Gleda temu ASA-prevent,pa onda kritičarku nikova (cake s neplačenim-bolovanje itd...), pa da se malo propitamo.
Kako zamišljamo zadovoljnog zaposlenika?
Uzmimo
1.državane organe
2.Privatizovane veče sisteme
3 mali privatnici
4.Javna preduzeća-veće
5.Javna manja (komunalno.voda čistoća,pozorište itdd
Haj Amazone-dobri novinaru,malo lijepe priče
Zadovoljan zaposlenik,šta je to?
Moderator: anex
-
fini dečko
#2 Re: Zadovoljan zaposlenik,šta je to?
Samo da se složim s @Her Flickom, ne postoji (a posebno ne za Bosanca) definisan posao na kojem ćeš biti "zadovoljan", a @her je dobro iznio zapažanje, da uvijek ima nešto što te "žulja", ili će neko ko je lijen dramatizovati stvari koje i nisu vrijedne pomena, samo da bi ga drugi vidjeli kao "paćenika".Her Flick wrote:cobankov1 wrote:Gleda temu ASA-prevent,pa onda kritičarku nikova (cake s neplačenim-bolovanje itd...), pa da se malo propitamo.
Kako zamišljamo zadovoljnog zaposlenika?
Uzmimo
1.državane organe
2.Privatizovane veče sisteme
3 mali privatnici
4.Javna preduzeća-veće
5.Javna manja (komunalno.voda čistoća,pozorište itdd
Haj Amazone-dobri novinaru,malo lijepe priče
sve je to individualno
neka zaposlenik ima sve super uslove (naumpade mi google) djaba je nasem bosancu ce opet nesta faliti
tako da sumnjam da ces naci 100% zadovoljnog zaposlenika
uvijek ce nesta faliti
mozemo pricati o zadovoljstvu opcenito, dobra plata, posla nekad ima puno nekad mozes landarati, pauze nisu striktno odredjene, bolovanje i sve ostalo regularno ali zna se desiti da te kolega mrzi i da ti podmece nogu, ili ti je sef kreten i nepismen, ili si ti lijen itd itd itd
-
ins
#3 Re: Zadovoljan zaposlenik,šta je to?
Problem bosanaca je sto ne poznaju nikoga sa zapada, ko bi im rekao kako u stvarnosti izgleda posao tamo, pa imaju potpuno pogresnu sliku, odnosno misle da je tamo sve savrseno!
Jadnici ne kontaju da su 95% posto problema na radnom mjestu i tamo i vamo isti: nikad dovoljna plata, nikad dobar i zdrav odnos sa kolegama, nikad dobar sef, nikad dovoljno odmora... Jedino sto je tamo trava oko zgrade podsisana...
PS: a kada im dodje rodjak iz Svecke i proba to sve ispricati, nista mu ne vjeruju...
Jadnici ne kontaju da su 95% posto problema na radnom mjestu i tamo i vamo isti: nikad dovoljna plata, nikad dobar i zdrav odnos sa kolegama, nikad dobar sef, nikad dovoljno odmora... Jedino sto je tamo trava oko zgrade podsisana...
PS: a kada im dodje rodjak iz Svecke i proba to sve ispricati, nista mu ne vjeruju...
- Alhemicarkaa
#4 Re: Zadovoljan zaposlenik,šta je to?
Malo previse generalizujete. Evo, ja sam Bosanka i prezadovoljna sam svojim poslom. Imam dobru platu, dobrog direktora, dobrog gazdu, a sa kolektivom sam u odlicnim odnosima, pauze su fleksibilne, kafu mogu piti koliko puta dnevno hocu, sve dok posao ne kaska.
Naravno, nije sve idealno, i ne moze biti, ali ja sam prezadovoljna. Voljela bih da imam duzi odmor (a ko ne bi?), drugacije sam zamisljala svoje radno mjesto kad sam studirala (ko nije?), naravno da ne mogu sa svima u kolektivu biti u odlicnim odnosima, tesko je naci jednu osobu da ti u svemu odgovara, a ne deset. Naravno, mogla bih ja i drugu pricu pricati, kako se slomih od posla, kako radim subotom, kako me ona "krava" nervira, kolega sa kojim radim zadatke je metiljav i peglativan, kako se ne stignem odmoriti i blabla. Ali, osoba koja radi trebala bi biti dovoljno zrela da postavi sebi neke stvari: na poslu provodis osam sati dnevno, u sustini sa ljudima na poslu provodis vise vremena nego sa ukucanima, i bolje neke stvari prihvatiti i pomiriti se sa njima, traziti ono dobro, a ne lose i onda ce i tebi biti lakse ici na posao. Ja imam srecu pa mi kolege ne podmecu nogu, moramo funkcionisai zajedno, jer ako jedno popusti, svi osjete.
I eto, Bosanka sam, ne mislim da je na zapadu sve idealno, i prezadovoljna sam svojim poslom (cak mi je i zanimljiv
)
Naravno, nije sve idealno, i ne moze biti, ali ja sam prezadovoljna. Voljela bih da imam duzi odmor (a ko ne bi?), drugacije sam zamisljala svoje radno mjesto kad sam studirala (ko nije?), naravno da ne mogu sa svima u kolektivu biti u odlicnim odnosima, tesko je naci jednu osobu da ti u svemu odgovara, a ne deset. Naravno, mogla bih ja i drugu pricu pricati, kako se slomih od posla, kako radim subotom, kako me ona "krava" nervira, kolega sa kojim radim zadatke je metiljav i peglativan, kako se ne stignem odmoriti i blabla. Ali, osoba koja radi trebala bi biti dovoljno zrela da postavi sebi neke stvari: na poslu provodis osam sati dnevno, u sustini sa ljudima na poslu provodis vise vremena nego sa ukucanima, i bolje neke stvari prihvatiti i pomiriti se sa njima, traziti ono dobro, a ne lose i onda ce i tebi biti lakse ici na posao. Ja imam srecu pa mi kolege ne podmecu nogu, moramo funkcionisai zajedno, jer ako jedno popusti, svi osjete.
I eto, Bosanka sam, ne mislim da je na zapadu sve idealno, i prezadovoljna sam svojim poslom (cak mi je i zanimljiv
- PticaTrkachica
#5 Re: Zadovoljan zaposlenik,šta je to?
Imaš opisanu sliku, imaš stvarno stanje. Od sposobnosti prilagodbe standarda zavisi i količina zadovoljstva.
Konkretno: Imam pauzu za doručak, pa se počinje raditi pola sata ranije. Ustvari je nikad nemam vremena iskorstiti, a svejedno počinjem raditi pola sata ranije. Imam ogromni i prelijepi radni sto, ali mi je stolica katastrofalna i osjećam kako mi krivi kičmu dan po dan.
Imam tuš kabinu na poslu, ma hej, ko to još ima. Taman, da ne moram kući, nego pravo s posla u noćni život, ko kašmir-mafija.
Imam dovoljnu platu, ali sam osigurana na minimalac.
Imam dovoljan godisnji, ali nemam regres.
Kad se aritmetika odradi, ja sam zadovoljna, pogotovo jer smatram posao privilegijom.
Konkretno: Imam pauzu za doručak, pa se počinje raditi pola sata ranije. Ustvari je nikad nemam vremena iskorstiti, a svejedno počinjem raditi pola sata ranije. Imam ogromni i prelijepi radni sto, ali mi je stolica katastrofalna i osjećam kako mi krivi kičmu dan po dan.
Imam tuš kabinu na poslu, ma hej, ko to još ima. Taman, da ne moram kući, nego pravo s posla u noćni život, ko kašmir-mafija.
Imam dovoljnu platu, ali sam osigurana na minimalac.
Imam dovoljan godisnji, ali nemam regres.
Kad se aritmetika odradi, ja sam zadovoljna, pogotovo jer smatram posao privilegijom.