Jel ima neko iskustva sa ovakvim projektima i ima li neko ideju gdje naci partnere za ovakvo nesto?
Nakon sto sam se raspitivao i istrazio trziste vidim da je uradjeno dosta ovakvih projekata. U malo kvalitetnijoj zgradi u novogradnji u Sarajevu kvadrat stana kosta 2,500 - 3,000 Km sto je po meni apsurd jer se uz malo truda i suradnje moze takav isti stan dobiti za 1,000 - 1,300 Km po kvadratu.
Dakle iz prve ruke od poznanika koji se bavi gradjevinom ( jedan od njegovih projekata ):
- Zemljiste 1,000 m2 - 4 km od centra grada - cijena : 100,000 Km
- Projekat i dozvole - cijena: 100,000 Km
- Grubi radovi - cijena: 240,000 Km
- Ostalo - cijena: 500,000 Km
ukupna cijena izgradnje: oko 940,000 Km
Objekat ima 10 stanova, 10 parking mjesta i ukupne je povrsine oko 850 m2. Zgrada je gradjena od siporeksa, najkvalitetnijih materijala, uracunata je klimatizacija svakog stana, rolete isl.
Prosjecna velicina stana je 73 m2.
Dakle da se 10 ljudi udruzi, svako sa ulozenih 94,000 moze dobiti stan od 73 m2 + parking od 12 m2.
U novogradnji ovaj kvalitet zgrade nije ispod 2,400 m2 sto za kupca iznosi 175,000 za stan od 73m2 + 20,000 parking mjesto ugarazi sto je minimalno 195,000 Km.
Zajednickom gradnjom i partnerskim odnosom usteda za kupca je 100,000 Km.
Misljenja ?
Zajednicka izgradnja stambenog objekta
Moderator: anex
- basicm
#2 Re: Zajednicka izgradnja stambenog objekta
Veoma dobra stvar, za ovo sam cuo i vidio 2 projekta, jedan cak gdje su ljudi napravili 8 stanova, njih 4, i prodajom ostala 4 dolaze na skoro nulu ulaganja.
-
drastic
#3 Re: Zajednicka izgradnja stambenog objekta
posalji vise info na pp.
-
MrShadow
#4 Re: Zajednicka izgradnja stambenog objekta
@drastic
tebi sam poslao pm
Za sve ostale zainteresirane za vise detalja o ovakvim projektima mozete se javiti na pm pa cu vam ostaviti br telefona.
Ja licno sam zainteresiran, imam potencijalno zemljiste udaljeno 3,5 Km od Skenderije, idejni projekat za slicnu stvar koju sam naveo u prvom postu te odredjena sredstva za pocetna ulaganja.
Za pocetak su mi dovoljna i 2,3 partnera da zavrsimo grube radove, a nakon toga uz 3 prodata stana se moze zavrsiti sve ostalo. U toj varijanti jeste rizik malo veci, ali u tom slucaju se ostvaruje i zarada tako da se na kraju stan moze dobiti za minimalna ulaganja ili besplatno, sve u zavisnosti od broja ljudi koji ulaze.
tebi sam poslao pm
Za sve ostale zainteresirane za vise detalja o ovakvim projektima mozete se javiti na pm pa cu vam ostaviti br telefona.
Ja licno sam zainteresiran, imam potencijalno zemljiste udaljeno 3,5 Km od Skenderije, idejni projekat za slicnu stvar koju sam naveo u prvom postu te odredjena sredstva za pocetna ulaganja.
Za pocetak su mi dovoljna i 2,3 partnera da zavrsimo grube radove, a nakon toga uz 3 prodata stana se moze zavrsiti sve ostalo. U toj varijanti jeste rizik malo veci, ali u tom slucaju se ostvaruje i zarada tako da se na kraju stan moze dobiti za minimalna ulaganja ili besplatno, sve u zavisnosti od broja ljudi koji ulaze.