uglavnomja wrote:
postoje primjeri, naravno, ali to su izuzeci gdje ljudi rade neplaceno.
sta je po tebi pravilo a sta izuzetak? mozes li to dokazati necim konkretnim ili lupas onako nasumice?
uglavnomja wrote:
tezina posla - neuporedivo je da prof u 4. srednje ima istu platu kao uciteljica u 1. osnovne, ako imaju istu skolsku spremu.
kao prvo, plate i nisu iste, jer u srednjoj skoli su nesto vece.
a kao drugo, zbog cega mislis da je lakse raditi sa djecom od 6 godina nego sa mladicima i djevojkama od 18-19? po kojoj skali ili kriteriju si mjerio tezinu posla ili imas vlastito iskustvo? sta mislis, kako bi se snasao profesor iz srednje skole u prvom razredu osnovne skole kad mu se dijete ukaki ili upiski usred casa? ili kad dobije dijete sa downovim sindromom ili autizmom?
mozes li nam malo detaljnije i potkrijepljeno strukom ovo obrazloziti?
uglavnomja wrote:
a sto se tice ugovora, promasio si poentu, koja je da je ugovor sam po sebi neodrziv. ne moze neko, ko se jednom zaposli na budzesku sisu da uvali prst u uho i da ga boli peta za poslom ... nije ugovor sveto slovo, napravili su ga ;ljudi koji su nekom trenutku bili u poziciji da postavljaju uslove, koji su i tad bili medjedji, i morace doci vrijeme za reviziju tog ugovora, a i svih ostalih budzetskih kolektivnih ugovora.
ugovor nije sveto slovo i vec je do sada mijenjan i prilagodjavan situaciji. kvaka je u tome sto se to prelomilo najvise na prosvjeti.
ne mislim da ce prosvjetari praviti problem oko izmjene ako ona bude obuhvatila
sve korisnike budzetskih sredstava
podjednako. evidentno je da je danas prisutna neravnomjerna raspodjela tih sredstava, pa imamo situaciju da jedan ministar dobije 600 km mjesecno kao stanarinu za stanovanje u vlastitom stanu, a to je skoro iznos mjesecne plate jednog ucitelja sa sss.
uglavnomja wrote:
posto tvrdis da si upuceniji od mene, ispravi me ako grijesim, do prije par godina je bilo ocjenjivanje, nagradjivanje nastvanika, a uslovi za pozitivnu ocjenu i mislim nesto parica su bili:
da redovno dolazi na piosao
da ne kasni
da je uredan
da nije bilo ekcesa ...
a nigdje rezultata rada, ankete medju ucenicima i roditeljima ... bitno je doci na vrijeme, odsjediti 3-7 sati na poslu i povisica
koliko znam jedna od stavki tog ugovora je bilo dodjeljivanje jedne ili vise plata, zavisno od godina, za svakih 5 ili 10 godina staza
kako sam i pretpostavio, obicna si neznalica i potpuno neupucen u materiju o kojoj zelis raspravlajti, pa onda lupas nasumice...
dakle, kad je u pitanju oo i ks, ocjenjivanje uposlenika zakonski je regulisano. zato te upucujem da najprije temeljito iscitas zakon o ooio i odgovarajuce pravilnike te da se onda javis da nastavimo. ovako je rasprava besmislena i samo se jos vise zavaljujes svakakvim lupetanjima i izvalama...