Zakon o Generalnim zastupnicima

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sedinm

#1 Zakon o Generalnim zastupnicima

Post by sedinm »

Pozdrav svima.
Molio bih pomoc o stvarnoj definiciji ''Generalni zastupnik''.
Da li to znaci da zaista moramo robu koju zelimo imati u radnji kupiti samo od tog ''Generalnog zastupnika'' ili ne mozemo otvoriti radnju koja ce imati samo tu vrstu robe.

Dobio sam informacije da odredenu robu ne mozemo imati u radnji ako ne kupimo od odredjenog Generalnog zastupnika, dok druga informacija je da mozemo imati ako je roba raznovsna.... sto znaci da ne mozemo imati specificnu radnju za samo tu vrstu robe za koju postoji Generalni zastupnik vec mora biti i drugih brendova.

Nadam se da nisam previse zakomplikovao pitanje.

Svaka pomoc je dobro dosla.
Utokkha

#2 Re: Zakon o Generalnim zastupnicima

Post by Utokkha »

Sedine, vidim nema nikoga da uskočim.

Generalno zastupstvo kao forma ugovora o zastupstvu definisana je Zakonom o obligacionim odnosima, jednim od najsadržajnijih zakona BiH, i svih zemalja. On je ključ poslovnog prava.

Zastupstvo se definiše ugovorom o zastupstvu. Nema nikakvog zakona koji to regulište. Zastupnik i nalogodavac potpisuju ugovor o generalnom zastupstvu kojeg nalogodavac masno naplaćuje, a zastupnik dobiva pravo vršenja zastupstva na određenom teritorijalnom području (geografski se to definiše najčešće). Nalogodavac na njega prenosi pravo raspolaganja usko gledano proizvodima, široko - brandom. To znači da zastupnik postaje ovlašteni distributer, serviser itd. Kao najbolja ilustracija može poslužiti auto industrija. Originalne dijelove za pojedine proizvođače automobila možeš kupiti samo kod njihovih ovlaštenih zastupnika.

U konkretnom primjeru, ja ne vidim nikakav problem da vi prodajete robu jedne firme. Međutim, dva su problema:

1. Robu morate kupovati isključivo od generalnog zastupnika za BiH, uz njegovo znanje. Bez znanja zastupnika, nikakav problem nije dok vas isti ne uhvati. Tada nastaje pravni spor između generalnog zastupnika i nalogodavca u kojem ćete na kraju najviše vi pokusati.
2. Prodaja robe bez ugovora o podzastupstvu sa generalnim zastupnikom. Kako se mislite cjenovno uklopiti? Zar zaista mislite da će kupci kupovati kod vas, koji ćete biti sigurno skuplji ili kod generalnog zastupnika koji će biti jeftiniji od vas, iskusniji, renomiraniji itd.?
sedinm

#3 Re: Zakon o Generalnim zastupnicima

Post by sedinm »

Veoma sam zahvalan na odgovoru.
Problem i jeste u tome sto je roba koju mogu nabavljati mnogo jeftinija od ove koju nude ''Generalni zastupnici''.
Last edited by sedinm on 18/10/2010 12:52, edited 1 time in total.
Utokkha

#4 Re: Zakon o Generalnim zastupnicima

Post by Utokkha »

U tome i jeste fora. Generalni zastupnici u BiH ubiru kajmak radi visoke naknade, određujući visoke cijene. Znam za pojedine branše da se marže kreću od 30 do nevjerovatnih 400% na pojedinim artiklima.
sinus

#5 Re: Zakon o Generalnim zastupnicima

Post by sinus »

Utokkha wrote:Sedine, vidim nema nikoga da uskočim.

Generalno zastupstvo kao forma ugovora o zastupstvu definisana je Zakonom o obligacionim odnosima, jednim od najsadržajnijih zakona BiH, i svih zemalja. On je ključ poslovnog prava.

Zastupstvo se definiše ugovorom o zastupstvu. Nema nikakvog zakona koji to regulište. Zastupnik i nalogodavac potpisuju ugovor o generalnom zastupstvu kojeg nalogodavac masno naplaćuje, a zastupnik dobiva pravo vršenja zastupstva na određenom teritorijalnom području (geografski se to definiše najčešće). Nalogodavac na njega prenosi pravo raspolaganja usko gledano proizvodima, široko - brandom. To znači da zastupnik postaje ovlašteni distributer, serviser itd. Kao najbolja ilustracija može poslužiti auto industrija. Originalne dijelove za pojedine proizvođače automobila možeš kupiti samo kod njihovih ovlaštenih zastupnika.

U konkretnom primjeru, ja ne vidim nikakav problem da vi prodajete robu jedne firme. Međutim, dva su problema:

1. Robu morate kupovati isključivo od generalnog zastupnika za BiH, uz njegovo znanje. Bez znanja zastupnika, nikakav problem nije dok vas isti ne uhvati. Tada nastaje pravni spor između generalnog zastupnika i nalogodavca u kojem ćete na kraju najviše vi pokusati.
2. Prodaja robe bez ugovora o podzastupstvu sa generalnim zastupnikom. Kako se mislite cjenovno uklopiti? Zar zaista mislite da će kupci kupovati kod vas, koji ćete biti sigurno skuplji ili kod generalnog zastupnika koji će biti jeftiniji od vas, iskusniji, renomiraniji itd.?
Zar se onda to ne bi moglo nazvati monopol, odnosno, monopolističko ponašanje koje je zakonom kažnjivo ?
sedinm

#6 Re: Zakon o Generalnim zastupnicima

Post by sedinm »

Ako je to stvarno tako da se zaista samo od odredenih Generalnih zastupnika ''mora'' nabavljati roba, kako da znamo koja roba/brend jer vec pod Generalnim zastupnistvom?!
Da li je moguce pronaci listu, da je tako nazovem proizvoda/brendova koji su ''Generalno zasticeni''?
udrch

#7 Re: Zakon o Generalnim zastupnicima

Post by udrch »

sedinm wrote:Ako je to stvarno tako da se zaista samo od odredenih Generalnih zastupnika ''mora'' nabavljati roba, kako da znamo koja roba/brend jer vec pod Generalnim zastupnistvom?!
Da li je moguce pronaci listu, da je tako nazovem proizvoda/brendova koji su ''Generalno zasticeni''?
Može se pronaći lista zaštićenih proizvoda koje ne može uvesti niko drugi osim ovih generalnih..
Iako kad je u pitanju naša zemlja tu nema pravila skoro nikakvih..
Za sve ove godine ja sam tek jednom čuo da je oduzeta roba na carini zbog povrede prava o generalnom zastupanju..radilo se o Sony proizvodima..
Sony je primjer zaštite, a kad je u pitanju Sony dovoljno ti je da se obavežeš svaki mjesec da ćeš kupovati robe u vrijednosti od 30 000 eura i odmah si generalni zastupnik, kojih u ovoj zemlji može da bude koliko god hoćeš..
Inače hercegovci maximalno manipulišu sa ovim pravima..
Utokkha

#8 Re: Zakon o Generalnim zastupnicima

Post by Utokkha »

sinus wrote:

Zar se onda to ne bi moglo nazvati monopol, odnosno, monopolističko ponašanje koje je zakonom kažnjivo ?
U autoindustriji, imaš zastupnike različitih automarki. VW, Peugeot, Ford... Znaš li zapravo šta je monopol uopšte?
Utokkha

#9 Re: Zakon o Generalnim zastupnicima

Post by Utokkha »

udrch wrote:
sedinm wrote:Ako je to stvarno tako da se zaista samo od odredenih Generalnih zastupnika ''mora'' nabavljati roba, kako da znamo koja roba/brend jer vec pod Generalnim zastupnistvom?!
Može se pronaći lista zaštićenih proizvoda koje ne može uvesti niko drugi osim ovih generalnih..
Iako kad je u pitanju naša zemlja tu nema pravila skoro nikakvih..
Za sve ove godine ja sam tek jednom čuo da je oduzeta roba na carini zbog povrede prava o generalnom zastupanju..radilo se o Sony proizvodima..
Sony je primjer zaštite, a kad je u pitanju Sony dovoljno ti je da se obavežeš svaki mjesec da ćeš kupovati robe u vrijednosti od 30 000 eura i odmah si generalni zastupnik, kojih u ovoj zemlji može da bude koliko god hoćeš..
Inače hercegovci maximalno manipulišu sa ovim pravima..
Ja znam četiri kompanije.
sedinm

#10 Re: Zakon o Generalnim zastupnicima

Post by sedinm »

Radio bih sa odjecom, obucom i kozmetikom.
Mislim da sam sada pojednostavio.
Joj jednom isto pitanje.
Gdje i da li se moze pronaci lista brendova odjece, obuce i kometike koja je ''zasticena'' ?
Hvala svima koji mogu pomoci.
Utokkha

#11 Re: Zakon o Generalnim zastupnicima

Post by Utokkha »

sedinm wrote:Radio bih sa odjecom, obucom i kozmetikom.
Mislim da sam sada pojednostavio.
Joj jednom isto pitanje.
Gdje i da li se moze pronaci lista brendova odjece, obuce i kometike koja je ''zasticena'' ?
Hvala svima koji mogu pomoci.
I (j)opet ponavljam. Kontaktiraj direktno kompanije čije proizvode planiraš prodavati.
Barem je internet donio blagodat zvanu email.
Sretno!
Motokultivator

#12 Re: Zakon o Generalnim zastupnicima

Post by Motokultivator »

Nisam pravnik, ali mislim da Generalni zasutpnik nije isto sto i Ekskluzivni zastupnik. Pokusaj se oko toga raspitati.
sinus

#13 Re: Zakon o Generalnim zastupnicima

Post by sinus »

Utokkha wrote:
sinus wrote:

U autoindustriji, imaš zastupnike različitih automarki. VW, Peugeot, Ford... Znaš li zapravo šta je monopol uopšte?

A *ebi ga ne znam :?
Post Reply