ZADRUGE-OSNIVANJE,RADNI ODNOS ZADRUGARA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
hotmilkom

#1 ZADRUGE-OSNIVANJE,RADNI ODNOS ZADRUGARA

Post by hotmilkom »

Poštovani forumaši,
U fazi sam istraživanja svega što se tiče osnivanja i rada zadruga.Po onom što sam vidio i proćitao to je jedan od povoljnijih oblika pravnih organiziranja subjekta.
Naime moje interesovanje je osnivanje zadruge zanatlija ali moj problem je kako definisati radni odnos sa zadrugarima, jer većinom su to ljudi koji nisu ni u kakvom radnom odnosu (a većina ljudi traži za sebe penzionu i zdravstvenu sigurnost). Ovo govorim sa socijalnog aspekta jer mi se ne potpisuju "ugovori o djelu" sa njima jer je po meni to bacanje para državi a oni od tog nemaju ništa sem da su čisti pred državom.
Znači moje pitanje glasi: kako uspostaviti radni odnos sa zadrugarima (mada su oni ravnopravni članovi zadruge, samim tim ravnomjerno djele dobit i gubitak zadruge) a da to nije klasični ugovor o radu na koji se moraju plaćati silni doprinosi. Ono kako bih ja to vidio je da nekoliko zanatlija ima redovnu sigurnost kroz neki radni odnos, a da pri tome i dijele dobit i gubitak zadruge.
Možda sad bubam oko ovoga svega zbog nedostatka znanja, ali upravo me to i nagnalo da pokrenem ovu temu,
nadajući se da će neko napisati neko svoje iskustvo s tim.
Ovo je svakako pitanje za pravnike i računovođe ali i sve one koji imaju neko znanje na ovu temu.
Ricken

#2 Re: ZADRUGE-OSNIVANJE,RADNI ODNOS ZADRUGARA

Post by Ricken »

Clanak 21. Zakona o zadrugama FBiH:

Djelatnici zaposleni u zadruzi ostvaruju svoja prava i obaveze iz radnog odnosa sukladno zakonu, kolektivnim ugovorom i statutom zadruge.
Djelatnik zaposlen u zadruzi moze postati zadrugar ako ispuni uvjete predviđene statutom zadruge.

Znači nema smetnje da zadrugari ujedno budu i uposlenici tog pravnog lica.
Post Reply