Ako želiš po zakonu onda će izgledati ovako:Fiki29 wrote:Fiki29 wrote:Drustvo treba mi mala pomoc.
Naime, trebam da izdam stan, osoba koja ga unajmljuje radi u Ministarstvu koje bi placalo taj stan direktno meni na racun stim da bi morali potpisati ugovor ja i zakupac (osoba ...ne ministarstvo) o izdavanju. Sada me zanima dali iznos (radi se o 280KM) trebam prijaviti kao prihodak (dohodak) u poreskoj upravi opcine jer ja imam otvorenu poresku karticu i placam porez na dohodak 10% od plate naravno umanjen za koeficijent oslobadzanja......i placati porez na izdavanje nekretnine ili taj porez mora placati zakupac ili u krajnjem slucaju Ministarstvo koje meni placa ....
Znaci pitanje je ko placa porez....Izdavaoc ili Zakupac.
Hvala unaprijed na odgovorima.
BUMP ....Zna li neko....ali da je 100% tacno...
Pozdrav i HVALA
1. Potpišeš ugovor o iznajmljivanju imovine sa Zakupoprimcem.
2. Ugovor ovjeriš u Poreznoj Upravi (ne Općini) na kojoj se nalazi nekretnina koja se iznajmljuje.
3. Odeš u PU u općini na kojoj ti se nalazi imovina, popuniš obrazac PR-PI za razrez poreza. Odrediće ti koliko ćeš platiti poreza na imovinu godišnje.
4. Popuniš i predaš PRIM 1054. PRIM 1054 ćeš popuniti na slijedeći način: kolona 7= 280 KM x 12 mjeseci=3.360, u kolonu 18a=1.008, u kolonu 19=2.352, u kolonu 20=235,20, u kolonu 21=19,60
Dakle, primjetićeš da će te dva puta oporezovati (na posjedovanje imovine i na izdavanje imovine).
Praksa pokazuje da je 90% zakupa u gradu Sarajevu ilegalno/neoporezivo. UVIJEK izdavalac/zakupodavac plaća porez na svoju imovinu koju posjeduje ili izdaje.
Pozdrav i tebi!