onako wrote:seldzuk wrote:Imunitet piromanima ne dolazi u obzir. Sve će se to iz džepova svih nas namirivati.
Pored smanjivanja plata kojekakvim lezihljebovićima, potrebno je tražiti i ograničavanje uvoza. Bez toga nema pokretanja proizvodnje. Ako moramo uvoziti kompjutere i mobitele, ne moramo metle i lopate. Firma Niveta iz Hr sa 90 zaposlenih nama uvozi metle, četke i ostalo. Što mi ne bismo mogli imati fabriku od 50 zaposlenih.
Upravu si prijatelju...Samo ko to da napravi??? Kada????
MI SMO JEDINI U SVIJETU KOJI SU FABRIKU COKOLADE UNISTILI...
ZNAS LI DA JE NEMOGUCE IZGUBITI ILI BITI NELIKVIDAN NA GRADSKOM PRIJEVOZU...
I TO SU UNISTILI...NEMAS FABRIKU NIJEDNU A DA NA NJU POSTAVLJENI KADROVI NISU DIGLI KREDIT, FABRIKU ZALOZIZLI KAO HIPOTEKU I TAKO SVE JEDNU PO JEDNU UNISTILI. NISU KREDIT ULAGALI U MASINE I TRZISTE, VEC U SVOJE NEKRETNINE.
KZI MI KO JE U OVOJ ZEMLJI ODGOVARAO ZA NANOSENJE STETNOG UGOVORA???? NIKO.
A TIME JE SVE UNISTENO RAZORENO, RASPRODANO I ZADUZENO.
POLITICAR IMA BENIFITE ALI I ODGOVORNOST.... OSIM KOD NAS.
NIJE PROBLEM STA TREBA URADITI NEGO KO CE URADITI I ZASTO BI URADIO????
KO CE IH I NA KOJI NACIN I CIME NATJERATI????
A DA TO UMIJE I ZNA JER PROMJENE SE VRSE NA NACIN DA GRADANI PENZIONERI STUDENTI DACI NE TRPE STETU.
DA STANU ISPLATE STETU TRPE ONI KOJI TRAZE PROMJENE JER NEMAJU USTEDENO, A ONI KOJI SU NA VLASTI IMAJU.
SUTRA CE RECI IZGORIO SERVER NEMA PLATA ZA SUDIJE I TUZIOCE. PA NEK STISNU DA IM SUDE????
ILI NEMA PODATAKA IZGORILA BAZA PA NEMA NI PENZIJA???? ON IMA ON MOZE TAKAV VAKUM IZDRZATI. STOTINE HILJADA NE MOGU...
NE NISAM ZA OSTAVKE OVAKO....JESAM NATJERATI IH U PARLAMENT I NEMA IZACI DOK NE IZGLASAJU UKIDANJE KANTONA. TAD SLOBODNO NEK DAJU OSTAVKE.
Prvo, ovo niko nije spominjao osim poljoprivrednika. I na tom planu bi se moglo nešto uraditi zabranom uvoza dok se određeni poljoprivredni artikl naših proizvođača do kraja ne proda.
Za početak, to treba tražiti.
A kako realizovati najbolje znaju oni koji se bave ekonomijom. Šta mi možemo proizvoditi da bude konkurentno? Svaki artikal za koji se zabrani uvoz vidjeti kolika je potrošnja, pa za tu potrošnju napraviti proizvodnju i odrediti broj radnika.
Naravno, u nekim slučajevima ćemo se morati poselamiti sa nekim poznatim svjetskim brendovima ako mislimo ojačati svoju proizvdonju.
Najveći problem je što imamo potpuno otvorenu ekonomiju. Uzvozi šta ko stigne odakle stigne, nikakve strategije po pitanju uvoza država nema, osim oslobađanja od poreza, na ovaj i onaj način. Voćni jogurti koji se uopšte ne proizvode kod nas uvoze se sa stopom poreza od 0%.
Što se čokolade tiče, što jes jes nije nam jača strana.
Ni Zora nije valjala, ni Vispakove ne valjaju, jedino malo ova nova čokolada valja.
Našim mladim ljudima treba i edukacija kako pokrenuti privatni posao. Ako edukujueš 100 ljudi da sami sebe zaposle pokretanjem nekog biznisa, nek ih 30 uspije imaš rezultate. Koliko ljudi kod nas zna da se obrt registruje sa 200 KM.