Zajednički život prije braka

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
herzes

#1 Zajednički život prije braka

Post by herzes »

Poslije male prepirke s djevojkom na ovu temu,dodjoh ovdje malo da se ispušem i usput da čujem vaše mišljenje.

Naime,u vezi smo skoro godinu dana,oboje smo veoma mladi(19-god) i ambiciozni.Posto se mnogo volimo,ja na neki način već razmišljam o našem zajedničkom životu,za koji ja smatram da treba nastupiti prije braka,da bi mogli uvidjeti kojom dinamikom teče naš odnos,jer ne želim da dođem u situaciju da se moram razvoditi zbog nekih problema koje nisam uvidjeo prije,znate i sami kakve priče kruže za takve muškarce,a pogotovo djevojke.

Eh sad ona je mišljenja da sa momkom ne može imati odnos prije braka,što naravno i poštujem,ali što je najgore hoće da se drži nekih principa koji su karakteristični za prošlo stoljeće ,a koji su današnjoj omladini neprihvatljivi,primjera radi:
ne bi pristala na neko zajednicko putovanje(zbog mame,ne znam što,ali et'),ne želi pristupiti zajednickom zivotu prije braka,jer se vodi time kao da to isfura i u braku nema ništa zanimljivo :? pomalo glupo,zar ne ?

Za ovo vrijeme primjetio sam da je prema sebi kontradiktorna,dokaz za to je njeno ponašanje i želja da budem pored nje u krevetu(valjda me razumijete,osjecaj sigurnosti,ti fazoni xd) i imali smo sreću da budemo zajednoo na maturalnoj ex ,gdje smo svaku noć provodili zajedno u krevetu,i onda mi dodje s ovim razmišljanjem i stavom,inače mnogo je tvrdoglava pa mi i dosadi da joj dokazujem neke stvari,btw. mnogo je posvećena vjeri.

Kad sad ovo sve usporedim s mojim planovima nikako se ne uklapa,jer se ne planiram ženiti,prije 25-26,tj dok ne budem imao svoj posao,uslove za stanovanje i normalan život,što se tiče finansija.

Zamolio bih vas bez glupih i spamerskih komentara,tj komentara bez svrhe :)

LP
kritichar

#2 Re: Zajednički život prije braka

Post by kritichar »

reci joj ovako:
ne glumi sad sveticu, kad sam te trošio na maturalnoj nisi se žalila
Krizzia

#3 Re: Zajednički život prije braka

Post by Krizzia »

herzes wrote:Poslije male prepirke s djevojkom na ovu temu,dodjoh ovdje malo da se ispušem i usput da čujem vaše mišljenje.

Naime,u vezi smo skoro godinu dana,oboje smo veoma mladi(19-god) i ambiciozni.Posto se mnogo volimo,ja na neki način već razmišljam o našem zajedničkom životu,za koji ja smatram da treba nastupiti prije braka,da bi mogli uvidjeti kojom dinamikom teče naš odnos,jer ne želim da dođem u situaciju da se moram razvoditi zbog nekih problema koje nisam uvidjeo prije,znate i sami kakve priče kruže za takve muškarce,a pogotovo djevojke.

Eh sad ona je mišljenja da sa momkom ne može imati odnos prije braka,što naravno i poštujem,ali što je najgore hoće da se drži nekih principa koji su karakteristični za prošlo stoljeće ,a koji su današnjoj omladini neprihvatljivi,primjera radi:
ne bi pristala na neko zajednicko putovanje(zbog mame,ne znam što,ali et'),ne želi pristupiti zajednickom zivotu prije braka,jer se vodi time kao da to isfura i u braku nema ništa zanimljivo :? pomalo glupo,zar ne ?

Za ovo vrijeme primjetio sam da je prema sebi kontradiktorna,dokaz za to je njeno ponašanje i želja da budem pored nje u krevetu(valjda me razumijete,osjecaj sigurnosti,ti fazoni xd) i imali smo sreću da budemo zajednoo na maturalnoj ex ,gdje smo svaku noć provodili zajedno u krevetu,i onda mi dodje s ovim razmišljanjem i stavom,inače mnogo je tvrdoglava pa mi i dosadi da joj dokazujem neke stvari,btw. mnogo je posvećena vjeri.

Kad sad ovo sve usporedim s mojim planovima nikako se ne uklapa,jer se ne planiram ženiti,prije 25-26,tj dok ne budem imao svoj posao,uslove za stanovanje i normalan život,što se tiče finansija.

LP
Ja ne vjerujem.

Nadam se da ces ubrzo dobiti nogu. Hvala Bogu pa svi ne definiralju ljubav jednako.
Steph

#4 Re: Zajednički život prije braka

Post by Steph »

Prvo izađi iz puberteta.
FemaleMe

#5 Re: Zajednički život prije braka

Post by FemaleMe »

Decko jos si mlad...Ona bi ti onda bila jedna u nizu s kojom bi zivio...a sta je to onda kad zivis sa 2,3 cure, ili kad cura zivi sa jednim momkom, pa s drugim, pa s trecim, to je vec ofucano! A realno premladi ste, godinu dana tek zajedno nije to nista. Ja sam s momkom 4 godine, i imam 25 godina i ne zivim s njim, niti cu!
Ramzess Veliki

#6 Re: Zajednički život prije braka

Post by Ramzess Veliki »

:lol: :lol: :lol:
Sorry, morao sam. :D
Ne da mala koke pa ti frka. :D
Neka ti ni ne da kad si takav. :thumbup:
Živćo, nervoza ... umjesto to da cijeniš ... nije ljubav samo da ga ti zabiješ.
herzes

#7 Re: Zajednički život prije braka

Post by herzes »

FemaleMe wrote:Decko jos si mlad...Ona bi ti onda bila jedna u nizu s kojom bi zivio...a sta je to onda kad zivis sa 2,3 cure, ili kad cura zivi sa jednim momkom, pa s drugim, pa s trecim, to je vec ofucano! A realno premladi ste, godinu dana tek zajedno nije to nista. Ja sam s momkom 4 godine, i imam 25 godina i ne zivim s njim, niti cu!
Hvala na jedinom pravom odgovoru,interesuje me jedna stvar jesi li ikad otišla s momkom na more,planinu neku ?

@topic:
Pogresno protumačen moj text,ono cega sam se najvise bojao.Ni u jednom dijelu texta koristeci rijec "odnos" nisam mislio na sex,i to kad smo spavali bili smo samo jedno pored drugog uz osnovne dodire mazenja i poljubaca.Ništa više nisam pokušavao,niti imam potrebu za tim.
fenjer1982

#8 Re: Zajednički život prije braka

Post by fenjer1982 »

kazes ne bi se zenio dok ne budes imao uslove za to.
Pa koji su uslovi za zajednicki zivot? Ko ce te finansirati, gdje cete živjeti? Kako je to razlicito od braka?
Ovako je mozes lakse sutnuti kad sutra nades drugu i nemas obaveza prema njoj (bar po zakonu). Vidjela sam ovakvih slucajeva i previse.
Cim tebi sad nije brak napameti s njom, nece biti ni za 6 godina.
BarbaDue

#9 Re: Zajednički život prije braka

Post by BarbaDue »

skontaj se bolan, sad ti je 19, njoj je vjerovatno 17-18, a nećeš da se ženiš prije 25-te.
znači trebate živjeti 5-6 godina tek onako. voliš je, živio bi sa njom rado (vjerovatno
sex prije svega) a nisi spreman da je sutra ženiš. haj ti malo šaraj okolo pa se onda vrati
takvoj djevojci.
mr-slick

#10 Re: Zajednički život prije braka

Post by mr-slick »

Hebo te, vid' mladosti vid' pitanja. Umjesto da ti bude drago sto si naso nekog koga volis i to nekoga ko je u dovoljnoj mjeri oprezan ti nesta tezis. Znam, ovo ti sad izgleda grubo al dozovi se ne kompromituj i ne grizi vise no sto mozes progutati. Ne znas hoces li se sutra probuditi a ti vec isplaniro desetljece unaprijed. Neke stvari valja sam predeverati i skontati, pusti se univerzalnosti. Raduj se iskustvu jer samo te problem uci rjesenju. Sretno i pobjedi sebe, nece uvijek nizvodno biti!
brad90
Location: DVASPORTA.BA DALEKO NAJOZBILJNIJI FORUM NA NEBU INTERNETA

#11 Re: Zajednički život prije braka

Post by brad90 »

Samo guraj malisa i veci ga od tebe nisu metaliii, a kad se ona razgaliiiiiiii onda napaaaaad i na foru ga uliva, onda cete se vec nekako dogovoriti. Cuj zajednicki zivot. Zao mi je sto te moram razocarati, ali ti ces uslove za to steci tek kroz nekih 10-ak godina jer nije ti ovo Amerika da ti sa 23-24 pokreenes zajednicki zivot sa mlaaaaadooom, a dobro i razmisli da li ti je vrijeme za takvo vezivanje, mozda bi bilo fino i da ga meces sa svijeeee strana, a sa tim andjelom budi drug ;) :bih:
kritichar

#12 Re: Zajednički život prije braka

Post by kritichar »

njoj važna vjera, tebi nije, šta radite zajedno, to će prije ili kasnije završiti, niste jedno za drugo
herzes

#13 Re: Zajednički život prije braka

Post by herzes »

BarbaDue wrote:skontaj se bolan, sad ti je 19, njoj je vjerovatno 17-18, a nećeš da se ženiš prije 25-te.
znači trebate živjeti 5-6 godina tek onako. voliš je, živio bi sa njom rado (vjerovatno
sex prije svega) a nisi spreman da je sutra ženiš. haj ti malo šaraj okolo pa se onda vrati
takvoj djevojci.
Ista smo generacija,što se moglo uvijedjeti iz konteksta.Nisam nigdje rekao da želim sutra da živim s njom.
Po tim životom prije podrazumijevam 3-4 mjeseca prije braka.
fenjer1982 wrote:kazes ne bi se zenio dok ne budes imao uslove za to.
Pa koji su uslovi za zajednicki zivot? Ko ce te finansirati, gdje cete živjeti? Kako je to razlicito od braka?
Ovako je mozes lakse sutnuti kad sutra nades drugu i nemas obaveza prema njoj (bar po zakonu). Vidjela sam ovakvih slucajeva i previse.
Cim tebi sad nije brak napameti s njom, nece biti ni za 6 godina.
Već zarađujem iz računarske fotelje po 500-600$ mjesečno,što je naravno u konstantnom rastu,uskoro planiram da pokrenem sajt na kojem će biti enormna posjećenost na nasim prostorima,eto izvora primanja :)

Na skroz loš način shvaćena tema :(
Last edited by herzes on 17/12/2013 11:36, edited 1 time in total.
mr-slick

#14 Re: Zajednički život prije braka

Post by mr-slick »

brad90 wrote:Samo guraj malisa i veci ga od tebe nisu metaliii, a kad se ona razgaliiiiiiii onda napaaaaad i na foru ga uliva, onda cete se vec nekako dogovoriti. Cuj zajednicki zivot. Zao mi je sto te moram razocarati, ali ti ces uslove za to steci tek kroz nekih 10-ak godina jer nije ti ovo Amerika da ti sa 23-24 pokreenes zajednicki zivot sa mlaaaaadooom, a dobro i razmisli da li ti je vrijeme za takvo vezivanje, mozda bi bilo fino i da ga meces sa svijeeee strana, a sa tim andjelom budi drug ;) :bih:
:lol: ko partizanski film!
Altsa

#15 Re: Zajednički život prije braka

Post by Altsa »

pa neces valjda prvu na koju naletis da zenis...daj se osvijesti...pa vec ti sada smetaju neke stvari kod nje a ne zivite zajedno...sta mislis kako ce ti biti kad budete zivjeli zajedno...prozivi zivota sinko pa se onda zeni
blue033

#16 Re: Zajednički život prije braka

Post by blue033 »

herzes wrote:Poslije male prepirke s djevojkom na ovu temu,dodjoh ovdje malo da se ispušem i usput da čujem vaše mišljenje.

LP
Ima ih dosta koji su ovaj problem prevazišli vrlo jednostavno. Ako je posvećena vjeri još bolje. Uglavnom vjenčate se samo šerijatski.
theTruePath

#17 Re: Zajednički život prije braka

Post by theTruePath »

Pa to su njeni stavovi i ona ima pravo na njih,a kako djeluje nece vasa veza potrajati dugo

Inace nije to iz proslog stoljeca,mnogi i danas tako razmisljaju!!!!!!
theTruePath

#18 Re: Zajednički život prije braka

Post by theTruePath »

A da sad je popularno serijatski se vjencati i zivjeti zajedno..znaci to je jedna solucija ;)
kritichar

#19 Re: Zajednički život prije braka

Post by kritichar »

ne lupajte i ne dajite loše savjete, kakvo šeriatsko vjenčanje
to što se u vašoj okolini pojavljuje kao "samo šeriatsko" nije ispravno, to je pokušaj varanja Boga da bi se imao opravdan razlog za valjanjem
dok postavljaču vjerovatno nije važno šeriatsko, ali bi prihvatio radi cure, kojoj je to važno, mlada i zaljubljena, ona bi mogla nasjesti na tu soluciju kao prihvatljivu i do kraja života biti obilježena
theTruePath

#20 Re: Zajednički život prije braka

Post by theTruePath »

kritichar wrote:ne lupajte i ne dajite loše savjete, kakvo šeriatsko vjenčanje
to što se u vašoj okolini pojavljuje kao "samo šeriatsko" nije ispravno, to je pokušaj varanja Boga da bi se imao opravdan razlog za valjanjem
dok postavljaču vjerovatno nije važno šeriatsko, ali bi prihvatio radi cure, kojoj je to važno, mlada i zaljubljena, ona bi mogla nasjesti na tu soluciju kao prihvatljivu i do kraja života biti obilježena
Zasto je problem ova pojava`? uglavnom je vidim kad omladine koja planira da se vjenca ali zbog ekonomskih razloga ne moze "jos",pa se onda "samo" serijatski uzmu

To je i dalje brak,i ispunjava sve uslove
kritichar

#21 Re: Zajednički život prije braka

Post by kritichar »

theTruePath wrote:
kritichar wrote:ne lupajte i ne dajite loše savjete, kakvo šeriatsko vjenčanje
Zasto je problem ova pojava`? uglavnom je vidim kad omladine koja planira da se vjenca ali zbog ekonomskih razloga ne moze "jos",pa se onda "samo" serijatski uzmu

To je i dalje brak,i ispunjava sve uslove
Ne stupaju svi u brak sa časnim ciljevima. Šta smeta da se vjenčaju prvo pred matičarem pa onda i šeriatski, kod nas se ne može sklopiti šeriatski brak bez civilnog.
Brak je suviše ozbiljna ustanova da bi se njome eksperimentisalo. Prema tome, šerijat ne poznaje tajne brakove. Ljudi trebaju znati, a roditelji i rodbina, posebno djevojke, pogotovu, da su dotična djevojka i mladić u braku. U protivnom, njihovi susreti i osamljivanje su sumnjivi i neprihvatljivi. S druge strane, nema garancije da će taj "brak" trajati i da se neće raskinut nakon par mjeseci. Hoće li onda djevojka poslije toga lagati da nije bila ranije u "braku" ili će govoriti istinu nekom budućem mušteriji. Brak je više od pukog zadovoljavanja tjelesnih prohtjeva.
quarterback

#22 Re: Zajednički život prije braka

Post by quarterback »

gubis vrijeme sa tom djevojkom decko, nema buducnosti za vas
ipak, samo ti je 19 pa vremena imas jos dovoljno tako da mozes to racunati kao jednu zivotnu skolu, ako koju godinu tu i potrosis bezveze nije strasno
gilla

#23 Re: Zajednički život prije braka

Post by gilla »

Ja ću ti reći da je takvih kao ona ogroman broj, nemoj se čuditi.

KOnkretno poznanica, prijateljica xy koje izbjegavaju putovanja sami njih dvoje, jer se "cuvaju", izgubile bi kontrolu, ne bi im dozvolili roditelji, imali bi problema, mahala bi tračala, vode uvijek neke prijatelje, rođake.

Ako je voliš trebaš to poštovati. A počnete li po putovanjima sami, omakne se jednom, vjeruj :evil: , ti se ne bi ljutio ali ona možda bi.

Oko braka i zajedničkog života no comment. Premladi ste i zeleni. KOliko god ti mislio da si zreo, NISI.

Mislim da trebaš pustiti stvari svojim tokom, radi na sebi, obrazovanje, posao, a ona kada uvidi da bi te mogla izgubiti, da si na cijeni uletit će ti u sekundi :wink:
ultima_palabra

#24 Re: Zajednički život prije braka

Post by ultima_palabra »

LP
Nemoj forsirati stvari, mladi ste i ne znate još šta hoćete od života... moja bivša je bila maturant kad smo prohodali, ja bio 3. godina faxa... tad je prestala cugati i tražila od mene isto, sex nipošto, razmišljala da se pokrije itd... za par godina je bilo i zajedničkih putovanja i cuganja i napušavanja, na kraju i zajednički život kad su se poklopile stvari :D

Znači sve u svoje vrijeme, bez pritiska, daj joj vremena da se oslobodi uticaja okoline i dođe sve na svoje mjesto... to sve ako je mnogo voliš kao što kažeš. Ako ne, onda fino prekini na vrijeme i buši sve sto stigneš :mrgreen:
Ramzess Veliki

#25 Re: Zajednički život prije braka

Post by Ramzess Veliki »

Jaro j...š brak ... to je zlo veliko. :novine:
Post Reply