Donedavno sam kupio auto pgt 206, i nesto me zanima:
U stanju mirovanja (upaljeno auto) raste mi temperatura motora blizu crvenog..
Pitam sviju koji posjeduju peugeot 206 benzinca kao i iskusne ljude, da li su i kod vas takve reakcije zagrijavanja?
Jel to normalna pojava kod benzinaca?
Unaprijed hvala
Zagrijavanje peugetoa 206 1.6i ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Lesli Eldridž
#2 Re: Zagrijavanje peugetoa 206 1.6i ?
Nije normalno. Provjeri radi li ti ventilator. Ako ne radi, a ti si u koloni i polako se ide nema strujanja zraka prokuhat će ti motor. Provjeri i termostat i termo prekidač. Kod termostata ti može biti naslaga kamenca pa se i ne otvara do kraja i slab je onda protok rashladne tećnosti. Uglavnom ove tri stvari provjeri. Ako ne radi termo prekidač ne radi ti ventilator. Ventilator može da ne radi zbog njegovog kvara takođe, a i termostat može biti sav od kamenca... Sretno. 
-
Dr.Psycho
#3 Re: Zagrijavanje peugetoa 206 1.6i ?
Ventilator radi, ali nisam siguran za termostat i termo prekidač, provjerim i javim.. HvalaLesli Eldridž wrote:Nije normalno. Provjeri radi li ti ventilator. Ako ne radi, a ti si u koloni i polako se ide nema strujanja zraka prokuhat će ti motor. Provjeri i termostat i termo prekidač. Kod termostata ti može biti naslaga kamenca pa se i ne otvara do kraja i slab je onda protok rashladne tećnosti. Uglavnom ove tri stvari provjeri. Ako ne radi termo prekidač ne radi ti ventilator. Ventilator može da ne radi zbog njegovog kvara takođe, a i termostat može biti sav od kamenca... Sretno.
-
Lesli Eldridž
#4 Re: Zagrijavanje peugetoa 206 1.6i ?
Ako radi ventilator, onda ti je dobar i termoprekidač. Vidi kakav ti je termostat. Na koliko otvara stepeni i ima li kamenca na sebi. Skini ga i vidi ima li kamenca. Bilo ga ili ne bilo (kamenca) stavi ga u vrelu vodu i vidi otvara li se ikako i koliko se otvara. Vjerovatno je do njega.Dr.Psycho wrote:Ventilator radi, ali nisam siguran za termostat i termo prekidač, provjerim i javim.. HvalaLesli Eldridž wrote:Nije normalno. Provjeri radi li ti ventilator. Ako ne radi, a ti si u koloni i polako se ide nema strujanja zraka prokuhat će ti motor. Provjeri i termostat i termo prekidač. Kod termostata ti može biti naslaga kamenca pa se i ne otvara do kraja i slab je onda protok rashladne tećnosti. Uglavnom ove tri stvari provjeri. Ako ne radi termo prekidač ne radi ti ventilator. Ventilator može da ne radi zbog njegovog kvara takođe, a i termostat može biti sav od kamenca... Sretno.
-
Dr.Psycho
#5 Re: Zagrijavanje peugetoa 206 1.6i ?
Ok, provjerim.Lesli Eldridž wrote:Ako radi ventilator, onda ti je dobar i termoprekidač. Vidi kakav ti je termostat. Na koliko otvara stepeni i ima li kamenca na sebi. Skini ga i vidi ima li kamenca. Bilo ga ili ne bilo (kamenca) stavi ga u vrelu vodu i vidi otvara li se ikako i koliko se otvara. Vjerovatno je do njega.Dr.Psycho wrote:Ventilator radi, ali nisam siguran za termostat i termo prekidač, provjerim i javim.. HvalaLesli Eldridž wrote:Nije normalno. Provjeri radi li ti ventilator. Ako ne radi, a ti si u koloni i polako se ide nema strujanja zraka prokuhat će ti motor. Provjeri i termostat i termo prekidač. Kod termostata ti može biti naslaga kamenca pa se i ne otvara do kraja i slab je onda protok rashladne tećnosti. Uglavnom ove tri stvari provjeri. Ako ne radi termo prekidač ne radi ti ventilator. Ventilator može da ne radi zbog njegovog kvara takođe, a i termostat može biti sav od kamenca... Sretno.
- VR6
#6 Re: Zagrijavanje peugetoa 206 1.6i ?
Pitanje je koliko ti blizu crvenog raste i jel se sama pocne spustati nakon sto naraste do jedne razine.
Meni kad stojim u guzvi duze, naraste do ove crvene strelice, i onda se upali ventilator i obori je.

Dok je temperatura ulja vecinom ispod polovine malo, tek kad se auto vozi bas punim gasom nekoliko kilometara, zna skociti do strelice i ne ide iznad.

Isto je francuz upitanju, ako je kod tebe 1.6 16v masina, to je u osnovi ista kao kod mene, samo ima manje snage u 206-ici.
Ako si prije vozio njemacki il japanski auto, onda te to ne treba puno brinuti, kod njih je to drugacije, uvijek stoji na sredini kazaljka.
Meni kad stojim u guzvi duze, naraste do ove crvene strelice, i onda se upali ventilator i obori je.

Dok je temperatura ulja vecinom ispod polovine malo, tek kad se auto vozi bas punim gasom nekoliko kilometara, zna skociti do strelice i ne ide iznad.

Isto je francuz upitanju, ako je kod tebe 1.6 16v masina, to je u osnovi ista kao kod mene, samo ima manje snage u 206-ici.
Ako si prije vozio njemacki il japanski auto, onda te to ne treba puno brinuti, kod njih je to drugacije, uvijek stoji na sredini kazaljka.
- Haris.ba
#7 Re: Zagrijavanje peugetoa 206 1.6i ?
A je li antifriz ili voda u spremniku za hladjenje?Dr.Psycho wrote:Donedavno sam kupio auto pgt 206