felicia wrote:Poštovani,
Moj otac je srčani bolesnik. Dolazi zima i javlja se problem sjedanja u hladno vozilo. S obzirom da imamo privatnu kuću i utičnicu 220 V u garaži moja ideja je bila da u unutrašnjosti fixiram fen, koji bih spojio na utičnicu 220 V i daljinski aktivirao iz kuće, tako da bi on u nekih 5, 10, 15 minuta ugrijao vozilo na nekih 18 C stupnjeva. Prijatelji me odgovaraju zbog mogućnosti iskrenja fena i požara vozila, garaže i kuće...
Što Vi mislite o ovoj ideji (problem iskrenja)?
Molim Vaš prijedlog rješenja ovog problema - bio bih zahvalan kada bi bilo za kupiti gotov grijač (nisam baš vješt sa sklapanjem uređaja

koji nema mogućnost da zaiskri/zapali a može se sigurno iskoristi za zagrijavanje vozila.
Svaki je prijedlog dobrodošao. Unaprijed zahvaljujem na svim prijedlozima, sugestijama & linkovima.
Prije nego sto skontas sistem kako da ugrijes unutrasnjost odmah evo ti nekoliko savjeta koje odmah mozes koristiti.
1. Uvijek pri paljenju hladnog vozila neka ti je potenciometar od grijanja ma hladnom, do kraja! To ce zatvoriti drugi hladnjak/radijator te tekucina nece imati cirkularni tok dok se termostat ne otvori!
2. Nikad ne griji auto u mjestu duze od 10 sec. Nakon 10sec sve komponente motora su podmazane, i mozes bez problema krenuti, s tim da broj obrtaja ne prelazi 2,500 o/min i bez naglih startova. To ce uz potenciometar okrenut na hladno, ugrijati tekucinu vrlo brzo, posebno ako je benzinska masina! Kada grijes auto u mjesto, tekucine u motoru se ugriju, ali mjenjac ostaje hladan i mozes time ostetiti mjenjacki sklop, cije ulje doseze temperaturu dosta sporije od onog motornog.
3. Ako je novije auto koristi sinteticko lakotecivo ulje npr. 5W40, a ako je starije auto, sa recimo vise od 200.000km koristi 10W40. To ce ubrzati podmazivanje i olaksati hladan start!