Zagrijavanje vozila zimi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
felicia

#1 Zagrijavanje vozila zimi

Post by felicia »

Poštovani,

Moj otac je srčani bolesnik. Dolazi zima i javlja se problem sjedanja u hladno vozilo. S obzirom da imamo privatnu kuću i utičnicu 220 V u garaži moja ideja je bila da u unutrašnjosti fixiram fen, koji bih spojio na utičnicu 220 V i daljinski aktivirao iz kuće, tako da bi on u nekih 5, 10, 15 minuta ugrijao vozilo na nekih 18 C stupnjeva. Prijatelji me odgovaraju zbog mogućnosti iskrenja fena i požara vozila, garaže i kuće...

Što Vi mislite o ovoj ideji (problem iskrenja)?
Molim Vaš prijedlog rješenja ovog problema - bio bih zahvalan kada bi bilo za kupiti gotov grijač (nisam baš vješt sa sklapanjem uređaja :-) koji nema mogućnost da zaiskri/zapali a može se sigurno iskoristi za zagrijavanje vozila.

Svaki je prijedlog dobrodošao. Unaprijed zahvaljujem na svim prijedlozima, sugestijama & linkovima.
dnaxy

#2 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by dnaxy »

felicia wrote:Poštovani,

Moj otac je srčani bolesnik. Dolazi zima i javlja se problem sjedanja u hladno vozilo. S obzirom da imamo privatnu kuću i utičnicu 220 V u garaži moja ideja je bila da u unutrašnjosti fixiram fen, koji bih spojio na utičnicu 220 V i daljinski aktivirao iz kuće, tako da bi on u nekih 5, 10, 15 minuta ugrijao vozilo na nekih 18 C stupnjeva. Prijatelji me odgovaraju zbog mogućnosti iskrenja fena i požara vozila, garaže i kuće...

Molim Vaš prijedlog rješenja ovog problema - bio bih zahvalan kada bi bilo za kupiti gotov grijač (nisam baš vješt sa sklapanjem uređaja :-) koji nema mogućnost da zaiskri/zapali a može se sigurno iskoristi za zagrijavanje vozila.

Svaki je prijedlog dobrodošao. Unaprijed zahvaljujem na svim prijedlozima, sugestijama & linkovima.
jest da nije jeftino al je dobro... a ako se trazi,moze se nac i za prihvatljivu cijenu.

webasto

a fen..mene bi bilo strah da se ne zapali sta pa bude veci belaj nego sto bi bio od pomoci..ni u kom slucaju to nebi uradio

http://www.standheizung.de/
za_sada_bez_dobrog_nicka

#3 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Vidi ovo - 1350W

ili ovo - 1200W

a poručiš preko našeg Conrada u Intershopu (Interex)
AdnanSA

#4 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by AdnanSA »

Ja sam to sebi napravio prije 3 godine i evo fercera bez problema svake zime.
Odeš u OBI ili neku drugu prodavnicu i kupiš jednu kvalitetnu malu grijalicu i jedan vremenski prekidač (mislim da se tako zove) Imaš verziju digitalnu i manuelnu. Ova manuelna košta 5-6 KM. Lijepo ubaciš grijalicu u auto paziš da nepuše direktno u sjedalo ili gdje drugo ostaviš joj dobar dovod zraka. Poslje utakneš kabal od grijalice u vremenski prekidač a prekidač u struju i naštimaš ga da pusti struju grijalici pola sata ranije nego što sjedeš u auto.
Taj sistem koriste Skandinavci i Kanađani ima jedno 30 godina samo što je to kod njih puno ljepše i profesionalnije napravljeno ali i mnogo skuplje.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#5 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Ipak prednost Webasta je neprocjenjiva jer kad sa ovim ovakvim sistemima kreneš van imaš zagrijan auto nekih 56 sekundi. Nakon toga se zamagle stakla i moraš pustiti puhanje, motor hladan i sve ono što si zagrijao ode u havu.
Skoro svi Webasto sistemi (izuzev onih mini osnovnih), osim grijanja kabine griju i rashladnu tekućinu u motoru, tako da imaš topli start i trenutno raspoloživo grijanje vozila.
AdnanSA

#6 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by AdnanSA »

Slažem se sa tobom. Medjutim kod mene se motor ugrije nevjerovatno brzo nako bukvalno jedne minute temp rashladne tekućine je već 50 c. Kod dizela to ide mnogo sporije. Najbolje je ugraditi gotov set gdje imaš grijalicu za putnički prostor i grijač koji se ugradi negdje u blok motora ako se ne varam. Tako rade u Švedskoj. Imaš utičnicu na prednjem dijelu auta i samo je spojiš u struju na svoje parkirno mjesto. Naravno ima i timer koji upali sistem pola sata prije vožnje. Napolju minus 20C a na tvoje auto toplo i nema kapi snjega ili leda na njemu. Motor vruć lakše starta i štediš i akumulator i alnaser. Naravno to zadovoljstvo ima svoju cijenu mislim da cijene startaju od 200 KM pa naviše plus ugradnja.
Čini mi se da je najpoznatiji proizvođać Defa.
whow

#7 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by whow »

Imas li namjeru da grijes auto ili garazu ? Ako hoces da da grijes vozilo onda ugradi daljinski starter i to je to. Grijalice iz domace radinosti su veoma upitne . Postoje specijalne grijalice za auta koje se koriste ovdje u Canadi gdje su minusi zestoki a led se otopi samo preko ljeta, ne znam da ti to treba u nasoj "pitomoj "Bosni . Poslje ove zime ja kada dodem u Bosnu grijanje vise i ne palim :-)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#8 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by corolla02 »

jefferson

#9 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by jefferson »

Prije nego sto skontas sistem kako da ugrijes unutrasnjost odmah evo ti nekoliko savjeta koje odmah mozes koristiti.
1. Uvijek pri paljenju hladnog vozila neka ti je potenciometar od grijanja ma hladnom, do kraja! To ce zatvoriti drugi hladnjak/radijator te tekucina nece imati cirkularni tok dok se termostat ne otvori!
2. Nikad ne griji auto u mjestu duze od 10 sec. Nakon 10sec sve komponente motora su podmazane, i mozes bez problema krenuti, s tim da broj obrtaja ne prelazi 2,500 o/min i bez naglih startova. To ce uz potenciometar okrenut na hladno, ugrijati tekucinu vrlo brzo, posebno ako je benzinska masina! Kada grijes auto u mjesto, tekucine u motoru se ugriju, ali mjenjac ostaje hladan i mozes time ostetiti mjenjacki sklop, cije ulje doseze temperaturu dosta sporije od onog motornog.
3. Ako je novije auto koristi sinteticko lakotecivo ulje npr. 5W40, a ako je starije auto, sa recimo vise od 200.000km koristi 10W40. To ce ubrzati podmazivanje i olaksati hladan start!
felicia

#10 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by felicia »

Hvala svima - vidim da ima jako puno onih koji su se potrudili da mi pomognu. Od svih rješenja koja se mogu nabaviti kod nas u BiH meni se najviše sviđa Adnanova ideja o kvalitetnoj grijalici sa tajmerom. Ako je moguće bilo bi mi drago da mi pošalje sliku kako izgleda grijalica koja bez problema obavlja zadatak tri godine - najradije bih skoknuo do OBI-ja i kupio istu - bar bih bio miran...

Također mi se sviđa ideja o Defa sistemima za zagrijavanje koji se ugrade u vozilo. Ako im je cijena od 200 KM to je dosta prihvatljivo - zamolio bih nekoga ako zna neki kontakt broj ili link u BiH - može i na PM...

Pozdrav i još jednom hvala :)
za_sada_bez_dobrog_nicka

#11 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Vidi na http://www.conrad.de Ja sam postavio linkove, ali su iygleda dfnamički vezani su za trenutnu sesiju.

Na Conradovom siteu u poljea Artikel Nr. ukucaj 856315 - 62 ili 853580 - 62 .

Prvi je Defa grijač od 1200W i košta u DE 59,95€ a drugi je isto Defa grijač od 1350W i košta 99,95€

Sve sa Conrad.e možeš poručiti u bosanskom Conradu u Inershopu. Cijena se umanji za njemački mwst a uveća za našu carinu i PDV. i čeka se cca sedam dana.
metar_drva

#12 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by metar_drva »

moze li mi neko razumno obrazloziti zasto ne upaliti auto i grijanje u njemu 5-6 minuta prije polaska?
za_sada_bez_dobrog_nicka

#13 Re: Zagrijavanje vozila zimi

1,2,3 posta iznad u tački 2. čovjek je lijepo i tačno obrazložio zašto to nije pametno raditi.
metar_drva

#14 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by metar_drva »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:1,2,3 posta iznad u tački 2. čovjek je lijepo i tačno obrazložio zašto to nije pametno raditi.
procitao sam, al mi se ne cini argumentovano. npr, ja cesto sjednem u hladno auto i cim izadjem na ulicu upadnem u kolonu koja jedva ide. sta sad, da ja ne palim grijanje, jer je auto "u mjestu"? uostalom, meni se cini da se ta tacka 2. odnosi na grijanje motora, al moze bit i da sam fulio :)
Qler

#15 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by Qler »

pa brze se ugrije motor, samim time i tecnost se bze ugrije, tj brze ti pocne puhati vruce... ja ostavim auto u mjestu da radi jedno ako cistim snijge sa njega, a ako nema snijega, pali sacekaj samo da se malo obrtaji "ustabile" i vozi misko :D drzim ga na oko 2-2,5k 0b/min i ugrije se zacas (doduse mali je motor pa mu treba generalno malo vise da se zagrije, ali je OK :D )
jefferson

#16 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by jefferson »

metar_drva wrote:
za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:1,2,3 posta iznad u tački 2. čovjek je lijepo i tačno obrazložio zašto to nije pametno raditi.
procitao sam, al mi se ne cini argumentovano. npr, ja cesto sjednem u hladno auto i cim izadjem na ulicu upadnem u kolonu koja jedva ide. sta sad, da ja ne palim grijanje, jer je auto "u mjestu"? uostalom, meni se cini da se ta tacka 2. odnosi na grijanje motora, al moze bit i da sam fulio :)
Tacka 2. nije samo grijanje motora. Osim sto se motor brze ugrije, tekucina (koja na kraju krajeva i "prizvodi grijanje) se brze grije. Time sto zatvoris grijanje nema cirkulatornog i time dodatnog hladjenja tekucine kroz drugi hladnjak/radijator gdje uz to dodatno hladi tekucinu ventilator od grijanja/hladjenja jer nesto mora da ugura hladan zrak kroz radijator u unutrasnjost vozila. Naravno, to ne znaci da drzis grijanje zatvorenim 20 minuta. Kod benzinaca malo "jace" kubikaze (1.8ltr pa nadalje) dovoljno je 2-3 minute drzati na max hladjenju (bez upaljenog ventilatora, ili ventilator na 1 ako je vec potrebno da se ne bi smrzo :D ) i odmah krenes i time se motor+tekucina brze grije. Nakon 2-3min imas dosta jace grijanje nego kada bi auto grijao u mjestu ili kada bi odmah "upalio"grijanje! Takodje, prednosti su sto manje goriva trosis kada se motor brze grije, plus, i mjenjac ravnomjerno zagrijes sa motorom!
Probaj pa ces vidjeti. Medjutim, idi na Bjelasnicu pa jedan dan odmah otvori grijanje i kreni niz brdo, a drugi dan uradi ovako kao sto sam ti rekao pa ces vidjeti o cemu pricam!
mladen76

#17 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by mladen76 »

Probaj na http://www.jimobile.net imaju daljinsko startanje motora izmedju ostalog (daljinsko zakljucavanje, nadzor auta , alarmi , ma svasta nesta). http://www.jimobile.net/
ado-šampion

#18 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by ado-šampion »

Nije baš odgovor na temu, samo da kažem da je Jefferson u pravu za zagrijavanje motora. Samo bih još dodao da se grijanje može podesiti negdje na pola kad se kazaljka temp. počne dizati, a do kraja kad motor dostigne radnu temp. Tako se najbrže dobiva grijanje u kabini. :)
Macan Online

#19 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by Macan Online »

Pitanje za forumaše,

Gdje se u Sarajevu ili okolici može kupiti i ugraditi "Standheizung" za putničko vozilo?
Svejedno koje marke, Webasto, Bosch itd.

Bio sam danas u Conradu u Intershopu, tamo ne mogu to nabaviti.
Imaju samo fenove od 12V koji zagrijavaju kabinu, a ne i rashladnu tekućinu.
mayab

#20 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by mayab »

Oni koji se bave naknadnom ugradnjom klima uredjaja u aute bi se trebali baviti i ovim, e samo ne znam ko se kod nas time bavi.
Ili pitaj u ovlastenom servisu marke koji auto imas
spreca

#21 Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by spreca »

Pa kad vec imas garazu onda ugrij garazu ali ne fenom mozda imas i centralno u kuci pa ubaci radiator i problem rijesen
Post Reply