Blago ljudskoj gluposti, kad se nosenje marame tretira kao ustupakA wrote: Zbog cega bi se ustupci cinili nekoj drugoj vjeri?
Jos kad to kaze moderatorica sa "Kulture zivljenja"
Blago ljudskoj gluposti, kad se nosenje marame tretira kao ustupakA wrote: Zbog cega bi se ustupci cinili nekoj drugoj vjeri?
A wrote:U javnim skolama se uci teorija evolucije, seksualno obrazovanje, istorija religija, daju se predavanja o prevenciji prenosenja spolnih bolesti, skolska bolnicarka prepisuje kontracepciju djevojkama, djecaci i djevojcice sjede zajedno u klupama i zajedno igraju basket u dvoristu. Nije ucinjen ustupak katolickoj crkvi ni u cemu - ni u kreacionizmu, ni u promovisanju apstinencije, ni u ne-kontroli radjanja, ni u cemu! Zbog cega bi se ustupci cinili nekoj drugoj vjeri?mogu imati izdvojen zasebni termin, koji svaka skola moze organizovati
ja na primjer, ne vidim zasto bi casovi fiskulture bili zajednicki za muskarce i zene, ako su vec i svi sportovi podijeljeni na M i Z konkurenciju
---
Neko spomenu da je krst modni detalj, a mjesec i zvjezda nesto negativno.
Prije nekoliko godina, Karl Lagerfield je u svojoj kolekciji "haute couture" upotrijebio arapsko pismo - izvezeno zlatnim na crnom "nema boga do Allaha ...". Morao je povuci iz prodaje te odjevne predmete, jer je napadnut sa svih strana, zbog nepostivanja svetih slova!
Drugi povod za bijes je bila McDonald's-ova kampanja, kad su stampali zastave svih zemalja na svojim reklamnim proizvodima, te naravno i Saudijske Arabije. No, isti problem, rijeci "nema boga do Allaha..." se nalaze na toj zastavi i - nastavak price je slican.
S toga, mozda je mudrije ne raditi na popularizaciji islamskih vjerskih obiljezja, moze biti lose za biznis, a kakva su vremena - i opasno.
Principima za koje se navodno zalazu.A wrote: Kome to da se pravdaju Francuzi?
koji ustupci? svako bira s kim ce sjediti u klupi , zar ne? i s kim ce igrati basket??!!!!!A wrote:U javnim skolama se uci teorija evolucije, seksualno obrazovanje, istorija religija, daju se predavanja o prevenciji prenosenja spolnih bolesti, skolska bolnicarka prepisuje kontracepciju djevojkama, djecaci i djevojcice sjede zajedno u klupama i zajedno igraju basket u dvoristu. Nije ucinjen ustupak katolickoj crkvi ni u cemu - ni u kreacionizmu, ni u promovisanju apstinencije, ni u ne-kontroli radjanja, ni u cemu! Zbog cega bi se ustupci cinili nekoj drugoj vjeri?mogu imati izdvojen zasebni termin, koji svaka skola moze organizovati
ja na primjer, ne vidim zasto bi casovi fiskulture bili zajednicki za muskarce i zene, ako su vec i svi sportovi podijeljeni na M i Z konkurenciju
rijeci Bozije nisu spustene zarad reklamnih kampanja.. svrha im je ponesto drugacija, slozit cete se sa mnom,A wrote:Neko spomenu da je krst modni detalj, a mjesec i zvjezda nesto negativno.
Prije nekoliko godina, Karl Lagerfield je u svojoj kolekciji "haute couture" upotrijebio arapsko pismo - izvezeno zlatnim na crnom "nema boga do Allaha ...". Morao je povuci iz prodaje te odjevne predmete, jer je napadnut sa svih strana, zbog nepostivanja svetih slova!
Drugi povod za bijes je bila McDonald's-ova kampanja, kad su stampali zastave svih zemalja na svojim reklamnim proizvodima, te naravno i Saudijske Arabije. No, isti problem, rijeci "nema boga do Allaha..." se nalaze na toj zastavi i - nastavak price je slican.
S toga, mozda je mudrije ne raditi na popularizaciji islamskih vjerskih obiljezja, moze biti lose za biznis, a kakva su vremena - i opasno.
Da i ja ponovim.A wrote:Kao sto primjecujes, reagujem na dio Cicibankinog teksta gdje govori da se moze odvojeno prakticirati sport, zbog djevojaka koje, zbog vjere, ne mogu sa muskarcima. A ne da pokrivene mogu igrati basket sa muskarcima (ja licno nemam nista protiv, a ne znam da li im pravila dozvoljavaju).
Opet, ako ne razumijes, kontracepciju spominjem kao nepostivanje katolicke crkve, koja apsolutno ne tolerise kontrolu radjanja.
I na kraju - nikakvo to opravdanje nije, ni za sta.
Zakon donjela demokratski vecina poslanika demokratski odabranih od strane naroda. Kome to da se pravdaju Francuzi?
Ma jok ja, nego moderator sa "Umjetnosti zivljenja"A wrote:A ti nasao da branis njihove principe
Glumica wrote:ahhhh... boze boze... meni samo nije jasno sto se ovako vatreno neki ne bore za ukidanje totalitarnih rezima... sto se ne bore za uvodjenje demokratije u te lijepe pustinjske zemlje? ah pardon, mene glupe, ne smije se o tome... smije se pricati protiv zlocestih slovenaca i izgradnje dzamije... sta bi bilo da neko hoce da sagradi ckvu & krscanski centar u sred mekke, odmah do kabe? ijuuuuuuh... smije se o zlocestim francuzima... htjeli su ljudi tu demokratiju, jebala ih ona... sto nisu ko ostali pametni... sto ne proglase krscansku drzavu, zabrane islam, spale na lomaci sve muslimane? to bi po nekima bilo sasvim ok, jer im u prefiksu nema ong mrskog "demokratska" ili ne daj boze da ja hocu da hodam u suknji do koljena i majici na bretele u recimo iraku, iranu, saudijskoj arabiji... ma ja znam da bi me svi forumasi podrzali i ustali da brane moje pravo da nosim sta hocu![]()
apolutno je licemjerno muslimani pricaju o ovome i onome u francuskoj dok se ne pozabave problemima u bratskim zemljama...
kad kame otvori temu u kojoj mu je neprihvatljivo ponizavanje zena, obrezivanje djevojcica, spaljivanje djevojaka koje ne pristaju na nacin zivota kakav im se namece, onda ce mozda imati neki kredibilitet
Ja sam kao povod cijeloj prici, shvatio odluku francuske vlade da uvede zabranu nosenja marame u javnim ustanovama, pocev od cetvrtka. To je napisano i u naslovu.A wrote:Nego, udaljavamo se od teme. Naime, u prvom postu, kao povod cijeloj prici, bilo je:
Dvojicu francuskih novinara Georgesa Malbrunota (Žorž Malbrino) i Christiana Chesnota (Kristijan Šeno), otela je u Iraku jedna islamistička grupa koja zahtijeva da se prije ponedjeljka navečer ukine zakon o nošenju islamske marame.
Osim sto se zauzimamo za demokraciju u Francuskoj (svako na svoj nacin, svako nesto drugo vidi kao izraz demokracije i uzivanje gradjanskih sloboda - a i to je demokracija, zar ne?), mozemo mozda uputiti nase misli i zelje za brzo oslobadjanje dvojici novinara, cije su sudbine krajnje neizvjesne. Narocito nakon jucerasnje egzekucije 12-torice nesretnih Nepalaca.
Da li je neko opravdao neki totalitarni rezim?Glumica wrote:ahhhh... boze boze... meni samo nije jasno sto se ovako vatreno neki ne bore za ukidanje totalitarnih rezima...
Znas nekoga ko nije za demokratiju? Sa druge strane, ovdje nije rijec o borbi za uvodjenje demokratije u francuskoj, kada ona formalno tamo vec postoji. Ovdje je rijec o kritickom osvrtu na jedan diskriminatorski cin drzave koja bi trebala biti uzor u demokratiji.Glumica wrote: sto se ne bore za uvodjenje demokratije u te lijepe pustinjske zemlje?
Glumica wrote: ah pardon, mene glupe, ne smije se o tome...
Vjerovatno, isto ono sto bi bilo sa izgradnjom islamskog centra, odmah do vatikanske katedrale.Glumica wrote: sta bi bilo da neko hoce da sagradi ckvu & krscanski centar u sred mekke, odmah do kabe?
Glumica wrote: ijuuuuuuh... smije se o zlocestim francuzima... htjeli su ljudi tu demokratiju, jebala ih ona... sto nisu ko ostali pametni... sto ne proglase krscansku drzavu, zabrane islam, spale na lomaci sve muslimane?
Koliko mi je poznato, ne moze se jedna diskriminatorska odluka, pravdati nekom drugom, istom takvom.Glumica wrote: ili ne daj boze da ja hocu da hodam u suknji do koljena i majici na bretele u recimo iraku, iranu, saudijskoj arabiji... ma ja znam da bi me svi forumasi podrzali i ustali da brane moje pravo da nosim sta hocu![]()
Ne postoje bratske muslimanske drzave, kao sto ne postoje bratske krscanske drzave. Ne moze neko kriviti krscane iz Norveske, zbog onoga sto cine "krscani iz USA" u Iraku?Glumica wrote: apolutno je licemjerno muslimani pricaju o ovome i onome u francuskoj dok se ne pozabave problemima u bratskim zemljama...
Ti si svoj upravo izgubila. Zalosno je da si ti vec drugi moderator foruma koji takodjer diskriminatorski razmislja.Glumica wrote: kad kame otvori temu u kojoj mu je neprihvatljivo ponizavanje zena, obrezivanje djevojcica, spaljivanje djevojaka koje ne pristaju na nacin zivota kakav im se namece, onda ce mozda imati neki kredibilitet
vlastito sranje je zabrana marame? VLASTITO? cije bolan vlastito? vlastito je meni koliko i tebi. koji ja klinac imam sa odlukom francuske... to mi je TUĐE isto onoliko koliko mi je TUĐE ono sto rade arapi... nekad negdje...Vlastito sranje je zabrana marame, u ovom slucaju, a tudje ono sto rade arapi, u ovom slucaju.
Glumica wrote: a kao sto rekoh... nacin na koji je ova tema postavljena i ono sto se od nje pravi je odbojan vec na prvi pogled i ljudima koji JESU protiv tog zakona...
Ako je neko protiv tog zakona, zasto je cudno sto mu je taj zakon odbojan, i zasto se po takvim ljudima ravnati.Glumica wrote: a kao sto rekoh... nacin na koji je ova tema postavljena i ono sto se od nje pravi je odbojan vec na prvi pogled i ljudima koji JESU protiv tog zakona...
"gl..glu..."CiCiban wrote:CiCiban wrote:s*ranje,![]()