Zakon o autorskim pravima/internet

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
mamica papucarka

#1 Zakon o autorskim pravima/internet

Post by mamica papucarka »

Jel neko zna kako je regulisan zakon o autorskim pravima na internetu?

Da li, recimo, novine smiju objavit neciju fotku skinutu sa interneta, a da se prije toga novinar nije konsultovao sa vlasnikom fotke? Mislim, skidanje fotografija ili teksta sa privatnih stranica?
Ili, ja stavim adresu svoje web stranice na kojima se nalaze moja djeca.
I sad se nadje neko ko bez mog odobrenja uzme fotku i plasira je dalje u javnost?

Kakva je situacija kod blogova? :? Jel se sa blogova smiju skidat fotografije, a i tekst?
perke

Post by perke »

mislim da ne postoji neki zakon na globalnom nivou - na nivou Mreze, to je u vecini slucajeva regulisano "uslovima koristenja (copyright/copyleft) " svakog pojedinog vlasnika tog materijala.
Vecina javnih medija ne dozvoljava koristenje materijala bez njihove saglasnosti, naravno tu novci igraju igru :x

ako zelis neki svoj rad "zastititi" najbolja trenutna varijanta je http://creativecommons.org/, koji imaju vrlo fleksibilne licence.

ja sam stavio par radova pod jednu od tih licenci, ImageImageImage
Attribution Non-commercial Share Alike verziju .... mozes skidati, koristiti, prepravljati, raditi sta hoces ... dok god koristis istu licencu :D

i mislim da je to sasvim OK... Copyleft je zakon!! :D
The_Fluid

#3 Re: Zakon o autorskim pravima/internet

Post by The_Fluid »

mama29 wrote:Jel neko zna kako je regulisan zakon o autorskim pravima na internetu?

Da li, recimo, novine smiju objavit neciju fotku skinutu sa interneta, a da se prije toga novinar nije konsultovao sa vlasnikom fotke? Mislim, skidanje fotografija ili teksta sa privatnih stranica?
Ili, ja stavim adresu svoje web stranice na kojima se nalaze moja djeca.
I sad se nadje neko ko bez mog odobrenja uzme fotku i plasira je dalje u javnost?

Kakva je situacija kod blogova? :? Jel se sa blogova smiju skidat fotografije, a i tekst?
Ovako,
situacija kod preuzimanja fotografija na privatne web stranice i blogove je takva da se to tolerise, u svim slucajevima osim u slucajevima zloupotrebe istih. Znaci ako ti zelis da napravis stranicu sa slikama celebrity osoba, iste te nece tuziti zbog koristenja njihovih slika. To se moze desiti ako je naravno preuzeta slika za koju je striktno naglaseno da je agencija, te da je preuzimanje kaznjivo.

Isto je i sa tekstovima.

Ovo se odnosi na takozvane nekomercijalne i niskokomercijalne stranice.
mamica papucarka

Perke, muz mi rece da je to komplikovano "zastitit" U svakom slucaju hvala ti. Malo cu se raspitat.

Na jednom drugom forumu procitam kako su novinari jednoh hrvatskog sedmicnjaka, jednoj zeni, ukrali fotku njenog maloljetnog djeteta i to sa njenog bloga. Zeni oci ispale kada je na naslovnoj stranici ugledala fotku svog malca i to uz nekakav tekst koji nije bas primjeren. :shock:

Koliko znam, niti ijedna fotka maloljetne osobe, se ne smije objavit, dok
se ne dobije odobrenje roditelja.

Fluid, muz mi rece da je cuo od strane jednog advokata da se privatne fotke ne smiju koristit u komercijalne svrhe.
Izuzeci su ove slavne licnosti:-)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Da, taj blog je ta zena poslije zatvorila i cini mi se da je tuzila novine (bit ce da je bio Jutarnji list)
mamica papucarka

The_Fluid wrote:Da, taj blog je ta zena poslije zatvorila i cini mi se da je tuzila novine (bit ce da je bio Jutarnji list)
Ovo je bilo prije nekoliko dana.

Slobodna Dalmacija :oops:
Post Reply