mrgreen:
AntiKrist

#1308 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by AntiKrist »

Fadil Novalic ,idol obespravljenih radnika i Darth Vader budzetskih uhljeba :D

Ispovijest budžetskog korisnika

Mnogo je predrasuda o nama budžetskim korisnicima. Npr. ona da se dijelimo na one koji za doručak jedu burek i one koji jedu ćevape. Mislim da to sigurno nije korektno. Jer, gdje su oni koji vole sirnicu?
I dakle, pošto sam ja jedan od tih što sisaju državnu sisu, sigurno vas interesuje radi li se šta još u kancelariji osim što se jede i što se ispijaju kafe i čajevi? Pa naravno, evo npr. ide se na pauzu. Meni je od čitavog radnog dana najzanimljivije vrijeme provedeno na pauzi. Uvijek mi je drago kad odem u neku državnu instituciju, npr. ured za kontrolu potrošnje otpisanih stvari i vidim natpis na vratima:

Radno vrijeme: od 7 do 15 sati
Rad sa strankama: od 12 do 13:30
Pauza: od 12:30 do 13 sati

Ja se odmah moram nasmiješiti na to, jer mi je drago da nisam sam u svojim birokratskim razmišljanjima, a to je kako nekome pokvariti dan, još pogotovo kad je lijep i sunčan dan, baš zgodno za šetnju i igru napolju sa članovima svoje porodice. A umjesto toga neki sisar (državne sise) vas tjera da čamite u čekaonici. Doduše, nekad i te okrutne birokrate kao ja moraju stati u red: u banci, bolnici itd. Ali vjerujte, što je veći red, ja više uživam, čak nekad veselo mahnem u znak podrške službenici iza stakla koja lijeno pretura po papirima i s nekim izrazom gađenja gleda na taj veliki red ljudi koje treba uslužiti. A šta da se radi kad je taj red pred tvojim vratima, a ti si taj koji propušta ljude da ulaze u kancelariju? Ima više načina osloboditi se klijenata. Nažalost, većinu tih načina primjenjujem samo kad mi nema šefa na poslu. Dakle, evo mojih iskustava. Prošle godine, ne sjećam se koji je bio mjesec, ali znam da je bio ponedjeljak kad ljudi (ili je bolje reći stoka) najviše navaljuju, javi meni šef telefonom da je bolestan i da neće doći taj dan. I kako sam ja veoma prilagodljiv na sve situacije, za vrijeme pauze zalijepim na vrata natpis: nezaposlenima ulaz zabranjen. I gle čuda, iza pauze nije bilo više nijednog klijenta. Mogao sam se baviti nekim korisnijim stvarima, recimo čitanjem tračeva na forumima. Međutim, pred sam kraj radnog vremena došao je šef, jako blijed u licu. Ali kad je vido moja vrata, momentalno je pocrvenio. Ukratko, dobio sam dvosatno predavanje o tome kako moj posao ništa ne znači bez stranaka, da sam ja tu radi njih, a ne oni radi mene i bla bla...
No kako sam ja šefa shvatio, imam osjećaj da on meni ipak daje podršku za takav postupak, ali da taj natpis nije baš najbolji. Pa kad malo razmislim, stvarno je bezveze. Jer ako je nezaposlenim ulaz zabranjen, znači dozvoljen je zaposlenim, a njih ima poprilično (jest da je kriza, ali ima nas državnih štićenika ohoho). Tako da sam iduće prilike kad nije bilo šefa, izbacio natpis: zabranjen ulaz svim Bošnjacima, Srbima i Hrvatima. Kad, malo poslije, kod mene u kancelariju uđoše Dervo Sejdić i Jakov Finci. A ja ne mogu da vjerujem, ma jel to mene neko zajebava?
Drinski

#1309 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

Ako je Novalic idol obespravljenih radnika, namah ce nam biti bolje.
madridist

#1310 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madridist »

Ovdje MMF i EU kroje zakone i uvode red,ko je podigao ruku za je maltene samo forma,sve kritike treba upucivati na adresu EU ,mislim kome ne gode promjene koje stizu.
AntiKrist

#1311 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by AntiKrist »

Meni je dobro,nista nemjenjajte!! :D
GeeTnT

#1312 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by GeeTnT »

madridist wrote:Ovdje MMF i EU kroje zakone i uvode red,ko je podigao ruku za je maltene samo forma,sve kritike treba upucivati na adresu EU ,mislim kome ne gode promjene koje stizu.
...na ovom prostoru samo "ziranti" znaju o cemu se radi kad je u pitanju pritisak od strane bankarske instutucije...
belfy

#1313 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by belfy »

Drinski wrote:
belfy wrote: a jesi li ti kada pomislio da tu naplatu i sada rade oni sto platu primaju sa budzeta? nisi valjda htio reci da oni ne rade dovoljno dobro svoj posao? a ovaj pokusaj analogije ti je potpuni promasaj. lijepo sam ja rekao da cu zbog tvog nerazumijevanja morati pisati kilometarske postove da objasnim. da bude gore, opet nisi razumio... zdrav ti meni i ziv bio.
Nema potrebe da se piše puno, jer ako se ne moze objasniti ukratko neka pojava, onda se ne poznaje dobro materija. Analogija sa kupovinom auta dobro oslikava danasnji tvoj i vladin pristup a to je da se do sudnjeg dana vrtimo u istim budzetskim okvirima.
A to sto se naplata javnih prihoda vrsi od strane javnog sektora nije nikakav argument, jer tu dolazi od izrazaja koruptivna sprega vlade i poslodavaca tj. upravo onih koji sada guraju novi ZOR. Ja upravo i govorim da se boljom poreskom disciplinom (a i stvaranjem nove vrijednosti) moze doci do vise para, a tu uopće i ne mislim na ceste poreske kontrole nego na mnogo sofisticiranije mjere.
Čuvaj se.
ti fakat vuces za jezik. pogledaj moje ostale postove i bit ce ti jasno da odgovaram duze samo kada vidim da me sugovornik nece razumjeti i evo vec dva puta sam u pravu.

analogija sa autom nije ni blizu, jer auto kupujem i biram od para koje zaradim, a drzava trosi pare koje ja zaradim kako ona zeli bez da mene pita. a sto se tice budzetskih okvira za koje ti zelis da se povecaju da bi budzetske plate i ostale beneficije ostale kakve jesu imam jos jednu novost za tebe - nasi budzetski korisnici odavno koriste vise nego sto se zaradi, pa cak i kada bi bilo rasta budzetskih prihoda on ne bi pokrio ni trenutne minuse.

nadalje, ti tvrdis da su radnici u javnom sektoru korumpirani, ali bi ti to sprijecio tako sto ces im ponuditi sofisticirane metode gdje nece moci krasti i onda ce ti korumpirani to objerucke prihvatiti!? mozda tebi to izgleda logicno, ali ja bih rekao da nema veze s pamecu.

za boldirano: ti ne shvatas da tih para nema (pa dijaspora da ne upuca pare jednu godinu pitanje je sta bi se desilo - dakle privreda je na koljenima). ti bi privredu vise opteretio samo da bi nerealni budzet opstao (a ne bi ni tada). i nije mi jasno da ne mozes shvatiti da bi ti samo vise ljudi gurnuo u sivu i crnu zonu. sto radnike, sto privredu generalno. tesko mi je shvatiti da ne razumijes da se do vise para moze doci samo preko ledja ljudi koji ih zaradjuju dok sa druge strane imas ljude koji te pare nemilice krse na plate i beneficije.

nadam se da sam ti sa ovim poduzim napokon omogucio da vidis zasto iste moram pisati, pa to cak i predvidim. naravno, siguran sam da ces ti sada dati treci primjer koji ce ti trebati objasniti zasto je pogresan, ali ukljucicu sarkazam i ironiju pa ce valjda biti zanimljivije.
Drinski

#1314 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

belfy wrote: ti fakat vuces za jezik. pogledaj moje ostale postove i bit ce ti jasno da odgovaram duze samo kada vidim da me sugovornik nece razumjeti i evo vec dva puta sam u pravu.
Iskreno, tvoji ostali postovi me uopće ne zanimaju, razgovaramo ovdje i sada.
analogija sa autom nije ni blizu, jer auto kupujem i biram od para koje zaradim, a drzava trosi pare koje ja zaradim kako ona zeli bez da mene pita.
nije bas tako, jer drzava na izvjestan nacin, posredno, kroz izbore, pita građane. to mozda nije savrsen nacin, ali je do sada jedini prihvacen.
a sto se tice budzetskih okvira za koje ti zelis da se povecaju da bi budzetske plate i ostale beneficije ostale kakve jesu imam jos jednu novost za tebe - nasi budzetski korisnici odavno koriste vise nego sto se zaradi, pa cak i kada bi bilo rasta budzetskih prihoda on ne bi pokrio ni trenutne minuse.

nadalje, ti tvrdis da su radnici u javnom sektoru korumpirani, ali bi ti to sprijecio tako sto ces im ponuditi sofisticirane metode gdje nece moci krasti i onda ce ti korumpirani to objerucke prihvatiti!? mozda tebi to izgleda logicno, ali ja bih rekao da nema veze s pamecu.

za boldirano: ti ne shvatas da tih para nema (pa dijaspora da ne upuca pare jednu godinu pitanje je sta bi se desilo - dakle privreda je na koljenima). ti bi privredu vise opteretio samo da bi nerealni budzet opstao (a ne bi ni tada). i nije mi jasno da ne mozes shvatiti da bi ti samo vise ljudi gurnuo u sivu i crnu zonu. sto radnike, sto privredu generalno. tesko mi je shvatiti da ne razumijes da se do vise para moze doci samo preko ledja ljudi koji ih zaradjuju dok sa druge strane imas ljude koji te pare nemilice krse na plate i beneficije.
dakle, ukratko, povecanjem osnovice i boljom naplatom javnih prihoda moze drasticno porasti prihodovna strana budzeta. ne vidim smisao da neko bude premijer, ministar finansija ili studira ekonomiju, ako ne razmislja o tome nego se njegova politika zasniva samo na tome da rasporedi postojeće prihode (ma koliko oni iznosili). ovo sa uvođenjem novih metoda je zadatak za Novalica i Co., ukoliko misli da se to ne moze provesti zbog korupcije, on kao sef vlade ima mogucnosti da to omogući.
nadam se da sam ti sa ovim poduzim napokon omogucio da vidis zasto iste moram pisati, pa to cak i predvidim. naravno, siguran sam da ces ti sada dati treci primjer koji ce ti trebati objasniti zasto je pogresan, ali ukljucicu sarkazam i ironiju pa ce valjda biti zanimljivije.
nema problema, ako bude nesto zanimljivo i konkretno (valjda bude), javicu se. Do sada, međutim, nisam vidio da je moja argumentacija osporena.
madridist

#1315 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madridist »

Smanjenjem ukupnog broja budzetlija za 20 posto efikasnost sistema nece biti narusena dapace, a stvorli bi se uslovi da mozda nasa ekonomija moze zaradjivati plate ostalim 80 posto bez da budemo vjecito na rubu provalije. Sve druge price o povecavanjima naplate ili povecavanju pdv su pichkin dim i pokusaji da se brod koji tone spasi lijepeci rupu na trupu selotejp trakom.
Jedina opcija osim otpustanja je zadrzati to sve zaposleno a drasticno rezati plate i sva druga primanja.
pici

#1316 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by pici »

eno onaj britisH aMbasador vrsHi pritisak na sindikat manjeg entiteta... obecavajuci potpisom pristup EU fondovima od milijardu eura... NE POTPISUJ PRDCENICE, ni za milijardu :mrgreen:
Drinski

#1317 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

madridist wrote:Smanjenjem ukupnog broja budzetlija za 20 posto efikasnost sistema nece biti narusena dapace, a stvorli bi se uslovi da mozda nasa ekonomija moze zaradjivati plate ostalim 80 posto bez da budemo vjecito na rubu provalije. Sve druge price o povecavanjima naplate ili povecavanju pdv su pichkin dim i pokusaji da se brod koji tone spasi lijepeci rupu na trupu selotejp trakom.
Jedina opcija osim otpustanja je zadrzati to sve zaposleno a drasticno rezati plate i sva druga primanja.
Od 2008.godine pa do danas su dva ili tri puta smanjivana primanja u javnom sektoru. Jeli nam bolje?
madridist

#1318 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madridist »

Prijatelju ja ti govorim o pravom rezanju od najmanje 20 posto ukupne mase za plate i ostale troskove a ne o smanjenju toplog obroka za 1km ili plate za 2 posto.
Cim prije ukapiramo da nema teorije da plate ili broj uposlenih ostane ma ovom nivou to bolje.
Ovako to izgleda ko koprcanje u blatu..
Drinski

#1319 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

madridist wrote:Prijatelju ja ti govorim o pravom rezanju od najmanje 20 posto ukupne mase za plate i ostale troskove a ne o smanjenju toplog obroka za 1km ili plate za 2 posto.
Cim prije ukapiramo da nema teorije da plate ili broj uposlenih ostane ma ovom nivou to bolje.
Pa plate su rezane dva puta po 10 % na nivou organa BIH, regres je tamo 1 KM za lica sa vecim koeficijentom od 4, a isto tako je rađeno i na nizim nivoima, negdje vise a negdje manje.

A na koje ostale troškove mislis? Tako je neki pametnjakovic smislio da treba u jednom organu za imovinsko - pravne poslove smanjiti trošak upotrebe fixnih telefona za 10 %, i dobio je time samo manji radni učinak, jer sluzbenici ne mogu ostvariti telefonski kontakt a neće niko da telefonira stranci sa svojim privatnim telefonom.
madridist

#1320 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madridist »

Nema potrebe da se prepiremo oko ovoga,ja sam za to da se ekonomiji olaksa na svaki moguci nacin,a da se na rahodovnoj strani nalaze nacini da se ona smanji bilo otpustanjima,penzionisanjem i nezaposljavanjem na ta mjesta gdje budu otisli u penziju nego preraspodjelom postojecih uposlenih bilo da im se ako treba prepolove plate jer ova se kriza mora prevazic .
Moramo biti svjesni da kad bi od sutra ujutro svaki covjek koji nesto prodaje u BiH od onog lika sto u parku prodaje paradajz iz svoje baste pa do najveceg trznog centra svi izdavali uredne fiskalne racune i svima se uplacivali penziono i zdravstveno i opet bi bili u istom qrcu u kojemu se sad nalazimo jer valjda je i budalama vise jasno da ovu budzetsku potrosnju ne moze Kalifornia iznijeti a kamoli privreda BiH koja opstaje zahvaljujuci dijasporinom upumpavanju novca 2x godisnje i cinjenici da nam je Bog dao rudnike.
Znaci rashodovna strana se m ora dovesti do te mjere da nije nocna mora ekonomiji realnog sektora i to je bit price ili hajmo sutra organizovat refrendum da se izglasaju ustavne reforme i da se vracamo u socijalizam pa da sve podrustvenimo i da cijela drzava bude na budzetu, ja trece opcije ne vidim.
Drinski

#1321 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

madridist wrote:Nema potrebe da se prepiremo oko ovoga,ja sam za to da se ekonomiji olaksa na svaki moguci nacin,a da se na rahodovnoj strani nalaze nacini da se ona smanji bilo otpustanjima,penzionisanjem i nezaposljavanjem na ta mjesta gdje budu otisli u penziju nego preraspodjelom postojecih uposlenih bilo da im se ako treba prepolove plate jer ova se kriza mora prevazic .
Moramo biti svjesni da kad bi od sutra ujutro svaki covjek koji nesto prodaje u BiH od onog lika sto u parku prodaje paradajz iz svoje baste pa do najveceg trznog centra svi izdavali uredne fiskalne racune i svima se uplacivali penziono i zdravstveno i opet bi bili u istom qrcu u kojemu se sad nalazimo jer valjda je i budalama vise jasno da ovu budzetsku potrosnju ne moze Kalifornia iznijeti a kamoli privreda BiH koja opstaje zahvaljujuci dijasporinom upumpavanju novca 2x godisnje i cinjenici da nam je Bog dao rudnike.
Znaci rashodovna strana se m ora dovesti do te mjere da nije nocna mora ekonomiji realnog sektora i to je bit price ili hajmo sutra organizovat refrendum da se izglasaju ustavne reforme i da se vracamo u socijalizam pa da sve podrustvenimo i da cijela drzava bude na budzetu, ja trece opcije ne vidim.
ma slazem se u pogledu ideje, ali se ne slazem sa metodom.
To sa "prirodnim odlivom" je bezze mjera koja neće dati pozitivan rezultat, ovo govorim iz vlastitog iskustva gdje su bile takve mjere vec uvedene pa su nastali samo problemi.
socijalizam nema veze sa ovim.
wickerman

#1322 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by wickerman »

Drinski wrote:
madridist wrote:Prijatelju ja ti govorim o pravom rezanju od najmanje 20 posto ukupne mase za plate i ostale troskove a ne o smanjenju toplog obroka za 1km ili plate za 2 posto.
Pa plate su rezane dva puta po 10 % na nivou organa BIH, regres je tamo 1 KM za lica sa vecim koeficijentom od 4, a isto tako je rađeno i na nizim nivoima, negdje vise a negdje manje.

A na koje ostale troškove mislis? Tako je neki pametnjakovic smislio da treba u jednom organu za imovinsko - pravne poslove smanjiti trošak upotrebe fixnih telefona za 10 %, i dobio je time samo manji radni učinak, jer sluzbenici ne mogu ostvariti telefonski kontakt a neće niko da telefonira stranci sa svojim privatnim telefonom.
Ocigledno je malo,treba jos 30% pa ako bude trebalo jos 30%. Tacnije treba rezat do trenutka kad se ne bude morao zaduzivati da im isplatis plate. Troskovi telefona i slicnih stvari su smijesne, radnik najvise kosta i treba praviti rezove ili rezanjem plata ili radnika.
Drinski

#1323 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

wickerman wrote:
Drinski wrote:

Ocigledno je malo,treba jos 30% pa ako bude trebalo jos 30%. Tacnije treba rezat do trenutka kad se ne bude morao zaduzivati da im isplatis plate. Troskovi telefona i slicnih stvari su smijesne, radnik najvise kosta i treba praviti rezove ili rezanjem plata ili radnika.
Najbolje je izrezati radnika i dati mu platu od 100 KM a ja cu vozati audi i guziti njegovu trebu dok se on zabavi sa sobom.
wickerman

#1324 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by wickerman »

Da ga pitam da mu se poveca platu na osnovu mojih doprinosa objerucke bi prihvatio. Tako da shodno tome, zaboli me q za tog radnika i hoce li moci zivjeti i svoju djecu izdrzavati isto kosto i njega azboli za mene.
Ja sam da mu se smanji primanaj na 50KM,ako mu se ne svidja nek radi "Bongo Thinks" online.
Drinski

#1325 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

wickerman wrote:Da ga pitam da mu se poveca platu na osnovu mojih doprinosa objerucke bi prihvatio. Tako da shodno tome, zaboli me q za tog radnika i hoce li moci zivjeti i svoju djecu izdrzavati isto kosto i njega azboli za mene.
Ja sam da mu se smanji primanaj na 50KM,ako mu se ne svidja nek radi "Bongo Thinks" online.
upravo stoga se plaćanje poreza i ne zasniva na "dobrovoljnosti", jer onda niko nikada nista ne bi niti platio.
Post Reply