Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
elda

#1 Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca

Post by elda »

Otac je bio borac u ratu i ima 3,5 godine ratnog staža odnosno 7 godina pošto je beneficirani staž. Ima preko 20 godina radnog staža i trenutno ima 59 godina. Zanima me da li ima pravo na penziju prema ovom novom zakonu. Znam da ima pravo na ovu jednu al posto nije na birou morao bi čekati. Zanima me da li ima pravo na ovu novu starosnu; Starosna penzija ostvaruje se tako da se od 65 godina života oduzima period koji je osobi priznat u sudjelovanju u odbrani BiH u jednostrukom trajanju. Ukoliko korisnik ima 20 godina penzijskog staža bez posebnog ratnog staža u dvostrukom trajanju, starosna penzija ostvaruje se tako da se od 65 godina života, oduzima period koji je priznat u sudjelovanju u odbrani u dvostrukom trajanju, pri čemu se poseban ratni staž priznaje u jednostrukom trajanju, predviđeno je. Ako ne moze da pojasni šta znači ovo oduzimanje godina?
Unaprijed Vam se Zahvaljujem!!
elda

#2 Re: Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca

Post by elda »

rwetze4z5z713 wrote:niko neće da radi svi hoće penzije
Šta bi trebao radit čovjek ima, 35 godina radnog staža, valjda je vrijeme da ide u penziju!!
tester33

#4 Re: Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca

Post by tester33 »

Nema nista od tog zakona. Pada na Ustavnom sudu BIH-a za 30 dana.

Nego SDP konji (cetnici) rade "populisticku politiku" koja vodi u samounistenje BiH-a.
Vidim i u Hrvatskoj isto rade da Srbi ponovo izrode kao "nebeski narod" a ostali da donji budu i da rade za 3 KM mjesecnu platu. Hrvati su inteligentniji ali Bosnje ce ispusiti jer ne vide srpsku SDP prevaru preko "nostalgije za Jugoslavijom".

Lagumdzija = "ja sam slucajni prolaznik"

Milanovic = "Hrvatska je slucajna drzava"

Nego je SDP uveo protuustavnu ilegalnu naplatu parkinga pa je "oprao novce" oduzetih preko obicnih gradjana i "tim opranim novcem" potplacivao sve zivo od politicara u parlamentu i u opcinskim strukturama i u kantonalnim strukturama da mogu "izglasati kriminalne i neustavne zakone kojim se krse ljudska prava".

A SDP-ovci se furaju na "Hitlerovska nacela". --->>> "Odgovaraju samo svojoj partiji a ne zakonima"

8-)
drndalo

#5 Re: Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca

Post by drndalo »

Ti bi se trebao testirati na barem 33 dijagnoze... :cry:
tester33

#6 Re: Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca

Post by tester33 »

drndalo wrote:Ti bi se trebao testirati na barem 33 dijagnoze... :cry:
I ja se cijelo vrijeme pitam koja su to braca iz "bratstva i jedinstva" preko noci vrsili klanja i odvodila u logore ? :D

Sa slovencima, crngogorcima, madjarima, hrvatima se moze ..... ali sa srbima nikako. To su podmukli organizovani takticari, lazovi i lesinari.
drndalo

#7 Re: Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca

Post by drndalo »

Da, i kakve to veze ima sa svime sto si napisao ? Parking ? Srbi ? Hitler ? Samounistenje BiH ? A do sada nam je cvalo cvijece u nase preduzece ??? :-)

Bolje ti je progooglaj na temu manija gonjenja, pa si trazi lijeka...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#8 Re: Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca

Post by Chmoljo »

tester33 wrote:
I ja se cijelo vrijeme pitam koja su to braca iz "bratstva i jedinstva" preko noci vrsili klanja i odvodila u logore ? :D

Sa slovencima, crngogorcima, madjarima, hrvatima se moze ..... ali sa srbima nikako. To su podmukli organizovani takticari, lazovi i lesinari.
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» tester33

mjesec

:-)
Enticer

#9 Re: Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca

Post by Enticer »

Vezano za zakone o penzionisanju opcenito za sve kategorije, da li se sta zadnjih dana pricalo o tome, jel sta usvajano, predlagano i tako to...?

Bio bih zahvalan za bilo kakve informacije.
Post Reply