Zagonetka

Rasprave o filozofskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
User avatar
medjutim
Posts: 990
Joined: 11/08/2009 16:09

Zagonetka

Post by medjutim » 20/10/2015 21:40

Citajuci malo razne portale i medije, naletih slucajno na ovaj slucaj. O cemu se radi, navodno momak je dobio paket na kucnu adresu, u kojoj je bio CD sa prilicno uznemirujucim sadrzajem, prenosim dio teksta koji sam nasao na netu, a onda i direktan link na video i ostale informacije i diskusije korisnika tog portala:
"Zaraza je počela kada je izvesni Džon sa portala GadgetZZ.com, primio anonimni paket koji je stigao iz Poljske.
U paketu je bio CD, a na njemu crno-beli video na kome je stajao čovek obučen u crne odore i sa jezivom maskom, baš onakvom kakvu su srednjovekovni doktori nosili da bi se zaštitili od kuge.
I dok je misteriozni čudak sa videa čutao "kao mumija", na snimku se čuo, kako su ga opisali, pucketavi zvuk. Pored ovoga, svetlucajuće svetlo na čudakovom dlanu je sugerisalo da snimak skriva neku šifrovanu poruku.
Zbog svega ovoga Džon je rešio da potraži pomoć na internetu.
Naravno, ljubitelji ovakvih zagonetki su jedva dočekali izazovni zadatak i odmah prionuli na posao. Ubrzo je jedan korisnik Reddit-a uspeo da pročita misterioznu poruku.
Spektrogramski prikaz pucketavog zvuka - (+) Kliknuti na sliku za uvećanje
Prikazavši pucketajući zvuk preko spektrograma pročitao je poruku: "Vi ste već mrtvi".
Na fotografiji koja se dobila dekodiranjem ovog zvuka navodno je ugrađena i slika na kojoj se vidi mučenje nepoznate žene, kao i GPS kordinate Bele kuće.
Štp se tiče internet zajednice, za njih je zabava tek počela, jer tek treba otkriti ko stoji iza ovog snimka.
Za sada najviše se sumnja na serijske ubice i naravno iluminate."
http://gadgetzz.com/2015/10/12/this-cre ... -our-mail/

Koja je mogucnost da ovako nesto neko slucajno dobije i da li je upitanju igrica ili neka ozbiljnija stvar?
Prije par godina je bila pomama za zagonetkom po imenu cicada 3301, ne znam da li je jos uvijek to aktuelno, ali znam da je jako puno ljudi pokusalo da desifruje poruke koje je slala osoba koja stoji iza toga. Mislim da nikada i nisu uspjeli da skontaju o cemu se zapravo radi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cicada_3301
Meni su ove stvari jako zanimljive, pa eto ako su i vama, mozemo prodiskutovati koju na ovu temu :-D
p.s. Nisam znao na koji dio podforuma ovo da stavim, pa stavih na filozofiju, iako mozda bas i nema puno veze, ali ako moderatori smatraju da pripada na neko drugo mjesto, slobodno prebacite.


User avatar
KUZNETSOV
Posts: 1079
Joined: 04/07/2015 15:57
Location: nosač aviona

Re: Zagonetka

Post by KUZNETSOV » 22/10/2015 01:10

ma zajebaje se narod, bio je slucaj prosle godine u ukraini kada je neko lafo slao pisma iz Černobila na razne adrese sirom zemlje :lol: i to sa datumom kada je poslano pismo i pecatom černobilske pošte :lol:

User avatar
apsidejzi
Posts: 3517
Joined: 25/05/2013 23:49

Re: Zagonetka

Post by apsidejzi » 22/10/2015 08:08

Malo sam citao komentare na postavljeni link i smatram kao i dio njih da je ovdje rijec o promociji neke video igrice. To je klasicni marketinski trik gdje zagonetka prelazi u proizvod. Sjecam se kad je na TV-u prije desetak godina non stop bio slogan: "Imas li code?". Hodas gradom a sve plakate samo to pitaju. Niko ne konta o cemu je rijec. Samo ima neki datum napisan. Na kraju se ispostavilo da je to FDS reklamirao brand Code.

Posto paket glasi na Johny K. iz Helsinborga, Svedska onda su podaci o doticnom dostupni. Ne postoji niko u Helsingborgu ko zivi na 251 10 broju ali ima nekoliko Johny-a u tom gradu. Moguce da je u pitanju postanski pretinac na njegovo ime.

Dok sam citao knjigu od Jon Ronson-a "Psihopatski test", pojavila se slicna prica sa Svedskom u kojem je navodno neki sved dobio tajanstvenu knjigu i u rjesavanje istog se ukljucila citava akademska zajednica. Kada nisu uspjeli rijesiti slucaj dali su je Jon-u da on istrazi jer eto on je ko biva novinar. On je istrazivao i na kraju skontao da je sve to igra nekog psihopate koji je htio pokazati kako ima kontrolu na drugim ljudima te da niko nije imun ako upotrijebi pravi pristup. Biti akademik ne znaci biti imun. Doduse, i to je bio marketinski fazon da se knjiga proda.


Tako... ne bih da ti kvarim ugodjaj ali mi ovo pocinje liciti na price o "smaku svijeta". u pocetku je bilo zanimljivo, logicno, cak sam se i prepao par puta. A onda sam se navikao i skontao da neko ima divnu mastu i iskoristava intuciju u nama :) Neki su doduse i podigli fine pare prodajuci pakete prve pomoci u slucaju smaka svijeta.

Najvjerovatnije reklama za igricu. Budemo vidili.

User avatar
arzuhal
Posts: 20695
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

Re: Zagonetka

Post by arzuhal » 24/10/2015 22:03

Nisam pogledao video (mislim nisam ni kliknuo na linAk), baš iz razloga što me prvi post, opis lika s maskom i riječi podsjetiše vjerno na Den Braunov roman Inferno.

Tako da mi baš bezveze...

Post Reply