Zakon o akcizama na naftne derivate (+15kf/l)?

Post Reply

Podržavate li uvođenje akcize na naftne derivate u iznosu od 15kf/l za izgradnju autoputeva u FBiH?

Da.
2
18%
Ne.
9
82%
Svejedno mi je.
0
No votes

Total votes: 11

studiorum_tuzlaensis

#1 Zakon o akcizama na naftne derivate (+15kf/l)?

Post by studiorum_tuzlaensis »

Čitam upravo Miličevićku. Ovaj sramotni prijedlog Zakona zaslužuje vlastitu temu i malo više pažnje. Nadajmo se da Zastupnički Dom Parlamenta FBiH neće podleći pritiscima kao i prvi put, te da neće usvojiti ovu smijuriju kojom se ionako maksimalno oporezovano gorivo, još jednom oporezuje po ko zna koji put.

Mislim da je izgradnja autocesta ovim novcem samo paravan, dok je srž u tome da će oni ovaj novac kanalisati (o.a. oprati) kroz svoje neke šeme i da će ovim parama pokušati održavati glomazni sistem administracije mirnim. Znači, Pismo namjere MMFu nema veze sa ovim, samo je izgovor i pritisak na Parlament da odradi svoj dio posla i zaduži nas do besvijesti na teret običnog građanina koji kupuje dizel.

Javnost mora da bude informisana šta ovo znači, jer ako se krene ovako popuštati, za sljedeću tranšu će nas ucjenivati sa nekim novim akcizama i tako unedogled. NEK SMANJE TROŠKOVE, nek smanje svoje plate, nek otpuste viškove i para će biti.

Ja stvarno ne vidim da je iko izabrao ovu Vladu, ovo je uhljebaška Vlada ko i svaka do sad, istina je da se traže prelazna rješenja, ali PREKO LEĐA građana a ne PREKO NJIHOVIH LEĐA i to je ključ!

Da se podsjetimo još jednom, i nadamo se da će potrajati ovo negativno mišljenje:
Riječ je o rješenju kojim se uvećava trošarina za naftne derivate za 0,15 maraka po litru te se uvodi i trošarina i cestarina za biogorivo i biotečnosti. Zastupnici su podržali negativno mišljenje Komisije za budžet i finansije, koje se odnosi i na Zakon o sistemu oporezivanja i Zakon o uplatama na jedinstveni račun, a koji su samo popratni zakoni koji omogućavaju sprovođenje Zakona o akcizama.

Iz Vijeća ministara BiH ranije je rečeno da su prijedlozi uvođenja ove trošarine i uvećanja trošarina ugrađeni u Reformsku agendu, a isto tako i u Pismo namjere MMF-u.

Parlamentarci su se na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH žalili što su Vijeće ministara BiH, Vlada RS-a i Vlada FBiH obećali MMF-u usvajanje Zakona o akcizama.

Naime, u Pismu namjere MMF-u vlasti iz BiH napisale su: "Da bismo mobilizirali sredstva za investicije u ključnu infrastrukturu, Parlamentarna skupština BiH će do kraja septembra 2016. godine odobriti povećanje akcize na gorivo, uključujući autoplin i biogorivo, za 15 feninga po litru, a dodatni prihodi u iznosu od 10 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Autoceste i Autoputevi, a 5 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Ceste i Putevi. Istovremeno, povećat ćemo akcize na lož ulje kako bismo premostili cjenovni jaz između različitih kategorija naftnih derivata".

Posebno glasni su bili zastupnici iz reda opozicionih stranaka SNSD, SDP i DF, koji su isticali kako povećanje cijena nije evropski put te kako je potrebno da Uprava za indirektno oporezivanje u parlamentarnu proceduru uputi svoju verziju zakona.
Boli nas k**ac za pismo namjere, ne želimo akcizu i tačka!
mayab

#2 Re: Zakon o akcizama na naftne derivate (+15kf/l)?

Post by mayab »

Ja sam prvi za tu akcizu kad bi ona u punom iznosu isla za to za sta se uvodi, dakle autoputevi , moze i za nize rangirane ceste, sto se mene tice!

ALI, PITANJE GLASI : VJERUJETE LI VLADI (ili ti državi,strankama, političarima itd. ) U ISKRENE I POŠTENE NAMJERE ????

Ja ne! :bih:
Post Reply