Zakon o porezu na dohodak

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

channel10

#326 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by channel10 »

SimkeA wrote:
Blitzz wrote:Ne prebacuje se na platu nego se zasebno porezuje, kod mene je topli 15KM i neoporezivi dio mi je 195KM, osnovica mi je 156 bruto i na to ide stopa doprinos za pio 17%(26,55), stopa doprinos za zdrav.osig 12.50%(19,52),stopa doprinos za nezaposlenost 1,50%(2,34) ukupno 48,41
I onda ide jos jedna stopa porez na dohodak od 10%(10,77) sveukupno 59,18
Drug, da li mi ovo mozes malo bolje pojasniti? Konkretno, kako znas da ti je 156 bruto?
Npr. ako je topli obrok 15 KM/dan, ranije je za npr. 23 radna daan u mjesecu iznosio 345 KM. Sada je neoporezivi dio 1% prosjecne plate u FBiH, tj 8.46 KM/dan, za 23 radna dana u mjesecu to iznosi 194,58 KM Kako sada odrediti bruto na koji se obracunavaju ovi procenti koje si navodio?

Hvala!

P.S.

Kako sam ja razumio ovu priču, matematika bi bila slijedeća (pretpostavka je 23 radna dana).
Ukupno 23*15 = 345 KM.
Neoporezivi dio = 23*8,46 = 194,58 KM
Razlika (osnovica) = 150,42 KM na koju se obračunavaju doprinosi i kasnije porez
Doprinosi:
PIO = 25,57 KM (17%), ZZ = 18,8 KM (12.5%), OoN = 2,25 KM.

Sada ide umanjenje: 150,42 -(25,57+18,8+2,25) = 103,8 KM i na to se obračuna 10% poreza što iznosi 10,38 KM

Ukupno za TO prema ovoj računici: 194,58+103,8-10,38 = 288 KM

Dakle od nekadašnjih 345 KM sada za isplatu ide 288 KM.

Ako ovo nije ta računica (jer ne mogu skontat kako si naveo primjer osnovice od 156 KM), onda molim te da me ispraviš i ukažeš šta u ovom računu nije OK.
To bi trebala biti dobra racunica. Eh sad na ovo dodaj da ce ubrzo doprinosi skociti sa 31 na 33 posto (opet po ledjima radnika) i porez sa 10 na 12 posto (ako i ovo ne lazu jer je bilo price na 15 i 20 posto u zavisnosti od visine plate). Znaci dodaj da ce ti uzeti jos 20-50KM na mjesecnu platu (u zavisnosti od visine plate). :izet:

@Ricken, kako je moguce da ovaj oporezovani TO ne ulazi u osnovicu za obracun penzije (zajedno sa platom) kad je oporezovan isto kai i plata? Kakva je to sad ebada?
TRANCE

#327 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by TRANCE »

http://www.klix.ba/biznis/privreda/prij ... /161109099

Ne rekoše šta će biti s 10,5% doprinosa na platu koji idu na teret poslodavca, pa zna li neko nešto o tome? Ako se oni ukidaju, onda bi to bilo veliko rasterećenje i za poslodavce i za radnike. Ako ostaju, onda će biti povećanje nameta.
channel10

#328 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by channel10 »

Vidis da bombaju :) . Ocigledno nemaju pravu info. Sve nesto polovicno i sa greskama.
Dozer

#329 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Dozer »

Sva poenta je u tome da je lood svako ko misli da ce vlastodrsci zaista smanjiti namete. Ispreturace sve i svasta, ali ce rezultat na kraju biti takav da ce nameti nekima biti veci, a nekima isti.
Drugim rijecima, oni ne mogu sebi priustiti manje ubiranje/prikupljanje u budzete po bilo kojem osnovu, tako da se ne zamarate previse - udarice nas opet po usima.
Sebe ce dodatno zastititi, a vjerovatno malo i povecati svoja primanja, a pri tome ce realni sektor opet zglajzati, pogotovo oni s najmanjim primanjima.
Ci-Nick

#330 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Ci-Nick »

Cilj je smanjiti ( procentualno ) doprinose i rasteretiti plate, destimulisati isplatu toplog obroka i uvući topli obrok i ostale isplate u platu, i zadržati visinu prihoda po pitanju doprinosa i poreza.
Tako da će na kraju sve izgledati ljepše,.. plate će naizgled rasti pa će prosjek biti umjesto sadašnjih 830,00 vjerovatno blizu hiljadarke, jer se neće više isplatiti isplaćivati tople obroke, doprinosi će biti procentualno manji, a nameti,.. suma sumarum vjerovatno i veći.
Ovce isti a vuci siti ! :-)
O'zone
Globalni moderator

#331 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by O'zone »

:izet: i ne vadi
Dozer

#332 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Dozer »

Otprilike... I to bez Durrexa... A narod ne smije ni "aaahhhh" da kaze...
jazzer

#333 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by jazzer »

Dozer wrote:Otprilike... I to bez Durrexa... A narod ne smije ni "aaahhhh" da kaze...
Narod je u extazi, nema kad' :) .
Dozer

#334 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Dozer »

Izgleda da fakat jeste... ne znam kako drugacije objasniti ovoliku letargiju... A, mozda je i do mentalnih kapaciteta...?
madner

#335 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by madner »

Pa nije neka promjena. Ovi ispod 1200 ce imati malo manje, ovi iznad malo vise i to je to.
Dozer

#336 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Dozer »

Pa da :thumbup:
TRANCE

#337 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by TRANCE »

Da probamo uporediti iznose prije i poslije, a ako sam šta pogrešno izračunao, neka me drugi isprave.
Prosječna bruto plata u FBiH je prema zadnjim podacima iznosila 1294 KM, topli obrok 182 KM, a prijevoz 62 KM.

Do sada se računalo:
Bruto plata: 1294 KM
Doprinosi iz bruto plate (31%): 401 KM
Neto plata prije poreza: 893 KM
Neto plata nakon poreza: (10%, odbitak 300 KM): 834 KM
Ukupna plata radnika: 834 KM + 182 KM (topli obrok) + 62 KM (prijevoz) = 1078 KM
Troškovi poslodavca: 1294 KM (bruto plata) + 136 KM (doprinosi na bruto platu od 10,5%) + 182 KM (topli obrok) + 62 KM (prijevoz) = 1674 KM

Po novom će ako sam dobro shvatio dosadašnji ukupni troškovi poslodavca ulaziti u bruto platu, pa će se računati:
Bruto plata: 1674 KM
Doprinosi iz bruto plate (33%): 552 KM
Neto plata prije poreza: 1122 KM
Neto plata nakon poreza: (12%, odbitak 600 KM): 1059 KM
Ukupna plata radnika: 1059 KM
Troškovi poslodavca: 1674 KM

Troškovi poslodavca isti.
Plata radnika za 19 KM manja, odnosno 1,8%.
Od tih 19 KM, 15 KM više će ići za doprinose nego do sada, a 4 KM više za porez nego do sada.

Prednost su malo veće penzije u budućnosti, lakše računanje plate i veći porezni odbitak, mana manje plate nego do sada. Jedino je problem što se ovim medijskim poluinformacijama kako se plate drastično smanjuju daje prostor poslodavcima da zaista i smanje plate više od ovih 1,8% i prebace krivicu lafo na vladu.
The Realist

#338 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by The Realist »

TRANCE wrote:Da probamo uporediti iznose prije i poslije, a ako sam šta pogrešno izračunao, neka me drugi isprave.
Prosječna bruto plata u FBiH je prema zadnjim podacima iznosila 1294 KM, topli obrok 182 KM, a prijevoz 62 KM.

Do sada se računalo:
Ukupna plata radnika: 834 KM + 182 KM (topli obrok) + 62 KM (prijevoz) = 1078 KM
Troškovi poslodavca: 1294 KM (bruto plata) + 136 KM (doprinosi na bruto platu od 10,5%) + 182 KM (topli obrok) + 62 KM (prijevoz) = 1674 KM

Po novom će ako sam dobro shvatio dosadašnji ukupni troškovi poslodavca ulaziti u bruto platu, pa će se računati:

Od tih 19 KM, 15 KM više će ići za doprinose nego do sada, a 4 KM više za porez nego do sada.

Prednost su malo veće penzije u budućnosti, lakše računanje plate i veći porezni odbitak, mana manje plate nego do sada. Jedino je problem što se ovim medijskim poluinformacijama kako se plate drastično smanjuju daje prostor poslodavcima da zaista i smanje plate više od ovih 1,8% i prebace krivicu lafo na vladu.
A zašto ulazi kompletan topli obrok u troškove na koje se odbijaju doprinosi i porez, a ne samo onaj oporezivi dio? Kako to funkcioniše?

Doduše, kod nas su veće od prosječnih plate, a topli obrok je ispod onog oporezivog dijela (ispod 8,49), pa ne znam kako će se na nas odraziti izmjena zakona.

PS
Ja ovo nikako nisam pratio, tako da ovo o toplom obroku pišem samo o onome što sam "načuo", a može biti da se to nešto izmijenilo, ili da nisam dobro shvatio, tako da je možda pitanje i glupo.
TRANCE

#339 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by TRANCE »

The Realist wrote:
TRANCE wrote:Da probamo uporediti iznose prije i poslije, a ako sam šta pogrešno izračunao, neka me drugi isprave.

Do sada se računalo:

A zašto ulazi kompletan topli obrok u troškove na koje se odbijaju doprinosi i porez, a ne samo onaj oporezivi dio? Kako to funkcioniše?

Doduše, kod nas su veće od prosječnih plate, a topli obrok je ispod onog oporezivog dijela (ispod 8,49), pa ne znam kako će se na nas odraziti izmjena zakona.

PS
Ja ovo nikako nisam pratio, tako da ovo o toplom obroku pišem samo o onome što sam "načuo", a može biti da se to nešto izmijenilo, ili da nisam dobro shvatio, tako da je možda pitanje i glupo.
Računao sam prema informacijama iz nedavnog članka na Klixu, a sad da li će topli obrok do određene granice biti oslobođen od poreza ili ne, to možemo samo nagađati, jer mislim da nema još niko pouzdanu informaciju.
The Realist

#340 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by The Realist »

TRANCE wrote: Računao sam prema informacijama iz nedavnog članka na Klixu, a sad da li će topli obrok do određene granice biti oslobođen od poreza ili ne, to možemo samo nagađati, jer mislim da nema još niko pouzdanu informaciju.
Hvala :thumbup: . Znači postoji nada da i nešto veća budu primanja, ako oslobode taj jedan dio poreza.
Ci-Nick

#341 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Ci-Nick »

The Realist wrote:
TRANCE wrote: Računao sam prema informacijama iz nedavnog članka na Klixu, a sad da li će topli obrok do određene granice biti oslobođen od poreza ili ne, to možemo samo nagađati, jer mislim da nema još niko pouzdanu informaciju.
Hvala :thumbup: . Znači postoji nada da i nešto veća budu primanja, ako oslobode taj jedan dio poreza.
Ne mora da znači,... sve zavisi od poslodavca,..ne mora se on odreći rasterećenja na plaću i pokloniti to rasterećenje radniku da bi ga spasio umanjenja plaće.
TRANCE

#342 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by TRANCE »

Ci-Nick wrote:
The Realist wrote:
Ne mora da znači,... sve zavisi od poslodavca,..ne mora se on odreći rasterećenja na plaću i pokloniti to rasterećenje radniku da bi ga spasio umanjenja plaće.
To da, pogotovo što se člancima medija da se plate smanjuju za 100-200 KM daje prostor poslodavcima da zaista i smanje plate, a radnicima kažu da im je to do vlade i države. Svakako 99% radnika pojma nema kako se računaju plate i doprinosi, jer smo generalno zatucana nacija.
Ci-Nick

#343 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Ci-Nick »

Dok su poslodavci potkradali radnike isplaćujući im dio plate kroz topli obrok i "štedeći" tako na doprinosima radnici su šutjeli iako je trebalo da im bude jasno da poslodavac ne potkrada državu nego njihovu buduću penziju.
Sad je moguće da se desi da poslodavci podvuku crtu i od "ponedeljka" krenu pošteno.
The Realist

#344 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by The Realist »

Dobro, sumnjam da će nama u zdravstvu to uraditi. Koliko sam dobio informaciju, nama bi trebalo ostati tu negdje isto, možda malo veća plata (ali kod nas je ionako iznad prosjeka) i ovo nije vezano za novi kolektivni ugovor koji se spominje u medijima.

Ali jesam primjetio da poslodavci već počinju koristiti ovu situaciju i spominju povelika umanjenja, koja čak ni po mojoj laičkoj računici nemaju smisla.
Ricken

#345 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Ricken »

Ci-Nick wrote:Dok su poslodavci potkradali radnike isplaćujući im dio plate kroz topli obrok i "štedeći" tako na doprinosima radnici su šutjeli iako je trebalo da im bude jasno da poslodavac ne potkrada državu nego njihovu buduću penziju.
Sad je moguće da se desi da poslodavci podvuku crtu i od "ponedeljka" krenu pošteno.
Treba zabraniti poslodavce i poduzetnike. Šta će nam bezzzee, samo maltretiraju i potkradaju pošten svijet, i još tjeraju raju da rade.

Bolje ležat. Još da je kakve socijale.
Ci-Nick

#346 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Ci-Nick »

Ricken wrote:
Ci-Nick wrote:Dok su poslodavci potkradali radnike isplaćujući im dio plate kroz topli obrok i "štedeći" tako na doprinosima radnici su šutjeli iako je trebalo da im bude jasno da poslodavac ne potkrada državu nego njihovu buduću penziju.
Treba zabraniti poslodavce i poduzetnike. Šta će nam bezzzee, samo maltretiraju i potkradaju pošten svijet, i još tjeraju raju da rade.

Bolje ležat. Još da je kakve socijale.
Ne treba ih zabraniti,... znaš ti dobro na koje poslodavce ja mislim. To su oni poslodavci što su godinama iskazivali dobit od par hiljada maraka a imaju imovinu vrijednu milione a oprali sve preko krađe PDV-a, poreza, doprinosa i zaboli ih ćuna što će njihovi radnici koji su godinama crnačili, posljednje godine svog život provesti na nekim minimalnim penzijama.
A što se tiče poštenih poslodavaca,.... njima bi spomenike gradio !
akcija007

#347 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by akcija007 »

Citam sada da ce novim nacrtom o porezu na dohodak plate do 800 KM biti oporezovane s 13% a preko 800 KM sa cak 20% . Nisu normalni. Ne mogu porediti platu od 1000 KM s nekim ko zaradjuje par hiljada ili vise . A mi smo isto ovce sutimo niko nista . Da ce biti neka peticija nesto protesti ja bih prvi se potpisao. Plasiraju nam price o trecem entitetu ocjepljenju rs-a referendumu, pokretanju revizije presude a ovakve egzistencijalne stvari od kojih zivimo kao hladan tus te poklope.
Donosit cu panje para kuci to automatski znaci manju potrosnju , manju proizvodnju panji porezi od pdv-a pad kreditne sposobnosti manje kredita u vankama.
U hrvatskoj je od nove godine nova poreska politika I tamo stimulisu potrosnju.
saimidin

#348 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by saimidin »

akcija007 wrote:Citam sada da ce novim nacrtom o porezu na dohodak plate do 800 KM biti oporezovane s 13% a preko 800 KM sa cak 20% . Nisu normalni. Ne mogu porediti platu od 1000 KM s nekim ko zaradjuje par hiljada ili vise . A mi smo isto ovce sutimo niko nista . Da ce biti neka peticija nesto protesti ja bih prvi se potpisao. Plasiraju nam price o trecem entitetu ocjepljenju rs-a referendumu, pokretanju revizije presude a ovakve egzistencijalne stvari od kojih zivimo kao hladan tus te poklope.
Donosit cu panje para kuci to automatski znaci manju potrosnju , manju proizvodnju panji porezi od pdv-a pad kreditne sposobnosti manje kredita u vankama.
U hrvatskoj je od nove godine nova poreska politika I tamo stimulisu potrosnju.
:lol: :lol:

potpiso bi peticiju

:lol: :lol:

e bas ti fala sto me nasmija

:-)

nego jel ti ozbiljno mislis da ce peticija nesto promijeniti

ovde tesko da bi nesto promijenila i revolucija ala bosljevici sve skupa sa gulagom i strijeljanjem

:zoka:

valja nahranit sve tecice nesposobne da rade ista korisno, a to moze samo povecanjem poreza,
koje je konstantno i pomalo (ko kuhanje zabe na laganoj vatri), par procenata godisnje, ovde porez onde naknada,
u opcini taksa i nabere se, sto kazu i ovce ostrigane i vuk sit

:thumbup: :bih:
manekenka u penziji

#349 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by manekenka u penziji »

Ima li neko informaciju do kada se mora provesti sistematizacija radnih mjesta i usklađivanje koeficijenta sa zakonom? Postoji li neki krajnji rok?
Prpa.ba

#350 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Prpa.ba »

Kojim mentalnim gimnastikama su uspjeli pokazati da ce ove izmjene (https://www.klix.ba/biznis/finansije/no ... /170221021) imati pozitivan efekat za bilo koga?

Radnicima sa niskim platama se ubija topli obrok kao znacajan izvor prihoda izuzetih od haraca, a ko se usudi preci platu od 800 KM uduplava mu se porez na dohodak tako da ga svi puse, tj. harac se samo povecao. Doduse, u duhu reformske agende. Manje doprinosa ZZO-u i PIO-u a nesto vise direknog kesa drzavi. :mrgreen:
Post Reply