Zajednicka policija ... :)

Post Reply
gavrilo

#1 Zajednicka policija ... :)

Post by gavrilo »

[img]http://www.nezavisne.com/slike/NEZAVISNE-logo2.gif[/img] wrote:
Ministarstvo bezbjednosti BiH priprema strategiju borbe protiv terorizma

Policija, SIPA i DGS dobijaju veća ovlaštenja

SARAJEVO - Sigurnosne agencije u BiH dobit će uskoro ovlaštenja za znatno represivniju borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, potvrdio je sagovornik "Nezavisnih" iz Ministarstva sigurnosti BiH.

"Sigurnosne agencije, odnosno policija, Agencija za istrage i zaštitu i Državna granična služba dobit će znatno šire ovlasti i moći će poduzimati značajno represivnije mjere u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala. Trenutno se radi nekoliko zakona i podzakonskih akata koji bi regulisali ovu oblast", dodaje naš sagovornik.

Priprema ovih zakona i podzakonskih akata dio je procesa izrade nacionalne strategije za borbu protiv terorizma. Ministarstvo sigurnosti BiH počelo je nedavno izradu ove strategije, koja bi trebalo da bude usvojena u što skorijem roku.

"Ponukani globalnom i stalnom terorističkom prijetnjom počeli smo izradu strategije borbe protiv terorizma. Ovom će strategijom do detalja biti razrađeno šta treba uraditi određena bezbjednosna agencija u određenom stepenu prijetnje", istakao je Dragan Mektić, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Strategijom će vjerovatno biti precizirani stepeni sigurnosne prijetnje i mjere koje se poduzimaju u određenom stepenu prijetnje. Izvjesno je da će biti usvojeno nekoliko zakona koji će sigurnosnim agencijama davati veća ovlaštenja i represivnije mjere zavisno od stepena terorističke prijetnje.

"Ne postoji univerzalno pravilo kako se zemlje ponašaju u borbi protiv terorizma. Neke zemlje imaju zakone koji se aktiviraju proglašenjem određenog stepena prijetnje, dok druge imaju zakone koji su stalno na snazi. Mi ćemo se u ovoj strategiji opredijeliti za naš model koji će biti prilagođen okolnostima i situaciji u BiH", istakao je Mektić.

M. ČUBRO
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: I Gavro :D šta misliš ? :D :D
gavrilo

Post by gavrilo »

manijak1 wrote::oops: I Gavro :D šta misliš ? :D :D
... da ce sipa da dobije tolika ovlascenja da ce "entitetske policije" da budu marginalne :oops: :D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Dakle tu nazireš potencijalnu opasnost po :D dignitet i opravdanost postojanja MUP-a PC -e :? :D
Nestanak federalnog nije upitan :oops: :D
Last edited by manijak1 on 09/08/2005 17:57, edited 1 time in total.
gavrilo

Post by gavrilo »

manijak1 wrote::oops: Dakle tu nazireš potencijlnu opasnost po :D dignitet i opravdanost postojanja MUP-a PC -e :? :D
Nestanak federalnog nije upitan :oops: :D
zaboli me ... za mup pc-e :oops: :D
manijak1

Post by manijak1 »

Mi ćemo se u ovoj strategiji opredijeliti za naš model koji će biti prilagođen okolnostima i situaciji u BiH", istakao je Mektić.
Iza ovoga ne stoji ništa konkretno :oops: .
Šole

Post by Šole »

Ja radim u jednoj od ovih Agencija za sprovođenja zakona. Ruke su nam vezane, pod hitno nam treba "vratiti" ovlaštenja i svi ćemo imati neke šanse, ovako kako je sad je ludara.
manijak1

Post by manijak1 »

E pa haj meni đikanu objasni :D :D domet ovlaštenja :D .
gavrilo

Post by gavrilo »

Naredne sedmice u Banjoj Luci nastavak razgovora o reformi policije u BiH

Vlade dogovaraju policijske regije

SARAJEVO - Razgovori o reformi policije u BiH bit će nastavljeni naredne sedmice, a prvi domaćin bit će Vlada RS, potvrdio je juče Adnan Terzić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

"Nastavak razgovora o reformi policije uslijedit će naredne sedmice, navjerovatnije 16. avgusta. Namjera nam je da do 15. septembra entitetske vlade i Vijeće ministara BiH državnom i entitetskim parlamentima upute jedinstven prijedlog reforme policije", kazao je Terzić.

U razgovorima o reformi policije sudjelovat će predstavnici Vijeća ministara i entitetskih vlada, a polazni dokumenti za razgovore bit će prijedlog Komisije za reformu policije i dogovor političkih stranaka s Vlašića.

"Razgovori se nastavljaju o pitanjima koja do sada nismo riješili, a to se u prvom redu odnosi na mape policijskih regija", dodao je Terzić.

Nije htio precizirati hoće li ostati na snazi dogovor o 10 policijskih regija i da li se sada razgovori fokusiraju samo na to da li će one prelaziti entitetske linije.

Dogovor o reformi policije, osim političke saglasnosti o prihvatanju principa Evropske unije koji podrazumijevaju nadležnosti za policiju na nivou BiH, regionalnu organizaciju i potpunu depolitizaciju policije, trebalo bi da sadrži i plan provedbe reformi.

Komisija za reformu policije predložila je prijenos nadležnosti za policiju sa entiteta na državu, te operativnu organizaciju policije u deset regija. Razgovori o reformi policije propali su u maju ove godine jer stranke iz Republike Srpske nisu prihvatile da granice regija prelaze entitetsku liniju razgraničenja. Dogovor o reformi policije parlamenti treba da usvoje do sredine septembra, čime bi bio ispunjen posljednji preostali uvjet za početak pregovora o Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji s Evropskom unijom.

M. ČUBRO
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

EU je postavila jasne principe na kojima se mora zasnivati unutrasnja sigurnost RBiH, kao buduce clanice EU. Naravno ti principi ne odgovaraju genocidnoj tvorevini niti njenim sponzorima.

Nesuspjeh "pregovora" bi svakako potvrdio da RBiH ne moze naprijed sa genocidnom tvorevenim, sto bi otvorilo put njenom konacnom ukidanju. Medjutim kokosari i jajari poput Adnana Terzica i Pedija Esdauna cine sve sto je moguce da se takav scenario izbjegne. Vodi si niz iscrpljjucih sumskih pregovora po raznim planinama nebi li se ostali ucesnici iscrpili i DOBROVOLJNO PRISTALI NA USLOVE GENOCIDNE TVOREVINE. Kada ostali konacno popuste i dobrovoljno se slozi sa uslovima genocidne tvorevine, onda i EU nema druge nego da smeksa. To je poznati scenario jos iz doba AI, kojim su gradjani Republike Bihi dobrovoljno prihvatli nestanak jedine im domovine, legalizaciju genocidne tvorevine, pristanak dobrovoljno na genocid drugim sredstvima, odustajanje od buducnosti, prava, pravde, prosperiteta i td. Sve to postaje moguce uz dobro placene IZDAJNIKe poput Adnana Terzica.

Da citiram Hegela: "Robovlasnik razmišlja: vladaću, pa makar ne živio; rob razmišlja: samo da živim, pa makar kao rob".

Rob postaješ onda kad se s tim složiš ili kada se neki izdajnik slozi u tvoje ime.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

E. Jaganjac wrote:EU je postavila jasne principe na kojima se mora zasnivati unutrasnja sigurnost RBiH, kao buduce clanice EU. Naravno ti principi ne odgovaraju genocidnoj tvorevini niti njenim sponzorima.

Nesuspjeh "pregovora" bi svakako potvrdio da RBiH ne moze naprijed sa genocidnom tvorevenim, sto bi otvorilo put njenom konacnom ukidanju. Medjutim kokosari i jajari poput Adnana Terzica i Pedija Esdauna cine sve sto je moguce da se takav scenario izbjegne. Vodi si niz iscrpljjucih sumskih pregovora po raznim planinama nebi li se ostali ucesnici iscrpili i DOBROVOLJNO PRISTALI NA USLOVE GENOCIDNE TVOREVINE. Kada ostali konacno popuste i dobrovoljno se slozi sa uslovima genocidne tvorevine, onda i EU nema druge nego da smeksa. To je poznati scenario jos iz doba AI, kojim su gradjani Republike Bihi dobrovoljno prihvatli nestanak jedine im domovine, legalizaciju genocidne tvorevine, pristanak dobrovoljno na genocid drugim sredstvima, odustajanje od buducnosti, prava, pravde, prosperiteta i td. Sve to postaje moguce uz dobro placene IZDAJNIKe poput Adnana Terzica.

Da citiram Hegela: "Robovlasnik razmišlja: vladaću, pa makar ne živio; rob razmišlja: samo da živim, pa makar kao rob".

Rob postaješ onda kad se s tim složiš ili kada se neki izdajnik slozi u tvoje ime.
Ovaj, izvini, ali bih samo da ti kazem da ona gore ne postoji vec skoro 10 godina!
Znaci, za nju nema vise opasnosti! :D

A ako te zanima ko ju je ubio, eeeee to mene nemoj pitati!
Nije da ne znam, ali nista tu ne mogu vise od onoga sto vec radim - glasam!

Znam protiv koga i cega sam a znam i za koga sam i za sta sam!

Za razliku od Bosanskog Kongresa, koji zna samo protiv cega je! :D :D
A to nije dovoljno!
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Vodenjak wrote:
E. Jaganjac wrote:EU je postavila jasne principe na kojima se mora zasnivati unutrasnja sigurnost RBiH, kao buduce clanice EU. Naravno ti principi ne odgovaraju genocidnoj tvorevini niti njenim sponzorima.

Ovaj, izvini, ali bih samo da ti kazem da ona gore ne postoji vec skoro 10 godina!
Znaci, za nju nema vise opasnosti! :D

Za razliku od Bosanskog Kongresa, koji zna samo protiv cega je! :D :D
A to nije dovoljno!
Postoji i uvijek ce postojati. Evo je ovdje:

http://www.republikabih.net
El_Comunista

Post by El_Comunista »

Da me ovaj ne uputi ne bi znao da zivim u genocidnoj tvorevini :D
Kakav idiot :lol:
Poglavica

Post by Poglavica »

Vodenjak (citat):
E. Jaganjac (citat):
EU je postavila jasne principe na kojima se mora zasnivati unutrasnja sigurnost RBiH, kao buduce clanice EU. Naravno ti principi ne odgovaraju genocidnoj tvorevini niti njenim sponzorima.

Znaci, za nju nema vise opasnosti!

Za razliku od Bosanskog Kongresa, koji zna samo protiv cega je!
A to nije dovoljno!
naravno da postoji. Najveci izvor lriminala na svijetu. I Burundi zaostaje malo za tim. 13.570 raskomadanih djevojaka i prodano u dijelovima.
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Poglavica wrote:
naravno da postoji. Najveci izvor lriminala na svijetu. I Burundi zaostaje malo za tim. 13.570 raskomadanih djevojaka i prodano u dijelovima.
Ops. To se desava u okupiranoj Republici BiH sa Dejtonskom vlascu okupatora i kolaboracionista, Troclanim... i Visokim..... U slobodnoj Republici BiH takve stvari se nikada nisu desavale.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

E. Jaganjac wrote:
Poglavica wrote:
Ops. To se desava u okupiranoj Republici BiH sa Dejtonskom vlascu okupatora i kolaboracionista, Troclanim... i Visokim..... U slobodnoj Republici BiH takve stvari se nikada nisu desavale.
Jaganjac, slazem se sa tvojim postom u potpunosti. Sve ovo sto si napisao stoji :?
digger

Post by digger »

Ako shvatam temu, pitanje je oko zajednicke policije.

Bez zajednicke policije nema ni buduceg jedinstva BH, ma kakvog da je oblika.

BH mora imati jedinstvene policijske i carinske snage.

Ako nisu, evo to (ekstra) korupcije i samovlasca. Da samo damo najblazi primjer: ako ti auto zanoci u Sarajevu, a ujutro se probudi se u Dobrinji, dovidjenjce. Placacemo usluge "prelaza" preko drzavne teritorije. Sverc ce da radi kako zeli jer nema kontrole po babu i po stricevima, kriminalac u jednom dijelu nece se smatrati kriminalcem u drugom... da ne idemo dalje.

(Samo vas molim da mi niko ne komentarise sa glupostima da mnoge drzave operisu sa vise regionalnih policija. Mi nismo druge drzave.)
Post Reply