Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post Reply
etovidis

#1 Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by etovidis »

Postoji li upoce zajednicki interes vecine gradjana u BiH, bez obzira na pripadnost narodu, vjeroispovijest, politicke stavove ili bilo sta drugo? Ako postoji, da li je moguce nesto uraditi sada ili treba cekati? Ako ne postoji, kakve su perspektive?
Meni se cini da postoji stvarno vitalni interes vecine, koji je varljivo jednostavan; EU, ekonomija i sigurnost za pocetak. To sto je zajednicki interes 'jednostavan' moze biti i problem. Vladajuce garniture uvijek mogu reci da je to 'banalno' i da oni imaju 'vaznije poslove'; braniti svoje nacionalne interese i sl. Sta mislite?
Propast i katastrofa

#2 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by Propast i katastrofa »

Sporazum Lagumdzija-Dodik je to trebao biti, prvi pokusaj. Usudjujem se reci da su u tome uspjeli, bar za prvi pokusaj.
etovidis

#3 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by etovidis »

Propast i katastrofa wrote:Sporazum Lagumdzija-Dodik je to trebao biti, prvi pokusaj. Usudjujem se reci da su u tome uspjeli, bar za prvi pokusaj.
Mislio sam na nesto dobro, ne na unistavanje BiH ali to je vjerovatno druga tema.
MuaDib

#4 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by MuaDib »

Slom tro-nacionalne oligarhije. :bih: :bih:
Propast i katastrofa

#5 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

MuaDib wrote:Slom tro-nacionalne oligarhije. :bih: :bih:
Kolega iz Cntrale, malo ste preambiciozni :D
MuaDib

#6 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by MuaDib »

Propast i katastrofa wrote:
Nisam ja kolega iz centrale, već ljevičar koji očekuje narodni bunt, kao jedini način promjene stanja u zemlji.
Što je dosta dosta je.
Propast i katastrofa

#7 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

MuaDib wrote:
Propast i katastrofa wrote:
Nisam ja kolega iz centrale, već ljevičar koji očekuje narodni bunt, kao jedini način promjene stanja u zemlji.
Što je dosta dosta je.
Bunt, ako se desi, desice se na "torovskoj" osnovi. I sta tim dobijas za BiH?
Skijaš

#8 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by Skijaš »

etovidis wrote:Postoji li upoce zajednicki interes vecine gradjana u BiH, bez obzira na pripadnost narodu, vjeroispovijest, politicke stavove ili bilo sta drugo? Ako postoji, da li je moguce nesto uraditi sada ili treba cekati? Ako ne postoji, kakve su perspektive?
Meni se cini da postoji stvarno vitalni interes vecine, koji je varljivo jednostavan; EU, ekonomija i sigurnost za pocetak. To sto je zajednicki interes 'jednostavan' moze biti i problem. Vladajuce garniture uvijek mogu reci da je to 'banalno' i da oni imaju 'vaznije poslove'; braniti svoje nacionalne interese i sl. Sta mislite?
1. decentralizovana BiH čije su granice neupitne (dva entiteta + distrikt)
2. stepen funkcionalnosti potreban za članstvo u EU (a to diktira Brisel)
3. poštivanje državnih zakona (i presuda državnog pravosuđa)
Canton

#9 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by Canton »

1. Posao
2. Pravda
3. Odmor od visoke nacionalne politike
amazon

#10 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by amazon »

Jedinstvena BiH, moze sa kantonima, nesto kao Svica..i ukidanje ove tri glupe stranke, SDA, HDZ I SDS..ja bi ih cak i zabranio..Gradjanska drzava, ponajprije..nugatino i masta mogu svasta..
Ja_Ja

#11 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by Ja_Ja »

Ukidanje "ovog", ili dodavanje "onog" su se davno pokazali daleko od zajednickog interesa. Mi kao drzava moramo da se fokusiramo na osnove, kao kada djeca krenu u skolu pa ih uce kako da kockice slazu, slova itd.

Nas zajednicki interes broj 1. SIGURNOST jednih od drugih, tj. vecina ljudi na svim stranama se ne moze koncentrisati na svakodnevne probleme od silnih izjava i napadanja o otcjepljenju, ukidanju, unistenju, itd..itd.. Kada bi bilo svjesnih politicara pa da izglasaju (znam da je to JEDINI njihov adut) jedan zakon kojim se ta rasplamsavajuca retorika kaznjava ljudi bi imali vremena da se koncentrisu na drugi zajednicki inters 2. PREZIVLJAVANJE, tj. da imaju sta pojest, popit, krov nad glavom jednostavno normalan zivot, koji dolazi od razvoja ekonomije. Eh da se upotpune ova dva interesa za ostale bi 90% stanovnistva bolila briga.
etovidis

#12 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by etovidis »

amazon wrote:Jedinstvena BiH, moze sa kantonima, nesto kao Svica..i ukidanje ove tri glupe stranke, SDA, HDZ I SDS..ja bi ih cak i zabranio..Gradjanska drzava, ponajprije..nugatino i masta mogu svasta..
Mozda sa nisam dobro izjasnio. Pitanje je sta je zajednicki interes vecine gradjana BiH, u smilsu da oni to i zele. Tu odmah otpadaju '100% BiH' i otcjepljenje RS-a kao potpuno nerealne opcije, zapravo propaganda.
Sta je zajednicko zeljama vecine gradjana BiH, a ostvarivo i provodivo u isto vrijeme? To je pravo pitanje.
amazon

#13 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by amazon »

etovidis wrote:
amazon wrote:Jedinstvena BiH, moze sa kantonima, nesto kao Svica..i ukidanje ove tri glupe stranke, SDA, HDZ I SDS..ja bi ih cak i zabranio..Gradjanska drzava, ponajprije..nugatino i masta mogu svasta..
Mozda sa nisam dobro izjasnio. Pitanje je sta je zajednicki interes vecine gradjana BiH, u smilsu da oni to i zele. Tu odmah otpadaju '100% BiH' i otcjepljenje RS-a kao potpuno nerealne opcije, zapravo propaganda.
Sta je zajednicko zeljama vecine gradjana BiH, a ostvarivo i provodivo u isto vrijeme? To je pravo pitanje.
Ne vjerujem da je ista provodivo, u drzavi ovakvi gradjana...
Propast i katastrofa

#14 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Osnova je mir, stabilan, predvidiv pravni i ekonomski okvir
Pod 2) saobracaj, telekomunikacije, elektroenergetska prenosna mreza

ostalo je manjeg znacaja
Canton

#15 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by Canton »

etovidis wrote:
1. Posao
2. Pravda
3. Odmor do visoke politike
udrch

#16 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by udrch »

da SDA pobjedi u obadva entiteta na sljedećim izborima..
amazon

#17 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by amazon »

udrch wrote:da SDA pobjedi u obadva entiteta na sljedećim izborima..
Pa da.. pa da unisti i ono malo sto jos nije...ja ti zelje..
CungaLunga

#18 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by CungaLunga »

Borba protiv korupcije...možda izgubljena već
draganbl

#19 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by draganbl »

1. Posao
2. Posao
3. Posao
Propast i katastrofa

#20 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

udrch wrote:da SDA pobjedi u obadva entiteta na sljedećim izborima..
i da Bakir preuzme SDA
amazon

#21 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by amazon »

draganbl wrote:1. Posao
2. Posao
3. Posao
Posla ima dovoljno, zavisi gdje zivis...
It_is_a_Leclerc

#22 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by It_is_a_Leclerc »

etovidis wrote:Postoji li upoce zajednicki interes vecine gradjana u BiH, bez obzira na pripadnost narodu, vjeroispovijest, politicke stavove ili bilo sta drugo? Ako postoji, da li je moguce nesto uraditi sada ili treba cekati? Ako ne postoji, kakve su perspektive?
Ništa to ne vrijedi.
Naš primaran problem je problem državne neodređenosti, stanje "mira u kojem se ne puca", ne riješenog nacionalnog i etno-historijskog pitanja.

Kretanjem od repa problema (ekonomije, evropskih integracija) teško da ćemo ikad doći do glave problema u ovoj državi - a to je sveopći status quo, prije svega u nacionalnom, ustavnom i državnom polju. Kad to riješimo, sve ostalo postaje drugačije.
Lug

#23 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by Lug »

Totalni slom Velikosrpske ideje..
Akadi

#24 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by Akadi »

MuaDib wrote:Nisam ja kolega iz centrale, već ljevičar koji očekuje narodni bunt, kao jedini način promjene stanja u zemlji.
Što je dosta dosta je.
Blago se tebi kad sa takvom lakoćom ignorišeš realnost oko sebe.
cyprus

#25 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by cyprus »

E ovo je dobro pitanje... Nažalost ogromna većina građana nema volje da traži zajednički interes, a veliki broj sigurno nema ni pojma šta je to...
Post Reply