Mrtav pijan vozio 15 kilometara bez pola auta
ponedjeljak, 13.6.2005 15:01
PROŠLI petak na našim se prometnicama dogodilo 47 prometnih nesreća, a Indexov novinar je osobno svjedočio zasigurno najbizarnijoj nesreći prošlog vikenda.
I dok se kod nas raspravlja o utjecaju novog Zakona o sigurnosti u prometu i utjecaju njegove najvažnije stavke, one o famoznih 0,0 promila, hrvatskim cestama i dalje prometuju asfaltni kauboji, kojih se sve to ne tiče.
Vidno alkoholizirani vozači još su uvijek čest slučaj, ali da vozač bude toliko pijan da udari u zaštitnu ogradu, odvali pola auta i sa probušenom gumom nastavi voziti još petnaestak kilometara, to se ne viđa svaki dan.
U petak navečer vaš se novinar vraćao s društvom iz Zagorja, a u tijeku je bila rasprava o povezanosti crnog imidža Zagorske magistrale i lokalnog vina "sumporaša", kad se ispred njih ukazao automobil, čiji vozač (poslije smo saznali da se zove Zadig (24) ) nikako nije uspijevao zadržati pravu putanju. Srebrni Peugeot 307 SW zagrebačkih registracijskih oznaka "glavinjao" je cestom i gubio kontrolu nakon svakog zavoja, a nesreća je već bila u zraku. Pitanje je bilo jedino hoće li sletjeti u kanal ili će ga satrati neki Kamazov kiper.
Začudo, ništa od toga, a samouvjereni Zadig nekako uspijeva doći do silaska na zaobilaznicu i nastavlja. Zavoj, nema šansi da ga prođe, pomislim i kažem suputniku da pazi što će se desiti. On već pali mobitel i snima. Peugeot na pola zavoja udara u zaštitnu ogradu, odbija se, zanosi i još jednom udara u ogradu. Palim četiri žmigavca i pripremam se stati, ne bi li pomogao unesrećenom, ali ne, "majstor" nastavlja vožnju.
Vozi on tako 50-60 km/h po zaobilaznici, a dijelovi automobila otpadaju. Zovem 92 i kažem da čovjek ispred mene vrluda u slupanom autu i čekamo da mu pukne guma, pošto ono što je ostalo od prednjeg kraja struže po njoj.
Nedugo zatim, guma puca, a miris spaljene plastike širi se cestom. On ne staje i vozi dalje, skrećemo na izlaz Zapad i na podsusedskom mostu zovem policiju još jednom.
"Čovjek vam ulazi u grad bez jedne gume, mislite vi doći?", kažem, a policajac odgovara: "Kako mislite bez kotača? Evo, šaljemo patrolu." - odgovara glas na drugoj strani. Iskre frcaju na sve strane, a ja jedva uspijevam s testnom Primerom izbjeći otpale dijelove vozila.
Agonija se nastavlja do shopping centra Prečko, gdje automobil konačno staje. Dolazi i policija. Staju ispred njega, dolaze do automobila, a Zadig im poručuje:"Ne mogu ubacit u prvu, pa ako bi vi mogli".

:lol:
Policajac zbunjeno gleda, uzima dokumente i ostavlja Zadiga za upravljačem upaljenog automobila. Stojim i ne vjerujem. Zadig pokušava pokrenuti auto, nadolazeći automobili toliko da ne udare nekoga, pošto policija baš i nije osigurala mjesto.
Izlazi Zadig i kaže kako nije baš pio

:lol:. Policajac ga upita da što je udario, a Zadig kaže ništa

. Odvodi ga do desnog kraja automobila, Zadig tetura za njim, a policajac će "Gospodine, fali vam pola automobila, nema blatobrana, kotača, svjetala, ničega, izilo sve." Zadig odgovara: "Evo, baš i ja gledam, ovo je i meni novo

:lol::lol::D. Ne znam."
Situacija je postala tužna. Alkohol popušta, a Zadig polako uviđa što je napravio: "Koji sam ja glupan

:lol:! A inače dobar, ne pijem

. Što ti je život!"
Nama padaju na pamet misli kako je sigurno auto pod kreditom, koji mu uzima masni dio plaće.
Ubit će ga žena sutra
:lol:, kad shvati kako ništa od ljeta, puta na more. Nema auta, nema dozvole, a nema ni para. I sve to jer je bio škrt dati par stotina kuna za taksi.
Miljenko Nikolić