ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post Reply
General War

#1251 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by General War »

Gojeni H wrote:
pici wrote:demi je gazdarica da joj obraĆunamo porez na dobit i luksuzna kola i vikendicu i kuĆu na braČu i apartMane u neumu i... jebate ovi gori od crvenijeH kmera :mrgreen:
Uštede u javnom sektoru (budžetska i vanbudžetska potrošnja); Uvođenje poreza na nepokretnu imovinu (stambeni pr. iznad 25 m2 po članu porodice, vikend kuće i sl.); Uvođenje poreza na transakcije finansijskih institucija (banke, berze, investicioni fondovi, osiguravajuća društva); Uvođenje poreza na usluge registracije automobila; Uvođenje posebnog poreza na luksuzne automobile (prema kubikaži); Uvođenje poreza na telekomunikacijske usluge korištenja mobilne mreže; Uvođenje poreza na dobitke od igara na sreću; Uvođenje poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište; Uvođenje poreza na nekorištene preduzetničke nekretnine; Uvođenje poreza na neizgrađeno građevinsko zemljište; Uvođenje poreza na zagađenje.

Na nivou države predlaže se povećanje akciza na visokotarifnu robu i ako je potrebno, za razliku koja nedostaje povećanje stope PDV-a.

U analizi se navodi da je poreske utaje najteže vršiti preko poreza građana koji ne opterećuju privredu.

"Također, za efikasnu naplatu poreza od građana ima puno mogućnosti: naplata prilikom registracije vozila, preko računa za telefon, električnu energiju, prilikom izdavanja ličnih dokumenata itd.", kaže se u ovom dokumentu.
gaĆe na šĆap i u bugarsku :mrgreen:
Vala ako ovo uvedu onda im zaista ni kmeri nisu ravni. Mozda po prvi put pomislim da Bosna nije vise za mene.
Pa u tome je fora, 100 000 radnih mjesta al u Frankfurtu ili Minkenu nije zujan nikad rekao da to misli iskljucivo za BiH...konobarises i saljes crkavicu za bosnu kako bi imali Kaptala da manipulisemo...brigo moja predji na drugoga.

Sto se tice nadrealista i njihovog predvidjanja mi smo negdje ovdje: :D

Nostradamus je obica satrlan za TLN.
Šunj

#1252 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Šunj »

Evo kome ce ovaj zakon biti dobar:

Code: Select all

http://www.rtvbn.com/354521/Coviceva-imovinska-karta--prica-o-skupim-nekretninama-dobijenim-na-poklon
Čovićeva imovinska karta - priča o skupim nekretninama dobijenim na poklon
Četvrtak 13. Aug 2015 12:57
Bračni par Dragan i Bernadica Čović su većinu nekretnina dobili na poklon ili kupili do 2003. godine. Nakon otvorenih istraga protiv Čovića nekretnine je kupovala Bernadica u ime rodbine, a poslije je neke od njih i dobila na poklon.
Blago Prskalo iz Mostara ne dijeli egzistencijalne probleme drugih penzionera. Iako zadnjih trideset godina prima rudarsku penziju, Prskalo ima stan sa garažom, vilu u Hrvatskoj koju je platio skoro 790.000 KM te porodičnu kuću u Mostaru.
Image
Porodična vila bračnog para Dragana i Bernadice Čović se nalazi u Mostaru. Dio zemljišta su dobili na poklon od Blage Prskala, Bernadicinog oca

Prskalo je otac Bernadice Čović, advokata iz Mostara koja je duže od tri decenije u braku sa Draganom Čovićem, predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH).

Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN), bračni par Čović je većinu svojih nekretnina dobio na poklon ili kupio do 2003. godine. Nakon što su otvorene istrage i sudski sporovi protiv Čovića zbog sumnje da je koristio javne funkcije za ličnu korist, situacija se promijenila. U narednim godinama nekretnine je, uglavnom, kupovala Bernadica Čović u ime svoje rodbine, a poslije je neke od tih nekretnina i dobila na poklon.
Image
Skupocjenu vilu u Zaostrogu je kupila Bernadica Čović na ime svoga oca Blage. Vila je plaćena 625.000 KM.

„Stančić“ od 71 kvadratni metar

Dragan Čović je prvu nekretninu dobio na poklon od pokojnog oca Frane 1997. godine. Tada je bio generalni direktor preduzeća za namjensku industriju „Soko“ iz Mostara.
Image
Otac mu je poklonio kuću sa dvorištem od 640 kvadrata koja se nalazi u Ljutom Docu, na pola puta između Mostara i Širokog Brijega. Čović je tri godine kasnije kupio i dvije parcele uz ovu kuću, ukupne površine 260 kvadratnih metara, plativši ih 3.000 njemačkih maraka.

Dok je Čović bio na poziciji direktora „Sokola“, njegov punac Prskalo je postao vlasnik stana u Zagrebu u Hrvatskoj. Prskalo je tada imao samo porodičnu kuću u Mostaru koju je napravio osamdesetih godina. Novinarima CIN-a nije htio objasniti kako je kupio nekretninu u Zagrebu koju naziva „stančićem“. „Ko hoće raditi, može imati“, rekao je penzioner Prskalo.
Image
Po sprat kuće u Zagrebu kupili su punac Dragana Čovića i Branko Kolobarić početkom 1998. godine. Tada su Čović i Kolobarić bili čelni ljudi u mostarskoj firmi “Soko”

Prema dokumentaciji koja je u posjedu CIN-a, riječ je o trosobnom stanu od 71 kvadratni metar i garaži od 16 kvadratnih metara, kupljenim u februaru 1998. godine za oko 162.000 KM.

Mjesec dana poslije, jedan sprat iste kuće kupio je Branko Kolobarić, tadašnji predsjednik Upravnog odbora „Sokola“. Kolobarić je dvosoban stan i garažu platio 146.000 maraka.

Obje nekretnine je na osnovu punomoći kupio advokat Božo Ćorić iz Zagreba.

Deset godina nakon kupovine stanovi su i uknjiženi tako što je Kolobarić odnio notaru na ovjeru dokumentaciju za oba stana.

Protiv Kolobarića i Dragana Čovića je Federalna finansijska policija vodila istragu. U 2003. godini podnijeli su krivičnu prijavu u kojoj je navedeno da su Kolobarić i Čović u toku 1998. godine potpisivali ugovore o izdavanju nekretnina koje su u posjedu „Sokola“, a na štetu ovog preduzeća. Prijavu su predali Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), ali nije bilo optužnice.

Glavni tužilac Mladen Jurišić, koji je ovu funkciju preuzeo prije više od godinu dana, kaže da Tužilaštvo nije godinama postupalo po prijavama za privredni kriminal. On je zbog toga podnio disciplinske prijave protiv nekih svojih prethodnika.

Nakon „Sokola“ Kolobarić je imenovan za zamjenika generalnog revizora u Kancelariji za reviziju institucija u FBiH a Čović za federalnog ministra finansija.

Kratko prije napuštanja „Sokola“, 1998. godine, Čović je od ovog preduzeća dobio na korištenje stan od 100 kvadrata u Mostaru. Godinu i po dana kasnije je zajedno sa suprugom otkupio ovaj stan, plativši ga 33.542 KM u sertifikatima. Jedanaest godina poslije stan je prodao za 190.000 KM Matanu Žariću, aktuelnom generalnom direktoru Elektroprenosa BiH.
Image
U vrijeme prodaje nekretnine Čović i Žarić su se sretali i na optuženičkoj klupi. Bili su optuženi da su kao predsjednik i član Upravnog odbora Hrvatske pošte i telekoma (HPT) Mostara prenijeli dug od 4,7 miliona KM koji je preduzeće imalo prema tada bivšem Ministarstvu obrane Hrvatskog vijeća obrane na tri privatne firme iz Mostara i Širokog Brijega.

Firme su poslije naplatile dug u dionicama i tako postale većinski vlasnici „Eroneta“. Sud je poslije poništio tu transakciju, a optužnica protiv Čovića, Žarića i ostalih je pala na sudu, jer je podignuta kasno - kada je već došlo do zastare krivičnog gonjenja.

Spajanje parcela za izgradnju vile

Čovićeva supruga Bernadica je 2000. godine postala vlasnica stana u Makarskoj na Hrvatskom primorju. Stan od 76 kvadrata je tada platila skoro 138.000 KM.

Pet godina poslije Bernadicina advokatska kancelarija dobila je ovlaštenje od Zdravke Čuljak, nastanjene u Švicarskoj, da kupi zemljište u Mostaru. Čuljak je Bernadicina ujna koja u Hercegovinu nije ni dolazila, nego je punomoć za kupovinu zemljišta potpisala u Švajcarskoj.

U ime ujne, za 84.000 KM je kupljeno 2.396 kvadrata zemlje u mostarskom naselju Bare na kojoj su se nalazili devastirani objekti.

U 2011. godini Bernadica i Dragan Čović su otkupili zemljište od Čuljak za 330.000 KM, ali su joj umjesto novca dali stan u Makarskoj.
Image
Međutim, novinari CIN-a su saznali da računi za komunalne usluge za ovaj stan u Makarskoj još uvijek dolaze na ime Bernadice Čović. Čuljak nije htjela odgovoriti novinarima CIN-a da li je uknjižila stan na svoje ime.

Odmah do tog zemljišta u Barama i Bernadicin otac Blago je imao parcelu. Zemljište površine 896 kvadratnih metara je uz njegovu punomoć kupila kćerka Bernadica 2008. godine za 50.000 KM. Pet godina poslije otac joj je poklonio tu zemlju.

Čovići su prošle godine spojili ova dva zemljišta u jedno. Danas je tu vila u kojoj oni žive. Riječ je o velikoj kući koja se prostire na površini pola fudbalskog igrališta. Na ovom imanju pored popratnog objekta se nalazi bazen, malo dječije igralište i uređen travnjak.

Vila na moru

CIN saznaje da Čovićev punac ima i vilu u Zaostrogu koju je kupio 2009. godine. I za ovu nekretninu Bernadica je obavila kupovinu na osnovu punomoći koju joj je otac dao.

Imanje od 490 kvadrata je kupljeno za oko 625.000 KM. U razgovoru za CIN Prskalo kaže da je kupovinu pomogao njegov brat koji je živio u Njemačkoj. On je još rekao da je to imanje prodao, međutim, CIN posjeduje dokumente koji pokazuju da je Prskalo još uvijek vlasnik.

Vila ima četiri sprata sa velikim terasama. Iz njenog dvorišta se stepenicama popločanim glatkim kamenom silazi do obale mora, udaljenog desetak metara.

Čović je svojevremeno u medijima izjavio: „Moj punac živi dosta dobro, ima zeta“. Za CIN odbija razgovarati o imovini. Preko svoje kancelarije je poručio novinarima da se obrate Centralnoj izbornoj komisiji BiH koja posjeduje njegovu izjavu o imovinskom stanju.

Međutim, u imovinskom kartonu koji je Čović predavao prilikom kandidature za člana Predsjedništva BiH prijavio je porodične kuće i zemljište u Širokom Brijegu i Mostaru, kao i suprugin poslovni prostor, ali nije naveo vrijednost nijedne nekretnine.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu CIN-a, Bernadica je poslovni prostor u Mostaru kupila zajedno sa kolegicom Drinkom Zadro 2003. godine. One su ovaj prostor od 102 metra kvadratna u kojem se nalazi njihova advokatska kancelarija platile 80.000 KM.
Image
Prema Izbornom zakonu BiH, svaki kandidat je dužan prijaviti ukupan iznos i izvor prihoda te vrijednost imovine koja je veća od 5.000 KM.

U Zakonu ne postoje sankcije za lažno i nepotpuno davanje podataka u imovinskom kartonu pa je političarima ostavljeno na savjest da li će prikazati sve što posjeduju. Čović je u imovinskom kartonu naveo i da ima dugovanje od 150.000 KM.

Novinari CIN-a su otkrili da je za ovaj kredit stavio pod hipoteku očevu kuću u Mostaru. Njegov pokojni otac Frano je stekao vlasništvo nad ovom kućom prije više od pola stoljeća.
Image
Procesi bez kazne

Za tri godine, koliko je obavljao dužnost ministra finansija, protiv Čovića su podignute tri optužnice. Uz slučaj poznat kao „Eronet“ u kojem mu je suđeno zajedno sa Žarićem i ostalim, vođen je i sudski postupak zbog afere „Lijanovići“.

Čović je bio optužen za nezakonito izdavanje uputa i omogućavanje firmama „Lijanovići“ i „Mesna industrija Lijanovići“ da izbjegnu platiti skoro 39 miliona KM carinskih obaveza i tako ostvare nezakonitu dobit.

U trećem slučaju Čović je bio optužen da je zajedno sa Edhemom Bičakčićem, tadašnjim premijerom FBiH, nenamjenski potrošio 7,8 miliona KM budžetskih rezervi. Tim novcem su kupljeni i renovirani stanovi zaposlenih u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Iz svih sudskih procesa Čović je izašao kao pobjednik. Slučajevi su padali zbog zastare, nedostatka dokaza ili gubljenja dokumenata. On je gradio političku i karijeru univerzitetskog profesora.

Nakon pozicije federalnog ministra finansija odlazi u Predsjedništvo BiH. Sa te funkcije ga je 2005. godine zbog optužnice smijenio tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun.

Čović je 2010. godine postao delegat državnog parlamenta, a od 2014. je ponovo u Predsjedništvu BiH.

Na čelu je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH zadnjih deset godina i paralelno predaje studentima na Strojarskom, Ekonomskom i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Izvor: Centar za istraživačko novinarstvo
daddy-kool

#1253 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by daddy-kool »

Gojeni H wrote:

Vala ako ovo uvedu onda im zaista ni kmeri nisu ravni. Mozda po prvi put pomislim da Bosna nije vise za mene.
Poskupljenja nas svakako očekuju, po meni ova nabrojana će vjerovatno biti nešto manja nego što se prijeti.
Ko će seljacima naplatiti porez na zemlju?
A tek ovih 25m2, po čemu je to neki minimum stambenog prostora po stanovninku?

Mislim i da je neizbježno povećanje pdv na 20%.

Ali se slažem sa tobom u sentimentu, sve nekako ide na ho-ruk i na prepad ...
walk_M-A-N

#1254 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by walk_M-A-N »

Drinski wrote:Pa jel moze neki ekonomista da mi objasni da li veci dio poreza treba da dolazi iz kompanija ili od fizickih lica?! Koliko ja vidim poreski teret se prenosi na potonje.
Pa kad se gleda da se stvori takvo povoljno okruženje da se smanji firmama i njihovim gazdama, a da se one koje duguju i kriminalne utaje i razne prevare i ne spominju, ostaje da se namiri od građana..
I sad glupani trebaju reći : radio Evropljanin, sigurno pametno. Odvratno. Baš ono Alan Ford, porez na zrak i otimanje od siromašnih za bogate.
Ti strani prebogati vladari su prvo kod sebe sredili da milijarder plaća manje od sekretarice - to je mislim rekao Buffet. I onda došli i nama s tim.
Razlika je što oni imaju rad i novu vrijednost iz čega dodao znatan dio poreza, dok kod nas sve ostaje na običnom čovjeku.
Nos

#1255 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Nos »

Drinski wrote:Pa jel moze neki ekonomista da mi objasni da li veci dio poreza treba da dolazi iz kompanija ili od fizickih lica?! Koliko ja vidim poreski tret se prenosi na potonje.
Porez u kompanijama isto placaju ta lica jer se njima odbija od plate. Znaci sad sa razinm nametima poslodavac mozda plati 1500 a 800 dodze do radnika. Sa druge strane vecina evropskih zemalja vise oporezuje preko pdv a manje kompanije zato sto su izvozno orijentosane zemlje. U bosni posto je mala ekonomija je bolje oporezivati potrosnju zato sto vecinom namjernice dolaze iz inostranstva. Dok je privreda izvozno orijentisana. Tako bi povecao izvoz smanjis uvoz itd. Al u sustini je bolje oporezivati potrosnju a ne rad isto zato sto se mi natjecemo sa sto drigih zemalja da privucemo kapital.
Nos

#1256 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Nos »

Nekoliko vaznis stvari so mislim puno ljudi ovdje nevidi: 1.prvi potez bi bio oporezivanje toplog obroka. To je vrlo vazno zato sto neki poslodavci izbjegavaju poreze stim sto plate minimum radniku I plate minimalne doprinose a onda razliku daju u toplom obroku i tako izbjegavaju platiti porez. Znaci nije to napad na radnike nego pokusaj da trziste bude pravedno. 2. U isto vrijeme bi se smanjili doprinosi za sve sto trebalo da ima rezultat vise zaposljavanje. 3.ovo ostalo sto se tice poreza su samo prijedlozi i uopste se nemoraju desiti. Ako ovaj prvi potez da plod i izvade iz sive ekonomije dosta radnika onda mozda nijedan od dodatnih poreza nije potreban.
Drinski

#1257 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

Nos wrote:
Drinski wrote:Pa jel moze neki ekonomista da mi objasni da li veci dio poreza treba da dolazi iz kompanija ili od fizickih lica?! Koliko ja vidim poreski tret se prenosi na potonje.
Porez u kompanijama isto placaju ta lica jer se njima odbija od plate. Znaci sad sa razinm nametima poslodavac mozda plati 1500 a 800 dodze do radnika. Sa druge strane vecina evropskih zemalja vise oporezuje preko pdv a manje kompanije zato sto su izvozno orijentosane zemlje. U bosni posto je mala ekonomija je bolje oporezivati potrosnju zato sto vecinom namjernice dolaze iz inostranstva. Dok je privreda izvozno orijentisana. Tako bi povecao izvoz smanjis uvoz itd. Al u sustini je bolje oporezivati potrosnju a ne rad isto zato sto se mi natjecemo sa sto drigih zemalja da privucemo kapital.
ma dobro, znam ja to, isto ko sto znam da radnik prvo plati porez na dohodak od plate (odmah se odbija) pa trosi pare , a poslodavac prvo potroši pare pa plati porez, kao i da PDV ne plaća kompanija nego krajnji potrosac (tzv. prevaljivanje poreza), ali ovdje izgleda trebaju da dominiraju porezi od fizickih lica a ne korporacija.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1258 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by pici »

Drinski wrote: ma dobro, znam ja to, isto ko sto znam da radnik prvo plati porez na dohodak od plate (odmah se odbija) pa trosi pare , a poslodavac prvo potroši pare pa plati porez, kao i da PDV ne plaća kompanija nego krajnji potrosac (tzv. prevaljivanje poreza), ali ovdje izgleda trebaju da dominiraju porezi od fizickih lica a ne korporacija.
ganjaju te jedno pet godina da platisH porez na dobit i onda zstarjeva i nikome nista tj meni citav iznos dobiti :mrgreen: recimo porez od dobiti na dividende koji je bio 20% (ukinuli ga nema fajde) dobijesH list papira s kojim morasH u opCinu tj mjesta dje je dobit ostvarena tj fabrika i odesH onom pacovskom SDA-ovskom kancelarijskom misHu dadnesH stoju na kaHvu i porez placen :mrgreen: ma cirkus :mrgreen:
GoldenSpoon

#1259 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by GoldenSpoon »

Kažu novi zakon o radu će omogućiti da ovi uhljebljeni rade učinkovitije i bolje:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/nema-lij ... /150814020
Nema lijekova: Deficit važnog citostatatika u FBiH, nova dostava tek za dvije sedmice
pa onda:

http://www.klix.ba/sport/nogomet/musemi ... /150814051
"Zatražio je raskid ugovora, jer želi da igra, a ne da sjedi na klupi. To je naša stvarnost, administracija nam kroji kapu. Od Službe za zapošljavanje FBiH već dva mjeseca očekujemo dozvolu za Kostića i Aleksandra Nikolića, koji je došao iz Goražda, ali uzalud"
channel10

#1260 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by channel10 »

Novi zakon ce posluziti da robovi rade za manje para i da vladajuca drzavna klasa izvuce i posljednji fening iz JP EPBIH-a, s obzirom da ne smiju i nece nista raditi u BHT jer tu rade njihovi i tu su manje vise u pljačci godinama. I tu im je jos malo para ostalo i onda neka nam je Bog na pomoci.

Koliko vidim, sve ove prijedloge (4 prijedloga) sto su izbacili govore jedno. A to je da ce narod sve platiti. Otpustanja "njihovih" nece biti, ali ovih drugih sigurno hoce. Ovo je zavrsni udarac na ovu drzavu (kakva je takva je) i na narod koji u njoj zivi. Bicemo mi gori od Grcke...
madridist

#1261 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madridist »

A kad smo mi to bili bolji ili barem jednaki sa Grckom pa da sad budemo gori.
Nije mi jasna kuknjava,niko ko je posteno radio na svom radnom mjestu nece biti otpusten,cak i paraziti koji su primljeni na posao iako za to nije bilo potrebe kao npr u lokalnom vodovodu gdje radi barem 50 posto vise uposlenih po kancelarijama nego je to realno potrebno jos uvijek ne moraju brinuti da ce ih se napokon poslati na biro,samo nema vise beskonacnog kolektivnog i privilegija koje je isti garantovao bez obzira da li je ekonomija na nivou Kalifornijske ili one u Ugandi.
Latte

#1262 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Latte »

Utihnuli janjci privatnici kad su skontali da ce najebat vise nego "paraziti"
madridist

#1263 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madridist »

Apsolutno netacno,nitko nece nayebati.
ultima_palabra

#1264 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by ultima_palabra »

Pa ne kontam stvarno kako će čiko za trakom u Preventu ili teta za kasom u Konzumu više najebati nego što su sad? Stari zakon se nije poštovao, da Bog da se bude poštovao i ovaj. Ako ih pitaš za kolektivni ugovor, upitat će te to da li se to jede.
mudrac2

#1265 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by mudrac2 »

Latte wrote:Utihnuli janjci privatnici kad su skontali da ce najebat vise nego "paraziti"
nema veze, barem su se pošteno radovali par dana.
madridist

#1266 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madridist »

ultima_palabra wrote:Pa ne kontam stvarno kako će čiko za trakom u Preventu ili teta za kasom u Konzumu više najebati nego što su sad? Stari zakon se nije poštovao, da Bog da se bude poštovao i ovaj. Ako ih pitaš za kolektivni ugovor, upitat će te to da li se to jede.
Kolektivni ugovor je upravo grm u kojemu lezi zec odgovoran za kmecanje :D
Nema vise ,kraj beskonacnim pravima na sto i jedan nezaradjeni qrac svima koji vise na budzetu a realni sektor koji ta prava svojim radom omogucava je na koljenima ,ne zelim da nitko ostane bez posla ali kolicina novca koji se dosad upumpavao u budzetsku rupu bez dna se mora smanjiti i tu razliku upumpavati u realni sektor ili u poticaje za bilo koji vid proizvodnje.
channel10

#1267 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by channel10 »

madridist wrote:
ultima_palabra wrote:Pa ne kontam stvarno kako će čiko za trakom u Preventu ili teta za kasom u Konzumu više najebati nego što su sad? Stari zakon se nije poštovao, da Bog da se bude poštovao i ovaj. Ako ih pitaš za kolektivni ugovor, upitat će te to da li se to jede.
Kolektivni ugovor je upravo grm u kojemu lezi zec odgovoran za kmecanje :D
Nema vise ,kraj beskonacnim pravima na sto i jedan nezaradjeni qrac svima koji vise na budzetu a realni sektor koji ta prava svojim radom omogucava je na koljenima ,ne zelim da nitko ostane bez posla ali kolicina novca koji se dosad upumpavao u budzetsku rupu bez dna se mora smanjiti i tu razliku upumpavati u realni sektor ili u poticaje za bilo koji vid proizvodnje.

O cemu ti pricas, koji se novac upumpavao i koji ce se novac prestati upumpavati tu gdje ti govoris i ko ti kaze da ce se taj isti novac preusmjeriti na prave stvari? Bez uvrede, ali veze ti nemas. Zar je tako tesko shvatiti da je njima nestalo para da zadovolje svoje potrebe koje su dosad imali. Posto oni ne zele da ostano bez onoga sto su imali dosad, usvojili su sto su usvojili i sad ce da taj novac sto njima fali uzimati iz preostalih profitabilnih firmi dok i njih ne dovedu do stecajnog postupka. Umanjit ce nekim budzetskim korisnicima plate, ali i to ce udariti po onima kojima bi po svim normalnim rezonima trebali povecati plate (recimo obrazovanje).

Sto se tice kolektivnih ugovora, nece bolan obican svijet to osjetiti jer vecina tog zaposlenog naroda nije ni znao sta mooze, a sta ne moze iskoristiti iz tog kolektivnog ugovora. Tu ce najvise izgubiti ovi iz sindikata jer ce oni izgubiti sve te benefite kolektivnog ugovora jer su samo oni znali sta imaju i sta mogu. Drugi (ogromna vecina) nisu ni znali za takve stvari jer su to sindikalisti mudro cuvali za sebe.
madridist

#1268 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madridist »

Znas ti dobro o cemu ja pricam.
Stari kolektivni ugovor se nije obazirao na stanje u ekonomiji koja je kod nas urusena nego je budzetlijama garantovao sve bez obzira ima li novca za to,odatle poticu one tuzbe protiv Drzave.
Novi ugovor to korektuje i u osnovi kaze koliko para toliko muzike.
Ova lazna prica o obrazovanju je samo ubleha,ako si expert i smatras da zasluzujes neku lovu bujrum u privatnu skolu gdje ljudi prepoznaju i masno placaju strucnjake . Javne skole su na budzetu i nema tu privilegovanja u odnosu na druge drzavne sluzbenike tipa policije ili zdravstva.
mirza_15

#1269 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by mirza_15 »

madridist wrote:Znas ti dobro o cemu ja pricam.
Stari kolektivni ugovor se nije obazirao na stanje u ekonomiji koja je kod nas urusena nego je budzetlijama garantovao sve bez obzira ima li novca za to,odatle poticu one tuzbe protiv Drzave.
Ova lazna prica o obrazovanju je samo ubleha,ako si expert i smatras da zasluzujes neku lovu bujrum u privatnu skolu gdje ljudi prepoznaju i masno placaju strucnjake . Javne skole su na budzetu i nema tu privilegovanja u odnosu na druge drzavne sluzbenike tipa policije ili zdravstva.
Nista onda. Ako hoces kvalitetno obrazovanje plati 5-10 milja godisnje po djetetu, a na budzetu neka budu oni sto nisu imali gdje drugo. Hebo sirotinju. Hebo i skolu. Ko je vidio hajra od nje. ha ja!
p206

#1270 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by p206 »

Većina radi za neki minimalac ili iznad toga, uglavnom debelo ispod prosjeka FBiH od 800KM, i sad su oni kao najebali i kao plakat će... oni su najebali ima 20 godina i naučili su da od plakanja nema ništa, nego borba svaki dan...ko će oplakat to ćemo još da vidimo, vrijeme sve pokaže.

Sad kad bi proveli anketu među svim onim koji su na platnom spisku javnog sektora, da li bi pristali na smanjenje plate od 20%, jer realno živimo iznad svojih mogućnosti, 99% bi ih bilo protiv. I šta dalje da pričamo... ne kažem da ove mjere, koje se 90% neće provesti, išta promijeniti...ali praviti dramu i prijetiti da će oni koji su "slavili" najebati, ne ide društvo, barem ne u ovoj kafani.
madridist

#1271 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madridist »

mirza_15 wrote:
madridist wrote:Znas ti dobro o cemu ja pricam.
Nista onda. Ako hoces kvalitetno obrazovanje plati 5-10 milja godisnje po djetetu, a na budzetu neka budu oni sto nisu imali gdje drugo. Hebo sirotinju. Hebo i skolu. Ko je vidio hajra od nje. ha ja!
Ne,nisam to napisao,uporno pokusavas skrenuti sa teme.
Tvrdim da se nivo pismenosti kod djece nece promijeniti nagore ako se nastavnom kadru primanja svedu u realne okvire kakve namece ekonomska situacija.
Na birou ima more kadra koji bi i kvalitetnije izvodio nastavu a za manje love od nekog ulojanog ucitelja sa 20 godina staza koji posao radi po defaultu iz godine u godinu ili utegnute uciteljice ciji dekolte donosi najvise bodova na konkursnom procesu...
mirza_15

#1272 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by mirza_15 »

A ko ce ti predavati u strucnim skolama? Doci ce doktor ili inzinjer da predaje strucne predmete za 600-800 KM? Mozda i nadju nekog pjanu kojeg su sutnuli sa strucnog posla. Treba bolan stimulisati najbolje kadrove da uce djecu, a ne da ih uci onaj koji nije imao sta drugo pa mu to zadnja opcija. O fakultetima necu ni da pricam. Tek tu bi trebalo da bude ono najbolje sto imamo u drzavi i da budu placeni tako da kraljevski zive, a ne da se pojave na fakultetu jednom u mjesec dana dok im predavanja drzi neki asistent jer on zaradjuje radeci neke druge poslove, a fakultet mu dodje onako usput. Takvima treba dati super primanja, ali ga obavezati.
madridist

#1273 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madridist »

Na javnom fakultetu da bude placen da kraljevski zivi,
tu je bit problema,to je javna institucija i u njoj rade drzavni sluzbenici pa imali oni dr,mr ili kakav god prefiks,
nikad nisam tvrdio da treba obezvrijedniti bilo cini rad a kamoli akademski obrazovanih ljudi ali oni koji su zapisleni na budzetu moraju bit placeni u skladu sa platama u realnom sektoru ili barem priblizno jer realni sektor zaradjuje platu svima na budzetu.
Ovdje se jos uvijek upisuje na fakultet u nadi da je to free ticket za posao na grbaci Drzave a ne da bi se covjek usavrsio u svojoj struci i svojim znanjem probijao na poslovnom planu...koliko je samo zemlje prodano u bescijenje da bi imali hiljade ekonomista ili pravnika koji nisu korisni nikome..
Buendija

#1274 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Buendija »

Na javnim fakultetima primanja za profesore realno nisu niska. Oni imaju plate po 2-3 hiljade KM i niko ne može reći da je to malo(pogotovo ako uzmemo za reprezentativni primjer Premijera FBiH koji zaradjuje oko 3000 KM). Veći problem je cjelokupna neuređenost obrazovnog sistema. Ti profesori su institucije za sebe. Vrlo teško da ih iko može kontrolisat i tjerat na bolji rad, jednostavno rade šta hoće. I tada dolazi do pojava da asistenti rade većinu posla, profesori kao uvjet izlaska i prolaska ispita daju kupovinu njihove knjige, njihova nezainteresovanost za posao, rad ugovorom o djelu na 5 različitih privatnih fakulteta gdje se prodaju za milju maraka i puštaju sve žive krkane da prođu itd. Da ne spominjem dalje afere koje su se dešavale vezano za seksualne odnose sa studenaticama...
Problem je što ti profesori, koji bi trebali predstavljati moralne stubove i uzore društva, sve više degradiraju isti. Mislim da nije problem to što oni zarađuju samo 3000 već bi trebali 5 i onda bi sve kao bilo dobro. Problem leži u njihovom odnosu prema poslu, nauci i studentima
mirza_15

#1275 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by mirza_15 »

madridist wrote:Na javnom fakultetu da bude placen da kraljevski zivi,
tu je bit problema,to je javna institucija i u njoj rade drzavni sluzbenici pa imali oni dr,mr ili kakav god prefiks,
nikad nisam tvrdio da treba obezvrijedniti bilo cini rad a kamoli akademski obrazovanih ljudi ali oni koji su zapisleni na budzetu moraju bit placeni u skladu sa platama u realnom sektoru ili barem priblizno jer realni sektor zaradjuje platu svima na budzetu.
Ovdje se jos uvijek upisuje na fakultet u nadi da je to free ticket za posao na grbaci Drzave a ne da bi se covjek usavrsio u svojoj struci i svojim znanjem probijao na poslovnom planu...koliko je samo zemlje prodano u bescijenje da bi imali hiljade ekonomista ili pravnika koji nisu korisni nikome..
Znaci ako imas para plati kvalitetno obrazovanje, a ako nemas onda idi na smece od javnog fakulteta? Jesam li ja ovo dobro shvatio? Znaci ok je da oni na privatnim fakultetima budu dobro placeni (siguran sam da jesu), a ovi na javnim treba da rade za sicu. To ce neminovno dovesti do toga da niko iole kvalitetan ne radi na javnom fakultetu. Vec sada su plate u srednjim skolama takve da muku muce sa inzinjerima npr. koji bi predavali strucne predmete jer ljudi nalaze bolje i manje odgovorne poslove u struci. Sve to na kraju vodi do loseg obrazovanja jer ce predavati onaj ko nije mogao nista bolje. Naravno, privatni fakulteti ce biti za elitu jer sitna buranija sa prosjekom koji ima nece moci da plati. Cemu to vodi dalje nije tesko pretpostaviti. Bas onima koji rade u realnom sektoru nije u interesu da svedu skolstvo na te grane zbog njihove djece. Na kraju, ne znam znas li koliku platu ima jedan profesor u srednjoj skoli sada? Nemoj zaboraviti da u skolama predaju ljudi koji imaju zavrsene fakultete. Logicno je, vec po strucnoj spremi da budu iznad prosjeka plata u FBiH. Pa i tom realnom sektoru su plate za neke pozive daleko vece nego u skoli. Nije realni sektor samo konobar i sl. Neces valjda jednog profesora porediti sa tim nivoom.

Na kraju, naveo sam ti primjer srednje skole. Dakle, kako privoliti i privuci kvalitetan kadar da predaje strucne predmete? Primanjima od 800 KM? Pa naci ce covjek bolji posao kod privatnika, a u skoli ce ti predavati onaj zadnji sljam. To zelis svojoj djeci? To zelis buducim generacijama? Ili si ti od onih koji mogu odvojiti 5k-10k godisnje po djetetu pa ces ih poslati u privatne skole, a ove iz tvog "realnog sektora" ko hebe?
Post Reply