ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1001 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

don vito wrote:Ma sta rece pametnice...
zaboravila si napisati
jer neko ima... kolektivni ugovor koji mu garantuje...
dozivotno radno mjesto bez obzira na situaciju na trzistu rada...
platu i ostala primanja koja se mogu mijenjati samo navise bez obzira na priliv love u budzet.. A ako nema dovoljno love za sve privilegije drzava se zaduzuje za ove uhljupe, dok privatnik u slicnoj situaciji nema druge nego da otpusta ili stavlja katanac u bravu...
I onda tresnjica zvana "zbir dva neparna broja ne moze biti parni broj" kaze... nećemo mi nigdje stići sa ovakvim razmišljanjem... :-D
A podrsku joj pruza budzetlija Drinski koji na temi o Diti, Aidi najodlucnije brani kapitalisticku trzisnu ekonomiju, dok mu je socijalizam drag kad su u pitanju njegov status i plata.
I ne samo to, nego konzumenti kolektivnog ugovora koji se spominje svi čak i otvoreno priznaju kako i na koji način su dobili posao, dakle, potpuno nelegalno (jer štela jeste nelegalnost), cereći se pri tom ostalima "Šta je , jel vam krivo što vi niste". Jednostavno, u mentalni sklop ne ide , ne ulazi da se može zalagati za jednakopravnost građana i tržište rada u smislu kompetencije u konkurenciji zarad budućih generacija i toga da žive u pravdi i pravnoj državi jednakih mogućnosti, nego se samo misli da jedini ljudki motiv puka zavist.
Drinski

#1002 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

don vito wrote:
Cherry-Cherry wrote:Ljudi su nekad krv prolijevali, da bi obezbjedili radnička prava, da bi se poštovalo dostojanstvo radnika i čovjeka, a snisu neki šokirani, jer neko ima pauzu, godišnji odmor, jer je prijavljen. I umjesto, da se bore, da njima bude bolje, oni žele da onima kojima je dobro, bude gore. Nećemo mi nigdje stići sa ovakvim razmišljanjem.
Ma sta rece pametnice...
zaboravila si napisati
platu i ostala primanja koja se mogu mijenjati samo navise bez obzira na priliv love u budzet.. A ako nema dovoljno love za sve privilegije drzava se zaduzuje za ove uhljupe, dok privatnik u slicnoj situaciji nema druge nego da otpusta ili stavlja katanac u bravu...
I onda tresnjica zvana "zbir dva neparna broja ne moze biti parni broj" kaze... nećemo mi nigdje stići sa ovakvim razmišljanjem... :-D
A podrsku joj pruza budzetlija Drinski koji na temi o Diti, Aidi najodlucnije brani kapitalisticku trzisnu ekonomiju, dok mu je socijalizam drag kad su u pitanju njegov status i plata.
Jel de, da ti nemas pojma ni sta je kapitalizam, ni sta je socijalizam, ni sta ja mislim o Diti i Aidi, nego onako pises bezze da bi nekoga ubijedio u nesto sto niko sa dva razreda skole ne prihvata.
sandoz11

#1003 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by sandoz11 »

neki wrote:vidi budzetlija sto su se skupili i tjese jedni druge :-) :lol:
imaju budzetlije svoj zakon koji regulise njihova pitanja , ovaj udara sve isto.... :-) :-) :-)
KatarinaKosaca

#1004 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

sandoz11 wrote:
imaju budzetlije svoj zakon koji regulise njihova pitanja , ovaj udara sve isto.... :-) :-) :-)
Samo što su jedni navikli na udarce kao bokser u ringu, a drugi još nisu primili vijest da je Tito umro, a kamoli morali davati rezultate rada, pa ih više pogađa udarac. Čak šta više i prije udarca padnu sami u nesvjest od straha. ;-)
don vito

#1005 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by don vito »

Drinski wrote:Jel de, da ti nemas pojma ni sta je kapitalizam, ni sta je socijalizam, ni sta ja mislim o Diti i Aidi, nego onako pises bezze da bi nekoga ubijedio u nesto sto niko sa dva razreda skole ne prihvata.
Inace, budzetlije vole da gledaju s visine, pametuju i razmecu se "inteligencijom"
i "tresnjica" se tako hvalila svojom inteligencijom dok nije izvalila da "zbir dva neparna broja ne moze biti parni broj"
:D
Cherry-Cherry

#1006 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Cherry-Cherry »

Drinski wrote:
don vito wrote:
Cherry-Cherry wrote:Ljudi su nekad krv prolijevali, da bi obezbjedili radnička prava, da bi se poštovalo dostojanstvo radnika i čovjeka, a snisu neki šokirani, jer neko ima pauzu, godišnji odmor, jer je prijavljen. I umjesto, da se bore, da njima bude bolje, oni žele da onima kojima je dobro, bude gore. Nećemo mi nigdje stići sa ovakvim razmišljanjem.
Ma sta rece pametnice...
zaboravila si napisati
Jel de, da ti nemas pojma ni sta je kapitalizam, ni sta je socijalizam, ni sta ja mislim o Diti i Aidi, nego onako pises bezze da bi nekoga ubijedio u nesto sto niko sa dva razreda skole ne prihvata.
Naravno da nema pojma, ali bitno je mlatiit praznu slamu. Bitno je druge kriviti za svoj neuspjeh. Ljudi vole kriviti druge za svoj neuspjeh. Sad su oni, koji imaju godišnji odmor i redovne plate krivi nekome, što to isto nema. I onda nastupa klasično zlobno razmišljanje: kad nemam ja, da Bog da nemao niko, nek svi crknu.
Drinski

#1007 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

@ don vito
Drago mi ako imamo pametnih clanova SDA ko sto si ti.
don vito

#1008 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by don vito »

sandoz11 wrote:
... a peti dan intenzivnog kmecanja je posljedica brige za radnike u realnom sektoru
:pisnula:
madner

#1009 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madner »

Svakako da ce najvise pogoditi radnike u realnom sektoru.

Ako se oni ne bune i ne kmece, to je jos gore.
don vito

#1010 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by don vito »

Drinski wrote:@ don vito
Ti na budzetu, ja na trzistu rada u realnom sektoru
pa nek svako procijeni ko je blizi SDA kazanu
Cherry-Cherry

#1011 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Cherry-Cherry »

Nisu ljudi pročitali na koga se ovaj zakon odnosi. Sve lijepo piše, samo treba znati čitati.
dust in the wind

#1012 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by dust in the wind »

ja se pitam koliko je ljudi na forumu procitalo novi zakon o ratu. da su fino uzeli tekst zakona i procitali, a jos bolje uporedili sa starim zakonom... mislim da se radi o nekoliko procenata forumasa. ako sam pogriješila bilo bi mi drago...
Drinski

#1013 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

don vito wrote:
Ma vala, ako si ovakav lucidan i na trzistu rada u realnom sektoru nije ni cudo sto zavidis ovim budzetlijama. Nehljebar protiv uhljebara.
mirza_15

#1014 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by mirza_15 »

Evo like od ovih za zakon:

http://www.klix.ba/biznis/udruzenje-pos ... e=facebook

Kazu poslodavci da ce radnicima biti bolje :lol: :lol: :lol:

Mozes misliti kako je dobro kada se svidja gazdi koji te je i do sada gazio. E on se bori za prava radnika :lol: :lol: :lol:
Cherry-Cherry

#1015 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Cherry-Cherry »

Član 1
Ovim zakonom ureduje se zakljucivanje ugovora o radu, radno vrijeme, place, prestanak ugovora o radu, ostvarivanje prava i obaveza iz radnog odnosa, zakljucivanje kolektivnih ugovora, mirno rjesavanje kolektivnih radnih sporova i druga pitanja iz radnog odnosa, ako drugim zakonom nije drugacije odredeno.

Zar je ovo tako teško shvatiti? Forumskim pametnjakovićima i ekspertima očigledno jeste.
KatarinaKosaca

#1016 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

Dirljiva je briga budžetlija i ostalih zaposlenih po zakonu za radnike u realnom sektoru. Zaista, dirljivo, svaka vam čast :thumbup:
Ne znam kako to ne primjetih za radnike Sarabona, Feroelektra i ostalih, valjda mi promaklo..... ali sad ste vidi da ste ne samo legalisti, nego i dobre duše :thumbup:
dust in the wind

#1017 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

blago ovoj drzavi kada ne samo da postoje podjele na konstitutivne narode, na monoteisticke religije, na atiste, na ovo na ono kada postoji ovolika mrznja između radnika.heheheh. a u sustini 30 posto nezaposlnih imaju najvece pravo da mrze i javni i privatni sector. jer mnogi od njih bi radili I u privatnom sektoru za minimalnu plati... a ne mogu.
don vito

#1018 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by don vito »

Cherry-Cherry wrote:Naravno da nema pojma, ali bitno je mlatiit praznu slamu. Bitno je druge kriviti za svoj neuspjeh. Ljudi vole kriviti druge za svoj neuspjeh. Sad su oni, koji imaju godišnji odmor i redovne plate krivi nekome, što to isto nema. I onda nastupa klasično zlobno razmišljanje: kad nemam ja, da Bog da nemao niko, nek svi crknu.
Evo opet pametnice koja je izvalila jednu od najvecih provala u historiji klixovog foruma, vjerovatno i historiji virtuelnog svijeta jugoistoicne Evrope. I takva osoba nekome kaze da nema pojma :-D
Pametnice jedna, tvojim mozdanim vijugama tesko je objasniti pojmove koji su znacajni za ovu raspravu kao sto su "prihod", "rashod", "deficit", "suficit", "trziste rada, roba, usluga"... itd itd... Mada ce biti tesko, da ti ipak pokusam objasniti: Tvoja plata, topli obrok, regres, naknada za prevoz ne padaju s neba niti dolaze od poreskih obveznika Austrije i Turske... Direktno zavise od realnog sektora. A posto je taj realni sektor vec 6 godina u agoniji, onda ima pravo traziti da se i vi uhljupi prilagodite situaciji. Ako ovo uspijes shvatiti bice ti jasno zasto nema "zlobnog razmisljanja" prema pojedinacima i firmama koji su uspjesni u realnom sektoru pa niko ne trazi da se smanjuju primanja radnicima Bekto Precise, Al Dzazire Balkan, Violete...
Hakiz

#1019 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Hakiz »

Drinski wrote:Pa dio njih misli da to ne mogu sami izgurati, da im je potrebna i podrska iz javnog sektora, pa kako toga nema onda u revoltu negiraju i njihova prava.
Sva buka protiv javnog sektora je posljedica gornjeg citata.

Da je javni sektor otprije 15 ili 20 godina pa do danas podržavao radike koje su se bunili kada ih je privatizacija upropaštavala, danas niko ne bi bio protiv javnog sektora. Ali ne, oni su sjedili na svojim radnim mjestima i pripremali, kopirali, printali, protokolisali, pečatili itd. dokumente koji su legalizovali privatizaciju koja je upropastila radnike. Ali, nisu oni krivi, samo su radili svoj posao.

Sada polako počinju osjećati posljedice svog ponašanja. I ovo nije ništa, ko zna šte će budućnost donijeti. I radnicima u realnom sektoru i javnom sektoru ako realnom pukne film.
Last edited by Hakiz on 04/08/2015 13:24, edited 1 time in total.
don vito

#1020 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by don vito »

Drinski wrote:
don vito wrote:
Ma vala, ako si ovakav lucidan i na trzistu rada u realnom sektoru nije ni cudo sto zavidis ovim budzetlijama. Nehljebar protiv uhljebara.
Ko zaposlio?
SDA ili neka druga stranka...
mirza_15

#1021 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by mirza_15 »

KatarinaKosaca wrote:Dirljiva je briga budžetlija i ostalih zaposlenih po zakonu za radnike u realnom sektoru. Zaista, dirljivo, svaka vam čast :thumbup:
Ne znam kako to ne primjetih za radnike Sarabona, Feroelektra i ostalih, valjda mi promaklo..... ali sad ste vidi da ste ne samo legalisti, nego i dobre duše :thumbup:
A ne kontam sta hoces sa tim primjerima? Sta je tacno trebalo raditi u slucaju tih firmi? Hajde da cujem. Na stranu to sto bi ti prva pljuvala te radnike da posluju dobro i da imaju dobre plate jer se radi o drzavnim firmama kao sto sada pljujes po BH Telecom-u. Bili bi uhljebljeni u dobre drzavne firme. A sada ih uzimas u usta kada su propali. Sada su dobri. I niko nije likovao sto su propali. Svim normalnim ljudima je zao, ali sta su mogli i trebali? Izvrsiti kolektivno samoubistvo? Sta si ti konkretno uradila za njih? E vidis, isto toliko koliko si mogla ili uradila ti, toliko je mogao i neko ko je u drugoj drzavnoj firmi ili na budzetu. Ne kontam uopste poentu tvog posta. Totalno promasen primjer i pokusaj. Ako je neko ovdje licemjeran onda si to ti. Kao zao ti ih, a recimo BH Telecom-u prizeljkujes isto. I ko je sada tu licemjeran?
KatarinaKosaca

#1022 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

dust in the wind wrote:blago ovoj drzavi kada ne samo da postoje podjele na konstitutivne narode, na monoteisticke religije, na atiste, na ovo na ono kada postoji ovolika mrznja između radnika.heheheh. a u sustini 30 posto nezaposlnih imaju najvece pravo da mrze i javni i privatni sector. jer mnogi od njih bi radili I u privatnom sektoru za minimalnu plati... a ne mogu.
Onog dana kada je počelo zapošljavanje "po zakonu", taj je jaz nastao. Nisu ga napravili ni nezaposleni, a ni mrski poslodavci.
dust in the wind

#1023 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

KatarinaKosaca wrote:
dust in the wind wrote:blago ovoj drzavi kada ne samo da postoje podjele na konstitutivne narode, na monoteisticke religije, na atiste, na ovo na ono kada postoji ovolika mrznja između radnika.heheheh. a u sustini 30 posto nezaposlnih imaju najvece pravo da mrze i javni i privatni sector. jer mnogi od njih bi radili I u privatnom sektoru za minimalnu plati... a ne mogu.
Onog dana kada je počelo zapošljavanje "po zakonu", taj je jaz nastao. Nisu ga napravili ni nezaposleni, a ni mrski poslodavci.
definitivno se mora smanjiti taj jaz... i restruktuirati zaposljavanje u javnom sektoru. nazalost vise nije dovoljno ne zaposliti nove... nego otpustiti postojece lose kadrove.
Novak20

#1024 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Novak20 »

KatarinaKosaca wrote:Dirljiva je briga budžetlija i ostalih zaposlenih po zakonu za radnike u realnom sektoru. Zaista, dirljivo, svaka vam čast :thumbup:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dobre duše, naravno.

Kao i političari koji su sve sjeb... što se moglo sje... u ovoj zemlji a još uvijek imaju advokate (plaćene) i podrepne muhe (neplaćene) koji/e vazdan po forumu prosipaju ublehe.
madner

#1025 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madner »

Jaz postoji jer poslodavci u realnom sektoru masovno krse prava radnika.
I drzava to tolerise.
Post Reply