Zahtjev za naplatu posječenog voćnjaka

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
BJB

#1 Zahtjev za naplatu posječenog voćnjaka

Post by BJB »

Dragi forumasi i pravnici među njima,
treba mi pomoć. :)
Ima li neki propisani format za Zahtjev za naplatu štete koju vam je neko napravio..
Starom su ovi iz Elektroprenosa posjekli neke trešnje, treba im poslati zahtjev, kopiju izvoda iz katastra da je to njegova zemlja i kopiju lične, a onda će njihova pravna slušba procijeniti koliko ce mu platiti za odstetu..
Moze li mi neko reci kako jedan takav zahtjev treba izgledati na bos jeziku?
Hvala
kuli1961

#2 Re: Zahtjev za naplatu posječenog voćnjaka

Post by kuli1961 »

Nema izričito zakono m proisanog obrasca, ali u principu- nije komplikovan tekst zahtjeva, nesto slicno ovome;

Ime i prezime podnosioca zahtjeva
adresa

Naziv organa kome se salje zahtjev
-direktoru-
(tačna ili što tačnija oznaka naziva)
adresa

Predmet: zahtjev za naknadu štete

Vlasnik sam zemljišta označenog kao k.č.br.....upisanog u p.l.br. .. k.o.-----, što po zemljišnjiđnim podacima
odgovara zemljištu označeno kao k.č.br... upisano u z.k.uložak br.... k.o. ....
Na tom zemljištu je bilo posadjeno xy stabala tresnje (i drugih vrsta, ako je bilo), prosječne starosti xy godina i prosječnog godišnjeg roda od xy kg/stablo.
Dana... radnici Elektroprenosa(što tačnija oznaka, ako je moguće imena i prezimena, opis i reg .br. vozila kojim su došli itd ) su protupravno posjekli xy stabala tresnje. Visina štete iznosi xy KM.
(ako se ne zna pribilizan iznos stvarne stete i izmakle dobiti(izmaklom dobiti se smatra novcana vrijednost buduceg roda, za vrijeme prosječnog roka trajanja/radjana voćke) tada nastaviti ovako):

Predlađem da vansudski riješimo ovaj spor. Trazim da angazujete vještaka poljoprivredne struke, koji treba da utvrdi virjednost nastale stvarne štete i izmakle dobiti, te da mi dostavite njegov nalaz i mišljenje, da bih se na njega izjasnio.
Trazim da mi sačinite pismenu ponudu vansudskog poravnanja, koja treba da sadrzi ponudu za stvarnu štetu i izmaklu dobit, te za kamatu počev od dana štetne radnje pa do isplate.

Mjesto...., datum
Prilog- p.list i zk. izvadak iz teksta
Potpis

SRETNO!
spreca

#3 Re: Zahtjev za naplatu posječenog voćnjaka

Post by spreca »

BJB wrote:Dragi forumasi i pravnici među njima,
treba mi pomoć. :)
Ima li neki propisani format za Zahtjev za naplatu štete koju vam je neko napravio..
Starom su ovi iz Elektroprenosa posjekli neke trešnje, treba im poslati zahtjev, kopiju izvoda iz katastra da je to njegova zemlja i kopiju lične, a onda će njihova pravna slušba procijeniti koliko ce mu platiti za odstetu..
Moze li mi neko reci kako jedan takav zahtjev treba izgledati na bos jeziku?
Hvala
Nemoze njihov pravnik odredjivati kolika ce biti nadoknada stete....to mora biti nezavisni vjestak neki i slicno
BJB

#4 Re: Zahtjev za naplatu posječenog voćnjaka

Post by BJB »

kuli1961 wrote:Nema izričito zakono m proisanog obrasca, ali u principu- nije komplikovan tekst zahtjeva, nesto slicno ovome;

Ime i prezime podnosioca zahtjeva
adresa

Naziv organa kome se salje zahtjev
-direktoru-
(tačna ili što tačnija oznaka naziva)
adresa

Predmet: zahtjev za naknadu štete

Vlasnik sam zemljišta označenog kao k.č.br.....upisanog u p.l.br. .. k.o.-----, što po zemljišnjiđnim podacima
odgovara zemljištu označeno kao k.č.br... upisano u z.k.uložak br.... k.o. ....
Na tom zemljištu je bilo posadjeno xy stabala tresnje (i drugih vrsta, ako je bilo), prosječne starosti xy godina i prosječnog godišnjeg roda od xy kg/stablo.
Dana... radnici Elektroprenosa(što tačnija oznaka, ako je moguće imena i prezimena, opis i reg .br. vozila kojim su došli itd ) su protupravno posjekli xy stabala tresnje. Visina štete iznosi xy KM.
(ako se ne zna pribilizan iznos stvarne stete i izmakle dobiti(izmaklom dobiti se smatra novcana vrijednost buduceg roda, za vrijeme prosječnog roka trajanja/radjana voćke) tada nastaviti ovako):

Predlađem da vansudski riješimo ovaj spor. Trazim da angazujete vještaka poljoprivredne struke, koji treba da utvrdi virjednost nastale stvarne štete i izmakle dobiti, te da mi dostavite njegov nalaz i mišljenje, da bih se na njega izjasnio.
Trazim da mi sačinite pismenu ponudu vansudskog poravnanja, koja treba da sadrzi ponudu za stvarnu štetu i izmaklu dobit, te za kamatu počev od dana štetne radnje pa do isplate.

Mjesto...., datum
Prilog- p.list i zk. izvadak iz teksta
Potpis

SRETNO!
Kuli1961, hvala puno posto nisam pravnik po struci da se ne brukam.
HVala puno.
kuli1961

#5 Re: Zahtjev za naplatu posječenog voćnjaka

Post by kuli1961 »

Nista, sitnica.
Na kraj teksta se moze dodati- trazim da mi ponudu mirnog rjesenja spora dostavite najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema ovog prijedloga.

Ukoliko je stav Elektropenosa onako -odbojan, moze se staviti i : Ujedno, ovaj prijedlog smatrajte opomenom pred tuzbu.
Post Reply