zakon o izvozu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
frx
Posts: 122
Joined: 02/06/2010 19:09

zakon o izvozu

Post by frx » 13/01/2012 20:51

Da li je neko upoznat sa zakonima o izvozu starih automobilskih guma konkretno u hr, interesuje me da li je to moguce tj da li se ta vrsta otpada moze izvoziti i da li ove gume primaju u hr


talić
Posts: 1559
Joined: 03/11/2010 17:52

Re: zakon o izvozu

Post by talić » 13/01/2012 21:01

prvo moraš dobiti saglasnost za izvoz od našeg ministarstva okoliša a dozvolu dobijaš na osnovu ugovora sa kupcem. Drugo mislim da se automobilske gume kad i većina sekundarnih sirovina nalazi na zelenoj listi. I treće mislim da samo nekoliko firmi u svijetu recikilira gume jer je jako skup proces odvajanja metala i platna od gume. Tako da ne vjerujem da ćeš naći kupca u HR.

frx
Posts: 122
Joined: 02/06/2010 19:09

Re: zakon o izvozu

Post by frx » 13/01/2012 21:01

isto moze info gdje bi se mogao raspitati

frx
Posts: 122
Joined: 02/06/2010 19:09

Re: zakon o izvozu

Post by frx » 13/01/2012 21:09

talić wrote:prvo moraš dobiti saglasnost za izvoz od našeg ministarstva okoliša a dozvolu dobijaš na osnovu ugovora sa kupcem. Drugo mislim da se automobilske gume kad i većina sekundarnih sirovina nalazi na zelenoj listi. I treće mislim da samo nekoliko firmi u svijetu recikilira gume jer je jako skup proces odvajanja metala i platna od gume. Tako da ne vjerujem da ćeš naći kupca u HR.
ok... hvala upoznat sam sa problematikom recikliranja, ali ako ja mogu pripremiti gumu tj da ona vise nije automobilska guma nego sirovina, a konkretno mislim da je ta sirovina potrebna gumimpexu u hr koji se bavi reciklazom gume i od nje pravi npr. igralista tj umjetnu travu staze za tcanje i razne podloge izolacije i bla bla bla ima svega pitanje je samo da li je zakonski to moguce i koji je put do realizacije

talić
Posts: 1559
Joined: 03/11/2010 17:52

Re: zakon o izvozu

Post by talić » 13/01/2012 21:21

Mislim da nije nikakav problem, prvo ugovor sa kupcem, podnosiš zahtjev ministarstvu okoliša i prilažeš: rješenje o registraciji firme, ugovor sa kupcem, izjavu da navedenu robu ne možeš plasirati na BH tržištu i taksu od 150 KM. Oni ti izdaju odobrenje na količinu koja je ugovorena i rok od tri mjeseca a onda ponovo sve isto. Takva je procedura bila prije za ostale sekundarne sirovine pa pretpostavljam da je isto i za gumu. U svakom slučaju prvo tražiš kupca a prije toga možeš u ministarstvu okoliša dobiti informacije vezano za dozvolu.

User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

Re: zakon o izvozu

Post by poznanik » 13/01/2012 22:43

Samo da djelomično dopunim @talića: Ovu oblast tretira federalni Zakon o upravljanju otpadom, i ispod je njegov član koji određuje uslove pod kojim se može izdati dozvola za izvoz iz BiH:

U slučaju prekograničnog prometa otpada kada je Federacija BiH izvoznica, proizvođač ili izvoznik je dužan podnijeti pismeni zahtjev Federalnom ministarstvu o namjeravanom izvozu otpada.

Zahtjev iz stavka 1. ovoga članka sadrži:
-podatke o izvoru, sastavu i količini otpada i podatke o proizvođaču;
-u slučaju otpada iz različitih izvora, detaljan popis otpada, i ukoliko se zna, identitet prvobitnih proizvođača;
-ugovore za prijevoz i osiguranje trećim osobama u slučaju štete;
-mjere koje se trebaju preduzeti radi osiguranja sigurnog transporta;
-ime/naziv primatelja otpada, lokacija gdje će se tretirati i odlagati, kao i vrstu i važnost dopuštenja za rad postrojenja,
-podatke o procesima tretiranja i odlaganja otpada.
- specifične uvjete za kretanje (obavezu korištenja određenih pograničnih prijelaza, informacije o kretanju za nadležne organe, način i vrijeme transporta, važnost suglasnosti).

Federalno ministarstvo izdaje saglasnot za izvoz otpada ako su ispunjeni sljedeći uslovi:

- je zaključen ugovor između uvoznika i operatera koji ističe ekonomski način upravljanja otpadom, a u slučaju izvoza opasnog otpada:
- je primljeno pisano odobrenje države uvoznice i tranzitnih država;
- je ostavljena odgovarajuća polica osiguranja il jamstvo banke u iznosu koji je potreban da pokrije troškove obrađivanja otpda bez opasnosti za okiliš.

U slučaju izvoza opasnog otpada ugovor iz stavka 3. odjeljak 1. ovoga članka mora uključivati obvezu:
- prijema otpada natrag, ukoliko pošiljka nije realizirana kako je planirano ili ukoliko je došlo do kršenja odredaba sklopljenog ugovora,
- primatelja za osiguranje, što je moguće prije i ne kasnije od 180 dana nakon prijema otpada, potvrdu za Federalno ministarstvo da je odlaganje otpada izvršeno na ekološki prihvatljiv način.

Post Reply