Review koncerta Nick Cave, 13.06.2005, Zagreb – Lisinski
Suštinski bih mogao pisati roman na ovu temu, pošto se radi o koncertu jednog od najvećih umjetnika našeg vremena, u jednoj liniji sa ljudima poput Jima Morrissona, Davida Bowie-a ili Johhny-a Casha, da ne nabrajam dalje, zato cu se potruditi da ovo ispadne sto kraće, što vjerovatno neće biti lako.
Na scenu prvi izlaze Warren, Jim i Martyn i sviraju uvodne taktove pjesme West Country Girl, sa Boatman's Calla, nako cega se pojavljuje Nick na opće oduševljenje publike. Već poslije prve strofe može se primjetiti da je NC u top-formi, potvrđujuci da uživo pjeva još bolje nego na studijskim albumima. Doima se vidno raspoložen, na momente duhovit, pitajući konstantno Warrena: Warren, are you ready? – I can't fuckin'see you! ( Warren je prije svake pjesme namjestao zvuk violine saginjujući se ispred Caveovog koncertnog klavira, koja je ponekad zvučala kao stratocaster, pod najačom distorzijom, posebno u pjesmi Hiding All Away ili neobičnoj verziji pjesme Henry Lee). Početak koncerta je uglavnom prošao u općoj fascinaciji svih prisutnih sposobnostima ovih muzičara, posebno u određenim momentima Red Right Hand-a i Hallelujah). Baladu Love Letter najavljuje otprilike rijecima: I wrote this song few years ago. My girl has left me, like many others, but I wrote this song and she came back! Nakon, po meni nepotrebne balade Babe, You Turn Me On, Warren svira intro slijedeće pjesme, koji Cave ubrzo zaustavlja pitanjem: What the fuck is that, Warren? Oh, it's a Weeping Song, što kod mnogih izaziva oduševljenje i to s razlogom. Ono što je slijedilo bio je prvi highlight koncerta, nevjerovatna verzija jednog od Cave-ovih najvecih hitova. Cave pjeva Blixin dio na drugačiji način nego svoj, prvi počinju da ustaju sa svojih mjesta, osjeća se atmosfera rock koncerta u prostoru koji je predviđen za nastupe filharmonijskih orkestara ( nema pušenja, nema cuganja ). Na ovo redari reaguju i smiruju pojedince, međutim, Cave nije istog misljenja, ohrabrujući iste, pojedince naime, ne redare, riječima: You can dance! Dance!
Poslije balade sa novog albuma Cannibal's Hymn, na red dolazi jedina pjesma sa 2003-objavljenog albuma Nocturama, Rock of Gibraltar, koju Cave najavljuje riječima: Many don't like this next song, others do, I do! U ovom momentu NC prvi put ustaje sa svog mjesta za klavirom i silazi u publiku, koja počinje da popunjava prazan prostor između prvih stolica i stagea. Slijede izuzetna stvar sa novog albuma Messiah Ward, skoro neprepoznatljiva, izrugljivavajuća (?) verzija poznatog dueta sa PJ Harvey Henry Lee i po mnogima najvažnije pjesme njegovog opusa The Mercy Seat, koja me, moram priznati, pomalo razočarala zbog usporenog ritma, vjerovatno bi bilo drugačije da su ostali Seedsi bili prisutni, posebice izvjesni Mick Harvey. Slijedeća pjesma je u potpunosti Lisinski digla na noge, profetska Hiding All Away, uz frenetično lupanje Jima po bubnju ( čovjek je svirao u Sonic Youth-u i zna kako se to radi ), inače kulminacija redovnog dijela koncerta uz produženi zavšetak pjesme stihovima: We all know there is a law, and that law is love, and we all know there is a war coming, coming from above! – da se čovjek zamisli.
Redovni repertoar završavaju baladom God Is In The House, opisujući svoju verziju utopije i fantastičnu verziju Jack The Rippera, sa albuma Henrys Dream.
Slijedi aplauz od nekih pet do deset minuta, kada se napokon NC i društvo vraćaju na stage bladadom People Ain't No Good i nedavno objavljenim b-sideom Come Into My Sleep ( po meni najjača stvar večeri ). Slijede ranije očekivani singl sa Good Sona, The Ship Song ( izuzetan ) i Lucy ( nepotrebna, srećom kraća verzija ). Nakon ove pjesme, Marty P Casey inzistira da se svira Let The Bells Ring ( na skali od 1 do 10 od mene dobija 15), završna stvar Abbatoir Bluesa, koju Cave najavljuje riječima: It's a song about the great Johhny Cash, this one is for Martyn. Zadnja pjesma večeri je sporija, ali puno žešća verzija hita Stagger Lee, sa Murder Balladsa, dobar izbor, mada je moglo i bolje. U svakom slučaju ovacije i odlazak.
Rezimirano: boli glava – koncert, kako reče moj haver. Za sve one koji nisu mogli ići u Zagreb, a voljeli bi gledati Mastera at work, imaju šansu da to učine i da gledaju NC i kompletnu postavu Bad Seedsa ( M.Harvey, W. Ellis, J. Sclavunos, C. Savage, M. Casey, T. Wydler i J. Johnston ) na nekoliko festivala ovog ljeta, detaljnije na stranici http://www.nickcaveandthebadseeds.com, za nas u BiH možda najpristupačniji „Sziget festival“ u Budimpešti (10.8-17.08 2005), NC&TBS nastupaju 15.08. kao headlineri.
By Mersad O.
Zajebite Dugme idete li na CAVE-a
Moderator: _BataZiv_0809
- vedderedi
Nisam, al' sam kupio DVD sa koncerta u Parizu, plus ima i neki dokumentarac i tri spota sa "No more shall we part".Altsa wrote:
ma care nisam te vidio![]()
bolje bi odgovaralo narodno pozoriste.
da nisi slucajno kupio na koncertu od Cave-a zadnji album B-sides.
-
Wolfheart
Nick Cave me ostavlja bez rijeci! Stvarno neznam sto bih uopce pisao, jer ovde rijeci puno ne pomazu. Jedino sto mogu reci je da sam bio na koncertu i jako mi je drago sto sam napokon cuo uzivo glas ovog bezvremenskog umjetnika i vidio ga par metara od sebe. Njegovi pokreti za vrijeme koncerta, textovi, nacin na koji taj covjek zivi...sve je i vise nego dojmljivo ali stvarni vrhunac je ono sto slusalac dozivljava i osjeca u sebi dok slusa pjesme poput People aint no good, Lucy, The Mercy Seat, West Country Girl, Halleluja itd. Eternal Bliss my friends.
Zivim za sljedeci koncert Nick Cavea i Bad Seeds-a.
Zivim za sljedeci koncert Nick Cavea i Bad Seeds-a.
- Altsa
uzeo sam i ja taj DVD u zagrebu ali nije koncert u parizu vec u lionuvedderedi wrote:Nisam, al' sam kupio DVD sa koncerta u Parizu, plus ima i neki dokumentarac i tri spota sa "No more shall we part".Altsa wrote:
da nisi slucajno kupio na koncertu od Cave-a zadnji album B-sides.

-
Wolfheart
Pjesme za koje bih dao sve da ih je svirao prvi dan! Posebno bih volio da sam cuo Loom of the land ... bi se onesvjestio od dobrote jebemu. Steta.Altsa wrote: Set lista 14. juna:
1. West Country Girl
2. Abattoir Blues
3. Red Right Hand
4. Nobody's Baby Now
5. Love Letter
6. Babe You Turn Me On
7. Weeping Song
8. Christina The Astonishing
9. Cannibal Hymn
10. Rock Of Gibraltar
11. Ship Song
12. Messiah Ward
13. Henry Lee
14. Mercy Seat
15. Hiding All Away
16. Haleluyah
17. God Is In The House
18. Jack The Ripper
1. bis:
19. The Lyre Of Orpheus
20. Do You Love Me?
21. The Loom Of The Land
22. Wonderful Life
23. Tupelo
2. bis:
24. People Ain't No Good
25. Come Into My Sleep
- vedderedi
E TAJ!Altsa wrote:uzeo sam i ja taj DVD u zagrebu ali nije koncert u parizu vec u lionuvedderedi wrote:Nisam, al' sam kupio DVD sa koncerta u Parizu, plus ima i neki dokumentarac i tri spota sa "No more shall we part".Altsa wrote:
da nisi slucajno kupio na koncertu od Cave-a zadnji album B-sides.![]()