Zakon o Porijeklu Imovine

Post Reply
united bosnae

#1 Zakon o Porijeklu Imovine

Post by united bosnae »

Zasto se u BiH ne donese zakon o porijeklu imovine?
Tada bi sva prica koju slusamo vec godinama o suzbijanju kriminala, korupciji i zakulisnim radnjama konacno imala smisla.
Samo obicno pitanje upuceno vlasnicima ogromnih stanova i kuca na elitnim lokacijama, bijesnih auta, poslovnih prostora i sl. bi rijesilo rak ranu naseg drustva.
U slucaju nedostatka dokaza o porijeklu materijalnih sretstava za kupovinu navedenog slijedi zatvor i oduzimanje istog.
U slucaju objasnjenja da "nije stan moje nego punicin", isto pitanje postaviti punici pa ako ona nema materijalnih dokaza, nju u zatvor smjestiti i oduzeti joj isto.
U slucaju objasnjenja da "imam privatni biznis", pogledati u knjige tog "privatnog biznisa" i ako je prijavljeni porez na dobit veci od vrijednosti kupljene imovine, oduzeti i "privatni biznis" i imovinu koju je kupio i naravno strpati ga u zatvor.
U slucaju objasnjenja "poslao mi dajdza iz Amerike" traziti potvrtu o bankovnoj transakciji ili potvrdu o unosenju tih sretstava u zamlju koju je dajdza dobio na granici kada je ulazio u zemlju. Ako nema ni toga, obavjestiti vlasti zemlje odakle je dajdza donio novac da je doticni iznio novac iz te zemlje i neka onda oni traze porijeklo tog novca. Siguran sam da bi mnoge zemlje presretne bile kada bi mogle stati u kraju praksi "pranja novca" u BiH.
Meni ovo sve zvuci tako jednostavno, a cini se kao nesto sto nije moguce sprovesti u nasoj zemlji.

Isto tako cini mi se da niti jedna stranka na proteklim izborima nije insistirala na donosenju ovog zakona.
BarbaDue

#2 Re: Zakon o Porijeklu Imovine

Post by BarbaDue »

Vrlo jednostavno, sam si djelimicno dao odgovor na postavljeno pitanje...

"Tada bi sva prica koju slusamo vec godinama o suzbijanju kriminala, korupciji i zakulisnim radnjama konacno imala smisla".

Ali takođe tada bi pocela mnoga klupka da se odmotavaju koja bi u konacnici dovela do velikih riba.
E upravo te velike ribe su te koje određuju hoce li biti takvog zakona ili nece. Naravno njima je u interesu da ga ne bude.
_aja_

#3 Re: Zakon o Porijeklu Imovine

Post by _aja_ »

BarbaDue wrote:Vrlo jednostavno, sam si djelimicno dao odgovor na postavljeno pitanje...

"Tada bi sva prica koju slusamo vec godinama o suzbijanju kriminala, korupciji i zakulisnim radnjama konacno imala smisla".

Ali takođe tada bi pocela mnoga klupka da se odmotavaju koja bi u konacnici dovela do velikih riba.
E upravo te velike ribe su te koje određuju hoce li biti takvog zakona ili nece. Naravno njima je u interesu da ga ne bude.
:thumbup: Potpisujem

Ovi što donose zakon neće sigurno izglasati nešto što ide na njihovu štetu, kad bi se Bože moj krenulo od porjekla njihove imovine morali bi zatvore praviti kao nebodere da se mogu smjestiti .... :D
kinu

#4 Re: Zakon o Porijeklu Imovine

Post by kinu »

BarbaDue wrote:Vrlo jednostavno, sam si djelimicno dao odgovor na postavljeno pitanje...

:thumbup: :thumbup:
i ja potpisujem da se ne bismo ponavljali, samo bih dodao da to nije samo u Bosni problem , sa ovim problemom su se borikale sve zemlje ( nazovimo ih istočnog bloka ) u tranziciji za EU, tako da nismo jedini, ali to ne treba da nas tješi
Sarayman

#5 Re: Zakon o Porijeklu Imovine

Post by Sarayman »

Ideja o uvodjenju ovog Zakona je suvise dobra da bi se mogla provesti u djelo. Isuvise lopova ima u ovoj zemlji.
Haris.ba

#6 Re: Zakon o Porijeklu Imovine

Post by Haris.ba »

Evo teksta Zakona. Doguro je samo do nacrta 2016. godine u Kantonu Sarajevo. Na nivou BiH nije se mogla ni parlamentarna komisija sastati.

http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... movine.pdf

A evo, ko je potpisao da se skida iz faze nacta. Hint: Kifloni.

http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... ucak_2.pdf

P.S.
Iako u zakonu nedostaje razrada oko porezne uprave, i loše su napisane definicije (npr porodično domaćinstvo se izmišlja) - nije toliko loš tekst zakona.
Haman2

#7 Re: Zakon o Porijeklu Imovine

Post by Haman2 »

Nepozeljno o tome pricati posebno medju celnicima politickih stranaka
Post Reply