Zahtjev za pausalno placanje poreza

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
S@din

#1 Zahtjev za pausalno placanje poreza

Post by S@din »

Osim starih zanata, koji placaju pausalni porez u iznosu od 30 km mjesecno, koje ostale obrtnicke i sl. obrtnickim djelatnostima mogu predati zahtjev za pausalno placanje poreza u iznsu od 70 km

http://www.pufbih.ba/images/stories/doh ... AV_FMF.pdf

po ovome bi mogle sve ostale, ali npr u poreznoj su mi rekli da kozmeticki salon ne moze biti pausalac, smo brice...
ali brice spadaju stare zanate, a ja kao obrtnik bi da sam obicni pausalac i da nemam fiskalnu kasu, ko je sad upravu...
molim vas za vasa misljenja, hvala unaprijed
talić

#2 Re: Zahtjev za pausalno placanje poreza

Post by talić »

S@din wrote:Osim starih zanata, koji placaju pausalni porez u iznosu od 30 km mjesecno, koje ostale obrtnicke i sl. obrtnickim djelatnostima mogu predati zahtjev za pausalno placanje poreza u iznsu od 70 km

po ovome bi mogle sve ostale, ali npr u poreznoj su mi rekli da kozmeticki salon ne moze biti pausalac, smo brice...
ali brice spadaju stare zanate, a ja kao obrtnik bi da sam obicni pausalac i da nemam fiskalnu kasu, ko je sad upravu...
tu ti lijepo piše djelatnosti koje se zasnivaju na vještini a ne sredstvima za obavljanje djelatnosti.
Kao klasični brico možeš danas obrijati i ošišati deset ljudi i napraviti promet od 50 do 100 KM a kao kozmetičar možeš nabaviti raznorazne aparate za laserske tretmane i slično i napraviti dnevni promet od 1.000 KM.
Zakonodavac zna računati pa je skontao da brici koji ima dnevni promet od 100 KM kad izmiri sve obaveze ostane jedna solidna plaća od 1.000 do 1.500 KM a da kozmetičar može zaraditi mnogo više pa bi bio red da plati porez prema prometu. Inače glupost je da je PDV na usluge isti kao na robe. Kad prodaješ robu imaš mnogo ulaznog (odbitnog) PDV-a a kad prodaješ čiste usluge ulazni PDV je minimalan pa pošten frizer koji je ušao u sistem PDV-a i prijavljuje kompletan promet mora biti 20% skuplji od onog koji vara i ne plaća PDV.
Država koja ti ne da da budeš pošten jer ako si pošten slijedi ti propast. :lol:
Marchegianni

#3 Re: Zahtjev za pausalno placanje poreza

Post by Marchegianni »

S@din wrote:Osim starih zanata, koji placaju pausalni porez u iznosu od 30 km mjesecno, koje ostale obrtnicke i sl. obrtnickim djelatnostima mogu predati zahtjev za pausalno placanje poreza u iznsu od 70 km

Paušalni obveznici poreza na dohodak mogu biti samo neke vrste samostalnih poduzetnika. Prvo, to mogu biti oni koji obavljaju djelatnosti koje spadaju u red starih i tradicionalnih zanata (i imaju max do dva zaposlenika). Lista tih djelatnosti je posebno propisana. Drugo, to mogu biti oni koji obavljaju poslove koji se mogu pronaći na propisanoj listi kućnih (domaćih) radinosti (to je to zasnovano na vještini, ne na sredstvima). Treće, to su (bez podnošenja zahtjeva) samostalni prevoznici putnika (solo taksisti) ili robe (s vozilom nosivosti do 8 tona) koji imaju samo jedno vozilo. Četvrto, to mogu biti samostalni poljoprivredni proizvođači.

Osim ovih, niko više ne može biti paušalac u smislu poreza na dohodak.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Zahtjev za pausalno placanje poreza

Post by PipiDugaDevetka »

Mogu li lica koja vrše obuku-drže predavanja nekome podnijeti zahtjev za paušalno plaćanje. Recimo, nastavnici BHSCg. jezika uče dijasporsku djecu bosanskom jeziku tokom ljetnjih mjeseci kada oni dolaze?
Post Reply