Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Utokkha

#1 Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by Utokkha »

Zakon o upravljanju državnim kapitalom - veliki zakon koji je prošao na mala vrata (ili lice i naličje Države za čovjeka)

Zakon na bosanskom, u PDF:

http://www.fmeri.gov.ba/systems/file_do ... =347&ver=1

Nisam zaposlen u državnom sektoru. Imam averziju prema birokratskom aparatu svih naših državnih organa i podorgana. Realni sektor će kad-tad isplivati kao jedini generator napretka.
Razlog zbog kojeg otvaram ovu temu su moje naročite simpatije prema nekadašnjim gigantima bh. privrede, od kojih su mnogi na izdisaju.

U medijima podjednako kao i vijest o Shellu, isplivao je potiho Zakon za kojeg otvaram temu. U Dnevniku FTV uspio sam saznati detalje Nacrta, prije donošenja Zakona.
Konkretno, u slučaju objavljenog Zakona (tada se govorilo o nacrtu) riječ je o odredbi člana 30 Zakona, po kojem se u slučaju poslovanja s gubitkom u preduzeću s većinskim državnim vlasništvom, ukidaju odredbe kolektivnog ugovora između Sindikata i društva, i svi radnici šalju na minimalac.

Da mi je samo znati koji se genijalac dosjetio ovog!

Riječ je o potpunom promašaju! Isti oni katili koji su gotovo uništili firme po okončanju rata, sada su se dosjetili kako ih ugasiti. Zašto su ove odredbe katastrofalne? Evo nekoliko manjih razloga (da ne ulazim u strateška razmišljanja; napravimo mali presjek):

1. Treba posmatrati ko uglavnom radi u tim kompanijama? Riječ je o više-manje prilično staroj radnoj snazi. Mahom su to uposlenici 50+, stručni kadar od prije rata, s ozbiljnim zdravstvenim poteškoćama i neprimjerenošću znanja za uvjete tržišta (u smislu fluktuacija radne snage). Riječ je uglavnom o ljudima koji nemaju alternativu za trenutni posao. Mnogi od njih su pred penzionisanjem. Po industrijama, riječ je o specijalističkim radnicima (metal, drvo) koji nemaju alternativu nalaženju posla osim prekvalifikacije-dokvalifikacije ili traženja posla u državi omiljenim komercijalnom i državnom sektoru.

2. Ukoliko su htjeli podstaći ljude na rad štapom umjesto mrkvom, u potpunosti su fulili. Dakle, i ono malo kvalitetnih ljudi koji radi u ovim kompanijama, otići će tražiti posao na drugim mjestima. U kontekstu prethodnog, trebamo napraviti distinkciju između 80/20 (80 posto iz prve grupe i 20 posto kvalitetnih). Svakako posmatram kako sve više naših inžinjera odlazi u inozemstvo, neki primorani, neki pozvani...

3. U uvjetima potpune neefikasnosti inspekcije za rad, prepušta se more polubolesnih "kontroverznim biznismenima" i pridružuje ih se skupini <30 (mladih-aktivnih u traženju posla).

Neću dalje izlagati. Siguran sam da je riječ o fatalnom ulomku u Zakonu koji će zapečatiti sudbinu firmi. Riječ je o potpuno pogrešnom načinu rješavanja problema tih firmi. Jeste da odredbe Zakona još nismo osjetili, ali ja osjećam njegove kataklizmičke posljedice primjene.

Ujedno, umjesto kraja, koristim priliku da pozdravim glupana iz Ministarstva energetike koji se dosjetio predložiti Zakon u ovoj formi. Takođe koristim priliku pozdraviti idiote počev od Trhulja do čistačice u Resoru, svi redom s poslovima preko veze kojima bih poželio da osjete sudbinu rada mladih u ovoj državi (10-12 sati rada dnevno).

Naredna godina donosi nam nove štrajkove, sve zbog potpune, neću napisati neosjetljivosti, nego neznanja vlasti da se nosi s realnim sektorom.
JThomas

#2 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by JThomas »

kad bi to bilo i kad bi došlo do suda, ja mislim da bi palo i da bi sud morao "stati na stranu" kolektivnog ugovora. al' mislim, apsurdno je, ne moraš biti nikakav stručnjak da to skontaš.
nosara

#3 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by nosara »

JThomas wrote:kad bi to bilo i kad bi došlo do suda, ja mislim da bi palo i da bi sud morao "stati na stranu" kolektivnog ugovora. al' mislim, apsurdno je, ne moraš biti nikakav stručnjak da to skontaš.
Do tad bi na mjestu, npr. Energoinvesta, niknuo hotel, a zemljiste promijenilo vlasnika barem 3 puta...
JThomas

#4 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by JThomas »

ma joj, ovo je svakako samo nastavak davno započetog...
Miki123

#5 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by Miki123 »

Ne znam.. iskreno, u mom gradu ima par tih firmi, bivših giganata, al baš giganata sa 2, 3 hiljade zaposlenih.. sada te firme ni chuck norris ne može spasiti. da, u svim je državni kapital odlučujući faktor, i nešto sitno dioničari - radnici. dolazio sudija koji radi na stečajevima i kaže, te vaše firme su prije 10 godina bile zrele za stečaja. kada u enciklopediji stoji stečaj, treba da bude njihova slika.

nikom se ne pomaže što te firme životare, radnici "rade", ko fol idu plaće, dugovi ogromni imovina nikakva.. mislim, očigledno je neko te firme onako popljačko, zna se i ko, ali to je sve bilo od 95 do 00, max 03. Očekivat sad da će neko magičnim štapićem, firmu koju ima hiljadu zaposlenih od kojih radi 20 i to čuvari i slično, pretvoriti u giganta je suludo.
JThomas

#6 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by JThomas »

i to je istina, tu je šteta davno, davno napravljena.
motorola01

#7 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by motorola01 »

JThomas wrote:kad bi to bilo i kad bi došlo do suda, ja mislim da bi palo i da bi sud morao "stati na stranu" kolektivnog ugovora. al' mislim, apsurdno je, ne moraš biti nikakav stručnjak da to skontaš.
Ne znam da li si cuo sta se desilo sa radnicima Elektroprivrede povodom njihovog kolektivnog ugovora?!Meni je prije nekih desetak dana prijatelj koji radi u EP ispricao kako su njih shebali ovi sto trenutno vladaju u FBIH,pa tako i u EP..

Naime oni(radnici) su imali neki kolektivni ugovor potpisan izmedju da li vlade ili vrha EP i sindikata.Ugovor je potpisan tamo neke 2000.,2001. 2002.,ne znam ni ja kad.Po tom ugovoru radnici EP su trebali od dana potpisivanja tog ugovora primati nekih 15-20% vecu platu,ali ona se nije isplacivala u tom iznosu nego je isla plata kao sto ide(neka umanjena).Tako da se desilo to da sad Elektroprivreda BIH duguje tim radnicima razliku plata od dana potpisivanja,pa sve do danas.Znaci razlika neisplacenog dijela plate nekih 8-10 godina x 12 mjeseci x tih 15-20%..Mozes misliti koliko je to novca po radniku!!!!

Eh sad dolazi se do drzave za covjeka.Prije par godina,kako mi on kaze su bili blizu dogovora da se radnicima isplate dionice firme na ime tog duga,tako da bi EP rijesila taj ogromni dug sa nekih 3-5 posto(u to vrijeme) dionica firme,ali eto to se nekako izjalovilo.Nakon toga im je valjda sindikat razmisljao da ide sa tuzbom i da tuzi firmu,ali ni to nisu uradili(da li svjesno ili nesvjesno to niko ne moze sad reci,ali vrlo lako bi moglo biti ovo drugo,zarad nekih sopstvenih ciljeva) nego su se pokusavali nagoditi sa firmom.
Uglavnom sad kad su vidjeli da nece vidjeti banke od firme i od tih "zaostataka" i tog kolektivnog ugovora,sad su pokusali tuziti EP.Ali sta se dogodilo sad :?:

Dogodilo se to da nijedan sudija nece da prihvati taj slucaj,jer je "navodno" doslo do zastarijevanja slucaja :shock: :dance: ..Vjerovatno su u sprezi SDP,vlada,uprava EPBIH-a i naravno sudstvo...Samo mi ne ide u glavu kako je moguce da tako nesto zastari???E to nam je drzava za covjeka(Zlatka i nikog vise)...Tako da i ne cudi sto je prosao ovaj zakon o kojem govorite...
JThomas

#8 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by JThomas »

brate, sada kad predaš tužbu na sud ona se odmah unosi i odmah dobija sudiju, automatski, po elektronskom sistemu. i na zastaru sud NE pazi po službenoj dužnosti, tako da, uz sve dužno poštovanje, mislim da je taj dio šuplja.
motorola01

#9 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by motorola01 »

JThomas wrote:brate, sada kad predaš tužbu na sud ona se odmah unosi i odmah dobija sudiju, automatski, po elektronskom sistemu. i na zastaru sud NE pazi po službenoj dužnosti, tako da, uz sve dužno poštovanje, mislim da je taj dio šuplja.
POsto kupio,po to prod`o...I meni je bilo nelogicno da im kazu da je zastarjelo i to sam mu rekao,ali on kaze da su im tako rekli.Ako koga znas da radi u EP raspitaj se malo u vezi ovoga.Uglavnom im price pricaju kako ne mogu tuziti firmi jer nece niti jedan sudija da uzme tuzbu.Da li sto ne smije(posto je ogromna cifra u pitanju i ne zeli da se suprostavlja vlasti) ili je nesto sasvim drugo u pitanju.
JThomas

#10 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by JThomas »

tužbe se sad odmah zavode na pisarni dok ti čekaš i sistem automatski dodjeljuje sudiju. znači "uzimanje" predmeta - ne postoji. (postoji izuzeće sudije - ali to je izuzetak za koji se razlozi moraju dokazati u svakom konkretnom slučaju) zastara? može biti - ali sud ne pazi na zastaru po službenoj dužnosti već samo po prigovoru stranke.

ovu državu i njene firme tuži apsolutno svako, sudovi su pretrpani tim tužbama, a najviše upravo njeni radnici. onaj ko je zakinut kod privatnika čeka da nađe drugi posao da bi tužio, a budžetlije tuže sa radnog mjesta na kojem i dalje rade, prosvjetni radnici, MUP, GRAS, administrativci, čak i sudije...ma svi. zijanio bi se kad bi znao koliko. i sudovi uredno presuđuju. mislim, teško je naplatiti jer para nema. al' presuđuje se uredno.
poznanik

#11 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by poznanik »

JThomas wrote:... zijanio bi se kad bi znao koliko. i sudovi uredno presuđuju. mislim, teško je naplatiti jer para nema. al' presuđuje se uredno.
Šta smatraš urednošću - realnu pravovremenost u donošenju odluka, ili realne i pravične presude?
JThomas

#12 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by JThomas »

po meni je sve na nivou predmeta gdje država nije involvirana, znači sve to može biti jako upitno, i stručnost i pravovremenost, i sve to ovisi od milion faktora...ali mislim da nema diskriminacije u korist države u odnosu na predmeta gdje država nije u igri, nego da je kao i sa svim drugim predmetima. rješavaju se istim (pre)sporim tempom, i od strane istih (ne)stručnih sudija.

a priča "sudija neće da uzme predmet", i to jer "misli da je došlo da zastare"...to kategorički tvrdim da ne može da bude.
Ricken

#13 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by Ricken »

JThomas wrote:po meni je sve na nivou predmeta gdje država nije involvirana, znači sve to može biti jako upitno, i stručnost i pravovremenost, i sve to ovisi od milion faktora...ali mislim da nema diskriminacije u korist države u odnosu na predmeta gdje država nije u igri, nego da je kao i sa svim drugim predmetima. rješavaju se istim (pre)sporim tempom, i od strane istih (ne)stručnih sudija.

a priča "sudija neće da uzme predmet", i to jer "misli da je došlo da zastare"...to kategorički tvrdim da ne može da bude.
Upravu si. Hvala za zakon. Znam slučajeve gdje su sudovi presudili u desetke miliona KM na štetu budžeta u korist javnih preduzeća, ali Valda kao većinski vlasnik nema namjeru u skorije vrijeme postupiti po presudama već to namjerav kompenzirati budućim obavezama poreza na dobit, iako je vrlo upitan zakosnki okvir za takve aranžmane.
Ono što mene jedi od ove "DRŽAVE ZA ČOVJEKA" su najave izmjena zakona o porezu na dohodak (porezno dopustive dnevnice su već smanjene na 25 KM u skladu sa uredbom za budžetske korisnike), je što ne znaju bolji način za namicanje prihoda od povečanja poreza za obična čovjeka. A to što se milioni izvlače iz domaćih preduzeća u ino vlasništvu transakcijama koje po europskim zakonima imaju karakter dividende (ali ne i po federalnom) i gdje budžet gubi ogromne novce, to nikom ništa. Jednaki mediokriteti kao i oni predhodni, samo možda bahatiji, tako da ovaj zakon što si postavio nije nešto što bi više moglo iznenaditi obična čovjeka.
JThomas

#14 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by JThomas »

najveći broj pozitivno riješenih apelacija ustavnom sudu otpada upravo na te slučajeve. ako sam ne pristaneš na neku drugu opciju, moraju ti isplatiti keš i u razumnom roku bez "čekamo rebalans budžeta" i tih izgovora.
Ricken

#15 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by Ricken »

JThomas wrote:najveći broj pozitivno riješenih apelacija ustavnom sudu otpada upravo na te slučajeve. ako sam ne pristaneš na neku drugu opciju, moraju ti isplatiti keš i u razumnom roku bez "čekamo rebalans budžeta" i tih izgovora.
Misliš ako nepristanu direktori koje je postavila ista ta vlada. Ne kaže se džaba, "veži konja đe ti aga kaže".
JThomas

#16 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by JThomas »

tuže i fizička lica, u ogromnim količinama.
bambina78

#17 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by bambina78 »

Po ovom bi znacilo ako Elektroprivreda ostvari gubitak da svi radnici idu na minmalac?

Pa i nije to lose. Isto bi se primjenilo i na Vodovod i na Gras npr? Fino bi bilo smajitii budjetskim parazitima place, jer novim nametima (porez na dohodak) samo ce jos vise ugusiti privredu koja je vec u agoniji.
Ricken

#18 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by Ricken »

bambina78 wrote:Po ovom bi znacilo ako Elektroprivreda ostvari gubitak da svi radnici idu na minmalac?

Pa i nije to lose. Isto bi se primjenilo i na Vodovod i na Gras npr? Fino bi bilo smajitii budjetskim parazitima place, jer novim nametima (porez na dohodak) samo ce jos vise ugusiti privredu koja je vec u agoniji.

Šta ima tu normalno, da radnici odgovaraju za rad uprave, a nemaju nikakvu mogučnost da utiču na rad ili poslovanje, da ne kažem da nije u skladu sa nekim drugim zakonima?
"Budžetski paraziti" i radnici u JP nisu isto, i nisam siguran da se ovaj zakon odnosi na "budžetske parazite"!
Otprilike prevedeno u bosansku realnost:
Javna preduzeća u vrijeme ove nove vlasti neće poslovati sa gubitkom, makar to izvještaji neće pokazivati.
Kažeš tu su novi nameti, ali ovakva politika, će značiti manje budžetskih prihoda, što će onda opet značiti nove namete za nesalomivu domaću privredu. Vjerovatno je ovo neka viša vizija koju mi obični smrtnici nemožemo shvatiti, ili samo guranje na mala vrata nekih tekovina prošlog sistema.
tataćusak

#19 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by tataćusak »

U članu 30. piše da se u naredna tri mjeseca isplaćije minimalac a ne u nedogled. A koliko znam ako neko tri mjeseca isplaćuje minimalac već u sljedećem ili ti ga četvrtom, je dužan da pokrene stećaj, ne može minimalac za vazda. Ispravite me ako griješim.
bambina78

#20 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by bambina78 »

Ricken wrote:
Šta ima tu normalno, da radnici odgovaraju za rad uprave, a nemaju nikakvu mogučnost da utiču na rad ili poslovanje, da ne kažem da nije u skladu sa nekim drugim zakonima?
.
Ako firma ne zaradjuje dovoljno da isplacuje taj nivo plata, odakle onda te pare? Firma svoje rashode mora da uskladi sa prihodima i naravno da je glupost da radnici imaju ogromne plate, a firma, bilo koja, u gubitku. Znaci da trose vise nego sto zaradjuju, a to nije moguce vjecno raditi.
JThomas

#21 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by JThomas »

dobit je jako relativan pojam i frizira se u skladu s tim da li se mora pohvaliti istom ili sakriti dobit od politike. potrošnja javnih poduzeća je nenormalna i gura cijelu zemlju u ambis, ali ovakvo rješenje otvara upravo strašne mogućnosti zloupotrebe.
Ricken

#22 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by Ricken »

tataćusak wrote:U članu 30. piše da se u naredna tri mjeseca isplaćije minimalac a ne u nedogled. A koliko znam ako neko tri mjeseca isplaćuje minimalac već u sljedećem ili ti ga četvrtom, je dužan da pokrene stećaj, ne može minimalac za vazda. Ispravite me ako griješim.
Možeš li se pozvati na neki član, predpostavljam da misliš na Zakon o preduzećima, ali nisam iskreno čuo za atkvu odredbu?
Ricken

#23 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by Ricken »

JThomas wrote:dobit je jako relativan pojam i frizira se u skladu s tim da li se mora pohvaliti istom ili sakriti dobit od politike. potrošnja javnih poduzeća je nenormalna i gura cijelu zemlju u ambis, ali ovakvo rješenje otvara upravo strašne mogućnosti zloupotrebe.
Javna preduzeća imaju ulogu očuvanja socijalnog mira, ne sva ali najveća da. Koliko samo BHTelecom ili HT imaju viška uposlenih? Druga da bi jedan ovakav zakon mogao primjenjivat moraš uskladiti i neke druge zakone koje omogučavaju upravi da se namire za iznose neisplačenih plaća, kao razlike ugovorene i minimalca. Plaće menadžmenta javnih preduzeća su zakonom determinirane. S druge strane imaš i za radnike kolektivne ugovore i čitavo radno zakonodavstvo koje neomogučava provedbu ovakvih zakona, odnosno omogučava, ali posljedice će biti tužbe, i oštetni zahtjevi.
Ricken

#24 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by Ricken »

bambina78 wrote:
Ricken wrote:
.
Ako firma ne zaradjuje dovoljno da isplacuje taj nivo plata, odakle onda te pare? Firma svoje rashode mora da uskladi sa prihodima i naravno da je glupost da radnici imaju ogromne plate, a firma, bilo koja, u gubitku. Znaci da trose vise nego sto zaradjuju, a to nije moguce vjecno raditi.
Naivno posmatranje stvari, ali vjerojatno u skladu sa tvojim godinama.
Radnici nisu odgovorni za gubitke nego uprava. Radnici se ne plačaju prema učinku (takav je zakon) nego za provedeno vrijeme na poslu, dok se naknade menadžemnta isplačuju po učinku. Nema logike da ja kao radnik kojeg niko ništa nepita, snosim na ovaj način odgovornost za rezultate.
madner

#25 Re: Zakon o državnom kapitalu - zakon koji je prošao na mala vra

Post by madner »

JThomas wrote:dobit je jako relativan pojam i frizira se u skladu s tim da li se mora pohvaliti istom ili sakriti dobit od politike. potrošnja javnih poduzeća je nenormalna i gura cijelu zemlju u ambis, ali ovakvo rješenje otvara upravo strašne mogućnosti zloupotrebe.
Ko govori ovdje o javnim preduzecima?

Ovdje se govori o firmama kao sto je Elektroprivreda, Telecom, Eronet, Aluminium (ali i cijela namjenska industrija) a ne o GRASu ili vodovodu.
Post Reply