Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
angeldimov

#1 Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by angeldimov »

https://www.youtube.com/watch?v=Z9by79F20_I

Zakir Naik na pitanje "ko je stvorio Boga". Kako vam se cini ova analogija? Ispada da po definiciji "bog nije stvoren", i to se mora uzimati kao datost, bez ikakvog dokaza i objasnjenja.
HM 2011

#2 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by HM 2011 »

On je Allah-Jedan! Allah je utociste svakom ! Nije rodio i rodjen nije, i niko Mu ravan nije !

Vrlo interesantno poimanje postojanja Boga - međutim -

Iz perspektive stvorenja - čovjeka ili bilo čega - nepojmljivo je da bilo šta nema svoj izvor - da nema Stvoritelja ? Nevjerovatno zar ne ?

Nije rodio i rođen nije i niko mu ravan nije ?

Jednostavno nemoguće pojmiti veličinu i grandioznost - a pokušaj obuhvatanja iste umom dovodi do ludila - i to je to.

Meni je jednostavnije utješiti se pojmom grandioznosti kada pogledam stvorenja ?

Veličina čovjeka u poređenju sa najvećom zvijezdom u svemiru je možda kao veličina elektrona u poređenju sa čovjekom - a Allah Dž.Š. je stvorio i svemir u kojem plovi bezbropj tih zvijezda, i zvijezde, i čovjeka, i hemijske elemente i sve sve opipljivo i neopipljivo.....

https://www.youtube.com/watch?v=Bcz4vGvoxQA

Sve što je stvoreno i red koji postoji sve je to previšđe savršeno da bi slučajno samo nastalo....

Isto kao pokušaj pronalska odgovora na veliki prasak - kaže "nastao je spojem materije i antimaterije" - šta je onda stvorilo materiju i antimateriju ???????

To je taj način razmišljanja ?
harač

#3 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by harač »

sažetak ovog iznad:

sve mora biti stvoreno, jer sve mora imati početak, ali sve ne mora biti stvoreno, jer sve ne mora imati početak + svemir je tako veliki, a mi tako mali
demimonde

#4 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by demimonde »

harač wrote:sažetak ovog iznad:

sve mora biti stvoreno, jer sve mora imati početak, ali sve ne mora biti stvoreno, jer sve ne mora imati početak + svemir je tako veliki, a mi tako mali
Ne pokušavaj shvatit, to je taj način razmišljanja :-D
HM 2011

#5 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by HM 2011 »

Hajde probajh umom pokušati pojmiti beskonačnost i javi se kad obuhvatiš u mislima beskonačnost....

Znači ne da letiš u svemirskom brodu brzinom svjetlosti, nego da mislima pokušaš da kao zamisliš beskonačnost i obiđeš je sa kraja na kraj - i da da se onda javiš kada je obiđeš u mislima ?

Evo ne moraš svemir - hajde zamisli beskonačni broj 1/3 u zadnju decimalu ?

Ne može čovjek umom smisliti beskonačnost i prizna to i kaže da je to dogma i to mu je normalno.....

- a postavlja pitanje Ko je stvorio Boga - pa i da mu daš odgovor da je neki veći Bog stvorio Boga (Zeus stvorio Marsa) - ili da se sam stvorio - opet ne bi bio zadovoljan - i smiješno mu to sve.....

Beskonačnost brojeva, ili svemira mu normalna pojava a ne može je uopšte mentalno pojmiti niko, znači čovjek nije sposoban da je u mislima prikaže........

Porijeklo Boga mu nenormalna pojava ?

:lol: :lol: :lol:

Neptuna mi......
FreedomUSA

#6 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by FreedomUSA »

Zar nije ovako jednostavnije: Sve unutar našeg fizičkog univerzuma mora imati početak. Svejedno dali je najmanji organizam, travka, cvijet, insekt, čovjek, šta god da je, to nešto ima početak. Međutim ako Bog postoji, logično je zaključiti da se on nalazi van našeg fizičkog univerzuma, jer ga je stvorio. Zajedno sa fizičkim univerzumom morao je stvoriti i zakone koji se nalaze u univerzumu. Ako je Bog van univerzuma, onda ovi zakoni nemaju veze s njim. Dakle "tamo negdje" ne mora postojati ni vrijeme, ni početak, ni kraj.
HM 2011

#7 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by HM 2011 »

FreedomUSA wrote:Zar nije ovako jednostavnije: Sve unutar našeg fizičkog univerzuma mora imati početak. Svejedno dali je najmanji organizam, travka, cvijet, insekt, čovjek, šta god da je, to nešto ima početak. Međutim ako Bog postoji, logično je zaključiti da se on nalazi van našeg fizičkog univerzuma, jer ga je stvorio. Zajedno sa fizičkim univerzumom morao je stvoriti i zakone koji se nalaze u univerzumu. Ako je Bog van univerzuma, onda ovi zakoni nemaju veze s njim. Dakle "tamo negdje" ne mora postojati ni vrijeme, ni početak, ni kraj.
Takvo stajalište i ja zastupam ali privatno....

Najviše se oslanja na "Dunjaluk je samo iskušenje".....
Arata

#8 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by Arata »

HM 2011 wrote:Hajde probajh umom pokušati pojmiti beskonačnost i javi se kad obuhvatiš u mislima beskonačnost....

Znači ne da letiš u svemirskom brodu brzinom svjetlosti, nego da mislima pokušaš da kao zamisliš beskonačnost i obiđeš je sa kraja na kraj - i da da se onda javiš kada je obiđeš u mislima ?

Kad sam bio mali i čuo da je svemir beskonačan nisam mogao to da zamislim. Ono što bi se reklo, mind blown. Ali kako sam vremenom malo počeo da razmišljam, nekako sam u potpunosti shvatio pojam beskonačnog svemira.
Prvo da razjasnimo, ovdje govorimo o prostoru (svemir = space - prostor). Meni nema ništa čudno u tome da je prostor beskonačan. Čak ne mogu sada da zamislim da je konačan.
Dalje, zamisli da naiđeš na neku "granicu". Pa zar nije logično da bi trebao moći probiti / oštetiti tu granicu, barem malo, a time širiš svoj "konačni" prostor.

Ovo sa 1/3 je stvar apstrakcije u matematici. Matematika koristi apstrakciju da bi olakšala računanje. Npr., u matematici broj 1 može da predstavlja sve i svašta, od jabuke, aviona pa do države. U prirodi 1 bi trebalo da predstavlja elementarnu česticu koja se ne može dalje dijeliti (prirodni brojevi N). Zamisli da je jabuka sačinjena od 3 el. čestice. I sad hoćeš da podjeliš tu jabuku na dva dijela. Matematički je 1 jabuka / 2 = 0.5 jabuke.
Ali u stvarnosti ti pokušavaš da podjeliš skup od 3 čestice koje se ne mogu podjeliti. Tako možeš da dobiješ dva podskupa: sa jednom i sa dvije čestice. E pošto jabuke imaju pretežno trilione (vjerovatno i više) čestica, matematika prilično dobro radi u ovom slučaju (čestica gore-dole nema neku ulogu). Ne bi bilo praktično da jednu jabuku predstavljamo sa ogromnim brojevima.
harač

#9 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by harač »

FreedomUSA wrote:Zar nije ovako jednostavnije: Sve unutar našeg fizičkog univerzuma mora imati početak. Svejedno dali je najmanji organizam, travka, cvijet, insekt, čovjek, šta god da je, to nešto ima početak. Međutim ako Bog postoji, logično je zaključiti da se on nalazi van našeg fizičkog univerzuma, jer ga je stvorio. Zajedno sa fizičkim univerzumom morao je stvoriti i zakone koji se nalaze u univerzumu. Ako je Bog van univerzuma, onda ovi zakoni nemaju veze s njim. Dakle "tamo negdje" ne mora postojati ni vrijeme, ni početak, ni kraj.
puno lucidniji odgovor od naikovog ili HM-ovog. na žalost, ne vodi nigdje: kako bog može išta odlučiti, ukoliko "postoji" (reče da nema prostora?) tamo gdje nema vremena? iako navodno božija materija (supstanca) ne mora doći ni iz čega, svemirska materija mora doći od druge materije, te odakle je bog izvukao (iz šešira? iz "neprostora"? iz svog uma?). milion drugih pitanja koja nisu ništa smislenija od one da je sav svijet na leđima kornjače
sokkia

#10 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by sokkia »

angeldimov wrote:https://www.youtube.com/watch?v=Z9by79F20_I

Zakir Naik na pitanje "ko je stvorio Boga". Kako vam se cini ova analogija? Ispada da po definiciji "bog nije stvoren", i to se mora uzimati kao datost, bez ikakvog dokaza i objasnjenja.
tebi baš dosadno pa udario svaki minut otvarati slicne teme :(
HM 2011

#11 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by HM 2011 »

Arata wrote:
HM 2011 wrote:Hajde probajh umom pokušati pojmiti beskonačnost i javi se kad obuhvatiš u mislima beskonačnost....

Kad sam bio mali i čuo da je svemir beskonačan nisam mogao to da zamislim. Ono što bi se reklo, mind blown. Ali kako sam vremenom malo počeo da razmišljam, nekako sam u potpunosti shvatio pojam beskonačnog svemira.
Prvo da razjasnimo, ovdje govorimo o prostoru (svemir = space - prostor). Meni nema ništa čudno u tome da je prostor beskonačan. Čak ne mogu sada da zamislim da je konačan.
Dalje, zamisli da naiđeš na neku "granicu". Pa zar nije logično da bi trebao moći probiti / oštetiti tu granicu, barem malo, a time širiš svoj "konačni" prostor.

Ovo sa 1/3 je stvar apstrakcije u matematici. Matematika koristi apstrakciju da bi olakšala računanje. Npr., u matematici broj 1 može da predstavlja sve i svašta, od jabuke, aviona pa do države. U prirodi 1 bi trebalo da predstavlja elementarnu česticu koja se ne može dalje dijeliti (prirodni brojevi N). Zamisli da je jabuka sačinjena od 3 el. čestice. I sad hoćeš da podjeliš tu jabuku na dva dijela. Matematički je 1 jabuka / 2 = 0.5 jabuke.
Ali u stvarnosti ti pokušavaš da podjeliš skup od 3 čestice koje se ne mogu podjeliti. Tako možeš da dobiješ dva podskupa: sa jednom i sa dvije čestice. E pošto jabuke imaju pretežno trilione (vjerovatno i više) čestica, matematika prilično dobro radi u ovom slučaju (čestica gore-dole nema neku ulogu). Ne bi bilo praktično da jednu jabuku predstavljamo sa ogromnim brojevima.

Da bi obuhvatio mislima moraš doći do kraja a pošto nema kraja pošto je u pitanju beskonačnost istu ne možeš obuhvatiti mislima jer bi je beskonačno pokušavao obuhvatiti a ne bi mogao - nego kažeš to nema kraja i popečatiš kao dogmatsko shvatanje.....

Još je bolje izbrojavanje onogg 0.33333333333 n

jednostavno nema kraja - nema čestica broj 3 se ponavlja beskonačno dugo....
Arata

#12 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by Arata »

HM 2011 wrote: Da bi obuhvatio mislima moraš doći do kraja a pošto nema kraja pošto je u pitanju beskonačnost istu ne možeš obuhvatiti mislima jer bi je beskonačno pokušavao obuhvatiti a ne bi mogao - nego kažeš to nema kraja i popečatiš kao dogmatsko shvatanje.....

Imaš totalno pogrešno razmišljanje. Ne možeš ti ništa veće obuhvatiti mislima jer nemaš dovoljno memorije u mozgu. Nema šanse da istovremeno zamisliš 10 000 različitih ljudskih lica, ali to ne znači da ne možeš da shvatiš da ona postoje.

A ovo sa brojevima ti je činjenica, to što tebi ne odgovara je tvoj problem.

I ja opet tvrdim da jedino ima smisla da je prostor beskonačan. Ako po tvom postoji neka granica, šta se nalazi iza te granice? Vjerovatno još prostora. Ne mogu da vjerujem da diskutujemo o ovome kad je to u nauci opšte prihvaćena činjenica. Hoćemo kasnije diskutovati o tome je li Zemlja elipsoid ili je ravna ploča?
HM 2011

#13 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by HM 2011 »

Arata wrote:
HM 2011 wrote: Da bi obuhvatio mislima moraš doći do kraja a pošto nema kraja pošto je u pitanju beskonačnost istu ne možeš obuhvatiti mislima jer bi je beskonačno pokušavao obuhvatiti a ne bi mogao - nego kažeš to nema kraja i popečatiš kao dogmatsko shvatanje.....

Imaš totalno pogrešno razmišljanje. Ne možeš ti ništa veće obuhvatiti mislima jer nemaš dovoljno memorije u mozgu. Nema šanse da istovremeno zamisliš 10 000 različitih ljudskih lica, ali to ne znači da ne možeš da shvatiš da ona postoje.

A ovo sa brojevima ti je činjenica, to što tebi ne odgovara je tvoj problem.

I ja opet tvrdim da jedino ima smisla da je prostor beskonačan. Ako po tvom postoji neka granica, šta se nalazi iza te granice? Vjerovatno još prostora. Ne mogu da vjerujem da diskutujemo o ovome kad je to u nauci opšte prihvaćena činjenica. Hoćemo kasnije diskutovati o tome je li Zemlja elipsoid ili je ravna ploča?
Nego diskutujemo o pokušaju obuhvatanja beskonačnosti umom,

ne plovilom da plovimo i tražimo kraj, nego da je obuhvatimo umom, zamislimo je ? Nakon kratkog vremena prestaješ je zamišljati i počečatiš to kao dogmu jer je fizički nemoguće zamisliti beskonačnost.

(ja mislim da treći put ovo pišem i objašnjavam o ravna pločo i elipsoidni obliku)
fatamorgana

#14 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by fatamorgana »

Ja se pitam ko stvori ovog Naika? :roll:
Voicefromthedesert

#15 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by Voicefromthedesert »

fatamorgana wrote:Ja se pitam ko stvori ovog Naika? :roll:
Ko god da je, nije mu najbolje uspio.

http://sheikyermami.com/sex-with-slaves-and-animals/

(Manite se kakva je stranica i poslušajte šta čovjek govori).
animals

#16 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by animals »

fatamorgana wrote:Ja se pitam ko stvori ovog Naika? :roll:
A niko normalan..
cenecimoveocino

#17 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by cenecimoveocino »

Kazu da smo mi igrica nekog naroda,nama upravljaju no lajferi,nesto kao GTA SA -.-

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
pussysmoke

#18 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by pussysmoke »

HM 2011 wrote:Nego diskutujemo o pokušaju obuhvatanja beskonačnosti umom,

ne plovilom da plovimo i tražimo kraj, nego da je obuhvatimo umom, zamislimo je ? Nakon kratkog vremena prestaješ je zamišljati i počečatiš to kao dogmu jer je fizički nemoguće zamisliti beskonačnost.

(ja mislim da treći put ovo pišem i objašnjavam o ravna pločo i elipsoidni obliku)
:lol: Fizički nemoguće...
HM 2011

#19 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by HM 2011 »

pussysmoke wrote:
HM 2011 wrote:Nego diskutujemo o pokušaju obuhvatanja beskonačnosti umom,

:lol: Fizički nemoguće...
Fizički nemoguće - da ?
harač

#20 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by harač »

provaljuješ se bezveze. da pratiš ove rasprave znao bi da ni ozbiljni apolozi ne negiraju mogućnost "zamišljanja" beskonačnosti, šta god da to značilo, već fizičko postojanje beskonačnosti (the klix infinite) unazad
HM 2011

#21 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by HM 2011 »

harač wrote:provaljuješ se bezveze. da pratiš ove rasprave znao bi da ni ozbiljni apolozi ne negiraju mogućnost "zamišljanja" beskonačnosti, šta god da to značilo, već fizičko postojanje beskonačnosti (the klix infinite) unazad
Dobro je ti apologeti zamisle i smisle kad je beskonačna......

Ljudski mozak ne može obuhvatiti pojam beskonačnosti svemira - jer bi zamišljao beskonačnost beskonačno.....

Odgovori tipa to nema kraja - i nema potrebe zamišljati nešto što nema kraja, nego samo usvojiti to kao činjenicu - to nije shvatanje -
to je povinovanje pojmu -
to je vjerovanje u nešto što nisi vidio u cjelini, niti možeš dokazati kao cjelinu, niti čak možeš zamisliti - vjerovanje da nešto nezamislivo postoji - i u to se vjeruje bez razmišljanja, propitivanja, podpitivanja......

Beskonačnost u svijetu u kojem sve podliježe zakonima - od gravitacije pa dalje - je faktički, fizički nezamisliv pojam !

Osim toga i par sitnica sve je moguće dokazati, pa skoro i opipati, premjeriti, uslikati - situacija sa beskonačnosti svemira je takva da ne da ne možeš izmjeriti, uslikati nego čak ne možeš niti zamisliti pojam toga jer sve što stane u tvoj i moj um ima neke opipljive dokučive granice.....

E sad zamsili ko je stvorio taj ogromni nezamislivi prostor ?

P.S.

Iz tog razloga je astronomija nauka koja će uvjek donositi nova saznanja..... :D
pussysmoke

#22 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by pussysmoke »

HM 2011 wrote:E sad zamsili ko je stvorio taj ogromni nezamislivi prostor ?
A zamisli onoga koji je stvorio onoga koji je stvorio taj ogromni nezamislivi prostor. Šokantno, zar ne?! Sad nešto još intersantnije. Pokušaj zamisliti onoga koji je stvorio onoga koji je stvorio onoga koji je stvorio taj ogromni nezamislivi prostor. Znam da sada već teško pratiš, ali molim te da ne odustaješ. Sada bi mogli pomjeriti granice tako što ćeš zamisliti onoga koji je zamislio onoga koji je stvorio onoga koji je stvorio onoga koji je stvorio taj ogromni nezamislivi prostor. Da li razumiješ o čemu govorim, ili ti ga, što bi se narodski reklo, kontaš?! Ne brini, znam odgovor, ali red je da se pita.
HM 2011

#23 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by HM 2011 »

pussysmoke wrote:
HM 2011 wrote:E sad zamsili ko je stvorio taj ogromni nezamislivi prostor ?
A zamisli onoga koji je stvorio onoga koji je stvorio taj ogromni nezamislivi prostor. Šokantno, zar ne?! Sad nešto još intersantnije. Pokušaj zamisliti onoga koji je stvorio onoga koji je stvorio onoga koji je stvorio taj ogromni nezamislivi prostor. Znam da sada već teško pratiš, ali molim te da ne odustaješ. Sada bi mogli pomjeriti granice tako što ćeš zamisliti onoga koji je zamislio onoga koji je stvorio onoga koji je stvorio onoga koji je stvorio taj ogromni nezamislivi prostor. Da li razumiješ o čemu govorim, ili ti ga, što bi se narodski reklo, kontaš?! Ne brini, znam odgovor, ali red je da se pita.
Na tvoje pitanje na tovj način su odgovorili i stari rimljani, odgovor glasi:

Mars je stvorio taj nezamislivi pojam - Image

On je sin Juno Image

a ona je pak ŠĆERKA Saturna: Image

i ko god da je prigovorio šta protiv toga bio je optužen za blasfemiju i malkice zaroštiljan.

Jesi zadovoljan ?
Last edited by HM 2011 on 01/06/2014 23:29, edited 1 time in total.
mali_balon

#24 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by mali_balon »

Mozda je on kriv za sve
Image

Vidim komentarise se o apstraktnim stvarima, naglaba se. Vjera je dogma sve objasnjeno i napisano pa samim tim vjerujes ili ne vjerujes, nema tu filozofije.
Filozofirati se moze o nauci, o stvarima koje su odkazane, opipljive, vidljive, koje se mogu izracunati itd itd itd.
Svi znamo da vjera i nauka ne idu jedno s drugim tako glatko jer uvijek nauka pokusava da "opovrgne" vjeru, ali cim se nauka "priblizi" tom nekom odgovoru, naucnici skontaju da su otvorili jos jedna vrata necega, a to nesta treba ponovo prouciti i vidjeti sta je i tako sve u nedogled, mozda se to Bog segaci sa naucnicima.
Moze se reci da je "sveti gral" nauke dokazati da Bog postoji ili ne.

Kao sto rekoh stvar je vjerovanja. Zato je bolje da se malo nauka i vjera distanciraju jedna od druge. Barem sto se temeljnih stvari tice.
pussysmoke

#25 Re: Zakir Naik "Ko je stvorio Boga"

Post by pussysmoke »

@HM 2011

Ne ide ti ovaj zadnji post u prilog, ali sam siguran da to i sam vidiš.
Post Reply