Zadatak iz matematike za VI razred osnovne skole
- phil manzanera
#1 Zadatak iz matematike za VI razred osnovne skole
NIsam mogao da odolim, a da vam ne napisem dva zadatka iz matematike za VI razred osnovne skole:
1. Dvojica biciklista istovremeno polaze sa startnog mjesta i voze po kruznoj stazi. Prvi je predje za 16 minuta, a drugi za 20 minuta. Za koliko ce se vremana ponovno naci na pocetku staze? koliko ce krugova do tada napraviti prvi biciklista, a koliko drugi?
2. U 5 sati u jutro su istovremeno krenuli autobus, tramvaj i trolejbus. Autobus se u garazu vraca svaka 2 sata, tramvaj svakih 75 minuta, a trolejbus svakog sata.
a) u koliko ce sati sva tri vozila biti zajedno u garazi?
b) koliko puta dnevno ce biti svi zajedno u garazi (rade do ponoci)?
Ponavljam, ovo je za djecu iz VI razreda osnovne skole !!!
1. Dvojica biciklista istovremeno polaze sa startnog mjesta i voze po kruznoj stazi. Prvi je predje za 16 minuta, a drugi za 20 minuta. Za koliko ce se vremana ponovno naci na pocetku staze? koliko ce krugova do tada napraviti prvi biciklista, a koliko drugi?
2. U 5 sati u jutro su istovremeno krenuli autobus, tramvaj i trolejbus. Autobus se u garazu vraca svaka 2 sata, tramvaj svakih 75 minuta, a trolejbus svakog sata.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2 Re: Zadatak iz matematike za VI razred osnovne skole
ja nemam zivaca za ovo
niti znam
medjutim vjerojatno je lagano ako je praceno gradivo i formule
na kraju krajve skolstvo je ko zna zna ko ne zna njemu dva
medjutim vjerojatno je lagano ako je praceno gradivo i formule
na kraju krajve skolstvo je ko zna zna ko ne zna njemu dva
- dzemaludin007
#3 Re: Zadatak iz matematike za VI razred osnovne skole
Definitivno za 6. razred, ni malo naivno. Doduse, i djeca su danas racunam naprednija (makar na papiru), pomjeraju se granice. 
- Saian
#4 Re: Zadatak iz matematike za VI razred osnovne skole
ovaj algoritam sam i ja ucio oko shestog, ako ne i prije, ako si isao u skolu u bivsoj Jugi ti si phile to takodjer radio tada, , no zaboravi se kad se sta radilo, bitno je da se ne zaboravi kako se sta radilo, vjerujem da si ti ovo nama ostavio ovdje samo jer si se zaibretio, a da ste zadatke uspjeli rijeshiti, no, ako se zaboravilo, ima juBiTuphil manzanera wrote:NIsam mogao da odolim, a da vam ne napisem dva zadatka iz matematike za VI razred osnovne skole:
najmanji zajednichki sadrzhalac
najmanji zajednichki vishekratnik
jedini eventualni problem je mozda u postavci zadatka, da dijete skonta da se trazi najmanji zajednichki (jediNstveN shkolski proGram!
u ovom drugom sve prebacish u minute i opleti, na kraju kad ga nadjes podijelis (24-5)*60 s tim brojem i dobijesh koliko ce se puta u jednom radnom danu sres'
evo ovdje vele da je to za peti razred, tako da moreBit da se meni dobro chini, da sam ja to i prije shestog uchio
http://www.eduvizija.hr/portal/lekcija/ ... isekratnik
- Rimad
#5 Re: Zadatak iz matematike za VI razred osnovne skole
Pa šta? Ja sam u podrumu, u ratu učio ove zadatake, a danas samo kukate.
- phil manzanera
#6 Re: Zadatak iz matematike za VI razred osnovne skole
@Black swan: dobar ti je komentar i potpuno si u pravu
@Saian: hvala ti sto si izdvojio ovoliko vremena da napises svoj komemntar i u krajnjoj instanci da objasnis postupak. Vezano za samo rjesenje zadatka, postupak ti je ispravan i ja znam kako se to radi jer sam morao i sam da uzmem djeciju knjigu da sve to naucim da bih mogao djetetu objasniti. Ne boj se, nije ih nastavnik na casu naucio, on je odradio svoje predavanje, a djeca - kao sto je u nasem skolstvu uobicajeno - trebaju sama da skontaju kako se to radi ili da im neko IZVAN skole objasni kako se to radi, npr. roditelji.
Ovo sam napisao iz razloga sto imam clanove obitelji koji zive u inozemstvu i njohova djeca zavrsavaju haman sve u skoli, jesu im casovi po 50 minuta, ali mali dio posla im ostaje za raditi kuci, vecinu stvari svladaju u skoli. Kod nas je suprotno, nastavnici nemaju bas neke volje da djecu stvarno i nauce, oni izbiflaju svoje, pa ko je shvatio - shvatio je, ko nije, nek se snalazi.
Ustvari, ideja moga posta nije zalba na pedagosko-obrazovni pristup nastavnog kadra ka djeci, to moze biti tema nekog drugog posta, ustvari samo sam zelio da podijelim sa vama moje nezadovoljstvo obimnoscu i VRSTOM gradiva koje mala djeca starosti od samo 11 -12 godina moraju da savladaju i savladavaju. Nekako mi se cini da je ovo prejako za njihov uzrast i da bi ovo trebala biti materija za malo "starije" razrede.
No, dobro, kako ostala djeca, tako i moja, no samo kazem da mi se nekako cini da je ovo malo prekomplicirano za malu raju.
@Saian: hvala ti sto si izdvojio ovoliko vremena da napises svoj komemntar i u krajnjoj instanci da objasnis postupak. Vezano za samo rjesenje zadatka, postupak ti je ispravan i ja znam kako se to radi jer sam morao i sam da uzmem djeciju knjigu da sve to naucim da bih mogao djetetu objasniti. Ne boj se, nije ih nastavnik na casu naucio, on je odradio svoje predavanje, a djeca - kao sto je u nasem skolstvu uobicajeno - trebaju sama da skontaju kako se to radi ili da im neko IZVAN skole objasni kako se to radi, npr. roditelji.
Ovo sam napisao iz razloga sto imam clanove obitelji koji zive u inozemstvu i njohova djeca zavrsavaju haman sve u skoli, jesu im casovi po 50 minuta, ali mali dio posla im ostaje za raditi kuci, vecinu stvari svladaju u skoli. Kod nas je suprotno, nastavnici nemaju bas neke volje da djecu stvarno i nauce, oni izbiflaju svoje, pa ko je shvatio - shvatio je, ko nije, nek se snalazi.
Ustvari, ideja moga posta nije zalba na pedagosko-obrazovni pristup nastavnog kadra ka djeci, to moze biti tema nekog drugog posta, ustvari samo sam zelio da podijelim sa vama moje nezadovoljstvo obimnoscu i VRSTOM gradiva koje mala djeca starosti od samo 11 -12 godina moraju da savladaju i savladavaju. Nekako mi se cini da je ovo prejako za njihov uzrast i da bi ovo trebala biti materija za malo "starije" razrede.
No, dobro, kako ostala djeca, tako i moja, no samo kazem da mi se nekako cini da je ovo malo prekomplicirano za malu raju.
-
Vipsilon
#7 Re: Zadatak iz matematike za VI razred osnovne skole
Prvi zadatak:
Naći će se na početku staze kada prvom bude peti put, a drugom četvrti. Jer prvi je brži od drugog za 4 minute, a drugom treba 20 minuta da napravi krug, pa tako ovom prvom treba 5 * 4 da ga prestigne za krug.
Drugi zadatak:
Pretvori u minute i nađi najveći zajednički djeljitelj za sva tri. To je 600, znači za 600 minuta biće u garaži sva trojica. To je 10 sati, znači 5 + 10 = 15 odnosno 3 sata poslije podne, a pošto rade do ponoći neće se više naći, našli bi se da rade do 1 poslije ponoći još jednom jer 15 + 10 = 25 -> 1 poslije ponoći.
Mislim da je ok i da trebaju djeci ovakvi zadaci i da nije ništa strašno jer ne treba zapostavljati inteligentnu djecu, ovo trebaju da su zadaci sa zvjezdicom.
Naći će se na početku staze kada prvom bude peti put, a drugom četvrti. Jer prvi je brži od drugog za 4 minute, a drugom treba 20 minuta da napravi krug, pa tako ovom prvom treba 5 * 4 da ga prestigne za krug.
Drugi zadatak:
Pretvori u minute i nađi najveći zajednički djeljitelj za sva tri. To je 600, znači za 600 minuta biće u garaži sva trojica. To je 10 sati, znači 5 + 10 = 15 odnosno 3 sata poslije podne, a pošto rade do ponoći neće se više naći, našli bi se da rade do 1 poslije ponoći još jednom jer 15 + 10 = 25 -> 1 poslije ponoći.
Mislim da je ok i da trebaju djeci ovakvi zadaci i da nije ništa strašno jer ne treba zapostavljati inteligentnu djecu, ovo trebaju da su zadaci sa zvjezdicom.
- casica
#8 Re: Zadatak iz matematike za VI razred osnovne skole
...poslije NZS postaje najmanji zajednički nazivnik razlomaka koji se sabiraju ili oduzimaju a to je važan nastavni sadržaj koji jel'te djeca uče poslije NZS...phil manzanera wrote:
- phil manzanera
#9 Re: Zadatak iz matematike za VI razred osnovne skole
Vipsilon, znam ja rijesiti ovaj zadatak, to nije problem, samo sam pomislio da je ovo malo nepotrebno za ovaj uzrast.
-
vade_mecum
#10 Re: Zadatak iz matematike za VI razred osnovne skole
nisam ni skontao da se trazi najveci sadrzilac nego sam krenuo rjesavati zadatak "graficki" tako sto sam nacrtao traku i podijelio je sa dvije strane; sa jedne u razmacima od 20 (0,20,40...), a sa druge u razicima od 16 (0,16,32...) dok nisam dosao do broja 80. vjerujem da bi kod nekog naseg nastavnika ili nastavnice zbog nacina racunanja dobio keca ko kucu iako mi je tacan rezultat 
mislim da nije tezak zadatak za VI razred
edit: drugi zadatak sam rijesio u excelu...to bi definitivno bila jedinca
mislim da nije tezak zadatak za VI razred
edit: drugi zadatak sam rijesio u excelu...to bi definitivno bila jedinca